Connect with us
Arhitektura

Šta je hidirosetva? (VIDEO)

Hidrosetva / hidro setva / hydroseeding je posebna tehnologija koja predstavlja standard za formiranje travnjaka na ve─çim povr┼íinama, posebno onim koje su zbog svojih nagiba nepogodne za klasi─Źan na─Źin setve.

Green Decor hidrosetva logo

Hidrosetva se zasniva na posebnim ma┼íinama koje istovremeno me┼íaju vodu, seme, ─Ĺubrivo i za┼ítitni mal─Ź i koje tako izme┼íanu masu prskaju po zemlji┼ítu koje se tretira. Travnjak koji se formira pomo─çu Hidrosetve raste dosta br┼że, od 5 do 7 dana, a koren trave se bolje vezuje za zemlji┼íte. Dobijamo zdraviji travnjak, intezivnije boje za kra─çe vreme na velikim povr┼íinama za koje bi trebalo utro┼íiti dosta vi┼íe vremena. Posebnu primenu na┼íla je u za┼ítiti zemlji┼íta od erozije. Razlog za to je jak koren koji se formira apliciranjem mase pod pritiskom koji omogu─çava ova tehnologija.

U maju mesecu 2016. godine “Green Decor“ izvodio je radove na zatravljenju kosine na deonici autoputa E-75 metodom hidrosetve. Vr┼íena je aplikacija mase za hidrosetvu preko erozione mre┼że postavljene na kosini od oko 45 ┬░.

KAKO FUNKCIONIŠE HIDROSETVA

Kontakt semena sa vodom u ma┼íini pokre─çe ciklus klijanja. Sloj mal─Źa zadr┼żava vlagu i dr┼żi zemlju na mestu. Seme je na idealnoj dubini ┼íto daje dobre rezultate. Na taj na─Źin obezbe─Ĺeni su dobri uslovi za proizvodnju bujnog zelenog travnjaka u vrlo kratkom roku. Mal─Ź za hidrosetvu ne sadr┼żi seme korova, tako da se ne─çe desiti gubitak azota koji se razgra─Ĺuje kako korov raste. Travnjak formiran ovakvom tehnologijom ima uredan zeleni izgled, pa je lako razumeti za┼íto hidrosetva postaje metoda izbora i potro┼ía─Źa i profesionalaca podjednako. Mal─Ź, seme i ─Ĺubrivo su ravnomerno raspore─Ĺeni tokom prskanja materijala. Kosine, padine i brdovite povr┼íine mogu imati problem prilikom zatravljivanja ostalim metodama, ali je hidrosetvom i taj problem re┼íen.

PREDNOSTI HIDROSETVE

EKONOMI─îNOST / u odnosu na konvencionalni na─Źin setve ┼ítedi vreme, materijal i radnu snagu.
KVALITET / travnjak formiran hidrosetvom je kvalitetniji, zdraviji, intezivnije boje i dugotrajniji.
POKRIVENOST / ve─ça pokrovna mo─ç i gustina, ja─Źi koren.
KONTROLA EROZIJE / jedina uspe┼ína tehnologija zatravljenja kosina – naj─Źe┼í─çi razlog za hidrosetvu; zadr┼żava vlagu i ┼ítiti tlo od erozije usled vetrova, ki┼ía i ┼íteto─Źina.
MULTIFUNKCIONALNOST / primenjuje za na razli─Źitim tipovima povr┼íina: u okviru stambenih i poslovnih objekata, kosinama, zelenim krovovima, golf terenima, deponijama, parkovima…
BEZBEDNOST / ekolo┼íki, potpuno bezbedan metod, bezopasan za ─Źoveka i ┼żivotnu sredinu.

SASTAV

VODA / u miksu za hidrosetvu deluje kao nosa─Ź, a seme u dodiru sa vodom zapo─Źinje proces klijanja.
SEME / za metodu hidrosetve skoro svako seme mo┼że da se koristi, u tom pogledu nema posebnih zahteva. Mogu se koristiti semena za travnjake, divlje cve─çe, seme za pa┼ínjake, seme za sportske terene, kao i semena za kontrolu erozije.
─ÉUBRIVO / mo┼że se koristiti bilo koji tip ─Ĺubriva – te─Źni, rastvaraju─çi, granularni. Za potrebe hidrosetve naj─Źe┼í─çe se koristi ─Ĺubrivo u granulama koje se ravnomerno me┼ía u miksu. Kori┼í─çenje kre─Źa se ne preporu─Źuje, a ako je potrebno menjati pH zemlji┼íta onda je najbolje koristiti te─Źni kre─Ź.
MAL─î / u miksu za hidrosetvu mal─Ź je komponenta koja daje zelenu boju. Njegova uloga nije jedino lep izgled miksa, on zapravo ┼ítiti seme i zadr┼żava vlagu.
TAKIFER / slu┼żi za stabilizaciju miksa za hidrosetvu na kosinama u ki┼ínim uslovima. Tako─Ĺe, poma┼żu pri zadr┼żavanju vlage u zemlji┼ítu. Proizvodi na kre─Źnoj bazi se dodaju ukoliko je porebna pH korekcija zemlji┼íta.

IZVEDENI RADOVI

Jo┼í u septembru 2015. godine “Green Decor“ izvodio je radove na zatravljenju kosina na Koridoru 10 metodom hidrosetve. Na slikama su prikazane njene ─Źetiri faze.

 

Green Decor doo logo

Green Decor d.o.o.
Lazareva─Źki drum 7, 11000 Beograd
T. +381 11 357 2909
M. +381 63 341 389
office@greendecor.co.rs
www.greendecor.co.rs