Connect with us
Novosti

Elektrifikacija u slu┼żbi energetske tranzicije

Ekolo┼íka svest, potreba za pronala┼żenjem energetski efikasnih i odr┼żivih re┼íenja, smanjenje emisije CO2 i drugih ┼ítetnih ─Źestica u atmosferu, klimatske promene… Ove teme sve vi┼íe izlaze iz nau─Źnih krugova i dugoro─Źnih planova dr┼żavnih i me─Ĺunarodnih organizacija i dobijaju karakter svakodnevnih, ┼żivotnih pitanja, ┼íto daje nadu da se stvari mogu menjati na bolje.

Potreba ─Źoveka da obezbedi sigurno i prijatno skloni┼íte od spolja┼ínjih uticaja bila je i ostala imperativ gra─Ĺevinarstva. Razvojem ─Źove─Źanstva i tehnologije, osnovne potrebe su oboga─çene estetskim, funkcionalnim i drugim te┼żnjama koje su uglavnom usmerene ka pove─çanju komfora. U tom smislu gra─Ĺevinarstvo i energetska efikasnost su klju─Źni za pronala┼żenje balansa izme─Ĺu ┼żelje za pove─çanjem blagostanja pojedninca i odr┼żivosti ukupne zajednice.

Zbog svega navedenog, energetska tranzicija je jo┼í jedan termin koji sve ─Źe┼í─çe ─Źujemo i koristimo. U sr┼żi energetske tranzicije se nalazi elektrifikacija. Na koji na─Źin ona zaustavlja klimatske promene, ┼íta ta─Źno predstavlja, kako uti─Źe na distributivnu me┼żuÔÇŽ, razmatra─çemo u ovom, ali i u budu─çim tekstovima.

Kada se pomene energetska tranzicija, svi prvo pomislimo na upotrebu obnovljivih izvora za proizvodnju energije. Klju─Ź energetske tranzicije je zelena energija, a vetroparkovi i solarne farme pokazuju da se stvari ipak menjaju. Me─Ĺutim, ukoliko se ┼żele posti─çi klimatski ciljevi, nije dovoljna samo transformacija proizvodnje elektri─Źne energije. Veoma je va┼żno podsticati i njenu upotrebu tamo gde je mogu─çe kao i pronalaziti nove na─Źine za to.

Foto: freepik.com

Re┼íenje ÔÇô elektrifikacija svega

Upotreba elektri─Źne energije ili ukratko elektrifikacija, klju─Źna je za smanjenje emisije CO2 i drugih ┼ítetnih ─Źestica. Na taj na─Źin se elimini┼íe zaga─Ĺenje na mestu upotrebe, a najbolji primer za to su transport i grejanje.
Finalna potro┼ínja energije u velikoj meri se zasniva na sagorevanju fosilnih goriva i zbog toga je elektrifikacija neophodna u ┼íto ve─çem obimu i u ┼íto kra─çem vremenskom periodu kako bi se emisije ┼ítetnih ─Źestica smanjile.

U cilju boljeg razumevanja, podseti─çemo da skoro dve tre─çine evropske finalne potro┼ínje, u doma─çinstvima, transportu i industriji poti─Źu od direktnog sagorevanja ugljenika u jednom ili drugom obliku, dok elektri─Źna energija ─Źini samo jednu petinu ukupne krajnje potro┼ínje.
Da bi se spre─Źio porast prose─Źne globalne temperature za manje od 2 ┬░C u odnosu na predindustrijski nivo (┼íto je globalni cilj) neophodno je dramati─Źno pove─çanje udela elektri─Źne energije u finalnoj potro┼ínji.

U┼íteda ÔÇô najkra─çi put do efikasnosti

Opse┼żne studije pokazale su da se prilikom transporta elektri─Źne energije od proizvo─Ĺa─Źa do krajnjeg potro┼ía─Źa javljaju enormni gubici usled nesavr┼íenosti elektrodistributivne mre┼że i elektroinstalacija na samom mestu potro┼ínje. Rezultati jedne takve studije ka┼żu da bi samo zamenom konektora i spojeva na kablovima moglo da se u┼ítedi vi┼íe elektri─Źne energije od potencijala za proizvodnju mini hidroelektrana na posmatranom podru─Źju.

stedljiva sijalica

Foto: freepik.com / U┼íteda ÔÇô najkra─çi put do efikasnosti

Najve─çi potencijal za elektrifikaciju imaju transport i grejanje

Uklju─Źuju─çi elektri─Źna vozila i ┼żeleznicu, udeo elektri─Źne energije danas predstavlja svega 1% ukupne potro┼ínje u transportu na nivou Evrope, pa su mogu─çnosti za elektrifikaciju a samim tim i dekarbonizaciju transporta veoma velike.
Naravno, ovo je vi┼íedecenijski projekat, i kao takav ima odre─Ĺena ograni─Źenja i pote┼íko─çe na ─Źijem prevazila┼żenju je potrebno raditi u budu─çnosti. Usko grlo za elektrifikaciju transporta predstavlja punjenje elektri─Źnih vozila. Pronala┼żenje isplativog na─Źina za dovo─Ĺenje elektri─Źne energije na mesto potro┼ínje predstavlja klju─Ź za smanjenje emisije CO2 u Evropi za vi┼íe od milijardu tona godi┼ínje.

