Connect with us
Energetska efikasnost

Kvalitetna fasada za zdraviji ┼żivot

Šta je ETICS?

Potpuna toplotna izolacija, tako─Ĺe poznata i pod nazivom ÔÇ×fasadni termoizolacioni sistemÔÇť (External Thermal Insulation Composite System), predstavlja sistem koji se sastoji od ispitanih sistemskih komponenti za spolja┼ínju izolaciju objekata. Ovaj sistem predstavlja odli─Źnu dugoro─Źnu investiciju u va┼íu ku─çu. Prednosti boljeg kvaliteta ┼żivota ose─çaju se odmah, a tro┼íkovi energenata su manji od prvog ─Źasa, pa tokom vi┼íe desetina godina.

Baumit fasadni sistemi

Baumit nudi visoko kvalitetne fasadne termoizolacione sisteme koji se sastoje od efikasnih izolacionih materijala, dokazano kvalitetnih lepkova i inovativnih zavr┼ínih slojeva. Bilo da se odlu─Źite za Baumit Open Sistem, Baumit Star Sistem ili Baumit Pro Sistem, za┼ítita zidova od spoljnih uticaja, konstantna unutra┼ínja temperatura i prijatna klima su vam zagarantovani i potvr─Ĺeni ETA sertifikatom.

Baumit ETICS sistemi namenjeni su kako za novogradnju, tako i za starogradnju, a kada su u pitanju boje, na raspolaganju vam stoji najve─ça ton karta u Evropi sa ─Źak 888 nijansi – Baumit Life.

Letnje pregrevanje i boja fasade

Baumit istra┼żiva─Źki tim je uporedio uticaj letnjih sun─Źevih zraka na ─Źetiri ogledna objekta od betona ÔÇô dva sa belom i dva sa tamnom bojom zavr┼ínog fasadog sloja. Razlika izme─Ĺu 2 objekta iste boje, ogledala se u tome da jedan ima kompletan termoizolacioni fasadni sistem (ETICS), dok drugi ne poseduje termoizolaciju.

Rezultati istra┼żivanja su pokazali da uz ETICS sistem, ne postoji uticaj boje fasade na dodatno zagrevanje unutra┼ínjih prostorija. Sa druge strane, objekti bez ETICS-a pokazali su razliku od vi┼íe od 5 ┬░C u korist bele boje (kod ku─çe sa tamnom bojom fasade do┼ílo je do pregrevanja).

Zaklju─Źak: pored izbora masivnog materijala konstrukcije, kvalitetan ETICS sistem je klju─Źan za prijatnu i zdravu unutra┼ínju klimu, a ujedno omogu─çava apsolutnu kreativnost pri odabiru fasadnih boja!

PREDNOSTI ETICS-A

Sa efikasnom fasadnom termoizolacijom, zidovi ostaju topli tokom hladnih zimskih meseci, a leti, optimalna izolacija deluje kao prirodni sistem za klimatizaciju.

Me─Ĺutim, optimalna izolacija ne uti─Źe samo na temperaturu prostorije. Dobro izolovana fasada pozitivno deluje i na strujanje i vla┼żnost vazduha, prevenciju nastanka bu─Ĺi, kao i na tro┼íkove.

 1. Temperatura prostorije
  Zimi toplo, leti prijatno sve┼że. Odgovaraju─ça sobna temperatura pretvara dnevnu sobu u prostoriju koja podsti─Źe fizi─Źku dobrobit. Stanovanje postaje udobnije i zdravije.
 2. Konvekcija
  Toplotna izolacija obezbe─Ĺuje uslove da zidovi odr┼że optimalnu temperaturu, ┼íto spre─Źava neprijatan ose─çaj usled strujanja vazduha (konvekcije).
 3. Vla┼żnost vazduha┬á
  Dobra termoizolacija smanjuje potrebu za kori┼í─çenjem rashladnih ure─Ĺaja (leti) i grejanja (zimi) i ima o─Źigledno pozitivno dejstvo na vla┼żnost vazduha, ─Źime se stvara ujedna─Źena i zdrava unutra┼ínja klima.
 4. Nastanak bu─Ĺi┬á
  Odgovaraju─ça izolacija spre─Źava nastanak termi─Źkih mostova. To poma┼że da se zaustavi pojava kondenzacije, ┼íto spre─Źava nastanak bu─Ĺi.
 5. Ušteda energije 
  Dobar fasadni termoizolacioni sistem ─çe vam ┼ítedeti do 50% tro┼íkova grejanja ÔÇô do┼żivotno.
 6. U┼íteda na gra─Ĺevinskim tro┼íkovima┬á
  Pored u┼ítede na tro┼íkovima grejanja, primena ETICS sistema mo┼że da donese u┼ítedu prilikom gra─Ĺenja, po┼íto su osmi┼íljeni za primenu na tanjim zidovima. Osim toga, ETICS sistemi prakti─Źno ne zahtevaju odr┼żavanje.
 7. Dizajn 
  ETICS sistemi iz Baumita nude skoro neograni─Źene mogu─çnosti pri projektovanju u smislu stila, strukture i boje.

 

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs