Connect with us
Gra─Ĺevina

Da li ─çe poskupeti cene kvadrata?

Sa poskupljenjem gra─Ĺevinskog materijala, poskupele su i gra─Ĺevinske usluge ÔÇô neke zanatlije su pove─çali cenu radova i za vi┼íe od 50 odsto. Trenutne cene gra─Ĺevinskog materijala mogu da uti─Źu na cene kvadrata u stambenoj novogradnji a u kom ─çe to procentu biti pokaza─çe vreme, kao i odnos ponude i potra┼żnje. Kako tvrde pojedini investitori i poznavaoci tr┼żi┼íta, kvadrat bi mogao da poskupi u proseku za stotinak ili vi┼íe evra. Ipak cenu stana ne diktira samo cena materijala, nego i tr┼żi┼íte. Me─Ĺutim, kod individualne gradnje, ili ako sami sebi gradite ku─çu, porast cena gra─Ĺevinskog materijala sasvim sigurno ─çe uticati na cenu kvadrata u zna─Źajnoj meri.

O ovoj temi razgovarali smo i sa Aleksandrom Lucom, iz kompanije L.A. Consult i Modularni podovi doo, a njegov komentar vam u nastavku prenosimo u celosti.

Aleksandar Luc, L.A. Consult i Modularni podovi d.o.o.

Aleksandar Luc, L.A. Consult i Modularni podovi d.o.o.

Pove─çanje cena materijala u gra─Ĺevinskoj industriji je primetno od po─Źetka godine, prvenstveno je ozbiljno pove─çanje cena ─Źelika i gra─Ĺevinskog drveta. Sektori koji zavise od kontejnerskog transporta iz Kine su naro─Źito pogo─Ĺeni, ispostavilo se da mnogo evropskih proizvo─Ĺa─Źa sirovine nabavlja iz Kine, te rast cene transporta direktno uti─Źe na pove─çanje ulaznih cena sirovina kao ┼íto su S-PVC i polipropilen. Zaklju─Źak je da savremeni lanci snabdevanja poznati kao JIT (Just in Time) gde su zalihe minimizirane i fabrike se oslanjaju na precizan i pravovremen transport sirovina u ovakvim okolnostima ne funkcioni┼íu. Jednostavno re─Źeno, savremeni sistemi proizvodnje rade kroz „proto─Źni bojler“ dok u ovakvim situacijama mnogo bolje radi stari „akumulacioni bojler“.

┼áto se ti─Źe industrije podova prvo poskupljenje se desilo po─Źetkom godine, potom u aprilu i jo┼í jedno u junu. Najve─çi stepen poskupljenja je zabele┼żen u segmentu parketa na kog direktno uti─Źe cena drveta koju smo ve─ç pomenuli iznad. Ono ┼íto mnogo vi┼íe zabrinjava od poskupljenja jesu produ┼żeni rokovi proizvodnje – za razliku od standardnih 30 dana to sada ide na 60 – 70 dana ┼íto po─Źinje da predstavlja pravi problem.

Tokom Covid 19 situacije sve fabrike su svele zalihe na minimum i nagli skok potra┼żnje nakon „otvaranja“ nisu adekvatno predvideli te je taj rast potra┼żnje u kombinaciji sa blokadom Sueckog kanala doveo do ka┼ínjenja celokupnog lanca snabdevanja za 30-ak dana ┼íto rezultira du┼żim rokovima isporuke. Neke optimisti─Źne procene govore da bi se normalizacija stanja trebala o─Źekivati u septembru dok pesimisti─Źne idu u neku drugu krajnost.

Tu prvenstveno mislim na rokove isporuke, dok za cene niko ne daje nikakva predvi─Ĺanja. Kako god bilo, nama koji radimo na ovom tr┼żi┼ítu turbulencije nisu strane i verujem da ─çemo se uspe┼íno prilagoditi i ovoj situaciji.