Connect with us
Arhitektura

intervju: Ilja i Igor Mikiti┼íin – Rekonstrukcija porodi─Źnog imanja i vinogradarske ku─çe

U srcu pitoresknog pejza┼ża Fru┼íke Gore, na strmim padinama Popovice, ra─Ĺa se pri─Źa koja spaja pro┼ílost i sada┼ínjost, tradiciju i inovaciju. Ova pri─Źa je pri─Źa o rekonstrukciji porodi─Źnog imanja i vinogradarske ku─çe koja nije samo arhitektonski poduhvat, ve─ç pravo umetni─Źko delo.

  • Autor projekta: 4MIND d.o.o.
  • Projektanti / arhitekte: Ilja Mikiti┼íin, Igor Mikiti┼íin┬á
  • Lokacija: Fru┼íka Gora, Popovica
  • Spratnost :Su+P
  • Povr┼íina: 103 m2
  • Pejza┼żna arhitektura: MVS PROJECT d.o.o.Marina Isakov┬á
  • Fotografija: Relja Ivani─ç

Pod vo─Ĺstvom Ilje i Igora Mikiti┼íina iz 4MIND-a, uz podr┼íku Marine Isakov iz MVS PROJECT-a, ova ku─ça postaje simbol harmoni─Źnog su┼żivota sa okolinom, istovremeno odra┼żavaju─çi su┼ítinsku sr┼ż Fru┼íke Gore. Kroz pa┼żljivo vo─Ĺen proces dizajna i izgradnje, o─Źuvana je autenti─Źnost, dok su implementirani inovativni koncepti energetske efikasnosti i odr┼żivosti. Prvi put ÔÇ×grenefÔÇŁ predstavlja jedan fenomenalan projekat kroz intervju sa Iljom i Igorom Mikiti┼íinim iz 4MIND-a i otkrivamo kako je svaki detalj ovog projekta pa┼żljivo osmi┼íljen kako bi se stvorila savr┼íena ravnote┼ża izme─Ĺu pro┼ílosti i budu─çnosti, ─Źine─çi ovu ku─çu ne samo mestom stanovanja, ve─ç pravim izvorom inspiracije i divljenja.

Ova ku─ça, sa svojim karakteristi─Źnim elementima arhitekture Fru┼íke Gore, postaje simbol spoja tradicije i modernog, odra┼żavaju─çi pa┼żljivo izbalansiranu harmoniju izme─Ĺu prirodnog okru┼żenja i funkcionalnih potreba savremenog ┼żivota. Ovaj projekat dokazuje da brilijantan dizajn nije nu┼żno povezan sa enormnim finansijskim ulaganjima i velikim povr┼íinama ili kvadratima. Naprotiv, on pokazuje da pa┼żljivo planiranje, kreativnost i fokus na potrebe savremenog ┼żivota mogu rezultirati izuzetnim re┼íenjima koja su dostupni, ipak, malo ┼íirem krugu ljudi.

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Kako ste uspeli da integri┼íete karakteristi─Źne elemente sremske vinogradarske ku─çe u modernu rekonstrukciju?

Pa┼żljivo posmatraju─çi lokaciju i okru┼żenje. Kao imperativ postavljeno je o─Źuvanje postoje─çeg zelenog fonda i formiranje prostorne kompozicije koja ─çe ambijentalnu celinu vinograda i ÔÇ×vinarske“ atmosfere dodatno naglasiti i ista─çi u prvi plan.

Kako ste odabrali materijale koji se uklapaju u idili─Źni pejza┼ż Fru┼íke gore, ali istovremeno osiguravaju funkcionalnost i trajnost objekta?

Ta projektantska odluka se nadovezala prirodno. Tra┼żio se materijal koji mo┼że da se na─Ĺe u okru┼żenju same Fru┼íke Gore. Stara ku─ça imala je stubove i pilastre u kamenu, a i zidanje nose─çih zidova ra─Ĺeno je u kamenu sa ispunama i oja─Źanjima od betona. Kamen koji je kori┼í─çen je Ledina─Źki. Nesretna okolnost je bila ┼íto je taj kamenolom uga┼íen i tog kamena vi┼íe nema u proizvodnji. Sre─çom, na lokaciji se nalazio i kom┼íijski podzid od Rakova─Źkog kamena, ali sa tim prirodnim materijalom izuzetno je te┼íko zidati precizno. Te┼żak je za obradu i veoma ─Źvrst, zato su se njime i zidale upravo me─Ĺe i eventualno neki pomo─çni objekti koji ne zahtevaju neku “estetiku“. Klju─Ź je bio u majstorima koji bi bili voljni da zidaju njime i sre─çom na┼íli smo takve, iz Ledinaca. Veliku zahvalnost za ume─çe i rad ide njima i ovaj objekat ne bi bio to da nije bilo njih. Njihova ume┼ínost i odabir kamena dali su ku─çi identitet.

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Koje su bile klju─Źne promene u rasporedu prostorija u odnosu na originalni plan objekta iz 1978. godine?

Promena se prvenstveno ogleda u nameni, iz povremeno – privremenog u stambeni objekat. Striktno, funkcionalno gledano, ura─Ĺena je intervencija na nivou vertikalne komunikacije unutar objekta (topla veza), kao i organizaciona preraspodela unutra┼ínjih prostorija.

Koje su inovativne tehnike ili materijali kori┼í─çeni prilikom renoviranja kako bi se obezbedila energetska efikasnost i odr┼żivost?

Nema novih tehnika koje nisu poznate ovom podneblju, vekovima unazad. Iskori┼í─çena je konfiguracija terena i to ┼íto je objekat ukopan u zemlju, tako da je cela suterenska eta┼ża izvedena u masivu sa novim zidanjem kamenom ispred stare konstrukcije. Debljina zidova omogu─çila je dobru i kvalitetnu izolaciju i zimi i leti. Sprat je zajedno sa krovom u izolaciji 20 cm, da sve bude ÔÇ×u┼íu┼íkanoÔÇť. Ako posmatramo neke inovativne principe, trebamo napomenuti da je ku─ça projektovana po principu ┼íto manjeg utro┼íka energije, koje se ogledaju u sakupljanju ki┼ínice u velikoj betonskoj cisterni za tehni─Źku vodu i irigaciju leti, kao i budu─çem osvetljavanju objekta na fotonaponske panele na krovu, za koji su ostavljeni izvodi koji bi se sproveli do male baterije u podrumu.

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Kako ste uspeli da o─Źuvate autenti─Źnost postoje─çeg vinskog podruma u procesu rekonstrukcije?

Podrumski deo objekta je od samog starta odredio pravac u kome se ide. Ceo proces mora da bude rekonstrukcija, a ne kompletno ru┼íenje i izgradnja novog objekta. Elem, podrum se nalazi ispod prilaznog puta, a i kom┼íijski podzid le┼żi na suterenskom zidu ku─çe, ┼íto su bile dve vrlo nepovoljne i komplikovane stvari koje su re┼íene sa velikom dozom pa┼żnje. Visina suterenske eta┼że nije se mogla menjati jer nije smeo da se dira prilazni put. Ono ┼íto je bio imperativ, jeste ku─çu obezbediti od vlage i tu nije bilo kompromisa. Kori┼í─çena je PVC membrana, plus injektiranje zidova na najkriti─Źnijim mestima. Estetski gledano zavr┼ína obrada jednog unutra┼ínjeg zida ura─Ĺena je od ostataka sru┼íenih pilastara od Ledina─Źkog kamena. Ni┼íta se nije bacalo. Autenti─Źnosti doprinosi i pomo─çni objekat koji je rekonstruisan i koji doprinosi atmosferi celog ambijenta na poseban na─Źin.

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Kako ste osigurali da nove eta┼że budu funkcionalne i udobne za stanovanje, uzimaju─çi u obzir potrebe klijenta?

Glavna rokada u suterenu bila je pozicija ulaza, ─Źime se na starom mestu ÔÇ×otvorilaÔÇŁ pozicija za toalet. Ceo suteren je ÔÇ×open spaceÔÇť prostor koji mo┼że da se koristi i za ve─ça okupljanja poput slave, ┼íto je bio jedan od zahteva klijenta. Sprat ili prizemlje, kako smo ga mi krstili, pretrpelo je prili─Źno velike promene. Umesto spoljnje lo─Ĺe ili natkrivene terase i sobe iz koje se ulazi u drugu sobu, gornji sprat u novoj dispoziciji ima dnevnu sobu, dve spava─çe sobe, kupatilo, terasu, sve spojeno unutra┼ínjim stepenicama.

Koji su bili najveći izazovi sa kojima ste se susreli tokom rekonstrukcije i kako ste ih prevazišli?

U projektovanju nije bilo nekih nepremostivih prepreka i, bogzna, kakvih izazova. Objekat je prili─Źno jednostavan i jasan, za razliku od izvo─Ĺenja gde je bilo mnogo izazova: transport i dovo┼żenje materijala na gradili┼íte; pa┼żljivo kopanje na placu da se ne poremete koreni borova i jelki; o─Źuvanje Tise kao integralnog segmenta dizajna od najvi┼íeg zna─Źaja; ┼íto lak┼ía krovna konstrukcija zbog optere─çenja na postoje─çe temelje; pronala┼żenje starih instalacija jer nije bilo projekta kao i postavka novih. Kad se setimo puta i podizanja nivoa istog za 30 cm da bi se izgubio stepenik ili dva, pri ulasku u ku─çu na gornjoj eta┼żi, koti puta, to je bilo mo┼żda najkomplikovanije.

Na koji na─Źin ste se pobrinuli za optimalno osvetljenje i ventilaciju novih prostorija?

Ku─ça je okrenuta prema gradu, na svoju jugoisto─Źnu stranu, ┼íto je dobro za insolaciju. Dosta svetla, ─Źak da nema Tise, velike staklene stene morale bi da imaju neku vrstu zastora, ali Tisa ┼ítiti ku─çu od prekomernog osun─Źavanja i zagrevanja. Prozor iznad gornjeg ulaza osvetljava hodnik, velike staklene povr┼íine ÔÇ×kupajuÔÇŁ celokupan prostor u svetlu. Mo┼żda najsimpati─Źniji je, mali prozor u kupatilu koji u odre─Ĺeno doba dana ba┼í pravi lepu senku u tu┼í prostoru.

Kako ste uskladili modernu estetiku sa tradicionalnim elementima arhitekture u okolini?

Kombinacijom forme i materijalizacije. Iako je forma prili─Źno jednostavna, ipak je jednim potezom postavke slemene grede po dijagonali, te spu┼ítanjem dve suprotne ta─Źke krova za pola metra, krov dobio na dinamici i time ne podse─ça vi┼íe na klasi─Źan dvovodni krov. Svi koji nisu arhitekte pitaju, ali i smatraju, da ku─ça ima ravan krov. Materijalizacija kroz Rakova─Źki kamen je poveznica cele pri─Źe. Krv ili limfa projekta (konstruktivna sr┼ż), ali i njegova ko┼ża (prirodna spolja┼ínjost).

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Kako su vlasnici reagovali na kona─Źan dizajn i da li su imali posebnih preferencija koje ste morali da uzmete u obzir?

Reagovali su ba┼í onako kako trebaju da reaguju. Vlasnici su uklju─Źeni od samog starta u dizajn i imali su par klju─Źnih sugestija, predloga i ideja koje su implementirane. Ono na ─Źemu su insistirali od samog starta je pogled na vedutu Novog Sada. Tako da smo temu kadriranja preneli i na sam plac i mikro ambijente.

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Autor projekta: 4MIND d.o.o. / Projektanti / arhitekte: Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin / foto: Relja Ivanić

Koje su bile glavne smernice ili ideje koje su Vas vodile tokom procesa projektovanja i izgradnje?

Uklapanje u postoje─çe okru┼żenje i ostavljanje prirodnog ambijenta i autenti─Źnosti zate─Źenog, a tokom izgradnje da sve bude ura─Ĺeno kvalitetno i po projektu.