Connect with us
Energetska efikasnost

Kvalitetna fasada za zdraviji život

Objavljeno

:

Baumit ETICS sistemi za fasadu

Šta je ETICS?

Potpuna toplotna izolacija, takođe poznata i pod nazivom „fasadni termoizolacioni sistem“ (External Thermal Insulation Composite System), predstavlja sistem koji se sastoji od ispitanih sistemskih komponenti za spoljašnju izolaciju objekata. Ovaj sistem predstavlja odličnu dugoročnu investiciju u vašu kuću. Prednosti boljeg kvaliteta života osećaju se odmah, a troškovi energenata su manji od prvog časa, pa tokom više desetina godina.

Baumit fasadni sistemi

Baumit nudi visoko kvalitetne fasadne termoizolacione sisteme koji se sastoje od efikasnih izolacionih materijala, dokazano kvalitetnih lepkova i inovativnih završnih slojeva. Bilo da se odlučite za Baumit Open Sistem, Baumit Star Sistem ili Baumit Pro Sistem, zaštita zidova od spoljnih uticaja, konstantna unutrašnja temperatura i prijatna klima su vam zagarantovani i potvrđeni ETA sertifikatom.

Baumit ETICS sistemi namenjeni su kako za novogradnju, tako i za starogradnju, a kada su u pitanju boje, na raspolaganju vam stoji najveća ton karta u Evropi sa čak 888 nijansi – Baumit Life.

Letnje pregrevanje i boja fasade

Baumit istraživački tim je uporedio uticaj letnjih sunčevih zraka na četiri ogledna objekta od betona – dva sa belom i dva sa tamnom bojom završnog fasadog sloja. Razlika između 2 objekta iste boje, ogledala se u tome da jedan ima kompletan termoizolacioni fasadni sistem (ETICS), dok drugi ne poseduje termoizolaciju.

Rezultati istraživanja su pokazali da uz ETICS sistem, ne postoji uticaj boje fasade na dodatno zagrevanje unutrašnjih prostorija. Sa druge strane, objekti bez ETICS-a pokazali su razliku od više od 5 °C u korist bele boje (kod kuće sa tamnom bojom fasade došlo je do pregrevanja).

Zaključak: pored izbora masivnog materijala konstrukcije, kvalitetan ETICS sistem je ključan za prijatnu i zdravu unutrašnju klimu, a ujedno omogućava apsolutnu kreativnost pri odabiru fasadnih boja!

PREDNOSTI ETICS-A

Sa efikasnom fasadnom termoizolacijom, zidovi ostaju topli tokom hladnih zimskih meseci, a leti, optimalna izolacija deluje kao prirodni sistem za klimatizaciju.

Međutim, optimalna izolacija ne utiče samo na temperaturu prostorije. Dobro izolovana fasada pozitivno deluje i na strujanje i vlažnost vazduha, prevenciju nastanka buđi, kao i na troškove.

 1. Temperatura prostorije
  Zimi toplo, leti prijatno sveže. Odgovarajuća sobna temperatura pretvara dnevnu sobu u prostoriju koja podstiče fizičku dobrobit. Stanovanje postaje udobnije i zdravije.
 2. Konvekcija
  Toplotna izolacija obezbeđuje uslove da zidovi održe optimalnu temperaturu, što sprečava neprijatan osećaj usled strujanja vazduha (konvekcije).
 3. Vlažnost vazduha 
  Dobra termoizolacija smanjuje potrebu za korišćenjem rashladnih uređaja (leti) i grejanja (zimi) i ima očigledno pozitivno dejstvo na vlažnost vazduha, čime se stvara ujednačena i zdrava unutrašnja klima.
 4. Nastanak buđi 
  Odgovarajuća izolacija sprečava nastanak termičkih mostova. To pomaže da se zaustavi pojava kondenzacije, što sprečava nastanak buđi.
 5. Ušteda energije 
  Dobar fasadni termoizolacioni sistem će vam štedeti do 50% troškova grejanja – doživotno.
 6. Ušteda na građevinskim troškovima 
  Pored uštede na troškovima grejanja, primena ETICS sistema može da donese uštedu prilikom građenja, pošto su osmišljeni za primenu na tanjim zidovima. Osim toga, ETICS sistemi praktično ne zahtevaju održavanje.
 7. Dizajn 
  ETICS sistemi iz Baumita nude skoro neograničene mogućnosti pri projektovanju u smislu stila, strukture i boje.

 

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno