Connect with us
Materijali

Divna vest- Srbija po─Źinje proizvodnju biorazgradivih kesa!

U Srbiji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da po─Źne proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa, od kukuruznog skroba, iz biljnih ulja ili celuloze.

Istovremeno ─çe gra─Ĺani Gornjeg Milanovca, upravo u takvim kesama, odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog doma─çinstva. Op┼ítina ─çe na kraju dobiti kompost, ─Ĺubrivo spremno za prodaju.

podaci pokazuju da Srbiju godi┼ínje zatrpa devet miliona plasti─Źnih kesa

Podaci pokazuju da Srbiju godi┼ínje zatrpa devet miliona plasti─Źnih kesa

Oba projekta su deo saradnje Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom „Novamont“ koja je najve─çi proizvo─Ĺa─Ź potpuno biorazgradivih kesa u Evropi.┬á„Oni su nosioci potpuno nove tehnologije proizvodnje biorazgradivog granulata od skroba. Trenutno se u Srbiji proizvode biorazgradive kese koje se razgra─Ĺuju uz dodatak aditiva i one se razla┼żu do najsitnijih ─Źestica, a ove potpuno nestaju. Deo na┼íe saradnje je pilot propjekat sa lokalnom samoupravom koja ima do 50.000 stanovnika, i to ─çe biti Gornji Milanovac“, navodi za „Novosti“ sekretar Udru┼żenja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije Dragan Stevanovi─ç. Grad ─çe istovremeno smanjiti tro┼íkove prevoza otpada, jer ostaci hrane i drugih organskih materija ─Źine polovinu sme─ça.

Italijani će obućiti jednu našu kompaniju da proizvodi biorazgradive kese

Drugi pravac saradnje je da ─çe ta firma obu─Źiti jednu na┼íu kompaniju da koristi biorazgradivi granulat u proizvodnji ambala┼że. Izabran je „Polipak“ iz Bato─Źine, koji ve─ç ima dogovorenog kupca novih kesa u Danskoj.

„Izazov su nam nova tehnologija i nove tendencije na tr┼żi┼ítu. Kada se pojavi tra┼żnja na na┼íem tr┼íi┼ítu, mi ─çemo ih plasirati. Iskreno, ne verujem da ─çe to biti uskoro. Ove kese su u startu i do ─Źetiri puta skuplje od op┼íte biorazgradivih koje se ve─ç proizvode u Srbiji“, navodi za „Novosti direktor „Polipaka“ Ivan Aleksi─ç.

Ina─Źe, podaci pokazuju da Srbiju godi┼ínje zatrpa devet miliona plasti─Źnih kesa. Na┼ía zemlja je 2012. godine usvojila Pravilnik o upotrebi biorazgradivih plasti─Źnih kesa, i od tada dr┼żava daje subvencije njihovim proizvo─Ĺa─Źima. Ipak, stru─Źnjaci ka┼żu da je kontrola kvaliteta ovih vre─çica na niskom nivou, a da je dodatni problem to ┼íto veliki lanci prodavnica nisu u obavezi da ih, pod pretnjom sankcija, i koriste.

Izvor: Novosti