Connect with us
Novosti

Proces legalizacije i olakšice

Novine na elektronskom polju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabi─ç razgovarala je sa rukovodstvom Sekretarijata za legalizaciju Grada Beograda o mogu─çnosti efikasnijeg rada ovog sekretarijata. Konkretnije, oni su razgovarali o uvo─Ĺenju elektronske evidencije podnetih zahteva i elektronskog uvida gra─Ĺana u svoje predmete.

Trenutno, sekretarijat za legalizaciju Grada Beograda raspola┼że sa 12 skenera i tri ─Źita─Źa kartica sa elektronskim potpisom, koji ─çe omogu─çiti da se re┼íenja o ozakonjenju ┼íalju ka katastru elektronskim putem, ─Źime se znatno skra─çuje vreme neophodno za okon─Źanje procesa legalizacije objekata.

Kako je navela vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, na sastanku je dogovoreno da se u ┼íto skorijem roku izradi elektronska evidencija svih podnetih zahteva, koja ─çe gra─Ĺanima omogu─çiti da u svakom trenutku mogu proveriti status svog predmeta putem interneta.

Premijerka Brnabi─ç je naglasila va┼żnost nastavljanja dobre prakse elektronske uprave, koja je ┼íirom Srbije dala odli─Źne rezultate i pove─çala efikasnost i transparentnost javne uprave.

Beograd prvi dobija olakšice

S obzirom na to da u Beogradu postoji najve─çi broj objekata u Srbiji koji ─Źekaju na legalizaciju, usagla┼íeno je da se sa ovom elektronskom evidencijom krene upravo od prestonice, nakon ─Źega ─çe ovaj elektronski sistem biti dostupan i u ostalim jedinicama lokalnih samouprava.

Ovo ─çe biti samo jedan od mnogih koraka koji su u prethodnih nekoliko godina u─Źinjeni kako bi se kreirala savremena elektronska uprava koja je u potpunosti u slu┼żbi gra─Ĺana, navedeno na kraju ovog saop┼ítenja.