Ukoliko posmatramo stambeni sektor u Evropi, vi┼íe od tri ─Źetvrtine, ta─Źnije 78,4% finalne potro┼ínje energije odlazi na grejanje prostora i vode. Trenutno, ova energija se uglavnom dobija iz gasa ili nafte, pa prelazak na elektri─Źnu energiju nudi ogroman potencijal za dekarbonizaciju i zaustavljanje klimatskih promena.

Kao i kod transporta, elektrifikacija grejanja zahteva vreme. Ovaj proces neminovno će pratiti i adaptacija stambenog prostora koji već postoji, kao i poboljšanja u pogledu energetske efikasnosti novih zgrada.

elektricno podno grejanje

Foto: Enerset doo / Elektri─Źno podno grejanje

Sve ovo mora─çe da bude ispra─çeno i od strane elektrodistributivne mre┼że koja ─çe biti na najve─çem udaru kako bi odgovorila na izazove pove─çane tra┼żnje i njene specifi─Źnosti. Sa jedne strane imamo konstantnu i kontinuiranu potrebu za elektri─Źnom energijom (sa tendencijom rasta), dok sa druge strane imamo nove (obnovljive) izvore energije koje karakteri┼íe nestalnost u snadbevanju. U takvoj situaciji nejve─çi izazov je obezbe─Ĺenje kontinuiranog snadbevanja, ali i za┼ítita tradicionalnih proizvo─Ĺa─Źa kojima se okre─çemo kada nismo u mogu─çnosti da obezbedimo energiju iz sopstvenih obnovljivih izvora.

Elektri─Źno podno grejanje ÔÇô komforan, energetski efikasan i potpuno ekolo┼íki na─Źin grejanja

Osim komfora i niza drugih prednosti koje nudi korisnicima, elektri─Źno podno grejanje ne zaga─Ĺuje ┼żivotnu sredinu, a tu je i jo┼í ne┼íto o ─Źemu se malo pri─Źa, a ┼íto ove sisteme izdvaja u odnosu na sve ostale. Zaga─Ĺenje bukom odavno je prepoznato kao ozbiljan problem urbanih sredina. Elektri─Źno podno grejanje ne emituju nikakav zvuk, a kamo li buku, ─Źime se drugi sistemi i ne mogu ba┼í pohvaliti.

Osim ovde, grejni kablovi nalaze i ─Źitav niz drugih primena u gra─Ĺevinarstvu, potpuno u skladu sa ekolo┼íkim i potebama energetske efikasnosti. Osim ┼íto pove─çavaju nivo komfora, ovi sistemi ─Źuvaju dugoro─Źne investicije ulo┼żene u infrastrukturu.

Za┼ítita oluka i spolja┼ínjih povr┼íina od snega i leda jedan su od najboljih primera. Obezbe─Ĺuju─çi prohodnost oluka u zimskim danima sa dosta padavina, uz minimalna ulaganja spre─Źava se propadanje objekata, ─Źesto nemerljiva ┼íteta izazvana prodiranjem vlage u objekat i ─Źuva se dugoro─Źna investicija.

podno grejanje

Foto: Enerset doo / Elektri─Źno podno grejanje

Suvi i bezbedni pristupni putevi, kolotrazi, staze, terase, stepeni┼íta…, nisu stvar luksuza ve─ç funkcionalnosti i bezbednosti, ali i odr┼żavanja objekata i infrastrukture u blizini. Mehani─Źko uklanjanje snega i leda ne elimini┼íe vlagu koja nastaje kasnijim topljenjem snega, a mo┼że dovesti i do o┼íte─çenja zavr┼íne obloge. Hemijska sredstva, iako spre─Źavaju pojavu leda, ne spre─Źavaju fizi─Źko svojstvo vode da se pri niskim temperaturama ┼íiri. Zbog toga, njihovom upotrebom dolazi do o┼íte─çenja tretiranih povr┼íina usled unutra┼ínjeg naprezanja izazvanog ┼íirenjem vode ispod povr┼íinskog sloja.