Connect with us

Građevina

Za kvalitet stanovanja sa pet zvezdica

Objavljeno

:

Porodica u stanu zdrava i ugodna životna sredina

Savremena klimatizacija i ventilacija

Grejanje, hlađenje i provetravanje prostora čine „sveto trojstvo“ komfornog modernog življenja dostojnog 21. veka. Iako je generalno zagrevanje stana svima nama prioritet i ono ključno pitanje koje svake godine moramo rešiti pre početka sezone, izmenjena klimatska karta ovog dela Evrope koja se naročito u poslednjih desetak godina ispoljava kroz sve toplija (gotovo tropska) leta i nepodnošljivost boravka u prostoriji, jasno nam je stavila do znanja da se tokom ovog godišnjeg doba itekako moramo baviti njegovim rashlađivanjem, a preko cele godine snabdevanjem svežim vazduhom, odnosno provetravanjem.

// Klimatizacija je pojam koji se najčešće usko tumači kao hlađenje objekta za koje su se nekada koristili portabl ventilatori, a u novije vreme „klima” uređaji, ali zapravo podrazumeva objedinjeno grejno-rashladno i ventilaciono delovanje izabranog aparata ili sistema, koje treba da bude neometano, efikasno i energetski štedljivo. //

Mada su na našim prostorima za potrebe stambenih jedinica i objekata u većini slučajeva još uvek u upotrebi klasični „klima” uređaji koji hlade ili eventualno imaju dodatnu opciju grejanja, svoje mesto u rezidencijalnoj sferi postepeno nalaze savremeni klimatizacioni aparati visoke klase energetske efikasnosti bazirani na inovativnoj tehnologiji i obnovljivim izvorima energije, parametrima koji pružaju maksimalan komfor stanovanja i ubrzavaju povraćaj investicije.

Klima za grejanje i hlađenje

Klima uređaj u stanu

Reč je o toplotnim pumpama vazduh-voda koje se zasnivaju na rekuperatoru toplote (uređaju za iskorišćenje otpadne toplote vazduha), prečišćavanju otpadnog vazduha (proizvedenog procesom disanja i fizičkih aktivnosti ljudi, i radom kućnih električnih aparata) i inverteru koji na adekvatan način upravlja radom kompresora u cilju smanjenja potrošnje električne energije (može se smanjiti na ovaj način potrošnja električne energije i do 30 %).

Kod individualnih stambenih kuća, kao izvor toplote može se koristiti zemljište. Cevne zmije se mogu polagati u zemljište na dubinu od oko 1,5 m, ili se mogu koristiti geosonde ili bunari. Najveća efikasnost se postiže ukoliko se koriste bunari (voda ima stabilnu temperaturu tokom cele godine. Njihovom primenom se mogu postići stepeni grejanja i do 6. Ukoliko se kao izvor toplote koristi vazduh (ima promenljivu temperaturu tokom vremena) i stepeni grejanja su dosta promenljivi. Zagrejana voda iz kondenzatorskog dela može se koristiti za sanitarne potrebe. Osnovni princip toplotne pumpe je dobijanje mnogo više toplotne energije od uložene električne. Princip održivosti je još karakterističniji ako se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora.

// Toplotne pumpe prema mestu instalacije mogu biti unutrašnje i spoljašnje, a prave se u vidu pojedinačnog klima uređaja za jednu prostoriju (monoblok pumpa iliti split sistem); u vidu multi-split sistema koji pored grejanja i hlađenja snabdeva objekat toplom vodom, pokriva veći broj prostorija i ima opciju individualne kontrole svake sobe. //

Na jedan spoljni deo (kondenzatorski) može se priključiti veći broj unutrašnjih jedinica (isparivač). Promenom rada regulacionog ventila se menja uloga unutrašnje i spoljne jedinice, zavisno od potreba hlađenja ili grejanja. Današnje toplotne pumpe predstavljaju već četvrtu generaciju kod koje su, sudeći prema tvrdnjama proizvođača, otklonjene uočene manjkavosti od kojih su “patile” prethodne serije. Glavna mana odnosila se na situaciono paljenje i gašenje kompresora komutatora toplote čim se dostigne zadata temperatura. To je regulisano pomoću već pomenute inverter tehnologije, gde kompresorom upravlja izmenjivač toplote sa regulatorom zahvaljujući kome je sistem konstantno aktivan i štedi energiju koju bi inače trošio pri svakom pokretanju, a režim rada se usklađuje sa trenutnom temperaturom prostora i spoljnim vremenskim uslovima. Takođe, senzoru temperature na prednjoj ploči dodat je senzor pritiska radi obezbeđivanja stabilnog rada na niskim temperaturama, pa se najnoviji modeli mogu “pohvaliti” operativnim temperaturnim opsegom od +48 do -20 stepeni.

// Inverter tehnologija je značajno uticala na smanjenje potrošnje energije i povećanje primene klimatizacionih postrojenja. //

Ukoliko se vaše trenutne potrebe odnose na određenu prostoriju u kući ili jednu kancelariju, sada već kupovinom split sistema dobijate uređaj koji će leti hladiti, zimi zagrevati, obavljati ventilaciju uz podešavanje optimalnog protoka vazduha pomoću funkcije “inteligentno oko”, vršiti prečišćavanje i odvlaživanje vazduha koje eliminiše plesni i alergene, i povrh svega uređaj koji će se bojom i dizajnom savršeno uklapati u bilo koji enterijer.

Osnovna mana split (razdvojenog) sistema je neprekidno cirkulisanje unutrašnjeg vazduha. Kao zamena koriste se i prozorski sistemi koji imaju problem velike buke u prostoru, jer isparivački i kondenzatorski deo nisu razdvojeni. Nikako ne smemo zaboraviti uštedu energije.

Popravka i održavanje klima uređaja, montaza klime

Klima uređaj

Na prvi pogled deluje da sve ove funkcije iziskuju mnogo električne energije i da povlače za sobom vrlo visoke račune za struju, ali tu će vas demantovati specifikacija: toplotne pumpe vazduh-voda funkcionišu kombinujući 75% energije iz obnovljivih izvora (vazduh i sunce) i svega 25% električne energije, pritom ostvarujući maksimalni stepen grejanja ili hlađenja od 4,1.

Ova brojna vrednost govori o tome koliko kilovat sati toplotne energije sistem daje objektu angažovanjem 1kWh električne energije, a učinak 4,1 znači da dati uređaj na potrošen 1kWh struje proizvodi više od 4kWh toplote. Primera radi, klasični klima uređaji po efikasnosti i štedljivosti spadaju u A ili maksimalno A+ energetski razred, dok digitalne inverterske toplotne pumpe IV generacije pripadaju A+++ razredu, a njihov stepen grejanja je skoro 6. Ne treba zaboraviti ni to da za razliku od svojih preteča za hlađenje koriste ekološki freon R410 koji znatno manje oštećuje ozonski omotač, a dvostruki turbo ventilator omogućava gotovo bešuman rad.

Porodica u stanu zdrava i ugodna životna sredina

Zdravo stanovanje, savremena klimatizacija i ventilacija

Konstruktori inverterskih klimatizacionih sistema ništa nisu prepustili slučaju, a to se itekako odnosi i na tipove uređaja i njihov dizajn. Sem osnovne forme uređaja sa zidnom unutrašnjom jedinicom koju najčešće viđamo u kućama i stanovima, na raspolaganju su još i podno-plafonski, kasetni i kanalni (duktalni) model, koji svoju primenu nalaze u oblasti maloprodaje, ugostiteljstva i usluga (restorani, hoteli, spa i fitnes centri), te kao deo složenih sistema sa i do 64 jedinice kakvi su sistemi za industrijsko hlađenje u fabrikama, sistemi za hlađenje infrastrukture i računarskih centara, te oni u velikim poslovnim objektima.

// Odabir konkretnog modela najviše će zavisiti od koncepta objekta odnosno rasporeda prostorija, i eventualne potrebe za dodatnim prostorom gde se najčešće instaliraju skrivene jedinice integrisane u pod ili plafon. //

Savremene klimatizaciono-ventilacione sisteme zaista karakteriše veliki diverzitet primene pa valja istaći da je jedan od njihovih najznačajnijih aduta fino podešavanje temperature i drugih parametara čistog i kvalitetnog vazduha koje upravo nedostaje običnim klimama, gde se temperaturna vrednost može povećavati ili smanjivati samo za po čitav stepen i neretko se dešava da je baš zato za mrvicu neadekvatna (izaziva blagi osećaj nelagode jer je nedovoljno ili previše toplo/hladno), a uz to je potrebno provetravanje i nabavka odvlaživača vazduha jer kroz uređaj stalno kruži jedan te isti vazduh koji se u datom momentu zatekao u prostoru.

Klima uređaj na zidu grejanje i hlađenje klimatizacija prostora

Klima uređaj u stanu, klimatizacija prostora

Benefiti nijansiranja temperature i optimizacije protoka vazduha posebno su jasno vidljivi u maloprodaji, uslužnoj delatnosti i oblasti skladištenja hrane: mnogi preduzetnici su izjavili da se klijenti duže zadržavaju u objektu u kom im je prijatno i da samim tim više potroše, a da namirnice duže zadržavaju savršenu svežinu.

U ovakve objekte najčešće se ugrađuje multi-split sistem (ako su veće kvadrature sistem sa direktnom ekspanzijom) sa kojim se na ulazu zahvaljujući vazdušnoj zavesi energetski gubitak smanjuje za 72%.

// Odabirom podno-plafonskog ili kasetnog modela koji se nenametljivio uklapaju u enterijer zidovi se oslobađaju za postavljanje polica i vitrina, a posredstvom tehnologije automatskog čišćenja kaseta skuplja se prašina iz izmenjivača toplote čime se za 50% povećava operativna efikasnost i značajno smanjuju troškovi održavanja. //

Autor: Jelena Mitrović. diplomirani novinar

Advertisement

Građevina

Neobični građevinski materijali

Objavljeno

:

Neobična gradnja

Oduvek su me privlačile stvari, ljudi i situacije koje su drugačije. Znate ono, odudaraju od standarda, iskaču iz okvira, zrače nekom posebnom, drugačijom energijom i plene. Međutim, vremenom, tokom šetnje životnim putevima, shvatila sam da to drugačije i nije tako jednostavno. Jer, Bože moj, kada je neko ili nešto drugačije, upada u oči, procenjuje se, precenjuje i potcenjuje. Izloženo je velikim izazovima i stalnim pritiscima, ali ako izdrži ili postane svesno sebe, uspeh je neminovan. Lični prvenstveno.

Ovih dana, prošetala sam starim krajem, koji je i najstariji deo mog lepog grada. Šetajući pored crkve i evocirajući uspomene na jedan kišoviti majski dan, sa osmehom na usnama stigla sam do male kaldrmisane ulice, niza starih vojvođanskih kuća koje se još svojski drže i onog neverovatnog mirisa bagrema.

Uh, kako mirisi znaju biti odličan saveznik za putovanje kroz vreme. Putujući tako kroz prethodnu deceniju i više, strmoglavo sam aterirala u sadašnjost. Ispred mene je bila ona nekadašnja kuća, sa belim okrečenim zidovima, malim prozorima i trščanim krovom. Pored nje sam godinama prolazila u povratku sa posla. Neverovatno kako me je svaki put oduševljavala. Bila je vesela, sa onim muškatlama u prozoru, niska, ali upadljiva, sagrađena od slabih materijala, ali neverovatno jaka. Sada je jedva ličila na sebe. Oronula, umorna, čekala je zvaničnu potvrdu da se sruši. Bes, tuga, razočaranje, seta, činili su moj emotivni naboj koji me je držao dugo posle tog našeg poslednjeg susreta. Neko vreme proučavala sam sve o tim tzv. trščarama. Bile su proglašene za kulturna dobra, stavljene pod zaštitu države kao spomenici kulture, a onda zaboravljene, potcenjene i uništene. Bile su suviše različite od prostora u kom su se nalazile i nisu izdržale ova naša moderna vremena.

//Podstaknuta ovom pričom počela sam se baviti istraživanjem neobičnih i drugačijih građevinskih materijala i mogu vam reći, svašta nešto lepo sam saznala. A, evo i priča u nizu.//

OD BAJKE DO REALNOSTI

Ako ste mislili da je samo jedno od tri praseta pravilo kućicu od slame, prevarili ste se. Poslednjih godina slama je postala jedan od unosnih građevinskih materijala. Bale slame, koriste se umesto blokova i opeke za izgradnju zidova objekta. Na klasičan temelj od betona postavljaju se blokovi od slame, koji se potom oblažu žičanom mrežom, kako bi se pojačala stabilnost samih zidova, a potom se oblažu cementom. Nekada, budući da se slama kao građevinski materijal koristila još pre 400 godina, umesto cementa oblagana je blatom. Čak i u Vojvodini, postojale su kuće tzv. nabijače, koje su građene na sličan način.

Zašto se slama ponovo koristi kao građevinski materijal? Odgovor leži u više različitih stavki. Naime, slama je ekonomski isplativ građevinski materijal, koji nastaje kao otpad u poljoprivredi. Ulaganja su znatno niža u odnosu na druge savremene materijale, a njenim korišćenjem dobija se ekonomski isplativ i ekološki zdrav objekat. Zahvaljujući svojim izolacionim svojstvima, slama je veliki termoregulator, koji sprečava prodor hladnog vazduha zimi i toplog vazduha leti. Sa druge strane, zidovi od slame propuštaju vlagu, ili što bi se u narodu reklo „dišu“, čime održavaju optimalnu vlažnost vazduha u prostoriji, a višak izbacuju u spoljašnju sredinu. Na taj način sprečava se pojava vlage, kao uzročnika velikog broja bolesti.

„Ma da. A, koliko je to stabilno?“, „Prva kiša i gotova je.“ , „A, tek vatra?!“ Pa, zar ste sumnjali da će sve proći glat, bez nevernih Toma? Teško. Ali, evo i odgovora za njih.

1. Bale slame, nastale su pod pritiskom mašine, čime je istisnut sav kiseonik iz njih, koji je ustvari najveći raspršivač vatre. Istraživanja su pokazala da slameni zid dosta vremena može da izdrži pod direktnim udarom vatre, a da ne nastanu oštećenja. Ukoliko je zid još i obložen malterom, izdržljivost objekta je daleko veća. Znači, problem zapaljivosti – rešen.

2. Dugogodišnje korišćenje slame u nekim zemljama sveta, dovelo je do ispitivanja o samoj stabilnosti ovih objekata.

// Rezultati istraživanja pokazali su da su bale slame postavljene na uglovima objekta toliko kompaktne da mogu podneti veći teret od armiranih stubova. //

Ako svemu ovome dodamo i činjenicu da je na tlu Vojvodine postojao veliki broj ovakvih objekata, koji su odolevali vremenu, ali ne i ljudskoj gluposti, zaključujemo da kuće od slame imaju sve šanse za vekovno korišćenje. Naravno, ako ih čovek predhodno ne uništi.

3. Veliki, potencijalni problem, ovoj vrsti kuća mogu biti voda, velika i konstantna vlaga i poplave. Zato ovakve vrste kuća nije povoljno graditi u plavnim područjima. Sa druge strane i pravilnim odabirom cementa, ove kuće neće imati nikakvog problema sa vodom.

Povratak slame kao građevinskog materijala, upravo govori o njenim kvalitetima koji zadovoljavaju potrebe savremenog čoveka i vraćaju ga tamo gde i pripada. Prirodi. Potpuno prirodni materijal koji pruža zdravu sredinu, bez alergija, otrovnih isparenja, ekološku ravnotežu sa što manjom emisijom CO2 i ekonomski prihvatljivu varijantu za šire narodne mase zvuči više nego primamljivo. Možda je vuk oduvao kućicu, ali u bajci. Vreme je da prihvatimo realnost.

Renoviranje doma

Renoviranje doma

OPIJENOST DOMA OPEKAMA

// Iako se poslednjih godina sve više priča o njenom blagotvornom dejstvu, kod nas se konoplja i dalje vezuje za opijate i „decu cveća“. //

Međutim, početkom XXI veka, u Velikoj Britaniji započela je nova faza u korišćenju konoplje. Unutrašnji deo biljke koji se nekada bacao, prilikom proizvodnje užadi i odevnih predmeta, sada se koristi za proizvodnju zelenog građevinskog materijala. Povezivanjem konoplje i kreča, dobija se smesa koja se lije u kalupe iz kojih se dobijaju opeke. Kao i svaka druga opeka, opeka od konoplje predstavlja odličan građevinski materijal. Međutim, za razliku od drugih, ova je zelena, obnovljiva, ekološki prihvatljiva opeka, koja emituje veoma malu ili gotovo nultu količinu CO2.

Pored ekološke prihvatljivosti, ona je i termički izolator koji u toku dana apsorbuje toplotu u sebe, da bi je u toku noći ispuštala. Takođe, ona omogućava da zidovi dišu i stvaraju zdravu sredinu za stanovanje i boravak. Budući da se period od setve do žetve obavlja na svaka četiri meseca, konoplja je veoma efikasan i ekonomski isplativ građevinski materijal, koga je poželjno koristiti.

RECIKLIRANJE JE BUDUĆNOST

I dok je bilo neophodo više milijardi godina da dobijemo planetu koja nam je pružila sve uslove za život, za mnogo manje vremena uspeli smo da uništimo njen dobar deo. Krajnje je vreme da se opametimo. Kao jedna od pametnijih stvari koju možemo da učinimo jeste recikliranje. Upravo odavde je i proistekla pojava novih građevinskih materijala.

ELEGANCIJA BEZ STAKLENIH NOGU

// Još u detinjstvu, a moram vam priznati, to je bilo u drugoj polovini prošlog veka, imala sam priliku da vidim kuću čiji su zidovi napravljeni od staklenih flaša. //

Bila sam fascinirana. Neobična, drugačija, elegantna i svoja. Takva kuće je tada bila retkost. Kada vidite jednu ovakvu kuću, prva pitanja obično su: Koliko je to sigurno? Kako se ugrejati zimi? Međutim, ove kuće su veoma postojane. Temelj i nosači zidova su redovni, dok se ispuni zidova popunjavaju staklenim flašama. Flaše se postavljaju horizontalno jedan pored druge, međusobno povezane malterom. Ukoliko i dođe do pucanja neke od flaša, veoma lako i sigurno se izvrši zamena. Sa druge strane, staklo je dobar izolator, tako da je zagrevanje zimi i hlađenje leti isto kao i da je zid od čvrstog materijala, pa i bolje. Pored odličnih uslova za život (dovoljna osvetljenost, bez štetnih mirisa i isparenja, dobra izolacija, estetski doživljaj), ove kuće su posebno zanimljive jer omogućavaju da se iskorišćene flaše ponovo koriste, čime se rešava problem svakodnevnog velikog otpada. A, posebno je veliki emotivni doživljaj, ukoliko ste sami ispili i obezbedili građevinski materijal. Šala mala.

