Connect with us
Arhitektura

KONCEPT budu─çnosti – ENERGETSKA EFIKASNOST I ODR┼ŻIVA GRADNJA

Tehnolo┼íka revolucija koja je ─Źove─Źanstvu donela ogroman prosperitet i napredak u svim sferama ┼żivota i delovanja, podrazumeva kori┼í─çenje velike koli─Źine energije, koja se do danas proizvodi najve─çim delom iz neobnovljivih izvora kao ┼íto su nafta, ugalj i gas. Posledice kori┼í─çenja ogromnih koli─Źina ovih izvora dovele su do zna─Źajnog porasta emisije ┼ítetnih gasova u atmosferu, koji proizvode efekat staklene ba┼íte, a ┼íto za rezultat ima katastrofalno zaga─Ĺenje ┼żivotne sredine i globalno zagrevanje. Danas vi┼íe nema dileme da su klimatske promene stvarna i realna opasnost za planetu Zemlju, a primetne su ─Źak i na na┼íim prostorima.

Godi┼ínja doba su se u samo nekoliko poslednjih godina promenila, a svedoci smo i nepredvidivih poplava i su┼ía o ─Źijim posledicama je suvi┼íno govoriti. Da li mi kao dru┼ítvo moramo da promenimo svoje aktivnosti ili ne? Ulog je preveliki da bi rizikovali ili prepustili ove tokove slu─Źaju. Ulog je budu─çnost na┼íe planete i na┼íih potomaka koji ─çe na njoj ┼żiveti. Svet polako uvi─Ĺa va┼żnost ekolo┼íke krize, koja, iako sporije, odaje svoje posledice od ekonomske krize, na dugoro─Źnom planu ima mnogo razorniji efekat.

odr┼żiva gradnja

Pasivne ku─çe, Foto: pixabay.com

Potrebno je prona─çi nove na─Źine delovanja, proizvodnje i potro┼ínje energije kako bismo obezbedili ono ┼íto je i sama definicija odr┼żivog razvoja koju je 1987. godine dala Svetska komisija za ┼żivotnu sredinu i razvoj ÔÇô razvoj koji zadovoljava potrebe sada┼ínjice, nedovode─çi u pitanje sposobnost budu─çih generacija da zadovolje vlastite potrebe.

Iz ovog razloga, zemlje ┼íirom sveta su se obavezale da ─çe smanjiti emisiju ugljen dioksida (CO2) i ostalih tzv. gasova sa efektom staklene ba┼íte. Iako se odr┼żivi razvoj i energetska efikasnost naj─Źe┼í─çe vezuju za promenu koncepta same proizvodnje energije, industrijsku proizvodnju i transport, ne smemo zaboraviti da gra─Ĺevinski sektor ima udeo od 40% u ukupnoj emisiji CO2, te nije za─Źu─Ĺuju─çe da se ba┼í u ovom sektoru zahtevaju najve─çe promene. Tako─Ĺe, primetno je da samo arhitektonsko projektovanje i gra─Ĺevinska industrija, ne uspevaju dovoljno brzo da se adaptiraju i menjaju u skladu sa tehnolo┼íkim inovacijama.

Osnovni principi gradnje pasivne ku─çe

Pet osnovnih principa gradnje pasivne ku─Źe

Danas, slo┼żeni sistemi za klimatizaciju i ventilaciju koji obezbe─Ĺuju komfor u objektu, kao i zahtevi koji se postavljaju projektantima u smislu maksimalno dozvoljene potro┼ínje energije u objektima, zahtevaju pronala┼żenje novih koncepata projektovanja, promi┼íljanje arhitektonskih re┼íenja u skladu sa uslovima klime i prirodnih uticaja na konkretnoj lokaciji, multidisciplinarni pristup u projektovanju, zatim bolju saradnju arhitekata i in┼żenjera od samog starta projektovanja.

energetska efikasnost

Pasivna ku─ça, Foto: pixabay.com

Odr┼żivi koncept projektovanja mora podrazumevati promi┼íljanje o u┼ítedi energije, pasivnom i aktivnom kori┼í─çenju solarne i drugih obnovljivih izvora energije, za┼ítiti ┼żivotne sredine, primeni ekolo┼íkih materijala i efikasnih ma┼íinskih sistema, a to ne mo┼że po─Źeti onda kada je proces projektovanja doveden do zavr┼íne faze.

