Connect with us
Budu─çnost

Da li ─çemo u skorijoj budu─çnosti biti svedoci gra─Ĺenja ku─çe samo uz pomo─ç robota?

Francuski istra┼żiva─Źi iz Instituta Femto-ST koristili su mikro-robote da sagrade najmanju kuc╠üu na svetu, koja je samo 0.015 milimetara visoka.

Mala kuc╠üa, koja ima otisak od 0,02 milimetara do 0,01 milimetara, je oko pola miliona puta manja od obi─Źne dvospratne kuc╠üe. Kuc╠üa na vrhu opti─Źkog vlakna kuc╠üa ima tradicionalni krovni pokriva─Ź, ─Źetiri prozora, vrata, dimnjak i zidove od ultra tanke silikonske membrane, koja je samo 0.0012 mm debljine.

 

Dok bi kuc╠üa ─Źinila neadekvatno skloni┼íte za bilo koju ┼żivotinju vec╠üu od mikroorganizma, njegovi in┼żinjeri iz Femto-ST Instituta, istra┼żiva─Źke organizacije u Besanconu u Francuskoj, slave proboj u nano-robotskoj konstrukciji.

Foto: dezeen.com

„Odlu─Źili smo da izgradimo mikro kuc╠üicu na vlaknu da poka┼żemo da smo u stanju da realizujemo ove mikrosistemske sklopove na vrhu opti─Źkog vlakna visoke ta─Źnosti“, rekao je in┼żenjer Jean-Ives Rauch. „Po prvi put smo uspeli da realizujemo modeliranje i monta┼żu sa manje od dva nanometara [0.002 mikrometra] ta─Źnosti, ┼íto je vrlo va┼żan rezultat za robotiku i opti─Źku zajednicu.“

In┼żenjeri su konstruisali kuc╠üu koristec╠üi novi sistem za nano-monta┼żu koji je uklju─Źivao sitnog robota koji radi u vakumskoj komori. In┼żenjeri su koristili ionski zrak na donjoj podlozi kako bi zavarili krov i zidove na svoje mesto.┬á Uz sve ovo re─Źeno, ostaje pitanje da li ─çemo u skorijoj budu─çnosti biti svedoci gra─Ĺenja ku─çe samo uz pomo─ç robota?

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com