Connect with us
Materijali

Beton kroz nastanak, razvoj i primenu

Beton nije samo jedan od najrasprostranjenijih materijala u gra─Ĺevinarstvu, ve─ç i jedan od najstarijih. Kroz dugi niz decenija i vekova ovaj materijal se stalno unapre─Ĺuje i osvaja nove visine i ostaje jedan od materijala sa naj┼íirom primenom i upotrebom.

Beton je materijal ─Źija popularnost ne jenjava

Hidrauli─Źka svojstva me┼íavine pucolana, kre─Źa i pr┼żene gline bila su poznata jo┼í Egip─çanima, starim Jevrejima i Azijatima, a zatim i starim Grcima i Rimljanima. Takva veziva me┼íana su sa peskom i drobljenom opekom, ─Źime je izra─Ĺivan cemet koji ─Źini pojedine anti─Źke gra─Ĺevina koje i dalje odolevaju zubu vremena. O istorijatu betona, kada je dobio naziv armirani i koje su mane betona pro─Źitajte op┼íirnije klikom na LINK. Ova stranica bavila se i Mikroarmiranim betonom. Mikroarmirani beton je beton koji umesto ─Źeli─Źne armature sadr┼żi vlakna velike ─Źvrsto─çe na zatezanje. Obi─Źno ovako armirani beton ima ne┼íto ve─çu koli─Źinu cementa, sitnog agregata i manje maksimalno zrno agregata, a kroz ─Źitav materijal protkana su vlakna koja nose ulogu armiranja. Postoji vi┼íe vrsti ovih vlakana kojima se mo┼że armirati beton, a koja su naj─Źe┼í─ça pitanja o armiranom betonu pro─Źitajte na ovom LINKU.

Najbolji deo vezan za betonske podove jeste to što oni više nisu sterilni niti hladni

Najbolji deo vezan za betonske podove jeste to što oni više nisu sterilni

Beton mo┼że da bude i topla podna obloga. Kako? Betonski podovi predstavljaju obilje razli─Źitih prednosti po pitanju funkcionalnosti i estetike koja dolazi zajedno sa njima. Najbolji deo vezan za betonske podove jeste to ┼íto oni vi┼íe nisu sterilni niti hladni. Na koji na─Źin oni doprinose toploj atmosferi doma, pogotovo kuhinje saznajte na ovom LINKU.

Postoji vi┼íe vrsti ovih vlakana kojima se mo┼że armirati beton

Postoji vi┼íe vrsti ovih vlakana kojima se mo┼że armirati beton