Connect with us
Arhitektura

Prva ┼żena na ─Źelu DaNS-a za 62 godine postojanja

ÔÇ×U po─Źetku sam bila potpuno zbunjena, nisam bila svesna ┼íta se u stvari de┼íava. Sve se odigralo u vrlo kratkom roku i u tom trenutku nisam ni verovala da ─çu postati prva Predsednica dru┼ítva od kako je osnovano pre 62 godine. Tak kada su na┼íe starije kolege potvrdile da do sada nije bila ┼żena na ─Źelu rukovodstva ovog udru┼żenja, ja sam shvatila da je to jedan mali istorijski doga─Ĺaj, koji je meni u─Źinio posebnu ─Źast i radost da mogu, sa svojim kolegama, nastaviti ovu lepu tradiciju strukovnog anga┼żovanja. ┼áto se ti─Źe kolega, mogu re─çi da sam nai┼íla na veliku podr┼íku i pohvale za moje imenovanje, ali i od velikog broja sugra─Ĺana i prijatelja, koji ve─ç du┼że vreme prate moj rad. Sve ovo mi je dalo dodatnu energije da poka┼żem svoj maksimum u aktivnostima koje su pred namaÔÇť,┬á

  • ovako otvara razgovor za ÔÇťgrenefÔÇŁ, novoizabrana predsednica Dru┼ítva arhitekata Novog Sada (DaNS), Ana Ferik-Ivanovi─Ź, d.i.a.
Ana Ferik-Ivanovi─Ź, d.i.a

Ana Ferik-Ivanovi─Ź, d.i.a, novoizabrana predsednica Dru┼ítva arhitekata Novog Sada (DaNS)

Upravni odbor DaNS-a, pored vas ─Źini jo┼í 6 ─Źlanova. Da li ste ÔÇ×kliknuliÔÇŁ me─Ĺusobno i kako vam se ─Źini budu─ça saradnja?

Kolege koje ─Źine Upravni odbor DaNS-a su moji dugogodi┼ínji saradnici, neke poznajem jo┼í iz vremena studiranja, i jako mi je drago ┼íto smo po mnogim stvarima razli─Źiti, ali oko stava da se struka mora podi─çi na vi┼íi nivo i da ─çemo se za to i zalagati, smo se odmah slo┼żili. Imamo sli─Źne ideje, planove, ┼żelje, ali u su┼ítini smo se dogovorili oko istog cilja. A to je, da se anga┼żujemo i uklju─Źimo druge kolege, oko zajedni─Źkih problema i poku┼íamo da pomognemo jedni drugima, da vi┼íe me─Ĺusobno sara─Ĺujemo i poku┼íamo da se bavimo arhitekturom i urbanizmom na najbolji i najlep┼íi mogu─çi na─Źin.

┼áta su va┼íi prvi potezi po dolasku na ─Źelo DaNS-a?

Za po─Źetak smo odr┼żali nekoliko sastanaka kako bismo se dogovorili oko toga ko ─çe se na koji na─Źin anga┼żovati u udru┼żenju. Od prethodnog rukovodstva smo ÔÇ×naslediliÔÇŁ odre─Ĺene obavezne aktivnosti, kao ┼íto su izdavanje ─Źasopisa DaNS, odr┼żavanje Salona arhitekture i dodela Tabakovi─çeve nagrade. ─îekaju nas i mnoge druge aktivnosti vezane za konkurse, izlo┼żbe, predavanja i najva┼żnije, pra─çenje usvajanja urbanisti─Źkih planova u gradu. U skladu sa time, pratimo postupak usvajanja GUP-a, trenutno najva┼żnijeg strate┼íkog dokumenta koji se donosi na period do 2030. godine, kao i izgradnje podzemne gara┼że u ulici Modene koja sa sobom nosi i parterno ure─Ĺenje ove pe┼ía─Źke zone koja zaslu┼żuje da bude isplanirana i izvedena u skladu sa nasle─Ĺem i obi─Źajima Novog Sada.

Kako vam izgledaju zgrade novosadskih investitora u poslednjih 10 godina i da li vam se ─Źini da se grad mogao razvijati i druga─Źije?

Intenzivna stanogradnja je zapo─Źeta jo┼í pre nekih 20 godina, i iz tog perioda imamo neke ne tako slavne primere na Grbavici, kao prostorom – za─Źetnikom izgradnje objekata bez dovoljno parking mesta i bez zelenih povr┼íina, ali ovde je jo┼í spratnost bila ni┼ża i to je ubla┼żilo novonastale probleme. Nakon toga se intenzivno gradila Nova Detelinara, gde su se gradili stambeni kompleksi, veliki blokovi sa spratno┼í─çu do P+5 i prostorom bloka namenjenim samo za parkiranje vozila.

Veliki problem je nastao i time ┼íto mnoge zgrade nisu zavr┼íene do kraja, pod tim mislim da budu svi prostori koji pripadaju objektu ure─Ĺeni, ozelenjeni i da su na ulici zavr┼íena parking mesta.
Mnogi, i nakon dvadeset godina nemaju parcelu ure─Ĺenu do kraja i sti─Źe se utisak nereda, a pra┼íina koja na sve strane leti, ne prija nikome.

Nakon toga je do┼íao period gradnje ogromnih stambenih blokova sa preko 300 stanova i poslovanjem u celom prizemlju, koje su svojom kompaktno┼í─çu i veli─Źinom nestandardni za arhitekturu na┼íeg grada. Svi ti veliki blokovski kompleksi li─Źe jedan drugome i njihova koncepcija i regule ih ograni─Źavaju u ispoljavanju kreativnosti, oblikovanja i raznovrsnosti, ┼íto bi bilo i lepo i po┼żeljno.

Zgrada izvršnog veća Vojvodine - Banovina, Novi Sad

Zgrada izvr┼ínog ve─ça Vojvodine – Banovina, Novi Sad / foto: Predrag Ra─Ĺen

Kao vrhunac u izgradnji zatvorenih stambenih kompleksa, a sve u cilju maksimalnog iskori┼í─çenja parcele, po─Źeli su da se izvode i dodatni objekti unutar zatvorenih blokova, ┼íto se nikako nije moglo prihvatiti na fakultetu ili u praksi, na koju smo mi navikli. Takvi prostori deluju zatvorski, bez protoka vazduha i velikim ehom koji ─çe se ─Źuti od svih korisnika ovog sku─Źenog i nehumanog prostora. Na┼żalost, svedoci smo stvaranja nehumanih prostora i ose─çaja inferiornosti, zarad nekog ve─çeg profita i prividnog bogatstva.

Naravno da mislim da su se stvari mogle i druga─Źije odvijati, ali na┼żalost vladalo je veliko bezvla┼í─çe, imamo jako mnogo nelegalne gradnje, preterivanje u ┼żeljama i nepo┼ítovanje sredine u kojoj se vr┼íi potpuno nova intervencija.

Sti─Źe se utisak da se grad po─Źinje prenaseljavati, progu┼í─çavati, sve je ve─çi problem sa nedostatkom prostora za parkiranje, svakodnevno smo svedoci sve ve─çih gu┼żvi na ulicama, nestaju zelene povr┼íine i sve je manje javnog, ure─Ĺenog prostora koji odi┼íe mirom i spokojom. Mislim da se stvari moraju malo usporiti, ovaj tempo mo┼że u jednom trenutku biti poguban za dalji razvoj Grada, i bojim se da se naknadno, gre┼íke ne─çe mo─çi popravljati. Zato, zastanimo, sagledajmo, razmislimo, pa tek onda nastavimo sa gradnjom.

Ceo intervju mo┼żete ─Źitati na stranicama ┼ítampanog izdanja ─Źasopisa ÔÇ×grenefÔÇŁ broj 18, jul 2022. ili u online izdanju.