Connect with us
Materijali

Beton kroz nastanak, razvoj i primenu

Beton nije samo jedan od najrasprostranjenijih materijala u građevinarstvu, već i jedan od najstarijih. Kroz dugi niz decenija i vekova ovaj materijal se stalno unapređuje i osvaja nove visine i ostaje jedan od materijala sa najširom primenom i upotrebom.

Beton je materijal čija popularnost ne jenjava

Hidraulička svojstva mešavine pucolana, kreča i pržene gline bila su poznata još Egipćanima, starim Jevrejima i Azijatima, a zatim i starim Grcima i Rimljanima. Takva veziva mešana su sa peskom i drobljenom opekom, čime je izrađivan cemet koji čini pojedine antičke građevina koje i dalje odolevaju zubu vremena. O istorijatu betona, kada je dobio naziv armirani i koje su mane betona pročitajte opširnije klikom na LINK. Ova stranica bavila se i Mikroarmiranim betonom. Mikroarmirani beton je beton koji umesto čelične armature sadrži vlakna velike čvrstoće na zatezanje. Obično ovako armirani beton ima nešto veću količinu cementa, sitnog agregata i manje maksimalno zrno agregata, a kroz čitav materijal protkana su vlakna koja nose ulogu armiranja. Postoji više vrsti ovih vlakana kojima se može armirati beton, a koja su najčešća pitanja o armiranom betonu pročitajte na ovom LINKU.

Najbolji deo vezan za betonske podove jeste to što oni više nisu sterilni niti hladni

Najbolji deo vezan za betonske podove jeste to što oni više nisu sterilni

Beton može da bude i topla podna obloga. Kako? Betonski podovi predstavljaju obilje različitih prednosti po pitanju funkcionalnosti i estetike koja dolazi zajedno sa njima. Najbolji deo vezan za betonske podove jeste to što oni više nisu sterilni niti hladni. Na koji način oni doprinose toploj atmosferi doma, pogotovo kuhinje saznajte na ovom LINKU.

Postoji više vrsti ovih vlakana kojima se može armirati beton

Postoji više vrsti ovih vlakana kojima se može armirati beton