Connect with us
Energetska efikasnost

Norve┼íki radijatori – da vam bude i (pre)toplo kada to ┼żelite!

Norve┼íki radijatori kao ideja i re┼íenje. U momentu kada smo iznenada jer su se neke sjajne kockice poklopile, kupili stan u potrovlju, bilo je leto. Po┼íto je prostor na tom mestu na kojem je bilo ─Źetiri stana bio naknadno prilago─Ĺen stanarima, u njemu nije bilo centralnog gradskog grejanja. Posle svih zavr┼íenih radova i na┼íe sre─çe ┼íto kona─Źno suprug i ja imamo svoj sopstveni prostor, a ja kao doma─çica svu slobodu da sredim na┼í dom po svom ukusu, do┼ílo je vreme da odvojimo novac za priklju─Źivanje na gradsko grejanje.

Me─Ĺutim, kako je zima odmicala, shvatili smo da je izolacija odli─Źno ura─Ĺena, stavili smo i najbolje krovne prozore, tako da je zaista bilo toplo ─Źak i sa jednom grejalicom. Tako je na┼ía prva pametna odluka (posle proma┼íaja sa staklenim stolom u trpezariji i crno-belih plo─Źica koje se te┼íko odr┼żavaju ─Źistim), bila da ne pla─çamo grejanje tokom cele godine, ve─ç samo u mesecima u kojima zaista za tim ima potrebe. I na┼íli smo ih. Norve┼íki radijatori. Na stranu to ┼íto izledaju elegantno tako oka─Źeni o zid, tanki i beli kao sneg, bez velikih komplikacija, mogu─çnosti curenja i kojekavog ┼ítimavanja, oni su zaista „uradili posao“.

Rovex in┼żenjering - Norve┼íki radijatori, model ADAX NEO

Rovex in┼żenjering – Norve┼íki radijatori, model ADAX NEO

Norveški radijatori iskustvo koje smo mi stekli

Stavili smo one manje u de─Źije sobe i kuhinju i jedan veliki u dnevni boravak. I dobili slede─çi razultat:

  • Kada je ba┼í hladno i kada temperature prelaze deseti podeok ispod nule uklju─Źujemo onaj jedan mali i onaj u dnevnom boravku, dok nam je taj jedan veliki sasvim dovoljan za ne┼íto vi┼íe temperature kakve su realno i naj─Źe┼í─çe poslednjih godina na na┼íem podneblju.
  • Ra─Źun za struju se pove─çao za tre─çinu i ta tri meseca dodatnog pla─çanja bila su ne┼íto najbolje ┼íto nam se moglo desiti.

Prijatelji koji do─Ĺu skidaju jedan sloj garderobe i simpati─Źno „kukaju“ kako im je (pre)toplo kod mene. Norve┼íki radijatori – svima ih hvalim. Prezadovoljna i presre─çna ┼íto sam u saradnji sa supru┼żnikom donela ovu odluku, a ne neku drugu koja bi, pokazalo se, bila potpuni proma┼íaj i nepotrebno tro┼íenje novca i prostora u stanu.

Norveški radijatori

Norveški radijatori

Zašto se ovi radijatori zovu Norveški radijatori?

Panelni radijatori konvektorskog tipa su u momentu u kojem su se pojavili bili ne┼íto novo na na┼íem tr┼żi┼ítu i iste je trebalo na neki na─Źin promovisati. Norve┼íka je oduvek bila veliki prijatelj Srbije. U Norve┼íkoj je uvek hladno. Norve┼żani vode ra─Źuna o ekologiji i u┼ítedi energije. Upravo zbog pomenutog, radijatori su kratko i jasno nazvani ÔÇ×norve┼íki radijatoriÔÇť.

A evo po kom principu funkcioni┼íu? Za one koji ne znaju, osnovni princip rada Norve┼íkog radijatora je zasnovan na principu konvekcije odnosno cirkulacija vazduha kroz radijator, prirodno bez ventilatora. Njihov na─Źin kori┼í─çenja je jednostavan, potrebno je da se grejete samo kad Vam treba i koliko Vam treba. U praksi zna─Źi da kad boravite u prostoru grejete na vi┼íoj, a kad niste na ni┼żoj temperaturi. Veoma osetljiv termostat sa velikom brzinom reagovanja mo┼że da ostvari u┼ítedu i do 15% u odnosu na grejna tela sa klasi─Źnim termostatima.

Norveški radijatori cena koja radi za vas

Danas na tr┼żi┼ítu postoji veliki izbor modela, koji u zavisnosti od brenda, ja─Źine, boje, dizajna, daljinskog upravljanja imaju razli─Źite cene. Pa tako ukoliko Vam je neophodan norve┼íki radijator:

  • manje snage od 600w-800w, cena je od 16.000 din do 20.500 din,
  • srednje snage od 1000w- 1500w, cena je od 16.990din do 26.900 din;
  • velike snage od 2000w-2500w, cena je od 18.900din do 34.000 din.

Kao ┼íto sam raspon cena i govori radi se o radijatorima razli─Źitih brendova, ali i dodatnih karakteristika. Ni┼żu cenu imaju radijatori sa mehani─Źkim termostatom, zatim idu radijatori sa elektri─Źnim termostatom, da bi najvi┼íu cenu imali modeli sa daljinskim upravljanjem. Drugim re─Źima, tr┼żi┼íte nudi veliki broj kvalitetnih modela norve┼íkih radijatora, koji ─çe Vam pru┼żiti toplu i prijatnu atmosferu. Razlika je u finesama. Odnosno u tome da li ─çete za menjaje temperature morati biti fizi─Źki prisutni, da li ─çe to radijator sam obavljati ili Vi daljinskim putem, da li ─çe biti samostoje─çi ili montiran na zid, da li ─çe biti beo ili u nekoj drugoj neodoljivoj boji. Jednostavno re─Źeno, ima─çete slobodu da izaberete radijator koji ─çe biti u skladu sa Va┼íim potrebama i mogu─çnostima.

Iako je na prvi pogled nije ulivao veliko poverenje sada se preko 40.000 doma─çinstava greje na ovaj vid grejanja, ┼íto zna─Źi jedan grad od 100.000 stanovnika. Fleksibilnost sistema, moderan dizajn i uklapanje u svaki prostor omogu─çuju opremanje Va┼íeg stambenog ili poslovnog prostora etapno i u skladu sa dizajnerskim zahtevima. Ekonomija, ekologija i estetika su tri osnovne prednosti koje Vam pru┼żaju Norve┼íki radijatori. I veliko zadovoljstvo, dodala bih, zbog toplote koju emituju i lepote koje pru┼żaju. Stvarno su odli─Źan izbor za svaki stan, a novac koji ulo┼żite u kupovinu, vrlo brzo ─çe vam se vratiti kroz manji iznos koji odvajate za struju. ─îasna re─Ź!

Piše: Mirjana Makarin Plavšić