Connect with us
Novosti

Najava regionalne konferencije ÔÇ×Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hla─ĹenjaÔÇť

NAJAVA REGIONALNE KONFERENCIJE

ÔÇ×Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hla─ĹenjaÔÇť
(u okviru 50. Me─Ĺunarodnog KGH kongresa i izlo┼żbe)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Federalnim ministarstvom Austrije i Me─Ĺunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije (IRENA) organizuje dvodnevnu regionalnu konferenciju u Beogradu u okviru 50. Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe KGH. Cilj konferencije je da se predstave najnovija dostignu─ça u primeni obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hla─Ĺenja.

Prvog dana konferencije prisutnima ─çe se obratiti predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Zoran Predi─ç, dr┼żavni sekretar i Milo┼í Banjac, pomo─çnik ministra, predstavnici sektorskih udru┼żenja, kao ┼íto su Paul Voss, direktor udru┼żenja Euroheat & Power iz Brisela, Dejan Stojanovi─ç, predsednik Upravnog odbora Udru┼żenja toplana Srbije i Alojz Poredo┼í, predsednik Slovena─Źke energetske asocijacije, ali i menad┼żeri kompanija iz ovog sektora ÔÇô Du┼ían Macura iz JKP Novosadska toplana i Dejan Jovi┼íevi─ç, iz banjalu─Źkih Eko toplana.

Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hla─Ĺenja

Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hla─Ĺenja

Na konferenciji ─çe biti predstavljeni veliki solarno-termalni projekti koji se realizuju u Boru i Pan─Źevu i koji ─çe koristiti solarnu energiju za proizvodnju toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja, a govori─çe se i o kori┼í─çenju biomase i geotermalne energije u sistemima daljinskog grejanja Srbije.

Vode─çi stru─Źnjaci iz Srbije, regiona i sveta predstavi─çe modele strate┼íkog planiranja, perspektive za kori┼í─çenje OIE, tehni─Źke izazove u primeni i dostupne izvore finansiranja za realizaciju ovih projekata.

Bojan Bogdanovi─ç iz Evropska banke za obnovu i razvoj najavljuju─çi konferenciju rekao je: ÔÇ×Realizovani projekti u Evropi pokazuju da OIE u sistemima daljinskog grejanja i hla─Ĺenja, bez subvencija, mogu da ko┼ítaju isto ili jeftinije od fosilnih goriva. EBRD ─çe preko svog Fonda za sisteme daljinske energije iz obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu pomo─çi zemljama regiona da po─Źnu da koriste zelene, obnovljive izvore energije i na taj na─Źin smanje negativan uticaj toplana na ┼żivotnu sredinu, a da ujedno to dodatno ne optereti ra─Źune gra─Ĺana.ÔÇť

LINK za registraciju

Konferencija ÔÇ×Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hla─ĹenjeÔÇť odr┼żava se u okviru 50. Me─Ĺunarodnog KGH kongresa i izlo┼żbe.

Europian bank IRENA Federal Ministry Republic of Austria logos