Connect with us
Promo

Multivista gra─Ĺevinska fotodokumentacija za izgradnju i upravljanje objektima

Multivista je multinacionalna kompanija sa sedi┼ítem u Vankuveru koja je od svog osnivanja 2003. godine kontinuirano unapre─Ĺivala svoju tehnologiju i operativnu ekspertizu kako bi postala vode─çi provajder usluga vizuelne dokumentacije i odr┼żavanju objekata u gra─Ĺevinarstvu.

Od 2020. godine Multivista je dostupna i na tr┼żi┼ítu Balkana, zastupnik fran┼íize je kompanija Vekom Reality Capture iz Beograda.

Multivista je servis i platforma koja daje precizan zapis o tome kojim tempom se gradi novi ili rekonstrui┼íe ve─ç postoje─çi objekat, ┼íta je unutar svakog zida, poda, plafona, krova i sl. Te informacije, na terenu prikupljaju na┼íi stru─Źnjaci za fotodokumentovanje gra─Ĺevinskih objekata i to koriste─çi slede─çe tehnologije: 2D fotografije visoke rezolucije ili merljive 3D fotografije, 3D skenove ÔÇô oblake ta─Źaka, video, web kamere, ili snimke iz vazduha. Svaki od ovih podataka je povezan za ta─Źnu lokaciju na osnovi ili na planu, koji se nalazi na na┼íoj interaktivnoj Cloud platformi, pru┼żaju─çi na taj na─Źin precizan i jednostavan pristup podacima.

U svakom trenutku, sa bilo kog mesta na kome se nalazite sve informacije o objektu su Vam dostupne bilo da pristupate putem mobilnog ure─Ĺaja, tableta ili ra─Źunara; jedino ┼íto Vam je potrebno je pristup internetu, bez dodatnih zahteva za softverom ili sl. Nakon izgradnje, pru┼żamo najta─Źniji, najpristupa─Źniji i najlak┼íi zapis koji je dostupan za menad┼żere objekata i za budu─çe pro┼íirenje, odr┼żavanje i modifikacije objekta.

Vrste snimaka

Progresivna snimanja dokumentuju sve unutra┼ínje i spolja┼ínje radove na projektu od po─Źetka do kraja. Ova vrsta snimanja pru┼ża op┼íti pregled projekta i de┼íava se u unapred zadatim vremenskim intervalima, bez obzira na faze projekta, kako bi se zabele┼żio ukupan napredak projekta. Napredak eksterijera snima pregled od 360 stepeni eksterijera zgrade u unapred odre─Ĺenim intervalima ili fazama kako bi se pratila njena konstrukcija tokom vremena.

Napredak enterijera snima pregled unutra┼ínjosti va┼íe zgrade u unapred odre─Ĺenim intervalima ili fazama kako bi se pratila njena konstrukcija tokom vremena.

Snimak gradili┼íta snima radove na gradili┼ítu izvan oblasti koje se nalaze pored Va┼íe zgrade, kao ┼íto su parking povr┼íine, radovi na putu i polja. Najprikladniji je za velike projekte i one bez gra─Ĺevinske strukture. Exact-Built snimci prikazuju trenutne uslove, prave─çi ÔÇ×vizuelna izvedena stanjaÔÇť (visual as-builts) najva┼żnijih etapa u toku izgradnje. Oni omogu─çavaju ve─çu koncentraciju fotografija i perspektiva nego snimci napredovanja i fokusiraju se na aspekte koji su od posebnog interesa ili va┼żnosti za klijenta.

Multivista

foto: Multivista

Exact-Built snimak MEP-a: dokumentuje ma┼íinske, vodovodne i elektro instalacije (MEP) i sve druge sisteme koji ─çe se nalaziti u zidovima i tavanicama. Snimak se pravi tokom ─Źitavog trajanja projekta, prema zahtevu i ako je mogu─çe, kako bi se obuhvatili sistemi u svakom zidu i tavanici, nakon inspekcijskog nadzora i pre izolacije, postavljanja gipsanih plo─Źa ili gips-kartonskih plo─Źa. Proces obezbe─Ĺuje veliku koncentraciju preklapaju─çih fotografija i omogu─çuje da se svi zavr┼íeni sistemi vide detaljno ─Źak i nakon ┼íto
su pokriveni.

3D lasersko skeniranje

Visoko precizni laserski skeneri na┼íe sestrinske kompanije, Leica Geosystems, snimaju podatke o stvarnim objektima i okru┼żenjima da bi proizveli oblake ta─Źaka i visoko precizna merenja za bilo koji projekat. Kada Multivista obavi skeniranje umesto Vas, ne morate da brinete o nedostatku radne snage, skupoj opremi, nedoslednom kvalitetu, sporom obrtanju podataka ili logistici administracije. Podaci 3D laserskog skeniranja menjaju na─Źin na koji se projekti grade. Na┼íi stru─Źnjaci dolaze na lice mesta i bele┼że trenutne uslove projekta kako bi efikasno i ekonomi─Źno kreirali ta─Źne i a┼żurne podatke za 2D CAD crte┼że i 3D modele, omogu─çavaju─çi radne tokove koji mogu da optimizuju planiranje, dizajn, konstrukciju i operacije faze va┼íeg projekta.

Multivista task manager

Menad┼żer zadataka omogu─çava ─Źlanovima projektnog tima da kreiraju, dodeljuju i a┼żuriraju QA/QC, Punch liste i liste upravljanja objektima direktno iz Multivistinog intuitivnog interfejsa slika preko planova.

Multivista BIM integracija

Multivista usluga BIM integracije pru┼ża besprekornu vezu izme─Ĺu Multivista fotodokumentacije projekta i njegovog modela Autodesk Revit i/ili Navisvorks.

PLATFORMA

Softverska platforma Multivista ovla┼í─çuje timove klijenata da identifikuju probleme, verifikuju uslove, sara─Ĺuju i pobolj┼íaju radni tok tokom i nakon izgradnje. Na┼ía tehnologija je usredsre─Ĺena na najprakti─Źnija re┼íenja za profesionalce u gra─Ĺevinarstvu sa bud┼żetom i nastavlja da vodi industriju jer:

  • Na┼í dizajn je zasnovan na vi┼íe od decenije iskustva,
  • Ula┼żemo u ─Źesta vrhunska pobolj┼íanja,
  • Isporu─Źujemo mo─çne integracije usmerene na klijenta sa BIM i e-Builder,
  • Mi ┼ítitimo informacije o klijentima koriste─çi najvi┼íu ocenu rezervne kopije i bezbednosne protokole.
Multivista

foto: Multivista

Multivista mobilna aplikacija

Aplikacija Multivista odr┼żava Vas i Va┼í tim povezanim sa projektom sa bilo kog mesta pomo─çu mobilnog ure─Ĺaja. Aplikacija omogu─çava da:

  • Pristupite svojim projektnim fotografijama i tlocrtima na terenu,
  • Snimite svoje fotografije i zaka─Źite ih na svoje tlocrte sa terena,
  • Pregledate detalje visoke rezolucije,
  • Dodajte komentare ili napomene svojim fotografijama,
  • Delite fotografije sa celim projektnim timom ili odre─Ĺenim ljudima,
  • Pogledajte svoje web kamere visoke rezolucije, striming u┼żivo.

 

Vekom logo Multivista logo

Vekom Geo d.o.o.

Todora Dukina 61, Beograd
Tel: +381 11 285 0655
Mob: +381 63 638 787
E-mail: office@vekom.com
Web: www.vekom.com