Connect with us
Arhitektura

┼áta ka┼żu arhitekte o potrebi novog mosta u Beogradu?

Predstavnici udru┼żenja arhitekata Srbije ocenili su da je Beogradu potreban novi most.

Me─Ĺutim, smatraju da ideja da se sru┼íi Stari savski most pa na njegovom mestu napravi novi nije dobra, dok stru─Źnjaci sa Saobra─çajnog fakulteta upozoravaju da bi ru┼íenje mosta moglo izazvati saobra─çajni haos.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kova─Źevi─ç rekao je agenciji Beta da misli da mora da se pravi novi most zato ┼íto postoje─çi ne mo┼że vi┼íe da se oja─Źa, niti mogu da se dodaju nove trake, ali da je pitanje za┼íto ru┼íiti stari most i ba┼í na tom mestu praviti novi.

Budući most na Savi kod Gradiške

„Jasno je da je to zbog projekta „Beograd na vodi“, kazao je Kova─Źevi─ç.

On je rekao da bi, prema projektu, novi most trebalo da bude sli─Źnog lika kao postoje─çi ┼íto, kako je rekao, nije dobro re┼íenje. „Za mene je najspornije to ┼íto je data obaveza da most ima lukove da podse─ça na sada┼ínji, a pravilo je da unutargradski mostovi treba ┼íto manje da prepre─Źuju pogled sa jedne obale na drugu. Zato je to jako lo┼ía ideja“, kazao je Kova─Źevi─ç.

On je dodao i da je veliki problem ┼íto u javnosti postoje opre─Źne izjave o tome ┼íta ─çe se desiti sa postoje─çim mostom, jer su pojedini predstavnici gradske vlasti rekli da ─çe on biti sru┼íen, a drugi da ─çe biti prenet na Ratno ostrvo. „U toku je predizborna kampanja i sada svako pri─Źa ┼íta ho─çe, ali potpuna je nebuloza ideja da se postoje─çi most prebaci na Ratno ostrvo kako bi se ono spojilo sa zemunskom obalom. Iza toga se verovatno krije namera da se gradi na Ratnom ostrvu“, upozorio je Kova─Źevi─ç.

Profesor Saobra─çajnog fakulteta Milan Vujani─ç istakao je da je veliki problem ┼íto nema studije izvodljivosti koja bi dala ekonomsku i saobra─çajnu opravdanost. „Ja ne vidim ozbiljne argumente, a taj ko predla┼że da se pravi novi most i ru┼íi stari, mora da ima mnogo argumenata da je to re┼íenje racionalno, isplativo i prihvatljivo gra─Ĺanima“, rekao je Vujani─ç agenciji Beta.

On ka┼że da ru┼íenjem starog mosta mo┼że nastati saobra─çajni haos jer se prekidaju sve tramvajske veze starog i Novog Beograda. „Most na Adi je predvi─Ĺen da ima tramvajske ┼íine, ali od toga za sada nema ni┼íta. A ┼íta ─çe biti sa gra─Ĺanima i prevozom – nekako ─çe dolaziti do mosta, a odatle ─Źamcima ili pe┼íke“, rekao je Vujani─ç i dodao da je lako sru┼íiti most, ali da treba najmanje dve do tri godine za izgradnju novog.

„Odli─Źna je ideja da Beograd ima novi most, Pariz ih ima 17 i ja znam da je bila ideja da se pravi most ne┼íto ni┼że ispod Pan─Źeva─Źkog mosta kako bi se povezao kru┼żni prsten obilaznice oko Beograda. Ta ideja ima smisla“, kazao je Vujani─ç.

Gradona─Źelnik Sini┼ía Mali je 23. januara potpisao ugovor sa Saobra─çajnim institutom CIP i predstavio izgled novog mosta koji ─çe biti izgra─Ĺen na mestu Starog savskog. Kako je tada naveo, CIP ─çe u narednih 10 meseci zavr┼íiti idejno re┼íenje, idejni projekat a zatim ─çe biti izabran izvodja─Ź radova. Mali je najavio da ─çe novi most imati ─Źetiri saobra─çajne i dve tramvajske trake, ali i staze za pe┼íake i bicikliste.

Stari savski most je sagra─Ĺen tokom Drugog svetskog rata 1942, jer je tada jedini most preko reke Save (Most kralja Aleksandra) bio sru┼íen. Most je od miniranja 20. oktobra 1944. godine spasio beogradski u─Źitelj Miladin Zari─ç.

Stari Savski most

Za vreme rata nacisti─Źki vojnici su most zvali Most princa Eugena, a nakon rata ga je lokalno stanovni┼ítvo zvalo Nema─Źki most. Vremenom su se oba naziva prestala koristiti. Tramvajske ┼íine na mostu su postavljene 1984. u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu. Most je vi┼íe puta rekonstruisan, a poslednji put 2007.

Izvor: Beta