Connect with us

Budućnost

Da li ćemo u skorijoj budućnosti biti svedoci građenja kuće samo uz pomoć robota?

Objavljeno

:

Francuski istraživači iz Instituta Femto-ST koristili su mikro-robote da sagrade najmanju kuću na svetu, koja je samo 0.015 milimetara visoka.

Mala kuća, koja ima otisak od 0,02 milimetara do 0,01 milimetara, je oko pola miliona puta manja od obične dvospratne kuće. Kuća na vrhu optičkog vlakna kuća ima tradicionalni krovni pokrivač, četiri prozora, vrata, dimnjak i zidove od ultra tanke silikonske membrane, koja je samo 0.0012 mm debljine.

 

Dok bi kuća činila neadekvatno sklonište za bilo koju životinju veću od mikroorganizma, njegovi inžinjeri iz Femto-ST Instituta, istraživačke organizacije u Besanconu u Francuskoj, slave proboj u nano-robotskoj konstrukciji.

Foto: dezeen.com

„Odlučili smo da izgradimo mikro kućicu na vlaknu da pokažemo da smo u stanju da realizujemo ove mikrosistemske sklopove na vrhu optičkog vlakna visoke tačnosti“, rekao je inženjer Jean-Ives Rauch. „Po prvi put smo uspeli da realizujemo modeliranje i montažu sa manje od dva nanometara [0.002 mikrometra] tačnosti, što je vrlo važan rezultat za robotiku i optičku zajednicu.“

Inženjeri su konstruisali kuću koristeći novi sistem za nano-montažu koji je uključivao sitnog robota koji radi u vakumskoj komori. Inženjeri su koristili ionski zrak na donjoj podlozi kako bi zavarili krov i zidove na svoje mesto.  Uz sve ovo rečeno, ostaje pitanje da li ćemo u skorijoj budućnosti biti svedoci građenja kuće samo uz pomoć robota?

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno