Connect with us
Gra─Ĺevina

Za kvalitet stanovanja sa pet zvezdica

Savremena klimatizacija i ventilacija

Grejanje, hla─Ĺenje i provetravanje prostora ─Źine ÔÇ×sveto trojstvoÔÇť komfornog modernog ┼żivljenja dostojnog 21. veka. Iako je generalno zagrevanje stana svima nama prioritet i ono klju─Źno pitanje koje svake godine moramo re┼íiti pre po─Źetka sezone, izmenjena klimatska karta ovog dela Evrope koja se naro─Źito u poslednjih desetak godina ispoljava kroz sve toplija (gotovo tropska) leta i nepodno┼íljivost boravka u prostoriji, jasno nam je stavila do znanja da se tokom ovog godi┼ínjeg doba itekako moramo baviti njegovim rashla─Ĺivanjem, a preko cele godine snabdevanjem sve┼żim vazduhom, odnosno provetravanjem.

// Klimatizacija je pojam koji se naj─Źe┼í─çe usko tuma─Źi kao hla─Ĺenje objekta za koje su se nekada koristili portabl ventilatori, a u novije vreme ÔÇ×klimaÔÇŁ ure─Ĺaji, ali zapravo podrazumeva objedinjeno grejno-rashladno i ventilaciono delovanje izabranog aparata ili sistema, koje treba da bude neometano, efikasno i energetski ┼ítedljivo. //

Mada su na na┼íim prostorima za potrebe stambenih jedinica i objekata u ve─çini slu─Źajeva jo┼í uvek u upotrebi klasi─Źni ÔÇ×klimaÔÇŁ ure─Ĺaji koji hlade ili eventualno imaju dodatnu opciju grejanja, svoje mesto u rezidencijalnoj sferi postepeno nalaze savremeni klimatizacioni aparati visoke klase energetske efikasnosti bazirani na inovativnoj tehnologiji i obnovljivim izvorima energije, parametrima koji pru┼żaju maksimalan komfor stanovanja i ubrzavaju povra─çaj investicije.

Klima za grejanje i hla─Ĺenje

Klima ure─Ĺaj u stanu

Re─Ź je o toplotnim pumpama vazduh-voda koje se zasnivaju na rekuperatoru toplote (ure─Ĺaju za iskori┼í─çenje otpadne toplote vazduha), pre─Źi┼í─çavanju otpadnog vazduha (proizvedenog procesom disanja i fizi─Źkih aktivnosti ljudi, i radom ku─çnih elektri─Źnih aparata) i inverteru koji na adekvatan na─Źin upravlja radom kompresora u cilju smanjenja potro┼ínje elektri─Źne energije (mo┼że se smanjiti na ovaj na─Źin potro┼ínja elektri─Źne energije i do 30 %).

Kod individualnih stambenih ku─ça, kao izvor toplote mo┼że se koristiti zemlji┼íte. Cevne zmije se mogu polagati u zemlji┼íte na dubinu od oko 1,5 m, ili se mogu koristiti geosonde ili bunari. Najve─ça efikasnost se posti┼że ukoliko se koriste bunari (voda ima stabilnu temperaturu tokom cele godine. Njihovom primenom se mogu posti─çi stepeni grejanja i do 6. Ukoliko se kao izvor toplote koristi vazduh (ima promenljivu temperaturu tokom vremena) i stepeni grejanja su dosta promenljivi. Zagrejana voda iz kondenzatorskog dela mo┼że se koristiti za sanitarne potrebe. Osnovni princip toplotne pumpe je dobijanje mnogo vi┼íe toplotne energije od ulo┼żene elektri─Źne. Princip odr┼żivosti je jo┼í karakteristi─Źniji ako se elektri─Źna energija proizvodi iz obnovljivih izvora.

// Toplotne pumpe prema mestu instalacije mogu biti unutra┼ínje i spolja┼ínje, a prave se u vidu pojedina─Źnog klima ure─Ĺaja za jednu prostoriju (monoblok pumpa iliti split sistem); u vidu multi-split sistema koji pored grejanja i hla─Ĺenja snabdeva objekat toplom vodom, pokriva ve─çi broj prostorija i ima opciju individualne kontrole svake sobe. //

Na jedan spoljni deo (kondenzatorski) mo┼że se priklju─Źiti ve─çi broj unutra┼ínjih jedinica (ispariva─Ź). Promenom rada regulacionog ventila se menja uloga unutra┼ínje i spoljne jedinice, zavisno od potreba hla─Ĺenja ili grejanja. Dana┼ínje toplotne pumpe predstavljaju ve─ç ─Źetvrtu generaciju kod koje su, sude─çi prema tvrdnjama proizvo─Ĺa─Źa, otklonjene uo─Źene manjkavosti od kojih su ÔÇťpatileÔÇŁ prethodne serije. Glavna mana odnosila se na situaciono paljenje i ga┼íenje kompresora komutatora toplote ─Źim se dostigne zadata temperatura. To je regulisano pomo─çu ve─ç pomenute inverter tehnologije, gde kompresorom upravlja izmenjiva─Ź toplote sa regulatorom zahvaljuju─çi kome je sistem konstantno aktivan i ┼ítedi energiju koju bi ina─Źe tro┼íio pri svakom pokretanju, a re┼żim rada se uskla─Ĺuje sa trenutnom temperaturom prostora i spoljnim vremenskim uslovima. Tako─Ĺe, senzoru temperature na prednjoj plo─Źi dodat je senzor pritiska radi obezbe─Ĺivanja stabilnog rada na niskim temperaturama, pa se najnoviji modeli mogu ÔÇťpohvalitiÔÇŁ operativnim temperaturnim opsegom od +48 do -20 stepeni.

// Inverter tehnologija je zna─Źajno uticala na smanjenje potro┼ínje energije i pove─çanje primene klimatizacionih postrojenja. //

Ukoliko se va┼íe trenutne potrebe odnose na odre─Ĺenu prostoriju u ku─çi ili jednu kancelariju, sada ve─ç kupovinom split sistema dobijate ure─Ĺaj koji ─çe leti hladiti, zimi zagrevati, obavljati ventilaciju uz pode┼íavanje optimalnog protoka vazduha pomo─çu funkcije ÔÇťinteligentno okoÔÇŁ, vr┼íiti pre─Źi┼í─çavanje i odvla┼żivanje vazduha koje elimini┼íe plesni i alergene, i povrh svega ure─Ĺaj koji ─çe se bojom i dizajnom savr┼íeno uklapati u bilo koji enterijer.

Osnovna mana split (razdvojenog) sistema je neprekidno cirkulisanje unutra┼ínjeg vazduha. Kao zamena koriste se i prozorski sistemi koji imaju problem velike buke u prostoru, jer ispariva─Źki i kondenzatorski deo nisu razdvojeni. Nikako ne smemo zaboraviti u┼ítedu energije.

Popravka i odr┼żavanje klima ure─Ĺaja, montaza klime

Klima ure─Ĺaj

Na prvi pogled deluje da sve ove funkcije iziskuju mnogo elektri─Źne energije i da povla─Źe za sobom vrlo visoke ra─Źune za struju, ali tu ─çe vas demantovati specifikacija: toplotne pumpe vazduh-voda funkcioni┼íu kombinuju─çi 75% energije iz obnovljivih izvora (vazduh i sunce) i svega 25% elektri─Źne energije, pritom ostvaruju─çi maksimalni stepen grejanja ili hla─Ĺenja od 4,1.

Ova brojna vrednost govori o tome koliko kilovat sati toplotne energije sistem daje objektu anga┼żovanjem 1kWh elektri─Źne energije, a u─Źinak 4,1 zna─Źi da dati ure─Ĺaj na potro┼íen 1kWh struje proizvodi vi┼íe od 4kWh toplote. Primera radi, klasi─Źni klima ure─Ĺaji po efikasnosti i ┼ítedljivosti spadaju u A ili maksimalno A+ energetski razred, dok digitalne inverterske toplotne pumpe IV generacije pripadaju A+++ razredu, a njihov stepen grejanja je skoro 6. Ne treba zaboraviti ni to da za razliku od svojih prete─Źa za hla─Ĺenje koriste ekolo┼íki freon R410 koji znatno manje o┼íte─çuje ozonski omota─Ź, a dvostruki turbo ventilator omogu─çava gotovo be┼íuman rad.

Porodica u stanu zdrava i ugodna ┼żivotna sredina

Zdravo stanovanje, savremena klimatizacija i ventilacija

Konstruktori inverterskih klimatizacionih sistema ni┼íta nisu prepustili slu─Źaju, a to se itekako odnosi i na tipove ure─Ĺaja i njihov dizajn. Sem osnovne forme ure─Ĺaja sa zidnom unutra┼ínjom jedinicom koju naj─Źe┼í─çe vi─Ĺamo u ku─çama i stanovima, na raspolaganju su jo┼í i podno-plafonski, kasetni i kanalni (duktalni) model, koji svoju primenu nalaze u oblasti maloprodaje, ugostiteljstva i usluga (restorani, hoteli, spa i fitnes centri), te kao deo slo┼żenih sistema sa i do 64 jedinice kakvi su sistemi za industrijsko hla─Ĺenje u fabrikama, sistemi za hla─Ĺenje infrastrukture i ra─Źunarskih centara, te oni u velikim poslovnim objektima.

// Odabir konkretnog modela najvi┼íe ─çe zavisiti od koncepta objekta odnosno rasporeda prostorija, i eventualne potrebe za dodatnim prostorom gde se naj─Źe┼í─çe instaliraju skrivene jedinice integrisane u pod ili plafon. //

Savremene klimatizaciono-ventilacione sisteme zaista karakteri┼íe veliki diverzitet primene pa valja ista─çi da je jedan od njihovih najzna─Źajnijih aduta fino pode┼íavanje temperature i drugih parametara ─Źistog i kvalitetnog vazduha koje upravo nedostaje obi─Źnim klimama, gde se temperaturna vrednost mo┼że pove─çavati ili smanjivati samo za po ─Źitav stepen i neretko se de┼íava da je ba┼í zato za mrvicu neadekvatna (izaziva blagi ose─çaj nelagode jer je nedovoljno ili previ┼íe toplo/hladno), a uz to je potrebno provetravanje i nabavka odvla┼żiva─Źa vazduha jer kroz ure─Ĺaj stalno kru┼żi jedan te isti vazduh koji se u datom momentu zatekao u prostoru.

Klima ure─Ĺaj na zidu grejanje i hla─Ĺenje klimatizacija prostora

Klima ure─Ĺaj u stanu, klimatizacija prostora

Benefiti nijansiranja temperature i optimizacije protoka vazduha posebno su jasno vidljivi u maloprodaji, uslu┼żnoj delatnosti i oblasti skladi┼ítenja hrane: mnogi preduzetnici su izjavili da se klijenti du┼że zadr┼żavaju u objektu u kom im je prijatno i da samim tim vi┼íe potro┼íe, a da namirnice du┼że zadr┼żavaju savr┼íenu sve┼żinu.

U ovakve objekte naj─Źe┼í─çe se ugra─Ĺuje multi-split sistem (ako su ve─çe kvadrature sistem sa direktnom ekspanzijom) sa kojim se na ulazu zahvaljuju─çi vazdu┼ínoj zavesi energetski gubitak smanjuje za 72%.

// Odabirom podno-plafonskog ili kasetnog modela koji se nenametljivio uklapaju u enterijer zidovi se osloba─Ĺaju za postavljanje polica i vitrina, a posredstvom tehnologije automatskog ─Źi┼í─çenja kaseta skuplja se pra┼íina iz izmenjiva─Źa toplote ─Źime se za 50% pove─çava operativna efikasnost i zna─Źajno smanjuju tro┼íkovi odr┼żavanja. //

Autor: Jelena Mitrovi─ç. diplomirani novinar