Connect with us
Arhitektura

MoNG 2023: Inspirativni uvidi iz sveta geometrije i dizajna

Mongeometrija 2023, deveta internacionalna konferencija koju organizuje Srpsko udru┼żenje za geometriju i grafiku, uspe┼íno je okupila stru─Źnjake iz celog sveta na Univerzitetu u Novom Sadu. Ova konferencija, koja povezuje institucije i pojedince iz oblasti geometrije, grafike, obrazovnih reformi i budu─çeg unapre─Ĺenja obrazovanja, predstavila je mnoge teme u okviru nauke i umetnosti povezane sa geometrijom, grafikom i vizuelnom komunikacijom.

Doma─çin ovogodi┼ínjeg doga─Ĺaja bio je Fakultet tehni─Źkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u organizaciji Centra za digitalni dizajn, a konferencija je odr┼żana od 7. do 10. juna 2023. godine. Tokom ─Źetiri dana, u─Źesnici su u┼żivali u predavanjima i radionicama u kojima su prikazivana najnovija istra┼żivanja u oblasti primene geometrije i novih digitalnih trendova u in┼żenjerskim oblastima sa posebnim akcentom na arhitekturu i dizajn.

Mongeometrija 2023

foto: mongeometrija2023.ftn.uns.ac.rs

Klju─Źna predavanja

Konferencija je ugostila dva istaknuta predava─Źa koji su podelili svoje stru─Źno znanje i perspektive sa u─Źesnicima.

Fulvio Wirz, direktor u firmi Wirz Architects i lider programa MA za Arhitekturu i Urbanizam na Univerzitetu East London, izneo je inspirativnu perspektivu o neodre─Ĺenosti savremene arhitekture. U svom predavanju, Wirz je istra┼żivao ulogu digitalnog minimalizma i ve┼íta─Źke inteligencije kao alata za demokratizaciju prostorne slo┼żenosti. Ukazao je na to da je od kraja devedesetih godina disciplina arhitekture svedo─Źila nezapam─çenom evolucijom u metodama dizajna, jezicima prostora i materijalnim sistemima, ve─çinom pokrenutim digitalnom i ra─Źunarskom revolucijom. Me─Ĺutim, i pored ovog napretka, veliki deo izgra─Ĺenog okru┼żenja i dalje se dizajnira i izra─Ĺuje prema modernisti─Źkom obrascu i gra─Ĺevinskim metodama iz pro┼ílog veka. Wirz je ukazao na paradoks u kome se arhitektura nalazi i izazove sa kojima se suo─Źava. On je predlo┼żio da je, dok ─Źekamo da gra─Ĺevinska industrija potpuno omogu─çi digitalnu transformaciju, ciljana upotreba alata za ra─Źunarski dizajn u kombinaciji sa novim mogu─çnostima koje pru┼ża ve┼íta─Źka inteligencija, put ka demokratizaciji ove discipline.

Mongeometrija 2023

foto: mongeometrija2023.ftn.uns.ac.rs

Kiumars Sharifmoghaddam, istra┼żiva─Ź na Tehni─Źkom Univerzitetu u Be─Źu, odr┼żao je drugo predavanje na temu geometrije i arhitekture u kontekstu sklopivih i transformabilnih struktura. Sharifmoghaddam je podelio svoje istra┼żivanje o ─Źvrsto-savijaju─çim cevastim strukturama koje su lake i robusne, sa specijalnim kinemati─Źkim svojstvima. Ove strukture su od interesa za dizajnere, arhitekte i in┼żenjere, a imaju jedan stepen slobode kretanja i druge mogu─çe geometrijske karakteristike, kao ┼íto je mogu─çnost sklapanja, ─Źime postaju pogodne za primenu u kineti─Źkoj arhitekturi, prenosivim strukturama i, generalno, transformabilnom dizajnu.

Mongeometrija 2023

foto: mongeometrija2023.ftn.uns.ac.rs

Radionice

Tokom trajanja konferencije, odr┼żano je pet uzbudljivih radionica koje istra┼żuju najnovije trendove u arhitekturi i dizajnu. Pa┼żljivo ─çemo istra┼żiti svaku radionicu kako bismo bolje razumeli njihov sadr┼żaj.

Pro┼íirena stvarnost u dizajnu aktivnih struktura. Predava─Ź: Marko Vu─Źi─ç, Fakultet tehni─Źkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Aktivne strukture su postale sve popularnije zbog svoje efikasnosti i estetske privla─Źnosti. Radionica Marka Vu─Źi─ça se sastojala iz dva dela. U prvom delu, u─Źesnici su nau─Źili kako da dizajniraju kompleksne konstrukcije re┼íetki koriste─çi parametre koje mogu da pode┼íavaju u onlajn okru┼żenju, ─Źak iako nisu imali prethodno znanje o konstrukcijama. U drugom delu su uvedeni alati za pro┼íirenu stvarnost, ta─Źnije aplikaciju Fologram na pametnim telefonima, kako bi olak┼íao izradu ovih struktura. Do kraja radionice, u─Źesnici su proizveli makete prototipova re┼íetki, prikazuju─çi potencijal pro┼íirene stvarnosti u ubrzanju slo┼żenih monta┼żnih procesa.

Planiranje parametarske fasade uz upotrebu BIM-a. Predava─Ź: Marko Lazi─ç, Fakultet tehni─Źkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Parametarsko modelovanje informacija o zgradi (BIM) je revolucionarno uticalo na proces arhitektonskog dizajna pru┼żaju─çi arhitektama alate za efikasno stvaranje slo┼żenih dizajna. Radionica Marka Lazi─ça fokusirala se na parametarsko dizajniranje fasade uz pomo─ç BIM tehnologije, koriste─çi Autodesk Revit i dodatak Dynamo. Tokom jednog dana, u─Źesnici su stekli prakti─Źno iskustvo u modelovanju elemenata zid zavesa zgrade, manipulaciji parametrima putem atraktora i planiranju tih parametara. Na ovoj radionici arhitekte su upu─çene u ve┼ítine potrebne za efikasno projektovanje i planiranje slo┼żenih fasada, ┼íto mo┼że da u┼ítedi vreme i resurse gradnje.

Mongeometrija 2023

foto: mongeometrija2023.ftn.uns.ac.rs

Interaktivna vizualizacija: Imersivni vs. ne-imersivni sistemi. Predava─Ź: Milo┼í Obradovi─ç, Fakultet tehni─Źkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Virtualna stvarnost (VR) i interaktivna vizualizacija su otvorile nove mogu─çnosti za arhitekte i dizajnere. Na radionici Milo┼ía Obradovi─ça istra┼żena je razlika izme─Ĺu imersivnih i ne-imersivnih sistema unutar Unreal Engine platforme. U─Źesnici su se upu┼ítali u razne aspekte razvoja interaktivnih scena u Unreal Engine, uklju─Źuju─çi VR i ┼íablone za prvu osobu, kao i optimizaciju 3D modela za ove scene. U prakti─Źnom segmentu, prisutni su imali priliku da rade s VR opremom kako bi do┼żiveli prirodu imersivnih i ne-imersivnih iskustava interaktivne vizualizacije, stekav┼íi vredna saznanja o njihovoj primeni u arhitektonskom dizajnu.

Izrada zategnutih konstrukcija uz kori┼í─çenje alatki za dinami─Źku relaksaciju. Predava─Ź: Jelena Pepi─ç, Fakultet tehni─Źkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

U poslednjih nekoliko godina do┼ílo je do obnavljanja interesovanja za zategnute konstrukcije zbog pristupa─Źnije simulacije istih u digitalnom okru┼żenju, ali jo┼í uvek postoji mnogo nepoznanica u pojednostavljenju procesa od ideje do izrade. Radionica Jelene Pepi─ç imala je za cilj da argumentuje upotrebu empirijskog prikupljanja podataka putem eksperimentalnih fizi─Źkih prototipova, a zatim preno┼íenje tog znanja u digitalno okru┼żenje putem digitalnih alatki koriste─çi Rhino i Grasshopper. Do kraja radionice, u─Źesnici su proizveli smanjeni fizi─Źki prototip, prikazuju─çi potencijal digitalnog modela u olak┼íanju procesa farbikacije slo┼żenih zategnutih struktura.

Mongeometrija 2023

foto: mongeometrija2023.ftn.uns.ac.rs

Adaptivna arhitektura ÔÇô Unapre─Ĺivanje struktura pomo─çu senzora i arduino platforme. Predava─Źi: Zoran Otrup─Źak i Aleksandar Krnjai─ç (Delta Arh Lab)

Adaptivna arhitektura predstavlja budu─çnost, prilago─Ĺavaju─çi zgrade promenljivim potrebama stanara i okoline. Radionica Zorana Otrup─Źaka i Aleksandra Krnjai─ça fokusirala se na kreiranje interaktivne instalacije u obliku adaptivne strukture. U─Źesnici su savladali proces dizajniranja prilagodljivih elemenata i struktura, pripremu za izradu, kao i programiranje Arduino koda za upravljanje senzorima. Na kraju radionice, u─Źesnici su uspe┼íno montirali i testirali instalaciju, stekav┼íi dragoceno iskustvo u stvaranju adaptivnih arhitektonskih re┼íenja.

Ove pet radionica na Univerzitetu u Novom Sadu pru┼żaju arhitektama i dizajnerima jedinstvenu priliku da istra┼że najnovije tehnologije i metode u oblasti arhitekture.

Mongeometrija 2023

foto: mongeometrija2023.ftn.uns.ac.rs

Izlo┼żba

Konferencija se zavr┼íila izlo┼żbom studentskih radova i rezultata radionica, obele┼żavaju─çi uspe┼ían skup posve─çen geometriji, grafici i vizuelnoj komunikaciji. Ova manifestacija ostavila je dubok utisak na u─Źesnike i pru┼żila platformu za dalji napredak u ovim oblastima. Doga─Ĺaj je podr┼żan od strane Ministarstva nauke, tehnolo┼íkog razvoja i inovacija, kao i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i nau─Źnoistra┼żiva─Źku delatnost.

Faculty of Technical Sciences
University of Novi Sad
Department of Architecture
Trg Dositeja Obradovi─ça 6
21000 Novi Sad, Serbia

mongeometrija@gmail.com
www.mongeometrija2023.ftn.uns.ac.rs