Connect with us
Novosti

35% vi┼íe izdatih gra─Ĺevinskih dozvola u odnosu na pro┼ílu godinu!

U martu mesecu 2022. izdate su 2 743 gra─Ĺevinske dozvole, ┼íto predstavlja pove─çanje od 35,2% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u martu, 76,2% dozvola odnosi se na zgrade, a 23,8% na ostale gra─Ĺevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 74,5% dozvola izdato je za stambene, a 25,5% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih gra─Ĺevina najve─çi deo odnosi na cevovode, komunikacione i elektri─Źne vodove (66,3%).

Prema dozvolama izdatim u martu 2022. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 4 360 stanova, s prose─Źnom povr┼íinom od 70,7 m┬▓. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 9,3% stanova bi─çe gra─Ĺeno u zgradama s jednim stanom, s prose─Źnom povr┼íinom od 155,1 m┬▓, a 89,9% stanova bi─çe gra─Ĺeno u zgradama s tri stana i vi┼íe stanova, i njihova prose─Źna povr┼íina bi─çe znatno manja i iznosi─çe 61,5 m┬▓.

Predvi─Ĺena vrednost radova novogradnje u martu 2022. iznosi 80,8% od ukupno predvi─Ĺene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najve─ça gra─Ĺevinska aktivnost o─Źekuje se u Beogradskoj oblasti, 40,9% od predvi─Ĺene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (18,0%), Ju┼żnoba─Źka oblast (5,1%), Moravi─Źka oblast (4,5%), Ra┼íka oblast (3,8%) i Ni┼íavska oblast (3,2%), dok se u─Źe┼í─ça ostalih oblasti kre─çu od 0,3% do 2,8%.

Predvi─Ĺena vrednost radova u MIL RSD

Podaci o izdatim gra─Ĺevinskim dozvolama preuzimaju se iz Centralne evidencije objedinjenih procedura, koju, prema Zakonu o planiranju i izgradnji (ÔÇ×Slu┼żbeni glasnik RSÔÇť, broj 132/14, ─Źlan 8), vodi Agencija za privredne registre.

U okviru ovog istra┼żivanja, pojmom ÔÇ×gra─Ĺevinska dozvolaÔÇť objedinjuju se gra─Ĺevinska dozvola za izgradnju gra─Ĺevinskog objekta i re┼íenje kojim se odobrava izvo─Ĺenje radova po ─Źlanu 145 Zakona o planiranju i izgradnji. Izdate gra─Ĺevinske dozvole i odobrenja za izvo─Ĺenje radova na osnovu usagla┼íenog zahteva obuhva─çeni su samo ako je izgradnja prvi put odobrena. Obuhvataju se dozvole za sve vrste gra─Ĺevina opisane u Klasifikaciji vrsta gra─Ĺevina, tj. za zgrade i ostale gra─Ĺevine, i prikazuju se po teritorijama na kojima ─çe se izvoditi planirani radovi u zemlji.

Izvor: www.stat.gov.rs