Connect with us
Energetska efikasnost

Istra┼żivanje za zdraviji ┼żivot

ÔÇť┼Żelimo da ljudi ┼żive zdravo, energetski efikasno i lepo. Sve ┼íto je za to potrebno mi ovde ispitujemoÔÇť, objasnio je Robert Schmid, osniva─Ź Viva istra┼żiva─Źkog parka.

Robert Schmid, osniva─Ź Viva istra┼żiva─Źkog parka.

Robert Schmid, osniva─Ź Viva istra┼żiva─Źkog parka.

Kvalitet unutra┼ínjeg vazduha je sve ─Źe┼í─ça tema, a gra─Ĺevinski materijali bitno uti─Źu na isti. Zbog toga je kompanija Baumit pokrenula projekat pod nazivom ÔÇ×HealthyLivingÔÇÖÔÇÖ (Zdravo stanovanje) sa ciljem da otkrije uticaj razli─Źitih materijala na dobrobit i zdravlje stanara. Za potrebe pomenutog ista┼żivanja, u mestu Wopfing u Austriji, napravljen je najve─çi istra┼żiva─Źki centar ovog tipa u Evropi ÔÇô Viva Park.

Intenzivna merenja odvijaju se više od dve godine, a prikupljeno je i evaluirano više od pet miliona podataka.

ISTRA┼ŻIVA─îKI PARK VIVA U┬á WOPFINGU

Kako bi se simulirale realne stambene situacije i mogla ispitivati povezanost gra─Ĺevinskih materijala i njihovih efekata na ljudski organizam, pokrenut je najve─çi istra┼żiva─Źki park za gra─Ĺevinske materijale u Evropi. Pomenuti ÔÇ×Viva parkÔÇť obuhvata 12 oglednih ku─ça izgra─Ĺenih od najrazli─Źitijih gra─Ĺevinskih materijala: od masivne gradnje, betona, pune opeke, drvenih konstrukcija do monta┼żnog na─Źina gradnje u drvenoj skeletnoj konstrukciji.

Istra┼żiva─Źki park viva u Wopfingu - Baumit

Istra┼żiva─Źki park viva u Wopfingu – Baumit

Sagra─Ĺene iza Baumitovog istra┼żiva─Źkog centra u Wopfingu, standardizovane ku─çe spoljnih dimenzija 4×5 metara opremljene su najrazli─Źitijim unutra┼ínjim i spoljnim zavr┼ínim slojevima. Krovovi, prozori i vrata su isti na svakoj ku─çi, a za sve ku─çe va┼że isti spoljni klimatski uslovi i isti koeficijent prolaska toplote. Da bi simulirali stvarne, odnosno autenti─Źne uslove ┼żivota, ovla┼żiva─Źi vazduha stvaraju vla┼żnost vazduha u odre─Ĺenim periodima u svakoj ku─çi. Svrha ovla┼żiva─Źa vazduha je simulacija kuvanja i tu┼íiranja. Ku─çe su, tako─Ĺe, uobi─Źajno i jednako ventilisane.

Istra┼żiva─Źki park viva u Wopfingu - Baumit

Istra┼żiva─Źki park viva u Wopfingu – Baumit

ANALIZA PODATAKA

Na nedeljnom nivou, u svakom od objekata prikuplja se vi┼íe od 30.000 razli─Źitih vrsta podataka. U okviru analize kvaliteta unutra┼ínjeg vazduha, pojedina─Źni parametri posmatraju se sa medicinskog aspekta: unutra┼ínja klima, joni, VOC (lako isparljiva organska jedinjenja), nivo buke, mirisi. Tako─Ĺe se analiziraju alergijske reakcije, zamor, stres ili kvalitet sna.
Vr┼íe se merenja u┼íteda energije, akumulacije, temperaturne promene, sezonske promene, apsorpciona svojstva i paropropusnost gra─Ĺevinskih materijala.

Baumit analiza podataka i merenje

Baumit analiza podataka i merenje

Podaci koji se prikupljaju iz svakog od objekata su anonimni i ┼íalju se spoljnim partnerima (Tehni─Źkom univerzitetu u Pinkafeldu, Austrijskom institutu za zdravu i ekolo┼íki bezbednu gradnju i Medicinskom fakultetu u Be─Źu) gde se evaluiraju. Saradnja sa kredibilnim nezavisnim stru─Źnjacima omogu─çila je da se dobijeni podaci maksimalno iskoriste u proceni vrlina i mana razli─Źitih tipova gradnje i gra─Ĺevinskog materijala.

Rezultate tako─Ĺe koristi Baumitova Istra┼żiva─Źko-razvojna slu┼żba za pobolj┼íanje postoje─çih i razvoj novih proizvoda.

Rezultate merenja iz istra┼żiva─Źkog centra mogu─çe je sumirati u tri glavne stavke:

  1. Toplotna izolacija na prvom mestu
  2. Va┼żna je masa zidova
  3. Unutrašnje vrednosti su bitne

90% VREMENA BORAVIMO U ZATVORENOM PROSTORU

─îovek u proseku provede oko 90% ┼żivotnog vremena u zatvorenom prostoru zato se isplati posvetiti posebnu pa┼żnju unutra┼ínjem zidu i klimi u prostoriji. Zahvaljuju─çi rezultatima ispitivanja ÔÇ×Viva istra┼żiva─Źki parkÔÇť kompanije Baumit, postao je osnova razvoja Baumit proizvoda. Nau─Źne inovacije ─Źine zdraviji ┼żivot mogu─çim, a kompanija Baumit ─çe nastaviti da vas informi┼íe o ovom izvanrednom projektu i njegovim rezultatima.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs