Connect with us
Energetska efikasnost

Podno grejanje – komforno i estetski prihvatljivo!

Podno grejanje je komforan i estetski prihvatljiviji na─Źin grejanja od radijatorskog, nema pra┼íine i suvog vazduha pa je onima koji pate od alergija svakako primereniji. Svakako, mogo je zabluda u vezi sa ovakvim vidom grejanja stanova i ku─ça, a razja┼ínjenja su dali stru─Źnjaci iz ove oblasti.

Podno grejanje, REHAU

Foto: Copyright REHAU AG + Co

Kao i svako drugo, i ovo ima prednosti i mane, pa ukoliko ve─ç nemate centralno grejanje u stanu, mogli biste da razmislite o podnom. Jedna od prednosti je ravnomerno raspore─Ĺivanje temperature u prostoriji, koja je najbli┼ża idealnoj. Podno grejanje kao niskotemperaturni na─Źin zagrejavanja energetski je ┼ítedljivo i ekolo┼íko u smislu smanjene emisije ┼ítetnih gasova. Svakako nije neva┼żno ni to ┼íto vam ne trebaju nikakva grejna tela, ─Źime dobijate na prostoru ali i lep┼íem izgledu, i nema dodatnih muka oko pranja radijatora ┼íto je naro─Źito komplikovano.

Razlikujemo dva tipa podnog grejanja, elektri─Źno i vodeno. Elektri─Źno podno grejanje kao energent tro┼íi isklju─Źivo energiju i njegova isplativost zavisi od cene energetika. Vodeno podno grejanje mo┼że koristiti elektri─Źnu energiju preko elektri─Źnog greja─Źa ili zagrevanje preko toplotne pumpe, ┼íto je ekonomi─Źnije. Vodeno podno grejanje se osim elektri─Źne energije mo┼że grejati na plin, naftu, ugalj ili na palete, a mogu─çe je koristiti i solarnu energiju.

Podno grejanje mogu─çe je postaviti na gotovo svim vrstama podloga, pri ─Źemu se gra─Ĺevinski radovi izvode na isti na─Źin. Ipak, ovakva vrsta grejanja pona┼ía se druga─Źije na razli─Źitim materijalima.

┼áto se ti─Źe cene, startna investicija pri ugradnji podnog grejanja mo┼żda je ve─ça od tro┼íkova u odnosu na radijatorsko, ali je zato i u┼íteda tokom eksploatacije mnogo ve─ça. Ra─Źunajte da ─çe biti neophodno da stavite toplotnu i hidroizolaciju i uradite sve druge neophodne gra─Ĺevinske radove, a otprilike ─çe vas postavljanje podnog grejanja ko┼ítati oko 20 do 30 evra po kvadratu.

Kad je re─Ź o radu podnog grejanja, za razliku od radijatorskog koji funkcioni┼íe na principu konvekcije toplote i kru┼żnog strujanja vazduha, ono isijava toplinu ravnomerno celom povr┼íinom polaganja. Zato mo┼że da se ka┼że da patos po kojem hodamo postaje jedan veliki, ravnomerno zagrejan radijator, na kojem povr┼íinska temperatura ne bi smela da pre─Ĺe 28 stepeni celzijusa.