Connect with us
Arhitektura

Nedelja arhitekture u Novom Sadu

Nakon četvorodnevnog otvaranja u Kreativnom distriktu, četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, tokom prve nedelje fokus stavlja na arhitekturu kroz izložbe, tribine, radionice i druge sadržaje, sve do 10. septembra.

Nedelju arhitekture Kaleidoskopa kulture obeležiće izložba „Višeslojnost” na kojoj će se predstaviti oko 100 arhitektkinja koje su pored uspeha u svojoj oblasti ostvarile uspeh i u drugim, srodnim poljima: modnoj industriji, dizajnu, izradi dekorativnih predmeta, enterijeru, izdavaštvu, muzici, slikarstvu, programiranju, medijima, i sl. U sklopu ove izložbe, koja traje od 6. do 9. septembra, bićete u prilici da posetite i tribine na ovu temu.

Osim toga, na novosadskim Novim mestima, biće održan projekat Dragane Kojičić „Stanica Od/Do zemlje” u Kovilju, Stepanovićevu, Ledincima na Detelinari i Novom Naselju.

Nedelja arhitekture donosi i premijeru kratkometražnog filma „Novi Sad kroz ples“ 8. septembra u Kulturnoj stanici Liman, novosadske koreografkinje Aleksandre Čavić. Taj projekat, koji je jedan od 30 odabranih projekata lokalnih umetnika na konkursu za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, promoviše kulturnu baštinu Novog Sada i savremeni ples, prikazujući brojne lokacije u gradu na potpuno novi način – kroz plesni pokret.

Nedelja arhitekture Kaleidoskopa kulture traje od 6. do 10. septembra!

06. IX 2021 / 10.00 – 12.00 / Kovilj (Nova mesta)
Radionica „Stanice od/do zemlje” / Dragana Kojičić

06. IX 2021 / 13.30 – 15.30 / Stepanovićevo (Nova mesta)
Radionica „Stanice od/do zemlje” / Dragana Kojičić

06. IX 2021 / 17.00 – 19.00 / Ledinci (Nova mesta)
Radionica „Stanice od/do zemlje” / Dragana Kojičić

06. IX 2021 / 19.00 / Kulturna stanica Liman
Otvaranje izložbe ženskog arhitektonskog stvaralaštva „Višeslojnost” / ŽAD; Arhitekton

nedelja arhitekture

Radionice „Stanice od/do zemlje”

07. IX 2021 / 10.00 – 12.00 / Detelinara (Nova mesta)
Radionica „Stanice od/do zemlje” / Dragana Kojičić

Kroz praktične radionice na otvorenom, učesnici će se upoznati sa različitim tehnikama i mogućnostima primene zemlje u arhitekturi, ali i van nje. Dvodnevni program prilagođen je svim uzrastima, a učesnici će steći znanja i veštine koje mogu nastaviti da primenjuju dalje – na svojim kućama, u svojim umetničkim radovima ili projektima.

07. IX 2021 / 13.00 – 15.00 / Novo naselje (Nova mesta)
Radionica „Stanice od/do zemlje” / Dragana Kojičić

ŽAD tribina

ŽAD tribina: Višeslojnost – Arhitektura scene (iskustva festivala)

07. IX 2021 / 19.00 / Kulturna stanica Liman
ŽAD tribina: Višeslojnost – Arhitektura scene (iskustva festivala) / ŽAD; Arhitekton

U utorak 8. septembra od 19 sati, u okviru izložbe ženskog arhitektonskog stvaralaštva „Višeslojnost”, u Kulturnoj stanici Liman biće održana ŽAD tribina: Višeslojnost – Arhitektura i izložbe na kojoj će se voditi razgovori o radu na organizaciji BINE (Beogradske internacionalne nedelje arhitekture) kao najveće arhitektonske manifestacije u Srbiji.

Učesnici: Ružica Sarić, arhitektkinja BINA, prof. arh. Milan Đurić, Arhitektonski fakultet Beograd i predsednik UAS-a i dr arh. Aleksandar Bede, DANS.

08. IX 2021 / 19.00 / Kulturna stanica Liman
ŽAD tribina: Višeslojnost – Arhitektura i izložbe / ŽAD; Arhitekton

Novi Sad kroz ples

Novi Sad kroz ples

08. IX 2021 / 20.30 / Kulturna stanica Liman
Novi Sad kroz ples / Aleksandra Čavić

Premijera kratkometražnog filma „Novi Sad kroz ples“ zakazana je za 8. septembar u 20.30 časova, u Kulturnoj stanici Liman.

Autorka je mlada novosadska koreografkinja Aleksandra Čavić, koja nam na ovaj način jasno i precizno predstavalja određene znamenitosti našeg grada – parkove, mostove, značajne građevine i najlepše ulice, i to na jedan nesvakidašnji način.

Cilj projekta „Novi Sad kroz ples“ je da pruži edukaciju, prikaže estetiku, pokret i duh jednog grada svojim sugrađanima, turistima i svim ostalim ljudima koje interesuje Novi Sad.

09. IX 2021 / 17.00 – 22.00 / Kulturna stanica Liman
Zatvaranje izložbe – ŽAD i Novosađani / ŽAD; Arhitekton

U četvrtak 9. septembra od Kulturnoj stanici Liman posetiće novosadski dizajneri i umetnici po izboru ŽAD-a. Arhitekton&art design, Olipop, Dako, NoaKuf, Ana Popov i mnogi drugi prisustvovaće poslednjoj večeri izložbe ženskog arhitektonskog stvaralaštva „Višeslojnost”.

Izvor: kaleidoskopkulture.com