Connect with us
Budućnost

Pomoć Švedske u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Kako objavljuje RTS, do 2022. godine biće izgrađena dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i to u Blacu i Brusu.

Naime, grad Kruševac i opštine Brus, Blace i Aleksandrovac potpisale su Memorandum o zaštiti vodozahvata Ćelije, a prioritet lokalnih samouprava je izgradnja pogona za prečišcavanje otpadnih voda i reka Blatašnice i Rasine koje se ulivaju u jezero. „Izgradnjom ovog postrojenja, Opština Blace rešava dugogodišnji problem koji ima s rekom Blatašnicom. Pored toga, rešavamo i problem pijaće vode“, objasnio je predsednik opštine Blace, Milan Ćurčić.

Inače, ovaj projekat vredan 11,5 miliona evra finasiraće se iz IPA programa, a glavni donator je Vlada Kraljevine Švedske. „Posebno je značajno izgraditi ova postrojenja zbog očuvanja vode za piće. Treba uspostaviti saradnju, ne samo između opština već i među javno-komunalnim preduzećima koja se bave ovim pitanjem“, smatra Tomas Nilom, ekspert za vodu iz Švedske.

Već je formirana i radna grupa i urađena projektna dokumentacija o integralnom upravljanju vodama, a cilj je, piše RTS, da se na duži rok obezbede dovoljne količine pijaće vode. Pored ovog, plan je da se u narednih nekoliko godina izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Aleksandrovcu, Trsteniku, Ćićevcu i Varvarinu.