Connect with us
Arhitektura

Otvorena izlo┼żba ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Izlo┼żba ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ u okviru 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture otvorena je u ─Źetvrtak, 2. juna u BINA kabini, u dvori┼ítu Fakulteta likovnih umetnosti. Na ovoj izlo┼żbi u─Źestvuju mladi timovi Modelart Arhitekti i Centar za digitalni dizajn, koji predstavljaju svoje kreativne ideje bazirane na razli─Źitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu.┬á

Jelena Mitov, jedan od osniva─Źa studija Modelart Arhitekti, o izlo┼żbi je rekla: ÔÇťIdeja izlo┼żbe je da predstavimo na┼íu dugogodi┼ínju saradnju sa Centrom za digitalni dizajn i da poka┼żemo kako fakultet, odnosno dr┼żavna institucija u sektoru obrazovanja, i privreda mogu zajedno da daju zanimljiv rezultat. Sama izlo┼żba je podeljena na dva dela ÔÇô prvi ─Źine realizovani projekti na kojima smo u─Źestovali zajedno ili pojedina─Źno, a drugi deo su re┼íenja koja su jo┼í uvek u fazi koncepta i eventualno predstavljaju inspiraciju drugima za dalji rad. Tu su i slike koje projekata u toku realizacije, ┼íto je tako─Ĺe vrlo zanimljivo da se prika┼żeÔÇť.

BINA

Foto: OTVARANJE IZLO┼ŻBE PONESI SVOJ PROJEKAT Modelart arhitekti, Centar za digitalni dizajn

Vesna Stojakovi─ç iz Centra za digitalni dizajn ukazala je na zna─Źaj veze nauke i arhitekture: ÔÇ×Mi na fakultetu se bavimo nastavom i naukom, a smatramo da je za arhitekturu vrlo va┼żno da se ona manifestiuje u praksi. Arhitektura je vrlo specifi─Źna oblast u kojoj se na jako lep na─Źin mogu povezati edukacija, nauka i realizacija, i gde se oni pro┼żimaju kao razli─Źiti aspekti jednog projekta. Na izlo┼żbi je prikazano kako se istra┼żiva─Źki projekti i nau─Źni rezultati mogu primeniti u arhitekturi, tako da se dobiju neka vizuelno interesantna re┼íenja ili da se unaprede neki aspekti u procesu dizajna, realizaciji ili izvo─ĹenjuÔÇť.

BINA

Foto: Otvaranje izlo┼żbe „Ponesi svoj projekat“

Natalija ─Éuki─ç, kustoskinja izlo┼żbe, osvrnula se na nastanak ovog programa: ÔÇ×Sam prostor Bina Kabina nastao je kao rezultat studentske radionice. Odlu─Źili smo da, pozicioniranjem u dvori┼íte Fakulteta likovnog umetnosti, paviljon u potpunosti posvetimo radu mladih autora. Izlo┼żba Ponesi svoj projekat je svojevrstan poziv mladim autorima da svoje radove poka┼żu kako stru─Źnoj, tako i ┼íirokoj javnosti. Ove godine Modelart arhitekti, u saradnji sa Centrom za digitalni dizajn, pokazuju na koji na─Źin mo┼że da se ostvari izuzetno interesantna saradnja izme─Ĺu nauke i umetnostiÔÇť.

BINA

Foto: Otvaranje izlo┼żbe „Ponesi svoj projekat“

Studio Modelart arhitekti osnovan je 2009. godine i njegov rad se zasniva na konstantnom istra┼żivanju i eksperimentisanju kroz sve faze rada na projektu. Arhitekturu smatraju procesom koji se ne zavr┼íava realizacijom, tj. izgradnjom, nego se nastavlja kroz ┼żivot objekta i interakciju sa korisnicima. Upravo zato je te┼żi┼íte rada na odnosu sa klijentima i korisnicima prostora, na socijalnoj dimenziji arhitekture. U studiju se konstantno istra┼żuju razli─Źite tehnike izrade, kroz eksperimentisanje sa formom i primenom razli─Źitih materijala.┬á┬á┬á┬á

Centar za digitalni dizajn (CDD) osnovan je 2014. godine na Fakultetu tehni─Źkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. CDD je posve─çen razvoju i istra┼żivanju primene savremenih┬á tehnologija u oblasti arhitekture. Ekspanzija novih tehnologija u procesu projektovanja, vizualizacije i gra─Ĺenja (fabrikacije) omogu─çila je razvoj savremene arhitekture na na─Źin koji ranije nije bio mogu─ç.┬á Cilj Centra je istra┼żivanje, projektovanje i realizacija specifi─Źnih arhitektonskih problema primenom naprednih tehnika modelovanja, programiranja, robotike u arhitekturi i digitalne fabrikacije.

Foto: Otvaranje izlo┼żbe „Ponesi svoj projekat“

BINA tim kroz program ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ ┼żeli da afirmi┼íe i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspostavio nove mre┼że mladih profesionalaca u udru┼żivanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, u─Źestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Program ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ realizuje se u saradnji sa In┼żenjerskom komorom Srbije.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture ÔÇô BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs