Connect with us
Budu─çnost

Pametan dom u skladu sa va┼íim stilom ┼żivota (VIDEO)

Kompanija ABB je iznedrila brojna tehnolo┼íka re┼íenja koja vladaju tr┼żi┼ítima ┼íirom sveta, a jedno od njih je pametni sistem ABB-free@home┬« koji postaje sve popularniji i na na┼íim prostorima.

ABB-free@home┬« naslanja se na KNX sistem koji ima tradiciju du┼żu od 30 godina. ABB-free@home┬« sistem potpuno je otvoren za sve proizvo─Ĺa─Źe, ┼íto zna─Źi da u ku─çi mo┼żemo imati brojne ure─Ĺaje razli─Źitih proizvo─Ĺa─Źa koji ─çe uspe┼íno me─Ĺusobno komunicirati.

Dejan De┼íi─ç, menad┼żer prodaje segmenta zgradarstvo, transport i infrastruktura kompanije ABB, isti─Źe da ovaj sistem korisnicima nudi mogu─çnost koju nemaju u KNX sistemu budu─çi da im vi┼íe nije neophodan programer.

ÔÇ×Korisniku vi┼íe nije neophodan sistem integrator koji njegovu opremu mora da isprogramira i koji, svaki put kada korisnik ┼żeli ne┼íto da promeni, mora da do─Ĺe u korisnikov stan da izmeni softver i da onda sve funkcioni┼íe na drugi na─Źin. Sa sistemom ABB-free@home┬«, korisnik je izbegao tro┼íak anga┼żovanja programera. Sad je on taj koji mo┼że da obavi ovaj zadatak kad god po┼żeli i prilagodi ga svojim ┼żivotnim navikama. Druga prednost ovog sistema je ta ┼íto je oprema jednog proizvo─Ĺa─Źa kao ┼íto je ABB, cenovno zna─Źajno povoljnija od opreme za KNX sistemÔÇť, ka┼że De┼íi─ç.

Prema njegovim re─Źima, prvi smart objekat u Srbiji nikao je u Beogradu na Terazijama, a kasnije su se nizali poslovni objekti kao ┼íto su zgrada kontrole letenja u Sur─Źinu i luksuzne vile, dok se u novije vreme sve vi┼íe razmi┼ílja o sistemima smart home i u masovnoj stambenoj gradnji.

Stambeni objekat na Novom Dor─çolu

Stambeni objekat na Novom Dor─çolu / foto: ABB

Nedavno su i investitori sa Novog Dor─çola prepoznali prednosti koje sistem smart home mo┼że da im omogu─çi, te su se opredelili za kompaniju ABB kao pouzdanog proizvo─Ĺa─Źa koji je prisutan na svim kontinentima.

U objekat na Novom Dor─çolu, povr┼íine 16.800 kvadratnih metara, isporu─Źeno je 4.300 ure─Ĺaja smart home za 225 stanova. Kreirano je 950 scenarija, a na objektu je postavljeno i ┼íest meteorolo┼íkih stanica koje korisnike obave┼ítavaju o vremenu i upozoravaju na opasne situacije.

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dap─Źevi─ça 13, 11010 Beograd
T +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs