Connect with us
Budućnost

Pametan dom u skladu sa vašim stilom života (VIDEO)

Stambeni objekat na Novom Dorćolu

Kompanija ABB je iznedrila brojna tehnološka rešenja koja vladaju tržištima širom sveta, a jedno od njih je pametni sistem ABB-free@home® koji postaje sve popularniji i na našim prostorima.

ABB-free@home® naslanja se na KNX sistem koji ima tradiciju dužu od 30 godina. ABB-free@home® sistem potpuno je otvoren za sve proizvođače, što znači da u kući možemo imati brojne uređaje različitih proizvođača koji će uspešno međusobno komunicirati.

Dejan Dešić, menadžer prodaje segmenta zgradarstvo, transport i infrastruktura kompanije ABB, ističe da ovaj sistem korisnicima nudi mogućnost koju nemaju u KNX sistemu budući da im više nije neophodan programer.

„Korisniku više nije neophodan sistem integrator koji njegovu opremu mora da isprogramira i koji, svaki put kada korisnik želi nešto da promeni, mora da dođe u korisnikov stan da izmeni softver i da onda sve funkcioniše na drugi način. Sa sistemom ABB-free@home®, korisnik je izbegao trošak angažovanja programera. Sad je on taj koji može da obavi ovaj zadatak kad god poželi i prilagodi ga svojim životnim navikama. Druga prednost ovog sistema je ta što je oprema jednog proizvođača kao što je ABB, cenovno značajno povoljnija od opreme za KNX sistem“, kaže Dešić.

Prema njegovim rečima, prvi smart objekat u Srbiji nikao je u Beogradu na Terazijama, a kasnije su se nizali poslovni objekti kao što su zgrada kontrole letenja u Surčinu i luksuzne vile, dok se u novije vreme sve više razmišlja o sistemima smart home i u masovnoj stambenoj gradnji.

Stambeni objekat na Novom Dorćolu

Stambeni objekat na Novom Dorćolu / foto: ABB

Nedavno su i investitori sa Novog Dorćola prepoznali prednosti koje sistem smart home može da im omogući, te su se opredelili za kompaniju ABB kao pouzdanog proizvođača koji je prisutan na svim kontinentima.

 

U objekat na Novom Dorćolu, površine 16.800 kvadratnih metara, isporučeno je 4.300 uređaja smart home za 225 stanova. Kreirano je 950 scenarija, a na objektu je postavljeno i šest meteoroloških stanica koje korisnike obaveštavaju o vremenu i upozoravaju na opasne situacije.

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dapčevića 13, 11010 Beograd
T +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs