Connect with us

Arhitektura

KONCEPT budućnosti – ENERGETSKA EFIKASNOST I ODRŽIVA GRADNJA

Objavljeno

:

Tehnološka revolucija koja je čovečanstvu donela ogroman prosperitet i napredak u svim sferama života i delovanja, podrazumeva korišćenje velike količine energije, koja se do danas proizvodi najvećim delom iz neobnovljivih izvora kao što su nafta, ugalj i gas. Posledice korišćenja ogromnih količina ovih izvora dovele su do značajnog porasta emisije štetnih gasova u atmosferu, koji proizvode efekat staklene bašte, a što za rezultat ima katastrofalno zagađenje životne sredine i globalno zagrevanje. Danas više nema dileme da su klimatske promene stvarna i realna opasnost za planetu Zemlju, a primetne su čak i na našim prostorima.

Godišnja doba su se u samo nekoliko poslednjih godina promenila, a svedoci smo i nepredvidivih poplava i suša o čijim posledicama je suvišno govoriti. Da li mi kao društvo moramo da promenimo svoje aktivnosti ili ne? Ulog je preveliki da bi rizikovali ili prepustili ove tokove slučaju. Ulog je budućnost naše planete i naših potomaka koji će na njoj živeti. Svet polako uviđa važnost ekološke krize, koja, iako sporije, odaje svoje posledice od ekonomske krize, na dugoročnom planu ima mnogo razorniji efekat.

održiva gradnja

Pasivne kuće, Foto: pixabay.com

Potrebno je pronaći nove načine delovanja, proizvodnje i potrošnje energije kako bismo obezbedili ono što je i sama definicija održivog razvoja koju je 1987. godine dala Svetska komisija za životnu sredinu i razvoj – razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjice, nedovodeći u pitanje sposobnost budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe.

Iz ovog razloga, zemlje širom sveta su se obavezale da će smanjiti emisiju ugljen dioksida (CO2) i ostalih tzv. gasova sa efektom staklene bašte. Iako se održivi razvoj i energetska efikasnost najčešće vezuju za promenu koncepta same proizvodnje energije, industrijsku proizvodnju i transport, ne smemo zaboraviti da građevinski sektor ima udeo od 40% u ukupnoj emisiji CO2, te nije začuđujuće da se baš u ovom sektoru zahtevaju najveće promene. Takođe, primetno je da samo arhitektonsko projektovanje i građevinska industrija, ne uspevaju dovoljno brzo da se adaptiraju i menjaju u skladu sa tehnološkim inovacijama.

Osnovni principi gradnje pasivne kuće

Pet osnovnih principa gradnje pasivne kuče

Danas, složeni sistemi za klimatizaciju i ventilaciju koji obezbeđuju komfor u objektu, kao i zahtevi koji se postavljaju projektantima u smislu maksimalno dozvoljene potrošnje energije u objektima, zahtevaju pronalaženje novih koncepata projektovanja, promišljanje arhitektonskih rešenja u skladu sa uslovima klime i prirodnih uticaja na konkretnoj lokaciji, multidisciplinarni pristup u projektovanju, zatim bolju saradnju arhitekata i inženjera od samog starta projektovanja.

energetska efikasnost

Pasivna kuća, Foto: pixabay.com

Održivi koncept projektovanja mora podrazumevati promišljanje o uštedi energije, pasivnom i aktivnom korišćenju solarne i drugih obnovljivih izvora energije, zaštiti životne sredine, primeni ekoloških materijala i efikasnih mašinskih sistema, a to ne može početi onda kada je proces projektovanja doveden do završne faze.

Koncept ekološke i energetski efikasne gradnje predstavlja koncept budućnosti koji će biti neophodan ako želimo da sačuvamo planetu i životnu sredinu za buduće generacije.

Građevinarstvo dvadesetog veka oblikovala je nagla urbanizacija sa potpunim zanemarivanjem ekoloških načela i ekonomske isplativosti takve gradnje na dugoročnom planu. Danas se uviđa pozitivna korelacija ekološke gradnje i štedljive upotrebe energije sa ekonomskim prosperitetom, što jasno govore napori koje velike kompanije ulažu na razvoju novih modela poslovanja i prelasku na čiste izvore energije, a što možemo videti i na primeru automobilske industrije. Ekološki proizvodi koji su nekada bili generalno neisplativi i dostupni samo imućnijem sloju stanovništva sa pozitivnim stavom prema životnoj sredini, danas postaju dostupniji širem tržištu i pokazuju svoje pozitivne ekonomske efekte za korisnike.

U građevinarstvu, razvoj energetski efikasnih sistema grejanja i hlađenja, efikasnije opreme u domaćinstvima i poslovnim objektima dolaze na tržište sa sve manjom investicionom cenom i kraćim periodima otplate. Međutim, pogrešno je smatrati da je dodavanjem izolacije ili instaliranjem toplotnih pumpi “posao gotov”. Energetski efikasni objekti se već podrazumevaju, a u roku od samo nekoliko godina će biti obavezni i daleko napredniji i tehnološki zahtevniji standardi. Stoga postoji velika potreba za informisanjem arhitekata, inženjera i ostalih stručnjaka u građevinskoj industriji, jer samo oni koji poseduju adekvatna znanja iz oblasti održivog razvoja će moći da opstanu na sve zahtevnijem tržištu.

Otvara se novo poglavlje u graditeljskom delovanju, gde se dugoročno razvijaju novi modeli, počevši od urbanističkog planiranja, preko arhitektoktonskog projektovanja u skladu sa prirodnim uticajima na lokaciji, upotrebom recikliranih materijala, do integrisanja savremenih sistema mašinske i električne instalacije i opreme.

Održivi razvoj, a sa njim i održiva gradnja, je izuzetno kompleksan pojam i podrazumeva mnogo više od energetske efikasnosti, iako ona, naravno, ima veliku ulogu. Vrlo često su benefiti bilo koje od mera energetske efikasnosti sagledani sa samo jedne strane, što uglavnom utiče na rezervisanost arhitekata o ovoj temi. Ne treba zanemariti druge kvalitete koji se ne mogu tako lako izraziti u brojkama, poput estetike objekta, prijatnog i funkcionalnog prostora i svega što je od uvek karakterisalo “dobru arhitekturu”. Upravo iz tog razloga je važno da se arhitekte aktivnije uključe u debatu o tome šta predstavlja održiv objekat i uvedu faktore iz svoje discipline, umesto da proces projektovanja diktiraju tehničke mere.

Sa druge strane, arhitektura se oduvek prilagođavala trenutnim prilikama, bile one nedostatak nekog materijala ili pojava drugog, promene u socijalnim ili ekonomskim prilikama. Današnje prilike podrazumevaju uključivanje veoma komplikovanih inženjerskih sistema u cilju postizanja energetske efikasnosti. Više nego ikad, potreban je zajednički rad arhitekata i inženjera, ali i stručnjaka iz drugih oblasti, ne očigledno povezanih sa građevinskom industrijom. Na kraju krajeva, ljudski mozak ima dve cerebralne hemisfere: levu, za rešavanje logičkih problema i desnu, za intuiciju i kreativnost. Neophodno je da iskoristimo svoj pun kapacitet kako bismo dostigli održiv razvoj.

Autori: Ivan Kalc i Sonja Krastavčević

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arhitektura

Kuća plesa „Helsinki“ dizajnirana da promoviše umetnost

Objavljeno

:

Kuća plesa "Helsinki", archdaily.com

Završen je projektat JKMM’s u okviru kojeg je dizajnirana Kuća plesa „Helsinki“, koja pretenduje da postane reprezentativno mesto u Finskoj koje će biti posvećeno plesu i ostalim umetnostima. Ova kuća nudi prostor za probe i performanse za umetnike, a ona predstavlja i produžetak Fabrike kablova – najvećeg kulturnog centra u Finskoj.

Iako će Kuća plesa imati autentičan estetski identitet, njen stil je kombinovan i uklapan sa arhitekturom Fabrike kablova kako bi se stvorio osećaj simbioze. Nova zgrada prilično je apstraktna, a igra se sa percepcijom lakoće i težine, dok čelične fasade nalikuju zmaju stvarajući vizuelni efekat da lebdi u vazduhu.

Kuća plesa "Helsinki", archdaily.com

Kuća plesa „Helsinki“, archdaily.com

Enterijer je ostavljen da deluje sirovo i strogo, a u osnovi su crne kutije koje su multifunkcionalne, tako da mogu da odgovore na različite potrebe umetnika i publike. Plesna kuća, kada je reč o arhitektonskom uređenju, osmišljena je tako da se oseća nepotpuno dok se ne ispuni plesom, a ono što joj daje posebnu notu jeste što su plesači i radnici Fabrike kablova učestvovali u dizajniranju i planiranju projekta, tako da su spram profesionalnog iskustva koje poseduju mogli na najbolji mogući način da doprinesu projektu i tako kreiraju prostor koji će zadovoljiti njihove želje i potrebe.

Plesna kuća nastaje kao produkt saradnje JKMM-a i ILO-a, a finansira se i iz donacije Fondacije Jane i Aatos Erkko namenjenoj jačanju finskog plesnog polja, povećanju međunarodnih poseta zemlji i unapređenju kulture i umetnosti u Finskoj.

Koja plesna sala u Srbiji vas oduševljava?

Izvor: Lilly Cao, archdaily.com

Nastavi sa čitanjem

Arhitektura

U skladu sa sobom – boja za fasadu

Objavljeno

:

Netipične boje za fasadu

#IZ MOG ISKUSTVA
Nešto više o bojama

Tog proleća, spremali smo se za naš veliki dan. I pored toga što je to bilo mnogo manje slavlje, bilo je dosta posla. Matičar, crkva, restoran, muzika, fotograf… Iako smo sve obavljali sami, a nismo imali staža u sličnim situacijama, ispostavilo se da smo bili prilično uspešni. Ne hvalim se. Samo prenosim ono što su nam kasnije rekli. Za kraj ostavili smo outfit. Ne zato što nam je naš izgled bio najmanje važan. Naprotiv. Svi vi koji ste bili u ovoj situaciji, jasno vam je o čemu pričam. Naša garderoba nam je bila veoma bitna, ali smo imali mali problem zvani “Buduća mlada neće venčanicu”. Da, nisam želela venčanicu. Da ne bude zabune, nemam ništa protiv pomenutog odevnog predmeta, ali sam imala problem sebe u njoj. Ne. Nikako. Nije postojala čak ni opcija probanja. Taj dan da budem u nečemu što nema nikakve veze sa mnom i budem nešto što nisam. Ne bi valjalo za početak jednog druženja, zar ne? Zato sam tražila i tražila i tražila i našla. Mala bela haljina. Znate ono kada vidite nešto i pomislite kao da je šiveno za vas. Ništa skrati ovde, dodaj tamo. Samo da je obučem i krenem. I krenula sam prema njemu u grafitno sivom odelu.

 Ovog proleća odlučili smo da stavimo izolaciju na kuću. Ekstremne vremenske prilike mogu biti samo ekstremnije, a troškovi grejanja i hlađenja sve veći. 

A, ako uzmemo u obzir da imamo i osobu koja je prošla celu proceduru postavljanja izolacije, mog babu, ne bi trebalo da bude nekih većih problema. I nije bilo. Kako se pokazalo kao odlično rešenje kod naših i mi smo se odlučili za kontaktnu fasadu. Stiropor od 8cm i proverena ekipa majstora, pod budnim okom babe, odlično je obavila posao.

Stigli smo do finiša i boje. Šlag na kraju kažu, ali u našem slučaju limun. Boja koju je predlagao baba. „Ni slučajno. To će do sledećeg leta biti crno. Bordo je prava stvar“, samouvereno je izjavila baka. Klinac je bio za boju čokolade, a nas dvoje za infuziju. Kako se polemika oko boje vodila od početka, a poznavajući i mentalni sklop moje familije, mudro sam se od starta bacila na guglanje i pribavljanje korisnih informacija.

