Connect with us

Arhitektura

Otvorena izložba “Ponesi svoj projekat” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Objavljeno

:

BINA modelart arhitekti Centar za digitalni dizajn

Izložba “Ponesi svoj projekat” u okviru 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture otvorena je u četvrtak, 2. juna u BINA kabini, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti. Na ovoj izložbi učestvuju mladi timovi Modelart Arhitekti i Centar za digitalni dizajn, koji predstavljaju svoje kreativne ideje bazirane na različitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu.

Jelena Mitov, jedan od osnivača studija Modelart Arhitekti, o izložbi je rekla: “Ideja izložbe je da predstavimo našu dugogodišnju saradnju sa Centrom za digitalni dizajn i da pokažemo kako fakultet, odnosno državna institucija u sektoru obrazovanja, i privreda mogu zajedno da daju zanimljiv rezultat. Sama izložba je podeljena na dva dela – prvi čine realizovani projekti na kojima smo učestovali zajedno ili pojedinačno, a drugi deo su rešenja koja su još uvek u fazi koncepta i eventualno predstavljaju inspiraciju drugima za dalji rad. Tu su i slike koje projekata u toku realizacije, što je takođe vrlo zanimljivo da se prikaže“.

BINA

Foto: OTVARANJE IZLOŽBE PONESI SVOJ PROJEKAT Modelart arhitekti, Centar za digitalni dizajn

Vesna Stojaković iz Centra za digitalni dizajn ukazala je na značaj veze nauke i arhitekture: „Mi na fakultetu se bavimo nastavom i naukom, a smatramo da je za arhitekturu vrlo važno da se ona manifestiuje u praksi. Arhitektura je vrlo specifična oblast u kojoj se na jako lep način mogu povezati edukacija, nauka i realizacija, i gde se oni prožimaju kao različiti aspekti jednog projekta. Na izložbi je prikazano kako se istraživački projekti i naučni rezultati mogu primeniti u arhitekturi, tako da se dobiju neka vizuelno interesantna rešenja ili da se unaprede neki aspekti u procesu dizajna, realizaciji ili izvođenju“.

BINA

Foto: Otvaranje izložbe „Ponesi svoj projekat“

Natalija Đukić, kustoskinja izložbe, osvrnula se na nastanak ovog programa: „Sam prostor Bina Kabina nastao je kao rezultat studentske radionice. Odlučili smo da, pozicioniranjem u dvorište Fakulteta likovnog umetnosti, paviljon u potpunosti posvetimo radu mladih autora. Izložba Ponesi svoj projekat je svojevrstan poziv mladim autorima da svoje radove pokažu kako stručnoj, tako i širokoj javnosti. Ove godine Modelart arhitekti, u saradnji sa Centrom za digitalni dizajn, pokazuju na koji način može da se ostvari izuzetno interesantna saradnja između nauke i umetnosti“.

BINA

Foto: Otvaranje izložbe „Ponesi svoj projekat“

Studio Modelart arhitekti osnovan je 2009. godine i njegov rad se zasniva na konstantnom istraživanju i eksperimentisanju kroz sve faze rada na projektu. Arhitekturu smatraju procesom koji se ne završava realizacijom, tj. izgradnjom, nego se nastavlja kroz život objekta i interakciju sa korisnicima. Upravo zato je težište rada na odnosu sa klijentima i korisnicima prostora, na socijalnoj dimenziji arhitekture. U studiju se konstantno istražuju različite tehnike izrade, kroz eksperimentisanje sa formom i primenom različitih materijala.

Centar za digitalni dizajn (CDD) osnovan je 2014. godine na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. CDD je posvećen razvoju i istraživanju primene savremenih  tehnologija u oblasti arhitekture. Ekspanzija novih tehnologija u procesu projektovanja, vizualizacije i građenja (fabrikacije) omogućila je razvoj savremene arhitekture na način koji ranije nije bio moguć.  Cilj Centra je istraživanje, projektovanje i realizacija specifičnih arhitektonskih problema primenom naprednih tehnika modelovanja, programiranja, robotike u arhitekturi i digitalne fabrikacije.

Foto: Otvaranje izložbe „Ponesi svoj projekat“

BINA tim kroz program “Ponesi svoj projekat” želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, učestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Program “Ponesi svoj projekat” realizuje se u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno