Connect with us
Energetska efikasnost

Norveški radijatori – da vam bude i (pre)toplo kada to želite!

Objavljeno

:

Rovex inženjering - Norveški radijatori, grejanje

Norveški radijatori kao ideja i rešenje. U momentu kada smo iznenada jer su se neke sjajne kockice poklopile, kupili stan u potrovlju, bilo je leto. Pošto je prostor na tom mestu na kojem je bilo četiri stana bio naknadno prilagođen stanarima, u njemu nije bilo centralnog gradskog grejanja. Posle svih završenih radova i naše sreće što konačno suprug i ja imamo svoj sopstveni prostor, a ja kao domaćica svu slobodu da sredim naš dom po svom ukusu, došlo je vreme da odvojimo novac za priključivanje na gradsko grejanje.

Međutim, kako je zima odmicala, shvatili smo da je izolacija odlično urađena, stavili smo i najbolje krovne prozore, tako da je zaista bilo toplo čak i sa jednom grejalicom. Tako je naša prva pametna odluka (posle promašaja sa staklenim stolom u trpezariji i crno-belih pločica koje se teško održavaju čistim), bila da ne plaćamo grejanje tokom cele godine, već samo u mesecima u kojima zaista za tim ima potrebe. I našli smo ih. Norveški radijatori. Na stranu to što izledaju elegantno tako okačeni o zid, tanki i beli kao sneg, bez velikih komplikacija, mogućnosti curenja i kojekavog štimavanja, oni su zaista „uradili posao“.

Rovex inženjering - Norveški radijatori, model ADAX NEO

Rovex inženjering – Norveški radijatori, model ADAX NEO

Stavili smo one manje u dečije sobe i kuhinju i jedan veliki u dnevni boravak. I dobili sledeći razultat:

  • Kada je baš hladno i kada temperature prelaze deseti podeok ispod nule uključujemo onaj jedan mali i onaj u dnevnom boravku, dok nam je taj jedan veliki sasvim dovoljan za nešto više temperature kakve su realno i najčešće poslednjih godina na našem podneblju.
  • Račun za struju se povećao za trećinu i ta tri meseca dodatnog plaćanja bila su nešto najbolje što nam se moglo desiti.

Prijatelji koji dođu skidaju jedan sloj garderobe i simpatično „kukaju“ kako im je (pre)toplo kod mene. Norveški radijatori – svima ih hvalim. Prezadovoljna i presrećna što sam u saradnji sa supružnikom donela ovu odluku, a ne neku drugu koja bi, pokazalo se, bila potpuni promašaj i nepotrebno trošenje novca i prostora u stanu.

Norveški radijatori

Norveški radijatori

Zašto se ovi radijatori zovu Norveški radijatori?

Panelni radijatori konvektorskog tipa su u momentu u kojem su se pojavili bili nešto novo na našem tržištu i iste je trebalo na neki način promovisati. Norveška oduvek bila veliki prijatelj Srbije. U Norveškoj je uvek hladno. Norvežani vode računa o ekologiji i uštedi energije. Upravo zbog pomenutog, radijatori su kratko i jasno nazvani„norveški radijatori“.

A evo po kom principu funkcionišu? Za one koji ne znaju osnovni princip rada Norveškog radijatora je zasnovan na principu konvekcije odnosno cirkulacija vazduha kroz radijator, prirodno bez ventilatora. Njihov način korišćenja je jednostavan, potrebno je da se grejete samo kad Vam treba i koliko Vam teba. U praksi znači da kad boravite u prostoru grejete na višoj, a kad niste na nižoj temperaturi. Veoma osetljiv termostat sa velikom brzinom reagovanja može da ostvari uštedu i do 15% u odnosu na grejna tela sa klasičnim termostatima.

Iako je na prvi pogled nije ulivao veliko poverenje sada se preko 40.000 domaćinstava greje na ovaj vid grejanja, što znači jedan grad od 100.000 stanovnika. Fleksibilnost sistema, moderan dizajn i uklapanje u svaki prostor omogućuju opremanje Vašeg stambenog ili poslovnog prostora etapno i u skladu sa dizajnerskim zahtevima. Ekonomija, ekologija i estetika su tri osnovne prednosti koje Vam pružaju Norveški radijatori. I veliko zadovoljstvo, dodala bih, zbog toplote koju emituju i lepote koje pružaju. Stvarno su odličan izbor za svaki stan, a novac koji uložite u kupovinu, vrlo brzo će vam se vratiti kroz manji iznos koji odvajate za struju. Časna reč!

Piše: Mirjana Makarin Plavšić

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno