Connect with us
Budu─çnost

Pomo─ç ┼ávedske u izgradnji postrojenja za pre─Źi┼í─çavanje otpadnih voda

Kako objavljuje RTS, do 2022. godine bi─çe izgra─Ĺena dva postrojenja za pre─Źi┼í─çavanje otpadnih voda i to u Blacu i Brusu.

Naime, grad Kru┼íevac i op┼ítine Brus, Blace i Aleksandrovac potpisale su Memorandum o za┼ítiti vodozahvata ─ćelije, a prioritet lokalnih samouprava je izgradnja pogona za pre─Źi┼ícavanje otpadnih voda i reka Blata┼ínice i Rasine koje se ulivaju u jezero. „Izgradnjom ovog postrojenja, Op┼ítina Blace re┼íava dugogodi┼ínji problem koji ima s rekom Blata┼ínicom. Pored toga, re┼íavamo i problem pija─çe vode“, objasnio je predsednik op┼ítine Blace, Milan ─ćur─Źi─ç.

Ina─Źe, ovaj projekat vredan 11,5 miliona evra finasira─çe se iz IPA programa, a glavni donator je Vlada Kraljevine ┼ávedske. „Posebno je zna─Źajno izgraditi ova postrojenja zbog o─Źuvanja vode za pi─çe. Treba uspostaviti saradnju, ne samo izme─Ĺu op┼ítina ve─ç i me─Ĺu javno-komunalnim preduze─çima koja se bave ovim pitanjem“, smatra Tomas Nilom, ekspert za vodu iz ┼ávedske.

Ve─ç je formirana i radna grupa i ura─Ĺena projektna dokumentacija o integralnom upravljanju vodama, a cilj je, pi┼íe RTS, da se na du┼żi rok obezbede dovoljne koli─Źine pija─çe vode. Pored ovog, plan je da se u narednih nekoliko godina izgrade postrojenja za pre─Źi┼í─çavanje otpadnih voda i u Aleksandrovcu, Trsteniku, ─ći─çevcu i Varvarinu.