Connect with us
Novosti

Biznis fokus za 2024: Kontinuirana digitalna transformacija klju─Źni aspekt poslovanja i u 2024.godini

Prema podacima dobijenim istra┼żivanjem konsultantske ku─çe Horv├íth, izvr┼íni direktori izvesnu pa┼żnju posvetili su digitalnoj transformaciji. Saglasili su se u mi┼íljenju da bi digitalna transformacija poslovanja trebala biti izuzetno va┼żna tokom nove 2024. godine, jer ─çe ista zasigurno doprineti boljem finansijskom planiranju, kao i br┼żem dono┼íenju kvalitetnih odluka.

Na osnovu sprovedenog istra┼żivanja nezavisne konsultantske ku─çe Horv├íth digitalna transformacija ─çe i tokom 2024. godine biti klju─Źan izazov za poslovanje. Takvog mi┼íljenja je vi┼íe od 150 finansijskih direktora kompanija iz 16 zemalja u istra┼żivanju u kojem su u─Źestvovali CFO-i nekih od najve─çih kompanija iz na┼íeg regiona.

Koliki je izazov u pitanju govori i mišljenje finansijskih direktora koji smatraju da će digitalna transformacija u njihovim kompanijama biti veći izazov od izazova kao što su inflacija, troškovi finansiranja, sveobuhvatni ekonomski rast i postizanje postavljenih strateških ciljeva.

Prema re─Źima Marie Boldor iz konsultantske ku─çe Horv├íth, zna─Źaj CFO-a je izuzetno va┼żan za dalji razvoj digitalne transformacije, s obzirom da su oni ti koji raspore─Ĺuju neophodna sredstva i sprovode odgovaraju─çe aktivnosti za tako velike aktivnosti, kao ┼íto je digitalna transformacija, na nivou svoje kompanije.

Od ukupnog broja, ─Źak 80% finansijskih direktora smatra da je digitalna transformacija od prioritetnog zna─Źaja za usavr┼íavanje poslovanja. Oni tako─Ĺe isti─Źu da ─çe izdvojiti ─Źak 23% godi┼ínjeg bud┼żeta za potrebe digitalne transformacije. Tako─Ĺe, CFO-i isti─Źu da je za sprovo─Ĺenje digitalne transformacije uz posedovanje odgovaraju─çih ve┼ítina i prilago─Ĺavanja poslovnih procesa, neophodno razvijanje kulture, kao preduslova uspeha kompanije u digitalnom dobu. Posebno, jer je samo 22% ispitanika zadovoljno trenutnim stanjem.

U─Źesnici istra┼żivanja su istakli da je digitalna transformacija strate┼íki prioritet i da je za uspe┼íno poslovanje veoma va┼żno adekvatno kori┼í─çenje podataka, odnosno data exploitation, upravljanje internet sigurno┼í─çu, kao i prilago─Ĺavanje poslovnih procesa i ve┼ítina zaposlenih digitalnoj transformaciji.

Glavi uzrok lo┼íe, neadekvatne i nedovoljno sprovedene digitalne transformacije u odre─Ĺenoj kompaniji, vide u nekvalitetnom i nestru─Źnom upravljanju i sprovo─Ĺenju digitalne transformacije, kao i nedostatku ve┼ítina finansijskog dela tima.

Kao zaklju─Źak u─Źesnici ovog istra┼żivanja izneli su zajedni─Źki stav da je digitalna transformacija veoma va┼żan segment u poslovanju koji ─çe doprineti smanjenju tro┼íkova, kao i porastu prihoda u visini od 12%. Uvereni su da ─çe im upravo digitalizacija procesa omogu─çiti bolje finansijsko planiranje i osigurati br┼że i kvalitetnije dono┼íenje odluka.