Connect with us
Energetska efikasnost

Naj─Źe┼í─çe zablude o podnom grejanju

Elektri─Źno podno grejanje polako, ali sigurno, postaje sve ─Źe┼í─çi izbor vlasnika stambenog i/ili poslovnog prostora, ali i investitora koji grade objekte sa namerom da ih dalje prodaju ili izdaju. Komfor koji pru┼ża, energetska efikasnost, jednostavna i brza monta┼ża koja ne zahteva pomo─çne prostorije ni dodatnu opremu…, samo su neki od razloga koji elektri─Źnom podnom grejanju daju prednost u odnosu na druge sisteme grejanja.

Me─Ĺutim, kao i sve ┼íto je ljudima nedovoljno poznato i obja┼ínjeno, tako i sisteme elektri─Źnog podnog grejanja prati dosta nedoumica i kontroverzi. Iako su ovi sistemi ve─ç decenijama neizostavni deo stambenih objekata ┼íirom Evrope, Rusije i drugih delova sveta, kod nas se jo┼í uvek do┼żivljavaju kao ne┼íto novo i inovativno pa je logi─Źno da postoje opre─Źni stavovi pa ─Źak i zablude koje ─çemo poku┼íati da razbijemo.

podno grejanje

Foto: Enerset doo / Nijedno istra┼żivanje nije pokazalo bilo kakav zdravstveni problem vezan za upotrebu grejnih kablova

Zablude o podnom grejanju

  1. Prašina i alergije
  2. Proširene vene
  3. Elektromagnetno zra─Źenje
  4. Komplikovano i skupo za ugradnju
  5. Potrošnja

Naj─Źe┼í─ça zabluda koja prati podno grejanje (bilo elektri─Źno bilo cevno) jeste da podi┼że pra┼íinu i uzrokuje alergije. Vrtlo┼żenje vazduha koje uzrokuje podizanje pra┼íine javlja se usled me┼íanja toplog vazduha iz izvora toplote i hladnog vazduha u prostoru. ┼áto je ve─ça razlika u temperaturi, vrtlo┼żenje je intenzivnije. Ako znamo da je temperatura radijatora oko 60 ┬░C, a kod podnog grejanja temperatura ni u kom slu─Źaju ne prelazi 27 ┬░C jasno je da je re─Ź o zaista neutemeljenoj predrasudi. Ne─çemo komentarisati grejna tela koja za distribuciju toplote koriste ventilatore ili druge sli─Źne ure─Ĺaje kako bismo istakli prednost podnog grejanja. Tako─Ĺe, po┼íto su greja─Źi ugra─Ĺeni u pod, ne postoje mesta koja su te┼íko dostupna za ─Źi┼í─çenje i pogodna za nakupljanje pra┼íine i alergena. Podno grejanje ne isu┼íuje vazduh, pa nema potrebe za ovla┼żiva─Źima i sli─Źnim ure─Ĺajima, olak┼íava odr┼żavanje podova, i ne dovodi do pojave kondeza jer je razlika izme─Ĺu temperature poda i vazduha svega nekoliko stepeni.

Druga zabluda povezana sa uticajem podnog grejanja na zdravlje jeste da izaziva pro┼íirene vene. Ova predrasuda datira jo┼í iz davnih vremena kada je podno grejanje bilo u upotrebi ali nije bilo precizne regulacije temperature. ┼áirom sveta prona─Ĺeni su arheolo┼íki ostaci koji potvr─Ĺuju da se podno grejanje koristilo i pre nastanka rimskog carstva, dok je kod rimljana bilo ┼íiroko rasprostranjeno. Princip rada se zasnivao na konstrukcionim ┼íupljinama u samom objektu kroz koje je strujao topao vazduh i dim iz prostorije u kojoj se sagorevalo gorivo.

Brodski pod

Podno grejanje i drvene podne obloge

Zbog nedostatka termoregulacije temperatura poda je dostizala i 40 ┬░C ┼íto svakako nije preporu─Źljivo za du┼żi boravak. Tokom pro┼ílog veka, podno grejanje, zahvaljuju─çi industrijskom razvoju, do┼żivljava ekspanziju. U po─Źetku su dominirali hidrauli─Źni sistemi kod kojih je zagrejana voda, ili neki drugi medijum, prenosila toplotu kroz cevi (metalne, a kasnije plasti─Źne) postavljene u podu. Ti prvobitni sistemi su tako─Ĺe imali nedostatak precizne termoregulacije naro─Źito u pojedina─Źnim prostorijama. Razvojem tehnologije, ti nedostaci su eliminisani, tako da kod savremenih sistema temperatura poda ni u kom slu─Źaju ne prelazi 29 ┬░C. Ukoliko su projektovanje i instalacija podnog grejanja ura─Ĺeni u skladu sa pravilima struke, maksimalna temperatura poda se kre─çe od 24 ┬░C do 27 ┬░C, a kod dobro izolovanih objekata temperatura poda i vazduha su skoro izjedna─Źene. Kada govorimo o preciznoj regulaciji temperature, naro─Źito u pojedina─Źnim prostorijama, elektri─Źno podno grejanje, (kod koga su grejni kablovi i/ili grejne mre┼że ugra─Ĺeni ispod povr┼íine poda), pru┼ża najve─çi mogu─çi komfor za korisnike. Svaka prostorija ima zasebnu regulaciju i u zavisnosti od namene, ali i ┼żelja korisnika, mogu se koristiti, analogni ili digitalni termostati sa mogu─çno┼í─çu programiranja ili daljinske kontrole. Iz svega navedenog i ─Źinjenice da je temperatura ljudskog tela oko 36 ┬░C jasno je da podno grejanje ni u kom slu─Źaju ne mo┼że ÔÇÖpregrejatiÔÇÖ krvne sudove i dovesti do njihovog ┼íirenja. Jedini uticaj koje ljudsko telo ÔÇÖtrpiÔÇÖ jeste prijatan ose─çaj ravnomerno raspore─Ĺene toplote od nogu ka drugim delovima tela.

Sredinom pro┼ílog veka, elektri─Źno podno grejanje po─Źinje da ulazi u upotrebu rame uz rame sa hidrauli─Źnim sistemima. Vremenom, ovi sistemi su prepoznati kao dosta jednostavniji i ekonomi─Źniji u odnosu na hidrauli─Źne. Za razliku od cevnih sistema, nema vi┼íestrukog transformisanja energije iz jednog u drugi oblik ni transportnih gubitaka. Samim tim nema potrebe ni za kotlom, toplotnom pumpom ili nekom drugom opremom, kao ni za posebnim prostorijama gde je ta oprema skladi┼ítena.

podno grejanje

foto: ENERSET doo / elektri─Źno podno grejanje

Grejni kablovi se instaliraju direktno u pod i toplota se stvara tamo gde je potrebna. Ono ┼íto se pojavilo kao nedoumica jeste elektromagnetno zra─Źenje. Kao i u prethodnom slu─Źaju, ─Źinjenice i malo nauke (opet fizike) razbijaju i ovu zabludu. Grejni kabl se sastoji iz dva provodnika, od kojih je jedan grejni, a drugi povratni vod. Usled protoka struje magnetno polje se generi┼íe oko oba provodnika. Po┼íto je struja jednaka u oba provodnika, magnetna polja su istog intenziteta, ali suprotnog smera, tako da se me─Ĺusobno potiru u gotovo stoprocentnom iznosu. Ovde treba naglasiti, da elektromagnetno polje koje se stvara oko grejnih kablova sa jednim provodnikom (namenjenih za spoljnu upotrebu) nije ni┼íta ve─çe od onog koje je prisutno u svim instalacionim i drugim kablovima koji su prisutni svuda oko nas.

Elektri─Źno podno grejanje osim ┼íto pru┼ża ravnomernu raspodelu temperature u prostoru, topao pod, jednostavnu kontrolu…, ne zauzima prostor, ne zahteva odr┼żavanje, niti bilo kakve aktivnosti prilikom upotrebe, sve se svodi na pode┼íavanje temperature ┼íto dodatno olak┼íavaju novi termostati sa opcijama programiranja ili daljinske kontrole. Sve ovo prati jedna skroz pogre┼ína pretpostavka, a to je da ugradnja elektri─Źnog podnog grejanja puno ko┼íta.

Rovex In┼żenjering doo / podno grejanje

foto: Rovex In┼żenjering doo / podno grejanje

Naprotiv, elektri─Źno podno grejanje je jedan od najjednostavnijih sistema za ugradnju i kao takav zna─Źajno skra─çuje vreme izgradnje ili adaptacije objekata. Ne zahteva posebne prostorije i opremu ┼íto dodatno olak┼íava monta┼żu. Osim pouzdanosti i efikasnosti koju sistem elektri─Źnog podnog grejanja pru┼ża, jo┼í jedna velika prednost je ┼íto ne zahteva odr┼żavanje ili servis u vi┼íedecenijskom periodu upotrebe.

Pored ni┼żih investicionih tro┼íkova, instalacija se izvodi u mnogo kra─çem vremenskom roku nego kod drugih sistema, ┼íto je veoma bitno bilo da se sistem ugra─Ĺuje u toku gradnje ili renoviranja objekta.

Sistem ne zahteva nikakvu posebnu pripremu elektroinstalacija. Do mesta na zidu predvi─Ĺenog za termostat treba dovesti napajanje i iz poda uvu─çi dva gibiva creva (jedno za podni senzor, drugo za napojni deo kabla) u doznu ├ś60 u koju se ugra─Ĺuje termostat.

kupatilo

Foto: Photo by cottonbro from Pexels / Instalisana snaga se kre─çe od 100 do 150W/m2, pa se tako stan od 50m2 greje sa 6 KW

Instalisana snaga se kre─çe od 100 do 150W/m2, pa se tako stan od 50m2 greje sa 6 KW. Manja instalisana snaga ravnomerno raspore─Ĺena po povr┼íini poda i akumulativnost velike povr┼íine ─Źine ovaj sistem visoko energetski efikasnim. Dodatno, elektri─Źno podno grejanje ne zahteva pove─çanje standardno odobrene snagea po stambenoj jedinici, ┼íto dodatno olak┼íava pripreme za instalaciju ovog sistema.

Kada ovome dodamo i ni┼że ra─Źune za grejanje prilikom upotrebe i ─Źinjenicu da ne postoji odr┼żavanje i servis u vi┼íedecenijskom periodu eksploatacije, jasno je da ─çe elektri─Źni grejni kablovi i/ili mre┼że za podno grejanje vratiti ulo┼żena sredstva u najkra─çem vremenskom periodu.

Autor teksta: Redakcija ─Źasopisa „GRENEF“