Connect with us

Energetska efikasnost

Norveški radijatori – da vam bude i (pre)toplo kada to želite!

Objavljeno

:

Rovex inženjering - Norveški radijatori, grejanje

Norveški radijatori kao ideja i rešenje. U momentu kada smo iznenada jer su se neke sjajne kockice poklopile, kupili stan u potrovlju, bilo je leto. Pošto je prostor na tom mestu na kojem je bilo četiri stana bio naknadno prilagođen stanarima, u njemu nije bilo centralnog gradskog grejanja. Posle svih završenih radova i naše sreće što konačno suprug i ja imamo svoj sopstveni prostor, a ja kao domaćica svu slobodu da sredim naš dom po svom ukusu, došlo je vreme da odvojimo novac za priključivanje na gradsko grejanje.

Međutim, kako je zima odmicala, shvatili smo da je izolacija odlično urađena, stavili smo i najbolje krovne prozore, tako da je zaista bilo toplo čak i sa jednom grejalicom. Tako je naša prva pametna odluka (posle promašaja sa staklenim stolom u trpezariji i crno-belih pločica koje se teško održavaju čistim), bila da ne plaćamo grejanje tokom cele godine, već samo u mesecima u kojima zaista za tim ima potrebe. I našli smo ih. Norveški radijatori. Na stranu to što izledaju elegantno tako okačeni o zid, tanki i beli kao sneg, bez velikih komplikacija, mogućnosti curenja i kojekavog štimavanja, oni su zaista „uradili posao“.

Rovex inženjering - Norveški radijatori, model ADAX NEO

Rovex inženjering – Norveški radijatori, model ADAX NEO

Stavili smo one manje u dečije sobe i kuhinju i jedan veliki u dnevni boravak. I dobili sledeći razultat:

  • Kada je baš hladno i kada temperature prelaze deseti podeok ispod nule uključujemo onaj jedan mali i onaj u dnevnom boravku, dok nam je taj jedan veliki sasvim dovoljan za nešto više temperature kakve su realno i najčešće poslednjih godina na našem podneblju.
  • Račun za struju se povećao za trećinu i ta tri meseca dodatnog plaćanja bila su nešto najbolje što nam se moglo desiti.

Prijatelji koji dođu skidaju jedan sloj garderobe i simpatično „kukaju“ kako im je (pre)toplo kod mene. Norveški radijatori – svima ih hvalim. Prezadovoljna i presrećna što sam u saradnji sa supružnikom donela ovu odluku, a ne neku drugu koja bi, pokazalo se, bila potpuni promašaj i nepotrebno trošenje novca i prostora u stanu.

Norveški radijatori

Norveški radijatori

Zašto se ovi radijatori zovu Norveški radijatori?

Panelni radijatori konvektorskog tipa su u momentu u kojem su se pojavili bili nešto novo na našem tržištu i iste je trebalo na neki način promovisati. Norveška oduvek bila veliki prijatelj Srbije. U Norveškoj je uvek hladno. Norvežani vode računa o ekologiji i uštedi energije. Upravo zbog pomenutog, radijatori su kratko i jasno nazvani„norveški radijatori“.

A evo po kom principu funkcionišu? Za one koji ne znaju osnovni princip rada Norveškog radijatora je zasnovan na principu konvekcije odnosno cirkulacija vazduha kroz radijator, prirodno bez ventilatora. Njihov način korišćenja je jednostavan, potrebno je da se grejete samo kad Vam treba i koliko Vam teba. U praksi znači da kad boravite u prostoru grejete na višoj, a kad niste na nižoj temperaturi. Veoma osetljiv termostat sa velikom brzinom reagovanja može da ostvari uštedu i do 15% u odnosu na grejna tela sa klasičnim termostatima.

Iako je na prvi pogled nije ulivao veliko poverenje sada se preko 40.000 domaćinstava greje na ovaj vid grejanja, što znači jedan grad od 100.000 stanovnika. Fleksibilnost sistema, moderan dizajn i uklapanje u svaki prostor omogućuju opremanje Vašeg stambenog ili poslovnog prostora etapno i u skladu sa dizajnerskim zahtevima. Ekonomija, ekologija i estetika su tri osnovne prednosti koje Vam pružaju Norveški radijatori. I veliko zadovoljstvo, dodala bih, zbog toplote koju emituju i lepote koje pružaju. Stvarno su odličan izbor za svaki stan, a novac koji uložite u kupovinu, vrlo brzo će vam se vratiti kroz manji iznos koji odvajate za struju. Časna reč!

Piše: Mirjana Makarin Plavšić

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Energetska efikasnost

RENEXPO® BiH uvodi nove trendove u energetskoj efikasnosti

Objavljeno

:

RENEXPO® BIH 2018

Najveći međunarodni sajam obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i upravljanja vodama
23. i 24. oktobar 2019.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

RENEXPO® BiH u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, najznačajnije je mjesto susreta ključnih poslovnih ljudi, donositelja odluka i stručnjaka u području obnovljivih izvora Energije, Energetske efikasnosti, Hidroenergije, Energija vjetra, Biomasa, PV, Otpad do energije, E-mobilnost, Vodna infrastruktura, Obrada otpada / vode.

S ponosom najavljujemo nove konferencije – 1. Konferencija energetskih menadžera u BiH, koje de se fokusirati na teme institucionalizacije sistema upravljanja energijom u Bosni i Hercegovini, kao i otvoriti neka pitanja i dati više informacija o sertifikaciji u ovoj oblasti i 1. Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje – koje de se fokusirati na lokalnu energetiku, njenu perspektivu i investicijama u BiH.

Konferencija energetskih menadžera u BiH de ponuditi najnovije informacije o programima edukacije koji se trenutno sporovode, kao i o obavezama prema nedavno usvojenim zakonskim aktima. Takođe, godišnji skup je mjesto za razmijenu znanja i informacija, dijaloge i diskusije o poslovnim mogudnostima i dostupnim tehničkim rješenjima za unapređenje sistema EM i energetkske efikasnosti u javnom i provatnom sektoru u BiH.

Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje de predstaviti benefite upotrebe obnovljivih izvora energije sa naglaskom na smanjenje štetnih emisija i zagađenja vazduha, optimizaciji cijene toplotne energije, uspješnim primjenama i dostupnim načinima finanasiranja projekata. Tehnički dostupna rješenja, efikasna kogeneracija mogu poboljšati operacije i poslovanje postrojenja za daljinsko grijanje/ hlađenje.

Pored osam tematskih konferencija i okruglih stolova RENEXPO® će predstaviti preko 80 izlagača iz 25 zemalja i očekuje se preko 2000 posjetilaca iz sektora održivog razvoja. Novi trendovi i tehnologije koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem RENEXPO® su veoma relevantni za kvalitet života stanovnika BiH i
direktno utiču na ekonomski razvoj čitavog regiona.

Za više informacija posjetite web stranicu: www.renexpo-bih.com

Nastavi sa čitanjem

Energetska efikasnost

Otvoren vetropark Čibuk 1 – Vetropark doprinosi energetskoj bezbednosti i stabilnosti

Objavljeno

:

Projekat "Čibuk" snage 158 MW snabdevaće energijom 113.000 domaćinstava

ALEKSANDAR ANTIĆ: VETROPARK DOPRINOSI ENERGETSKOJ BEZBEDNOST I STABILNOSTI

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poručio je na otvaranju vetroelektrane Čibuk 1 kod Kovina, snage 158,46 MW, da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

„Ova vetroelektarna nije najveća samo u regionu i Srbiji već predstavlja najveći objekat koji Srbija pušta na mrežu od 1991. godine, od projekata Kostolac 2 i Hidroelektrane Pirot“, rekao je Antić.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kako je kazao, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenat naše godišnje proizvodnje energije i time će, rekao je ministar, značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored čitavog niza važnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena države, kao što je borba za očuvanje životne sredine, ima još niz drugih pratećih elemenata koji su važni za Srbiju, izjavio je Antić.

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektromreži Srbije“ a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

„Trafo-stanica će dati značajan doprinos u ukupnim naponskim prilikama u Srbiji, smanjenju gubitaka, a time i ogroman energetski značaj“, rekao je Antić i podsetio da je poslednju ovakvu trafo-stanicu u rad pustio predsednik Srbije 2015. godine u Beogradu – „Beograd 20“.

Ministar energetike se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, snažne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao ključni doprinos da Srbija postane ekonomski i politički stabilna zemlja, koja može da privlači ovakve investicije.

„Mi ćemo da se razvijamo u svim segmentima, naravno i u energetici, uvažavajući naše resurse i naše nacionalne interese pre svega, ali sa druge strane, dajući svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena“, kazao je Antić.

PD Vetroelektrane Balkana je u 100% vlasništvu firme „Tesla Wind“, koja je u zajedničkom vlasništvu kompanije ABU DHABI FUTURE ENERGY COMPANY PJSC MASDAR iz UAE (60%), finske kompanije Taaleri Tesla Ky (30%) i nemačke kompanije DEG-Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft mbH, članice KfW grupe (10%).

Procenjena vrednost investicija je oko 300 miliona evra, i finansira se najvećim delom putem kredita EBRD i IFC, dok ostatak investicija finansiraju vlasnici projekta.

Vetropark “Čibuk 1” sastoji se od ukupno 57 vetrogeneratora, individualne nominalne izlazne snage od 2,78 MW.

Izvor: www.mre.gov.rs

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno