Connect with us
Gra─Ĺevina

Savremena rešenja skrojena po meri klijenta

Zavidno iskustvo i veliki broj uspe┼íno zavr┼íenih projekata u ┼ávedskoj, Nema─Źkoj, Singapuru, Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu svrstava TGE me─Ĺu eksperte za projektovanje, 3D modelovanje i detaljnu razradu ─Źeli─Źnih konstrukcija.

TIM GLOBAL ENGINEERING (TGE) je privatna kompanija osnovana 2016. godine u Novom Sadu kao ─çerka firma kompanije TIM IN┼ŻENJERING SISTEM, sa namerom da se delatnost pro┼íiri na evropsko i svetsko tr┼żi┼íte. Od samog po─Źetka, kompanija okuplja mlade i ambiciozne stru─Źnjake za gra─Ĺevinarstvo. Svojim klijentima nudi sigurnost da ─çe svi poslovi koji su im povereni biti zavr┼íeni kvalitetno i brzo i da ─çe biti primenjena savremena, ali proverena re┼íenja.

TGE je specijalizovan za izradu veoma preciznih numeri─Źkih modela potrebnih za prora─Źun konstrukcija, kao i visokokvalitetnih BIM 3D modela i radioni─Źke dokumentacije za sve tipove ─Źeli─Źnih konstrukcija. Radi postizanja ┼żeljenog nivoa kvaliteta, primenjuju se vode─çi softveri za projektovanje u oblasti gra─Ĺevinarstva, kao ┼íto su Autodesk Advance Steel, Tekla Structures, Dlubal RFEM, Dlubal CRANEWAY, Idea StatiCa, itd. Posebno treba ista─çi dobro poznavanje i primenu standarda i pravilnika za projektovanje konstrukcija Evropske unije – Evrokodova (sa nacionalnim aneksima), Australije, Novog Zelanda, itd.

Uroš Torbica, direktor:

ÔÇ×Prilikom projektovanja, vodi se ra─Źuna o aspektima stabilnosti i sigurnosti ─Źeli─Źne konstrukcije, vizuelnom aspektu, kao i o funkcionalnosti i ekonomi─Źnosti. U projekte ugra─Ĺujemo savremena in┼żenjerska re┼íenja i materijale, a za sam proces rada koristimo najnovije softverske tehnologije. Takav na─Źin rada doneo nam je zadovoljne klijente i dobre rezultate, zahvaljuju─çi kojima je kompanija stekla ugled i respektabilnu poziciju na tr┼żi┼ítu.ÔÇť

Imaju─çi u vidu sve ve─çi zna─Źaj odr┼żivosti u izgradnji, bitno je voditi ra─Źuna i o materijalu koji se koristi. Ono ┼íto ─Źelik ─Źini jedinstvenim je njegov veliki potencijal za recikliranje bez gubitka kvaliteta (─Źelik je materijal koji se u svetu najvi┼íe reciklira na godi┼ínjem nivou, zbog toga ┼íto se lako odla┼że i sortira), kao i ┼íiroki spektar upotrebe zbog karakteristika (─Źvrstine, otpornosti i trajnosti).

Urbana farma, Ujedinjeno Kraljevstvo

Urbana farma, Ujedinjeno Kraljevstvo / foto: Tim Global Engineering d.o.o.

TGE je do sada projektovao ─Źeli─Źne konstrukcije razli─Źitih hala i platformi, nadstre┼ínica, mostova, univerzitetskih zgrada, pa i muzeja (na primer, konstrukcija za no┼íenje veoma nestandardnog optere─çenja – maketa aviona, avio opreme i sl.).

TGE je u─Źestvovao u nekoliko velikih projekata zajedno sa me─Ĺunarodnim timom projektanata i izvo─Ĺa─Źa, i iskustva ste─Źena saradnjom sa takvim kompanijama imaju veliki uticaj na razvoj same kompanije. TGE mo┼że da se pohvali saradnjom sa kompanijama koje nude inovativna i inteligentna re┼íenja u izgradnji koja omogu─çavaju visoku energetsku efikasnost. Jedan od takvih projekata je i pasivna gra─Ĺevina u Kroliju u Velikoj Britaniji, ─Źija ─Źeli─Źna konstrukcija kao glavna nose─ça konstrukcija ima veoma zanimljiv oblik, ali je istovremeno i veoma zahtevna zbog velikog broja zakrivljenih greda.

Pasivna ku─ça, Ujedinjeno Kraljevstvo

Pasivna ku─ça, Ujedinjeno Kraljevstvo / foto: Tim Global Engineering d.o.o.

Tu je i projekat za ─Źeli─Źnu konstrukciju neobi─Źnog izgleda i namene u Birmingemu u Velikoj Britaniji. Naime, konstrukcija se nalazi unutar postoje─çeg objekta i slu┼żi kao ÔÇ×urbana farmaÔÇť za vertikalni uzgoj biljaka u cilju promovisanja odr┼żivog na─Źina uzgoja i pru┼żanja mogu─çnosti korisnicima da prate put proizvodnje hrane.

Milo┼í Markovi─ç, tehni─Źki direktor:

ÔÇ×Za potrebe prora─Źuna i dimenzionisanja konstrukcija koristimo najnaprednije i najsavremenije metode u cilju postizanja ┼íto vernije simulacije pona┼íanja konstrukcije. Zbog toga, koristimo savremene MKE alate (prora─Źun primenom metode kona─Źnih elemenata) bez obzira na kompleksnost konstrukcije. MKE nam omogu─çava da izvr┼íimo stati─Źke, dinami─Źke i analize stabilnosti za bilo koju vrstu konstrukcije. Uprkos ─Źinjenici da MKE mo┼że dati re┼íenja za mnoge probleme sa kojima se susre─çemo, najva┼żniji faktor za njihovo re┼íavanje jeste na┼íe znanje i iskustvo. MKE je alat koji koristimo zajedno sa svojim in┼żenjerskim ve┼ítinama. Kao rezultat toga, mo┼żemo da izvr┼íimo razne vrste prora─Źuna koji uklju─Źuju ve─çinu gra─Ĺevinskih materijala, kao ┼íto su ─Źelik, armirani beton, drvo i staklo.ÔÇť

Tim Global Engineering d.o.o. logo

TIM GLOBAL ENGINEERING d.o.o.
Bra─çe Ribnikar 29, 21000 Novi Sad
M. +381 64 50 77 175
info@timglobaleng.com
www.timglobaleng.com