Connect with us
Energetska efikasnost

Dobrodošli u zgradu gotovo nulte energije!

Verovatno ste ve─ç ─Źuli za zgrade nulte energije u kontekstu odr┼żive gradnje i ┼żivljenja u skladu sa savremenim ekolo┼íkim standardima, ali da li ste znali da njihova izgradnja polako postaje na┼ía realnost?

U zemljama ─Źlanicama Evropske unije ve─ç sada sve nove zgrade moraju biti projektovane kao zgrade gotovo nulte energije. Veoma ubrzo tako ─çe biti i u na┼íoj zemlji jer se Srbija u procesu pridru┼żivanja Evropskoj uniji obavezala da izvr┼íi harmonizaciju svih svojih propisa, ┼íto uklju─Źuje i propise o gradnji stambenih i poslovnih zgrada. Zgrada gotovo nulte energije (nZEB – nearly zero-energy building) definisana je kao zgrada vrlo visokih energetskih svojstava koja koristi vrlo nisku koli─Źinu energije, dobijene u zna─Źajnoj meri iz obnovljivih izvora. Zgrade su, naime, veliki potro┼ía─Źi energije i kao takve zaga─Ĺiva─Źi okoline. Barem kad je re─Ź o zgradama kakve su se gradile nekad. U Evropskoj uniji postoje─çe zgrade su ÔÇ×zaslu┼żneÔÇŁ za 40% potro┼ínje energije i 36% emisije CO2. Novi kriterijumi za njihovu gradnju postavljeni su u skladu sa zajedni─Źkim ciljem EU za smanjenjem emisije CO2 od ─Źak 80-95% do 2050. godine. Krajnji cilj Evropske unije je klimatski neutralna Evropa do 2050. godine, a gradnja zgrada gotovo nulte energije klju─Źan je korak u ispunjavanju ovih plemenitih ambicija.

Umesto ra─Źuna – naknade!

Zgrade gotovo nulte energije grade se na itekako opipljivu korist ba┼í svih stanovnika. Re─Ź je o zgradama koje godi┼ínje koriste minimalno 30% energije iz obnovljivih izvora i projektovane su prema specifi─Źnim klimatskim i lokacijskim uslovima, s pametnim tehnologijama upravljanja tehni─Źkim sistemima zgrade i energetski izuzetno efikasnim sistemima za grejanje i hla─Ĺenje bez spoljnih zaga─Ĺiva─Źa. Konkretno, za ljude koji u takvim zgradama ┼żive to zna─Źi radikalno smanjenje mese─Źnih ra─Źuna za energiju, ─Źak i do 80%. Ovakve zgrade mogu i same da proizvode energiju, a stanari umesto ra─Źuna mogu dobijati dr┼żavno subvencionisane naknade! Zbog primene optimalnih gra─Ĺevinskih materijala i elemenata, one zahtevaju zna─Źajno manje odr┼żavanja i imaju du┼żi ┼żivotni vek. Potro┼ínja vode svedena je na minimum, a nivo buke u enterijerima izuzetno je nizak.

Od izolacije do  velikih ušteda

Od izolacije do velikih ušteda / foto: ROCKWOOL

Od izolacije do velikih ušteda

Projektovanje zgrada gotovo nulte energije pre svega po─Źiva na optimalnoj izolaciji koja u startu smanjuje primarnu potrebu za energijom. Ako izolacija nije dovoljno kvalitetna, napori za napajanjem iz obnovljivih izvora energije prerastaju u Sizifov posao, a tehnolo┼íki napredni sistemi su u stalnom riziku od optere─çenja preko kapaciteta. ROCKWOOL izolacija od kamene vune koja se mo┼że reciklirati, odli─Źno odr┼żava toplotu zimi i sve┼żinu leti, radikalno smanjuje buku, ┼ítiti od po┼żara i iz dana u dan smanjuje potrebu za potro┼ínjom energije, a samim tim umanjuje i mese─Źne ra─Źune.

Izgradnja u skladu s gotovo nultom potro┼ínjom energije vi┼íe nije samo plemenita ambicija, ve─ç uskoro postaje i zakonska obaveza. Na┼ía planeta zaslu┼żuje maksimalnu brigu o ekolo┼íkoj odr┼żivosti, a vi zaslu┼żujete zdrav i udoban ┼żivot s najmanjim mogu─çim tro┼íkovima.

www.rockwool.com/rs