Connect with us
Arhitektura

Ku─ça isklesana u pe┼í─Źanim dinama (FOTO)

Ku─ça za odmor nazvana Dune nalazi se u zalivu Kejp Kod u Masa─Źusetsu i urezana je u pe┼í─Źanim dinama tako da je silueta obale ostala ista. Planirano je da gradnja po┼ítuje stani┼íta ptica i ┼żivotinja, jer kako navode projektanti – uspeh je u prirodnom o─Źuvanju.

Objekat Dune va┼żi za prototip domova budu─çnosti na globalnom nivou. Ku─ça koja se stapa sa prirodom se sastoji iz dva krila povezana centralnim prolazom. Svu potrebnu energiju dobija─çe preko solarnih panela i mini vetroturbine, dok ─çe sistemi za sakupljanje, ─Źuvanje i pre─Źi┼í─çavanje ki┼ínice obezbediti pija─çu vodu. Osim toga, podzemna filtrirana voda bi se koristila u kupatilu. Nema hemijskog otpada ili goriva.

Prizemlje ku─çe u kojem su sme┼ítene spava─çe sobe i dnevni boravak je pravougaone forme, dok je sprat gde su kuhinja i trpezarija oktagonalne.┬á Prozori sa trostruko izolovanim staklom i metalnim ramom omogu─çavaju dosta prirodnog svetla u ku─çi i ┼íto je veoma va┼żno za ovo podru─Źje, otporni su na sna┼żne oluje.

solarni paneli

Ku─ça ─çe svu potrebnu energiju dobijati preko solarnih panela i mini vetroturbine

veliki prozori

Prozori sa trostruko izolovanim staklom

dnevni boravak

Dnevni boravak u prizemlju

granit

Za poplo─Źavanje prolaza koristi─çe se
granitna keramika