Koncept ekolo┼íke i energetski efikasne gradnje predstavlja koncept budu─çnosti koji ─çe biti neophodan ako ┼żelimo da sa─Źuvamo planetu i ┼żivotnu sredinu za budu─çe generacije.

Gra─Ĺevinarstvo dvadesetog veka oblikovala je nagla urbanizacija sa potpunim zanemarivanjem ekolo┼íkih na─Źela i ekonomske isplativosti takve gradnje na dugoro─Źnom planu. Danas se uvi─Ĺa pozitivna korelacija ekolo┼íke gradnje i ┼ítedljive upotrebe energije sa ekonomskim prosperitetom, ┼íto jasno govore napori koje velike kompanije ula┼żu na razvoju novih modela poslovanja i prelasku na ─Źiste izvore energije, a ┼íto mo┼żemo videti i na primeru automobilske industrije. Ekolo┼íki proizvodi koji su nekada bili generalno neisplativi i dostupni samo imu─çnijem sloju stanovni┼ítva sa pozitivnim stavom prema ┼żivotnoj sredini, danas postaju dostupniji ┼íirem tr┼żi┼ítu i pokazuju svoje pozitivne ekonomske efekte za korisnike.

U gra─Ĺevinarstvu, razvoj energetski efikasnih sistema grejanja i hla─Ĺenja, efikasnije opreme u doma─çinstvima i poslovnim objektima dolaze na tr┼żi┼íte sa sve manjom investicionom cenom i kra─çim periodima otplate. Me─Ĺutim, pogre┼íno je smatrati da je dodavanjem izolacije ili instaliranjem toplotnih pumpi ÔÇťposao gotovÔÇŁ. Energetski efikasni objekti se ve─ç podrazumevaju, a u roku od samo nekoliko godina ─çe biti obavezni i daleko napredniji i tehnolo┼íki zahtevniji standardi. Stoga postoji velika potreba za informisanjem arhitekata, in┼żenjera i ostalih stru─Źnjaka u gra─Ĺevinskoj industriji, jer samo oni koji poseduju adekvatna znanja iz oblasti odr┼żivog razvoja ─çe mo─çi da opstanu na sve zahtevnijem tr┼żi┼ítu.

Otvara se novo poglavlje u graditeljskom delovanju, gde se dugoro─Źno razvijaju novi modeli, po─Źev┼íi od urbanisti─Źkog planiranja, preko arhitektoktonskog projektovanja u skladu sa prirodnim uticajima na lokaciji, upotrebom recikliranih materijala, do integrisanja savremenih sistema ma┼íinske i elektri─Źne instalacije i opreme.

Odr┼żivi razvoj, a sa njim i odr┼żiva gradnja, je izuzetno kompleksan pojam i podrazumeva mnogo vi┼íe od energetske efikasnosti, iako ona, naravno, ima veliku ulogu. Vrlo ─Źesto su benefiti bilo koje od mera energetske efikasnosti sagledani sa samo jedne strane, ┼íto uglavnom uti─Źe na rezervisanost arhitekata o ovoj temi. Ne treba zanemariti druge kvalitete koji se ne mogu tako lako izraziti u brojkama, poput estetike objekta, prijatnog i funkcionalnog prostora i svega ┼íto je od uvek karakterisalo ÔÇťdobru arhitekturuÔÇŁ. Upravo iz tog razloga je va┼żno da se arhitekte aktivnije uklju─Źe u debatu o tome ┼íta predstavlja odr┼żiv objekat i uvedu faktore iz svoje discipline, umesto da proces projektovanja diktiraju tehni─Źke mere.

Sa druge strane, arhitektura se oduvek prilago─Ĺavala trenutnim prilikama, bile one nedostatak nekog materijala ili pojava drugog, promene u socijalnim ili ekonomskim prilikama. Dana┼ínje prilike podrazumevaju uklju─Źivanje veoma komplikovanih in┼żenjerskih sistema u cilju postizanja energetske efikasnosti. Vi┼íe nego ikad, potreban je zajedni─Źki rad arhitekata i in┼żenjera, ali i stru─Źnjaka iz drugih oblasti, ne o─Źigledno povezanih sa gra─Ĺevinskom industrijom. Na kraju krajeva, ljudski mozak ima dve cerebralne hemisfere: levu, za re┼íavanje logi─Źkih problema i desnu, za intuiciju i kreativnost. Neophodno je da iskoristimo svoj pun kapacitet kako bismo dostigli odr┼żiv razvoj.

Autori: Ivan Kalc i Sonja Krastav─Źevi─ç