BAUMIT, boje za fasadu

BAUMIT, boje za fasadu

PODELA FASADNIH BOJA

Mislili ste da je po sistemu „Dobar dan. Dobar dan. Meni treba boja za fasadu. Izvolite. Hvala, doviđenja.“ E, pa teško.

Fasadne boje se dele na:

  1. Silikonske – sastavljene od silikonske smole i kao takve su lake za nanošenje, otporne na habanje i vremenske prilike. Imaju veliku propusnost vodene pare, dišu i otporne su na gljivice i memlu,
  2. Silikatne – Kod silikatnih fasada akcenat je na silikatnom punjenju koje, između ostalog, pomaže u otpornosti od sunca. Ovakva fasada je izuzetno elastična i otporna na kiseline, pa se koristi i za farbanje stolarije,
  3. Akrilne – kombinacija ulja i boja. Ova vrsta fasade je najlošijeg kvaliteta od navedenih, pa je njihov odabir direktno uslovljen nižom cenom, odnosno manjim ulaganjem. Ipak, i kao takve, možda upravo zbog niže cene, začuđujuće često se koriste za bojenje fasada.

Znači izbor postoji, samo treba izabrati pravu. Znači treba nešto i iščitati i saznati. Pa tako imamo da izbor boje zavisi od vrste same fasade i vrste podloge na koju se fasada postavlja. Nije isto da li je u pitanju cement, beton, cigla ili sl.

Kako danas na tržištu postoji veliki izbor boja i proizvođača, jedno od nepisanih pravila koje i sami majstori ističu, jeste odlučiti se i kupiti sve fasadne komponente od jednog istog proizvođača. Zašto?

Iz razloga što se na taj način dobija kompatibilan sistem. Drugim rečima svaki deo ima isti, usklađen koeficijent elastičnosti, otpornosti sa onim drugim delo i kao takvi daju najbolji mogući fasadni sistem. Garancija kvaliteta, dostupnost, stručni saveti i podrška proizvođača komponenti veoma su bitni i korisni. U našem slučaju se bar tako pokazalo.

Nije po sistemu „Šta će reći komšiluk.“, ali nije ni puno ni daleko od te tvrdnje. Naime, bitno je voditi računa kakvo je okruženje, u smislu da li je u pitanju priroda, urbana sredina, elitni kraj, zaštićeno područje i sl. Primera radi, u užem centru grada, teško da možete sami izabrati boju fasade, a da predhodno niste dobili odobrenje nadležnih organa. Nije u pitanju administracija ili namerni troškovi, nego značaj usaglašavanja boja i postizanje sklada.

NA GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Nije isto da li se objekat nalazi u hladnijim, planinskim, toplijim ili morskim područjima. U hladnijim predelima fasada može biti tamnija ukoliko nije direktno izložena intenzivnim sunčevim zracima zbog zagrevanja. Za površine direktno izložene suncu, preporučuje se da fasada bude što svetlije nijanse.

NA VELIČINU OBJEKTA

Kao što svi mi kada se ugojimo pribegavamo tamnijim bojama radi lepšeg emotivnog i estetskog doživljaja sebe, ništa puno nije drugačije ni sa objektima. Ukoliko je objekat velik, tamnije boje su prikladnije. Naravno, ovo ne važi ukoliko želite da vaša kuća izgleda veća u odnosu na komšijinu. U tom slučaju pucajte na svetle tonove.

NA IZGLED DRUGIH DELOVA OBJEKTA

Ovde se prvenstveno misli na boju stolarije i samog krova. Kako danas pored crvenog, postoje i braon i zeleni krovovi, boja fasade bi trebala da bude u kontrastu da bi se postigao što bolji estetski doživljaj. Ista situacija je i sa stolarijom. Ne kaže se bez razloga da su prozori oči kuće. Zato ih i treba istaći. Da li će to biti okviri fasade oko prozora ili sam kontrast stolarije i fasade stvar je izbora, ali ne treba ni preterivati. Nepisano je pravilo da ne treba kombinovati više od tri boje.

Fasada u boji

Fasada u boji

NA KARAKTER UKUĆANA

Iako možda na prvi pogled zvuči čudno, ali ovaj momenat je presudan. Boja fasade biće ona koja se dopada domaćinu. Da li je to neutralna boja koja se lako uklapa sa sredinom, koja je laka za održavanje, koja ne privlači puno ni sunca, ni znatiželjnih pogleda ili je, pak, u pitanju dominanta bordo crvena, stabilna, koja dominira okolinom, sve je stvar odluke domaćina. Svaka sličnost sa karakterom je namerna.

MODERNE FASADNE BOJE

Kao i u svakoj proizvodnji, tako i proizvođači fasadnih boja veliku pažnju posvećuju usavršavanju postojećih i stvaranju novih. Osnovni cilj jeste zadovoljiti potrebu kupca i pružiti rešenje njegovom problemu. Kako smo svedoci velikih klimatskih promena, nameće se potreba stvaranja materijala koji će pružiti što bolju i dugotrajniju zaštitu i što manju potrošnju energenata. Sa druge strane, novi proizvodi moraju biti u skladu se ekološkim standardima i održivim razvojem životne sredine.

Na našem tržištu postoje renomirani proizvođači koji pružaju odlična rešenja kada su kompletni fasadni sistemi u pitanju, računajući među njima i boje. Pa tako danas imamo moderne fasadne boje koje su:

  • Dugotrajno čiste fasade – Fasadni malteri i boje odlikuju se visokim stepenom zaštite od prljanja. Samočisteće fasade poseduju mikroskopski glatku površinu koja otežava zadržavanje čestica prljavštine, dok fotokatalizatori uz pomoć energije sunca razlažu one čestice koje su uspele da se zadrže. Dejstvom prirodnih sila (npr. vetra, kiše, snega, uticaja UV zračenja ili promenama temperature) fasada skida nečistoću. Zahvaljujući sposobnosti samočišćenja, fasada ostaje prirodno čista i uvek lepa. (Izvor: www.baumit.rs)
  • Brzosušeće – kod ovih boja nema bojazni da će nakon nanošenja, ako budu izložene kiši biti odmah i uništene. Takođe ove boje sa jedne strane odbijaju vlagu nakon kiša i magle ili je apsorbuju u površinski sloj boje, pri čemu je unutrašnji deo fasade ostaje suv. Sa pojavom sunca ili vetra ova vlaga brzo ispari. Na taj način sprečava se stvaranje uslova za pojavu algi i gljivica. (Baumit drypor efekat, www.baumit.rs)
  • Intezivne – Posebni pigmenti reflektuju infracrvenu komponentu sunčeve svetlosti više od konvencionalnih pigmenata, čime se znatno smanjuje temperatura na površini fasade i istovremeno snižava rizik od oštećenja usled pregrevanja. Ovo je posebno važno pri upotrebi tamnijih nijansi na fasadi. (Baumit Cooling pigmenti, www.baumit.rs)
  • Fleksibilne – boje i premazi koji u sebi sadrže veštačku smolu i predstavljaju idealno rešenje za saniranje, nivelisanje i prekrivanje pukotina kod novih i starih objekata.

Pored specifičnih funkcija, proizvođači pružaju čitavu paletu fasadnih boja inspirisanih prirodom i najnovijim trendovima življenja. Pored nekadašnjih neutralnih boja- bele, žute, krem, sive, danas su sve češće zastupljene sivo – crvene, ljubičasto-žute, crveno-bele fasade koje ostavljaju utisak modernih, atraktivnih objekata.

Paleta boja

Paleta boja

A ZA KRAJ I ODLIČAN POČETAK

Kažu odelo ne čini čoveka, a – ha, ali čini da se čovek lepše oseća. To vam je prvi utisak, fasada koja će privući ili ne. Ali, veoma je bitno da je ta fasada autentična, istinita, skladna sa osobom koja je nosi, jer će samo kao takva trajati.

A mi? Ove godine slavimo desetogodišnji izazov. I zamislite još uvek imam onu lepu malu belu haljinu i još uvek mi pristaje, kao i ja njoj. Trud se isplatio. A, fasada? Skladna bordo siva, baš kao i ukućani u njoj.

Autor teksta:
Snežana Trtica Graovac, novinar

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Popularno