SVI DRUMOVI VODE KUĆI

Poslednjih godina značajan građevinski materijal su automobilske gume. Onog momenta kada više ne mogu da se koriste u saobraćaju, gume se prebacuju na deponiju, gde se vrši njihovo uništavanje. Možete pretpostaviti koliko dima, neprijatnih i štetnih materija se u tom procesu oslobodi u prirodu. Velika količina. Zato se došlo na ideju da se automobilske gume iskoriste kao građevinski materijal. Na taj način dobijeni su novi materijali, a rešen je i problem otpada starih guma. Gume se ispunjavaju zemljom, nabijaju pod pritiskom nakon čega postaju veoma jake i stabilne. Kao takve ređaju se jedna na drugu, zalivaju betonom i predstavljaju snažne noseće zidove.

// Budući da su i zemlja i guma dobri toplotni provodnici, oni omogućavaju da takve kuće imaju jednaku temperaturu u svim prostorijama. //

Sa druge strane, u toku dana gume apsorbuju svu toplotu u sebe, a potom je noću oslobađaju. Pored gradnje same kuće, guma se koristi i prilikom gradnje nameštaja i dekoracije. Iako je kod nas ovakav način gradnje u začetku, očekuje se sve veća i češća primena.

Neobična gradnja

Neobična gradnja

ALUMINIJUM ZA SVA VREMENA

Iako se smatra da je aluminijum jedan od modernih građevinskih materijala, veoma popularan način eko gradnje je i sa limenkama. Naime, kako i one predstavljaju veliki otpad, njihova upotreba kao građevinskog materijala je odličan ekološki i ekonomski poduhvat. Limenke se mogu koristi za oblaganje zidova, kao neka vrsta fasade, ili se pune zemljom, povezuju malterom i koriste za izgradnju. Na ovaj način rešiće se problem otpada koji se konstantno povećava, a sa druge strane dobiće se odličan građevinski materijal.

Foto: www.archdaily.com/ People's Pavillion, Filip Djuardin fasada od reciklirane plastike

Foto: www.archdaily.com/ People’s Pavillion, Filip Djuardin fasada od reciklirane plastike

AKO NE MOŽEŠ DA JE UNIŠTIŠ, PRIDRUŽI JOJ SE

Plastika danas predstavlja veliki problem, jer ne može da se uništi, a sve više je ima. Jedan od odličnih načina kako je možemo pobediti, jeste, pustiti je u svoj dom. Drugim rečima, plastična ambalaža, predstavlja zanimljiv građevinski materijal. Flaše se koriste za gradnju zidova. Postupak je takav da se flaše ispunjavaju zemljom, silikonom ili vazduhom, međusobno se povezuju u stavljaju u metalni kavez, koji se potom oblaže malterom. Takođe, postoji mogućnost njihovog slaganja jedne pored druge i jedne na drugu i njihovog uziđivanja, tako da se dobija zid, koji je još i dekorisan dnom same flaše.  Ovakve kuće pokazale su se veoma postojane, čvrste, otporne na zemljotrese, sa velikom izolacijom, koja doprinosi optimalnim temperaturama tokom čitave godine.

Foto: www.dezzen.com/ People's Pavillion, Filip Dujardin fasada od reciklirane plastike

Foto: www.dezzen.com/ People’s Pavillion, Filip Dujardin fasada od reciklirane plastike

NEKA KORIST I OD NJIH

I pored velikih akcija i širenja svesti o štetnosti duvanskog dima, proizvodnja i konzumacija cigareta je nažalost još uvek na zavidnom nivou. Ne samo da se otrovni gasovi emituju u organizam i okolinu, prostor oko nas je sve više ispunjen opušcima, što na pločniku što u smeću.

