Connect with us
Energetska efikasnost

Solarna energija – resurs sa potencijalom

Objavljeno

:

Solarni paneli

Nekolicina istraživanja pokazala su da stanovništvo Srbije nije suštinski upoznato sa svim mogućnostima koje solarni paneli donose. Iako je reč o instalacijama koje imaju opštu sposobnost da prikupljaju i konvertuju sunčevu svetlost u električnu energiju, pojedinci najčešće pojam solarnih panela povezuju samo sa jednim do dva vida njihove primene. Malo je poznato da se produkt solarnih panela može koristiti kako za napajanje kućnih i svih drugih uređaja, tako i za zagrevanje vode, osvetljavanje spoljnih jedinica ili pak pokretanje solarnih pumpi.

Razvijanje svesti o ovoj i svim drugim temama u domenu solarne energije i solarnih panela od izuzetnog je značaja, budući da je reč o na našim prostorima nedovoljno iskorišćenom resursu koji raspolaže mogućnošću zaštite životne sredine i stvaranje zelene energije koja ne samo da će produžiti život naše planete već i doneti brojne finansijske benefite svakom solarnom entuzijasti, dugoročno gledano.

Globalna slika

Neporecivo je da je stepen zagađenosti životne sredine koji poslednjih decenija dramatično raste iz godine u godinu u mnogome doprineo rastu tržišta solarne energije u svetu. Kada se na to doda činjenica da su vlade mnogih zemalja prepoznale potencijal ovog obnovljivog energetskog izvora i podržali njegovu širu primenu kroz brojne poreske olakšice i programe subvencionisanja jasno je kako je došlo do jedne opšte planetarne solarne ekspanzije.

Istina je da se globalna solarna slika konstantno menja, i da se zemlje koje su do pre nekoliko godina nedvosmisleno prednjačile kada je o broju instaliranih solarnih jedinica reč danas nalaze nešto niže na opštoj skali, ali čini se da Srbija nedvosmisleno i kontinuirano kaska za svetom. O razlozima koji do toga i danas dovode govorili smo u jednom od prethodnih brojeva, ali nesumnjivo je da tome možemo dodati i neupućenost pojedanica u sve mogućnosti, kapacitete i potencijale solarne energije.

Primena solarnih panela

Poznato je da solarna energija ima višestruku primenu, ali na koje sve načine i u kojim oblastima je možemo koristiti većini naših sunarodnika nije sasvim jasno. Upravo zbog toga donosimo vam kratak pregled mogućnosti solarnih instalacija.

Solarni paneli za domaćinstvo

Solarni sistemi se najčešće postavljaju za potrebe vođenja domaćinstva bez, ili sa smanjenom upotrebom klasično dobijene električne energije. To znači da postoje solarne instalacije koje mogu proizvesti dovoljnu količine energije za potrebe svih električnih aparata i grejnog sistema unutar jednog doma, ali i oni nešto manjeg kapaciteta koji će samo delimično pokriti naše električne zahteve. Razlika je svakako u broju i jačini solarnih panela, ali i činjenici imate li ili ne solarnu bateriju gde višak dobijene energije može da se skladišti.

Obnovljivi izvori energije, solarni sistemi

Obnovljivi izvori energije, solarni sistemi

Solarni paneli za off-grid objekte

Sve češće se može čuti da ljudi koji poseduju vikendice i druge objekte u zabačenim oblastima, daleko od naseljenih oblasti gde je teško, a vrlo često i poprilično skupo dovesti električne instalacije, odlučuju da solar bude njihov izbor. I to se pokazalo veoma promišljenim rešenjem budući da je ušteda neminovna jer vam za potrebe povremenog boravka u takvim objektima jedan do dva solarna panela mogu obezbediti više nego dovoljno električne energije.

Solarni paneli za grejanje vode

Ono gde solarni paneli nisu dovoljo često u upotrebi, a trebalo bi, jeste za grejanje vode a u svojstvu solarnih bojlera. Početna investicija u ovom slučaju jeste nešto veća jer svaka instalacija podrazumeva solarni panel, takozvani kolektor koji sunčevu energiju pretvara u toplotu neophodnu za zagrevanje vode, i rezervoar za vodu. Ali ekonomičnost ovakvih sistema je neupitna a njihova primena izuzetno efikasna, naročito ukoliko sistem koristite svakodnevno.

Solarni paneli za navodnjavanje

Za potrebe poljoprivrede solarni paneli su se pokazali izuzetno korisnim, naročito kod sistema navodnjavanja “kap po kap”. U ovom slučaju nije potrebno koristiti konvertovanu sunčevu energiju za zagrevanje vode, već za pokretanje pumpi koje snabdevaju zemljište vodom sistematski. Ovo je naročito značajno za oblasti koje su nepristupačne, a gde bi u suprotnom bilo neophodno redovno dopremati gorivo za pokretanje sistema za navodnjavanje.

Solarni paneli za bazene

Kako ne biste danima čekali da se vaša voda u bazenu zagreje na neku optimalnu temperaturu, ili nepotrebno trošili značajne sume novca na gasne i toplotne pumpe koje bi mogle da zagreju vodu, predlažemo da razmotrite upotrebu solarnih panela koji su u ovom slučaju definitivno najisplativije rešenje. Solarni sistemi za bazen bazirani su na solarnom panelu, odnosno kolektoru, pumpi, ventilu za kontrolu protoka vode i filteru za vodu. Pojedini sistemi imaju čak i opciju hlađenja vode, što je predviđeno za izuzetno tropske klimatske predele.

solarni paneli

Po našem zakonu, za instaliranje solarnih panela na postojeće objekte za koje postoji građevinska dozvola, a za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, nije potrebno podnositi zahteve za dodatne dozvole

Solarni paneli za plovne objekte

Baš kao za potrebe domaćinstva, postoje specijalno dizajnirani solarni paneli koji obezbeđuju električnu energiju za uređaje na čamcima i brodovima. Oni su najčešće fleksibilni te se mogu postaviti na bilo kojoj površini plovnog objekta, a dovoljno su jaki da mogu da konvertuju sunčevu svetlost za potrebe rada svih aparata na brodu. Solarni paneli ovog tipa sve su popularniji širom sveta jer predstavljaju sjajnu alternativu dizel motorima koje plovila za ovu svrhu najčešće koriste.

Solarni paneli za kampovanje

Za potrebe kampovanja i sličnih avantura na otvorenom mogu se koristiti takozvani prenosivi solarni paneli malih kapaciteta. Reč je o mobilnim panelima koji su veoma jednostavni za upotrebu i lagani, a mogu biti preklopni, fiksirani (njih je potrebno montirati, npr. na krovu vozila), ili mogu doći u vodu solarnog ćebeta. Oni imaju sposobnost proizvodnje električne energije za rad lampi, ventilatora, mobilnih telefona i drugih malih uređaja koji se najčešće koriste u ovakvim prilikama.

Dve, tri reči za kraj

Više je nego jasno da je solarna energija budućnost naše planete, i sasvim sigurno tema vredna dalje diskusije. Benefiti koje nam donosi, mogućnosti, širina primene, te sve jednostavnija i pristupačnija upotreba solarne energije govore nam da je krajnje vreme da ozbiljno razmotrimo prelazak na solar, ili bar za početak upuštanje u solarnu avanturu manjeg kalibra.

Autor: Marija Milošević

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno