Connect with us
Energetska efikasnost

Solarna energija – resurs sa potencijalom

Nekolicina istra┼żivanja pokazala su da stanovni┼ítvo Srbije nije su┼ítinski upoznato sa svim mogu─çnostima koje solarni paneli donose. Iako je re─Ź o instalacijama koje imaju op┼ítu sposobnost da prikupljaju i konvertuju sun─Źevu svetlost u elektri─Źnu energiju, pojedinci naj─Źe┼í─çe pojam solarnih panela povezuju samo sa jednim do dva vida njihove primene. Malo je poznato da se produkt solarnih panela mo┼że koristiti kako za napajanje ku─çnih i svih drugih ure─Ĺaja, tako i za zagrevanje vode, osvetljavanje spoljnih jedinica ili pak pokretanje solarnih pumpi.

Razvijanje svesti o ovoj i svim drugim temama u domenu solarne energije i solarnih panela od izuzetnog je zna─Źaja, budu─çi da je re─Ź o na na┼íim prostorima nedovoljno iskori┼í─çenom resursu koji raspola┼że mogu─çno┼í─çu za┼ítite ┼żivotne sredine i stvaranje zelene energije koja ne samo da ─çe produ┼żiti ┼żivot na┼íe planete ve─ç i doneti brojne finansijske benefite svakom solarnom entuzijasti, dugoro─Źno gledano.

Globalna slika

Neporecivo je da je stepen zaga─Ĺenosti ┼żivotne sredine koji poslednjih decenija dramati─Źno raste iz godine u godinu u mnogome doprineo rastu tr┼żi┼íta solarne energije u svetu. Kada se na to doda ─Źinjenica da su vlade mnogih zemalja prepoznale potencijal ovog obnovljivog energetskog izvora i podr┼żali njegovu ┼íiru primenu kroz brojne poreske olak┼íice i programe subvencionisanja jasno je kako je do┼ílo do jedne op┼íte planetarne solarne ekspanzije.

Istina je da se globalna solarna slika konstantno menja, i da se zemlje koje su do pre nekoliko godina nedvosmisleno prednja─Źile kada je o broju instaliranih solarnih jedinica re─Ź danas nalaze ne┼íto ni┼że na op┼ítoj skali, ali ─Źini se da Srbija nedvosmisleno i kontinuirano kaska za svetom. O razlozima koji do toga i danas dovode govorili smo u jednom od prethodnih brojeva, ali nesumnjivo je da tome mo┼żemo dodati i neupu─çenost pojedanica u sve mogu─çnosti, kapacitete i potencijale solarne energije.

Primena solarnih panela

Poznato je da solarna energija ima vi┼íestruku primenu, ali na koje sve na─Źine i u kojim oblastima je mo┼żemo koristiti ve─çini na┼íih sunarodnika nije sasvim jasno. Upravo zbog toga donosimo vam kratak pregled mogu─çnosti solarnih instalacija.

Solarni paneli za doma─çinstvo

Solarni sistemi se naj─Źe┼í─çe postavljaju za potrebe vo─Ĺenja doma─çinstva bez, ili sa smanjenom upotrebom klasi─Źno dobijene elektri─Źne energije. To zna─Źi da postoje solarne instalacije koje mogu proizvesti dovoljnu koli─Źine energije za potrebe svih elektri─Źnih aparata i grejnog sistema unutar jednog doma, ali i oni ne┼íto manjeg kapaciteta koji ─çe samo delimi─Źno pokriti na┼íe elektri─Źne zahteve. Razlika je svakako u broju i ja─Źini solarnih panela, ali i ─Źinjenici imate li ili ne solarnu bateriju gde vi┼íak dobijene energije mo┼że da se skladi┼íti.

Obnovljivi izvori energije, solarni sistemi

Obnovljivi izvori energije, solarni sistemi

Solarni paneli za off-grid objekte

Sve ─Źe┼í─çe se mo┼że ─Źuti da ljudi koji poseduju vikendice i druge objekte u zaba─Źenim oblastima, daleko od naseljenih oblasti gde je te┼íko, a vrlo ─Źesto i poprili─Źno skupo dovesti elektri─Źne instalacije, odlu─Źuju da solar bude njihov izbor. I to se pokazalo veoma promi┼íljenim re┼íenjem budu─çi da je u┼íteda neminovna jer vam za potrebe povremenog boravka u takvim objektima jedan do dva solarna panela mogu obezbediti vi┼íe nego dovoljno elektri─Źne energije.

Solarni paneli za grejanje vode

Ono gde solarni paneli nisu dovoljo ─Źesto u upotrebi, a trebalo bi, jeste za grejanje vode a u svojstvu solarnih bojlera. Po─Źetna investicija u ovom slu─Źaju jeste ne┼íto ve─ça jer svaka instalacija podrazumeva solarni panel, takozvani kolektor koji sun─Źevu energiju pretvara u toplotu neophodnu za zagrevanje vode, i rezervoar za vodu. Ali ekonomi─Źnost ovakvih sistema je neupitna a njihova primena izuzetno efikasna, naro─Źito ukoliko sistem koristite svakodnevno.

Solarni paneli za navodnjavanje

Za potrebe poljoprivrede solarni paneli su se pokazali izuzetno korisnim, naro─Źito kod sistema navodnjavanja ÔÇťkap po kapÔÇŁ. U ovom slu─Źaju nije potrebno koristiti konvertovanu sun─Źevu energiju za zagrevanje vode, ve─ç za pokretanje pumpi koje snabdevaju zemlji┼íte vodom sistematski. Ovo je naro─Źito zna─Źajno za oblasti koje su nepristupa─Źne, a gde bi u suprotnom bilo neophodno redovno dopremati gorivo za pokretanje sistema za navodnjavanje.

Solarni paneli za bazene

Kako ne biste danima ─Źekali da se va┼ía voda u bazenu zagreje na neku optimalnu temperaturu, ili nepotrebno tro┼íili zna─Źajne sume novca na gasne i toplotne pumpe koje bi mogle da zagreju vodu, predla┼żemo da razmotrite upotrebu solarnih panela koji su u ovom slu─Źaju definitivno najisplativije re┼íenje. Solarni sistemi za bazen bazirani su na solarnom panelu, odnosno kolektoru, pumpi, ventilu za kontrolu protoka vode i filteru za vodu. Pojedini sistemi imaju ─Źak i opciju hla─Ĺenja vode, ┼íto je predvi─Ĺeno za izuzetno tropske klimatske predele.

solarni paneli

Po na┼íem zakonu, za instaliranje solarnih panela na postoje─çe objekte za koje postoji gra─Ĺevinska dozvola, a za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, nije potrebno podnositi zahteve za dodatne dozvole

Solarni paneli za plovne objekte

Ba┼í kao za potrebe doma─çinstva, postoje specijalno dizajnirani solarni paneli koji obezbe─Ĺuju elektri─Źnu energiju za ure─Ĺaje na ─Źamcima i brodovima. Oni su naj─Źe┼í─çe fleksibilni te se mogu postaviti na bilo kojoj povr┼íini plovnog objekta, a dovoljno su jaki da mogu da konvertuju sun─Źevu svetlost za potrebe rada svih aparata na brodu. Solarni paneli ovog tipa sve su popularniji ┼íirom sveta jer predstavljaju sjajnu alternativu dizel motorima koje plovila za ovu svrhu naj─Źe┼í─çe koriste.

Solarni paneli za kampovanje

Za potrebe kampovanja i sli─Źnih avantura na otvorenom mogu se koristiti takozvani prenosivi solarni paneli malih kapaciteta. Re─Ź je o mobilnim panelima koji su veoma jednostavni za upotrebu i lagani, a mogu biti preklopni, fiksirani (njih je potrebno montirati, npr. na krovu vozila), ili mogu do─çi u vodu solarnog ─çebeta. Oni imaju sposobnost proizvodnje elektri─Źne energije za rad lampi, ventilatora, mobilnih telefona i drugih malih ure─Ĺaja koji se naj─Źe┼í─çe koriste u ovakvim prilikama.

Dve, tri re─Źi za kraj

Vi┼íe je nego jasno da je solarna energija budu─çnost na┼íe planete, i sasvim sigurno tema vredna dalje diskusije. Benefiti koje nam donosi, mogu─çnosti, ┼íirina primene, te sve jednostavnija i pristupa─Źnija upotreba solarne energije govore nam da je krajnje vreme da ozbiljno razmotrimo prelazak na solar, ili bar za po─Źetak upu┼ítanje u solarnu avanturu manjeg kalibra.

Autor: Marija Milošević