// Međutim, u poslednje vreme, naučnici su došli na ideju korisne primene poznatih pikavaca i to uziđivanjem u puteve. //

Nikada ne biste pomislili, zar ne? Nisam ni ja. Ali evo o čemu se radi. Otrovne materije koje se nalaze u opušku se zatvaraju tzv. kapsulom, a potom se ubacuju u materijal za proizvodnju opeke. Ne samo da se smanjila količina sastojaka, nego je i sama opeka poboljšala svoje izolacione karakteristike. To je naučnicima bio znak da treba da nastave dalje, te su ubacili kapsulirane opuške u asfalt. Rezultati su odlični. Pored idealnog rešenja za sigurno odlaganje toksičnog otpada, asfalt sa opušcima ima mnogo veću izolaciju, manje se zagreva i sprečava razvoj gradske mikroklime, posebno leti.

USTATI IZ PEPELA

Znate za onu narodnu koja uspeh povezuje sa ustajanjem iz pepela, sve su šanse da se nešto tako bukvalno i postigne. Naime, stalnom potrebom za stvaranjem i pronalaženjem ekoloških građevinskih materijala, sve veća pažnja posvećuje se istraživanju potencijalnih prirodnih sirovina. Tako su naučnici stigli i do pepela od biomase. Sve su šanse da će pepeo, u bliskoj budućnosti zameniti cement. Naime, ubacivanjem pepela umesto cementa sa ostalim sastojcima za proizvodnju betona, pokazalo se kao prava stvar. Za razliku od cementa, koji oslobađa određenu količinu CO2, bio-pepeo je u tom pogledu potpuno neutralan. Ne samo da ne uništava vazduh, upotreba bio-pepela omogućava niže troškove proizvodnje betona i smanjivanje deponija. Drugim rečima doprinosi zaštiti životne sredine globalnih razmera.

Pepeo

Pepeo

UMESTO ZAKLJUČKA

Pojava novih materijala u građevinarstvu nije slučajna. Zapravo potreba za proizvodnjom ekoloških materijala, krajnja je i nužna potreba u svim sferama života, a posebno u građevinarstvu, koji je veliki potrošač prirodnih resursa i veliki proizvođač štetnih materija. Ubacivanje prirodnih materijala u ovu granu, doprineće stvaranju zdravih životnih prostora, smanjenu emisije štetnih gasova i zaštiti ener- getskih izvora. Pojava novih materijala, dokaz je, iako nam to možda zvuči nestvarno, da se ljudska svest polako menja. Jedino, problem je što bi taj razvoj trebao da je mnogo brži, jer nije nam još puno resursa ostalo.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Nastavi sa čitanjem

Građevina

HigienicPro® tačkasti i linearni odvodi

Objavljeno

:

Od

Orbal Corp doo - Bezbedna proizvodnja hrane

Hygienic Pro logo

Higijenski dizajn mašina i objekata je veoma važan za garanciju sigurnosti prehrambenih proizvoda. HigienicPro® su tačkasti i linearni odvodi visokog kapaciteta koji obezbeđuju efikasan protok i visok nivo samočišćenja. Lako se čiste i sprečavaju razvoj bakterija, dok u isto vreme umanjuju količinu vode i zastoj u proizvodnji koji je neophodan za regularan rad i čišćenje sistema za odvodnju. AISI 304 I 316L.

BLUCHER logo   BLÜCHER® EuroPipe

BLÜCHER® EuroPipe je sistem jednostavan za montažu odvodnih cevovoda koji prevazilazi najstrožije korisničke i zakonske zahteve. Glatka unutrašnja površina sprečava razvoj bakterija, kao i zapušavanje odvoda.

Pogledajte našu proširenu paletu proizvoda za INOX odvodnju na www.blucher.com

Orbal Corp logo

ORBAL CORP d.o.o.
Tikveška 17, 11000 Beograd
T. +381 11 407 39 03
M. +381 63 618 107
M. +381 64 113 09 04
office@orbalcorp.com
www.orbalcorp.com

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Popularno