Connect with us
Novosti

Najava regionalne konferencije „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja“

Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja

NAJAVA REGIONALNE KONFERENCIJE

„Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja“
(u okviru 50. Međunarodnog KGH kongresa i izložbe)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Federalnim ministarstvom Austrije i Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije (IRENA) organizuje dvodnevnu regionalnu konferenciju u Beogradu u okviru 50. Međunarodnog kongresa i izložbe KGH. Cilj konferencije je da se predstave najnovija dostignuća u primeni obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Prvog dana konferencije prisutnima će se obratiti predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Zoran Predić, državni sekretar i Miloš Banjac, pomoćnik ministra, predstavnici sektorskih udruženja, kao što su Paul Voss, direktor udruženja Euroheat & Power iz Brisela, Dejan Stojanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije i Alojz Poredoš, predsednik Slovenačke energetske asocijacije, ali i menadžeri kompanija iz ovog sektora – Dušan Macura iz JKP Novosadska toplana i Dejan Jovišević, iz banjalučkih Eko toplana.

Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja

Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja

Na konferenciji će biti predstavljeni veliki solarno-termalni projekti koji se realizuju u Boru i Pančevu i koji će koristiti solarnu energiju za proizvodnju toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja, a govoriće se i o korišćenju biomase i geotermalne energije u sistemima daljinskog grejanja Srbije.

Vodeći stručnjaci iz Srbije, regiona i sveta predstaviće modele strateškog planiranja, perspektive za korišćenje OIE, tehničke izazove u primeni i dostupne izvore finansiranja za realizaciju ovih projekata.

Bojan Bogdanović iz Evropska banke za obnovu i razvoj najavljujući konferenciju rekao je: „Realizovani projekti u Evropi pokazuju da OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, bez subvencija, mogu da koštaju isto ili jeftinije od fosilnih goriva. EBRD će preko svog Fonda za sisteme daljinske energije iz obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu pomoći zemljama regiona da počnu da koriste zelene, obnovljive izvore energije i na taj način smanje negativan uticaj toplana na životnu sredinu, a da ujedno to dodatno ne optereti račune građana.“

LINK za registraciju

Konferencija „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenje“ održava se u okviru 50. Međunarodnog KGH kongresa i izložbe.

Europian bank IRENA Federal Ministry Republic of Austria logos