Connect with us
Materijali

Divna vest- Srbija počinje proizvodnju biorazgradivih kesa!

U Srbiji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da počne proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa, od kukuruznog skroba, iz biljnih ulja ili celuloze.

Istovremeno će građani Gornjeg Milanovca, upravo u takvim kesama, odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog domaćinstva. Opština će na kraju dobiti kompost, đubrivo spremno za prodaju.

podaci pokazuju da Srbiju godišnje zatrpa devet miliona plastičnih kesa

Podaci pokazuju da Srbiju godišnje zatrpa devet miliona plastičnih kesa

Oba projekta su deo saradnje Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom „Novamont“ koja je najveći proizvođač potpuno biorazgradivih kesa u Evropi. „Oni su nosioci potpuno nove tehnologije proizvodnje biorazgradivog granulata od skroba. Trenutno se u Srbiji proizvode biorazgradive kese koje se razgrađuju uz dodatak aditiva i one se razlažu do najsitnijih čestica, a ove potpuno nestaju. Deo naše saradnje je pilot propjekat sa lokalnom samoupravom koja ima do 50.000 stanovnika, i to će biti Gornji Milanovac“, navodi za „Novosti“ sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije Dragan Stevanović. Grad će istovremeno smanjiti troškove prevoza otpada, jer ostaci hrane i drugih organskih materija čine polovinu smeća.

Italijani će obućiti jednu našu kompaniju da proizvodi biorazgradive kese

Drugi pravac saradnje je da će ta firma obučiti jednu našu kompaniju da koristi biorazgradivi granulat u proizvodnji ambalaže. Izabran je „Polipak“ iz Batočine, koji već ima dogovorenog kupca novih kesa u Danskoj.

„Izazov su nam nova tehnologija i nove tendencije na tržištu. Kada se pojavi tražnja na našem tršištu, mi ćemo ih plasirati. Iskreno, ne verujem da će to biti uskoro. Ove kese su u startu i do četiri puta skuplje od opšte biorazgradivih koje se već proizvode u Srbiji“, navodi za „Novosti direktor „Polipaka“ Ivan Aleksić.

Inače, podaci pokazuju da Srbiju godišnje zatrpa devet miliona plastičnih kesa. Naša zemlja je 2012. godine usvojila Pravilnik o upotrebi biorazgradivih plastičnih kesa, i od tada država daje subvencije njihovim proizvođačima. Ipak, stručnjaci kažu da je kontrola kvaliteta ovih vrećica na niskom nivou, a da je dodatni problem to što veliki lanci prodavnica nisu u obavezi da ih, pod pretnjom sankcija, i koriste.

Izvor: Novosti