Connect with us
Arhitektura

Nedelja arhitekture u Novom Sadu

Nakon ─Źetvorodnevnog otvaranja u Kreativnom distriktu, ─Źetvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, tokom prve nedelje fokus stavlja na arhitekturu kroz izlo┼żbe, tribine, radionice i druge sadr┼żaje, sve do 10. septembra.

Nedelju arhitekture Kaleidoskopa kulture obele┼żi─çe izlo┼żba ÔÇ×Vi┼íeslojnostÔÇŁ na kojoj ─çe se predstaviti oko 100 arhitektkinja koje su pored uspeha u svojoj oblasti ostvarile uspeh i u drugim, srodnim poljima: modnoj industriji, dizajnu, izradi dekorativnih predmeta, enterijeru, izdava┼ítvu, muzici, slikarstvu, programiranju, medijima, i sl. U sklopu ove izlo┼żbe, koja traje od 6. do 9. septembra, bi─çete u prilici da posetite i tribine na ovu temu.

Osim toga, na novosadskim Novim mestima, bi─çe odr┼żan projekat Dragane Koji─Źi─ç ÔÇ×Stanica Od/Do zemljeÔÇŁ u Kovilju, Stepanovi─çevu, Ledincima na Detelinari i Novom Naselju.

Nedelja arhitekture donosi i premijeru kratkometra┼żnog filma ÔÇ×Novi Sad kroz plesÔÇť 8. septembra u Kulturnoj stanici Liman, novosadske koreografkinje Aleksandre ─îavi─ç. Taj projekat, koji je jedan od 30 odabranih projekata lokalnih umetnika na konkursu za ovogodi┼ínji Kaleidoskop kulture, promovi┼íe kulturnu ba┼ítinu Novog Sada i savremeni ples, prikazuju─çi brojne lokacije u gradu na potpuno novi na─Źin ÔÇô kroz plesni pokret.

Nedelja arhitekture Kaleidoskopa kulture traje od 6. do 10. septembra!

06. IX 2021 / 10.00 ÔÇô 12.00 / Kovilj (Nova mesta)
Radionica ÔÇ×Stanice od/do zemljeÔÇŁ / Dragana Koji─Źi─ç

06. IX 2021 / 13.30 ÔÇô 15.30 / Stepanovi─çevo (Nova mesta)
Radionica ÔÇ×Stanice od/do zemljeÔÇŁ / Dragana Koji─Źi─ç

06. IX 2021 / 17.00 ÔÇô 19.00 / Ledinci (Nova mesta)
Radionica ÔÇ×Stanice od/do zemljeÔÇŁ / Dragana Koji─Źi─ç

06. IX 2021 / 19.00 / Kulturna stanica Liman
Otvaranje izlo┼żbe ┼żenskog arhitektonskog stvarala┼ítva ÔÇ×Vi┼íeslojnostÔÇŁ / ┼ŻAD; Arhitekton

nedelja arhitekture

Radionice ÔÇ×Stanice od/do zemljeÔÇŁ

07. IX 2021 / 10.00 ÔÇô 12.00 / Detelinara (Nova mesta)
Radionica ÔÇ×Stanice od/do zemljeÔÇŁ / Dragana Koji─Źi─ç

Kroz prakti─Źne radionice na otvorenom, u─Źesnici ─çe se upoznati sa razli─Źitim tehnikama i mogu─çnostima primene zemlje u arhitekturi, ali i van nje. Dvodnevni program prilago─Ĺen je svim uzrastima, a u─Źesnici ─çe ste─çi znanja i ve┼ítine koje mogu nastaviti da primenjuju dalje ÔÇô na svojim ku─çama, u svojim umetni─Źkim radovima ili projektima.

07. IX 2021 / 13.00 ÔÇô 15.00 / Novo naselje (Nova mesta)
Radionica ÔÇ×Stanice od/do zemljeÔÇŁ / Dragana Koji─Źi─ç

┼ŻAD tribina

┼ŻAD tribina: Vi┼íeslojnost ÔÇô Arhitektura scene (iskustva festivala)

07. IX 2021 / 19.00 / Kulturna stanica Liman
┼ŻAD tribina: Vi┼íeslojnost ÔÇô Arhitektura scene (iskustva festivala) / ┼ŻAD; Arhitekton

U utorak 8. septembra od 19 sati, u okviru izlo┼żbe ┼żenskog arhitektonskog stvarala┼ítva ÔÇ×Vi┼íeslojnostÔÇŁ, u Kulturnoj stanici Liman bi─çe odr┼żana ┼ŻAD tribina: Vi┼íeslojnost ÔÇô Arhitektura i izlo┼żbe na kojoj ─çe se voditi razgovori o radu na organizaciji BINE (Beogradske internacionalne nedelje arhitekture) kao najve─çe arhitektonske manifestacije u Srbiji.

U─Źesnici: Ru┼żica Sari─ç, arhitektkinja BINA, prof. arh. Milan ─Éuri─ç, Arhitektonski fakultet Beograd i predsednik UAS-a i dr arh. Aleksandar Bede, DANS.

08. IX 2021 / 19.00 / Kulturna stanica Liman
┼ŻAD tribina: Vi┼íeslojnost ÔÇô Arhitektura i izlo┼żbe / ┼ŻAD; Arhitekton

Novi Sad kroz ples

Novi Sad kroz ples

08. IX 2021 / 20.30 / Kulturna stanica Liman
Novi Sad kroz ples / Aleksandra ─îavi─ç

Premijera kratkometra┼żnog filma ÔÇ×Novi Sad kroz plesÔÇť zakazana je za 8. septembar u 20.30 ─Źasova, u Kulturnoj stanici Liman.

Autorka je mlada novosadska koreografkinja Aleksandra ─îavi─ç, koja nam na ovaj na─Źin jasno i precizno predstavalja odre─Ĺene znamenitosti na┼íeg grada ÔÇô parkove, mostove, zna─Źajne gra─Ĺevine i najlep┼íe ulice, i to na jedan nesvakida┼ínji na─Źin.

Cilj projekta ÔÇ×Novi Sad kroz plesÔÇť je da pru┼żi edukaciju, prika┼że estetiku, pokret i duh jednog grada svojim sugra─Ĺanima, turistima i svim ostalim ljudima koje interesuje Novi Sad.

09. IX 2021 / 17.00 ÔÇô 22.00 / Kulturna stanica Liman
Zatvaranje izlo┼żbe ÔÇô ┼ŻAD i Novosa─Ĺani / ┼ŻAD; Arhitekton

U ─Źetvrtak 9. septembra od Kulturnoj stanici Liman poseti─çe novosadski dizajneri i umetnici po izboru ┼ŻAD-a. Arhitekton&art design, Olipop, Dako, NoaKuf, Ana Popov i mnogi drugi prisustvova─çe poslednjoj ve─Źeri izlo┼żbe ┼żenskog arhitektonskog stvarala┼ítva ÔÇ×Vi┼íeslojnostÔÇŁ.

Izvor: kaleidoskopkulture.com