Connect with us

Novosti

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: izgradnja stanova u Novom Sadu, Koridor 10, hitna pomoć u Beogradu

Objavljeno

:

U Novom Sadu 7. avgusta početak radova na izgradnji stanova za pripradnike snaga bezbednosti

Protekle sedmice najavljen je nastavak izgradnje socijalnih stanova u Novom Sadu. Naime, potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, rеkla jе da ćе 7. avgusta počеti izgradnja prvih 548 stanova za pripadnikе snaga bеzbеdnosti u Novom Sadu.

“Idućе nеdеljе počinjеmo radovе na izgradnji stanova za pripadnikе snaga bеzbеdnosti u Novom Sadu, uskoro ćе počеti u Srеmskoj Mitrovici, a radovi sе vеć izvodе u Nišu, Vranju, Kraljеvu i Kragujеvcu. Takođе, očеkujеmo da do kraja godinе počnе izgradnja ovih stanova i u Bеogradu”, podsetila jе Mihajlovićеva gostujući na TV Hеpi.

Ministarka jе dodala da očеkujе da prvi stanari u novoizgrađеnе stanovе budu usеljеni u fеbruaru mesecu, i to u Vranju, gdе su najprе i počеli radovi. Ona jе dodala da jе ovaj projеkat, porеd rеšavanja stambеnog pitanja za pripadnikе snaga bеzbеdnosti, važan i zbog domaćе građеvinskе industrijе i svih firmi kojе učеstvuju u rеalizaciji projеkta.

Rekonstrukcija Cara Dušana počeće tek kada se završe ulice 27. marta i Kraljice Marije

Početkom sledeće godine počeće rekonstrukcija Hitne pomoći, izjava je gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića koji je istakao da je to izuzetno važan projekat. Kako je rekao za RTS, rekonstrukcija Hitne pomoći deo je obnove četiri objekta koji se rade da budu energetski efikasni, a novac za to biće obezbeđen preko Evropske investicione banke, gde je 10 miliona evra donacija, a pet miliona će biti kredit.

Radojičić je istakao da se u treću fazu rekonstrukcije poteza od Ruzveltove do Kalemegdana neće ulaziti pre završetka prve faze. Kako je naveo, 9. avgusta će početi da se radi deo između Despota Stefana i Francuske ulice, a 1. septembra se otvaraju tri raskrsnice – u Starine Novaka, Takovskoj i Despota Stefana i tek kada one profunkcionišu radiće se treći deo. „Cilj nam je da sve završimo do Nove godine“, rekao je gradonačelnik.

Upitan da li će sve ono što je najavljeno da će biti završeno do 1. septembra zaista i biti gotovo, Radojičić je rekao da to ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali da se radi ozbiljno i odgovorno. Govoreći o novoj saobraćajnoj signalizaciji, Radojičić je kazao da je raspisan tender, te da će sredinom ovog meseca biti otvorene ponude.

Koridor 10

Foto: Tanjug

MIHAJLOVIĆ: URADIĆЕMO ANALIZU IZGRADNJЕ ČITAVOG KORIDORA 10

Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, rеkla jе juče da ćе zajеdno sa mеđunarodnim finansijskim institucijama biti urađеnе analizе o rеalizaciji izgradnjе komplеtnog Koridora 10. “Nakon što sе završi izgradnja, uradićеmo jеdnu ozbiljnu analizu, jеr jе bilo puno problеma u rеalizaciji, i sama izgradnja jе prеdugo trajala. Ta analiza i informacijе trеba da poslužе i za nеkе drugе državnе organе”, objasnila jе Mihajlovićеva gostujući na TV Hеpi.

Upitana o naprslinama na auto-putu u Grdеličkoj klisuri, ona jе rеkla da tako nеšto nijе smеlo da sе dogodi. „Znam svaki mеtar ovog auto-puta, poznajеm svakog od izvođača i šta su svе uradili da bismo završili ovaj vеliki projеkat. I nisam sprеmna da bilo koga optužim ili najavljujеm istragе protiv bilo koga dok sе nе završi izvеštaj stručnjaka kako jе do ovog došlo. Svе naprslinе su vеć saniranе o trošku izvođača radova“, objasnila jе Mihajlovićеva.

Advertisement

Novosti

ACO Srbija i Crna Gora svečano otvorila ACO Akademiju i izložbeni prostor!

Objavljeno

:

Od

ACO kompanija, otvaranje Akademije

Posle 16 godina poslovanja u Srbiji i Crnoj Gori, kompanija ACO je 17. oktobra 2019. godine uz prisustvo mnogobrojnih partnera i saradnika svečano otvorila svoj novi izložbeni prostor, čime je i zvanično označila početak rada ACO Akademije.

Iylo#beni prostor, komapnija ACO

Izložbeni prostor, kompanija ACO

Prisutni gosti imali su priliku da u izložbenom prostoru uživo vide veliki broj eksponata sa proizvodima u realnom okruženju, kao i da se upoznaju sa njihovim karakteristikama od strane eksperata kompanije ACO. Ovim su dobili kratak uvid u to na koji način će ACO Akademija kao koncept pružiti priliku partnerima i saradnicima kompanije, projektantima, arhitektama i izvođačima, da nauče više o načinu na koji im rešenja kompanije ACO mogu pomoći prilikom izvođenja njihovih projekata.

Gelena Andrić Grafakos

Jelena Andrić Grafakos, Managing Director ACO kompanije

Pored toga imali su priliku da čuju o budućim trendovima u upravljanju površinskim vodama i dizajniranju gradova budućnosti od redovnog profesora Imperial koledža u Londonu. prof. dr. Čedomira Maksimovića u njegovom predavanju „Blue Green Solutions“ – sistemski pristup održivom i efikasnom razvoju urbanih sredina.

ACO kompanija otvorila izložbeni prostor

ACO kompanija, izložbeni prostor

Motivi i eksponati prisutni u celom enterijeru novootvorene ACO Akademije neguju vezu savremene umetnosti, NordArt-a i industrije, koji igraju veoma važnu ulogu u vrednostima i načinu rada kompanije. Ovim će posetioci, pored upoznavanja sa rešenjima kompanije ACO, imati priliku i da se bliže upoznaju sa njenom filozofijom, kao i motivima koji je pokreću, kao što tu priliku imaju i posetioci ACO Akademije u centrali u Rendsburgu.

www.aco.rs

ACO 
građevinski elementi d.o.o.

III Industrijska zona bb, 22314 Krnješevci, Stara Pazova
T. +381 22 811 580
F. +381 22 811 590
E-mail: aco@aco.rs
Web: www.aco.rs

Nastavi sa čitanjem

Građevina

Šta donosi postupak objedinjene procedure elektronskim putem

Objavljeno

:

Procedura završena elektronskim putem

Ishodovanje neophodne dokumentacije za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju objekta decenijama unazad bila je opterećena zastarelim sistemom, nepotrebno nedefinisanim rokovima i brojnim otežavajućim faktorima.

Reforma koja nastupa 2015. godine, sa izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, donosi nam postupak objedinjenje procedure elektronskim putem sa ambicijom da reši situaciju sa pribavljanjem neophodne dokumentacije u postupku izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije objekta.

Puna primena postupka objedinjenje procedure elektronskim putem kreće početkom 2016. godine i donosi niz novina koje dobrim delom olakšavaju i pomažu u bržoj realizaciji postupaka koji se provode u okviru objedinjene procedure.

Šta je to objedinjena procedura? I na koju vrstu postupaka se odnosi?

Pre svega, objedinjena procedura je skup postupaka i aktivnosti koje sprovodi nadležna služba u vezi sa izgradnjom, dogradnjom ili rekonstrukcijom objekta.

Pored toga, ovom procedurom obuhvaćen je postupak izvođenja radova, kome prethodi izdavanje lokacijskih uslova, izdavanje građevinske dozvole, odnosno rešenje prema članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji.

Zatim, tu je i postupak prijave radova, pribavljanje saglasnosti na tehničku dokumentaciju, izdavanje upotrebne dozvole, pribavljanje uslova za projektovanje, kao i priključenje objekta na infrastrukturu.
Pored svega navedenog, moguće je u elektronskom postupku, pribaviti isprave i druga dokumenta koje izdaju imaoci javnih ovlašćenja, a uslov su za izgradnju objekta.

Ovo je najkraći mogući uvod i pojašnjenje objedinjenje procedure.

Procedura za izdavanje građevinske dozvole

Procedura za izdavanje građevinske dozvole

Pojašnjenje je svakako neophodna investitorima koji imaju iskustva sa pribavljanjem dokumentacije, a naročito investitorima koji prvi put planiraju izgradnju (važi za sve vrste izgradnje, počev od kuće pa do zahtevnijih objekata poslovnog karaktera).

Veoma je važno napomenuti da su ovom procedurom sada obuhvaćeni i radovi na sanaciji i adaptaciji objekata i enterijera, kao i razni oblici promene namene objekata, kao i razdvajanje i spajanje stambenih ili poslovnih jedinica.

Pored toga, koji se poslovi mogu realizovati putem objedinjenje procedure, neophodno je znati i kako funkcioniše ovaj postupak.

// Centralna evidencija objedinjenih procedura je jedinstvena, javna elektronska baza podataka koja se vodi u okviru APR-a (agencija za privredne registre) gde se nalaze objedinjeni podaci, akta i dokumenti svih registara objedinjenih procedura na teritoriji Republike Srbije.//

Sva razmena podnesaka, akata i dokumenata u objedinjenoj proceduri između podnosioca zahteva i nadležnog organa, kao i između nadležnog organa i imaoca javnih ovlašćenja obavlja se elektronskim putem.

Sva dokumenta, akta i projekti koji se dostavljaju putem elektronske procedure dostavljaju se u formi elektronskog dokumenta PDF, DWG ili DWF formata obavezno potpisana kvalifikovanim elektronskim sertifikatom (elektronskim postupkom).

U zavisnosti od zahteva koji pokrećete dostavljate odgovarajuću dokumentaciju i projekte, a takođe imate mogućnost i usaglašavanja zahteva. Usaglašavanje zahteva podrazumeva da, ukoliko ste prilikom prvog zahteva propustili da priložite ili popunite tražene informacije, u roku od 30 dana možete dostaviti podatke ili dokumenta koja ste propustili.
Kompletan put dokumentacije podnosilac zahteva može pratiti kroz elektronsku proceduru, a sve važne informacije pristižu na meil koji ste predvideli za komunikaciju sa opštinskom službom i to je najvažnija prednost elektronskog postupka.

// Još jedna važna prednost je da su sada definisani rokovi za dostavu informacija i dokumenata u okviru procedure. Značajno se štedi vreme za komunikaciju i pribavljanje sve neophodne dokumentacije.//

Koliki je značaj reforme sistema i izdanja neophodne dokumentacije elektronskim putem vreme će tek pokazati.

Dosadašnja iskustva svakako idu u prilog efikasnijem obavljanju postupaka kroz ovaj sistem i boljoj i bržoj komunikacija unutar sistema.

Sistem je veoma jednostavan za korišćenje, a pristup sistemu je moguće ostvariti kreiranjem korisničkog naloga na portalu građevinske dozvole.

Ukoliko su vam potrebna dodatna pojašnjenja u praćenju procedure, svakako nam se obratite za pomoć.

Nataša Komljenović dipl.inž.arh.
Arhitektonski studio „ArhInGreen“
21000 Novi Sad, ul. Pasterova br. 6
+381 63 580 469
Pokretač bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno