Connect with us
Enterijer

Reč stručnjaka: Podno grejanje i NorveŔki radijatori

Stvarno bi bilo teÅ”ko pričati o parketu, a da se u izlaganju, i to odmah na početku, ne pomenu dve stvari ā€“ prirodnost i toplina. I zaista, kada biste postavili pitanje bilo kome, od arhitekte do krajnjeg korisnika, svi bi odabrali parket kao idealnu podnu oblogu za sva ona mesta gde se okupljamo, igramo ili provodimo vreme sa onima koji su nam najbitniji.

Kada pričamo o komforu, možemo reći da je način grejanja u velikom procentu zaslužan za to da li ćete reći da vam je komforno u stanu ili kući. I istina je, niko se neće osećati prijatno u svom domu ukoliko grejanje nije dobro regulisano, odnosno ukoliko u njemu treba da provodi vreme u džemperu. Podno grejanje se sve čeŔće i glasnije pominje kao najbolje reÅ”enje. Ono je energetski efikasno, ne zauzima dodatni prostor i ekonomično je. Iste osobine možemo pripisati i NorveÅ”kim radijatorima koji su sve čeŔći izbor naÅ”ih sugrađana zbog svoje estetske komponente i učinka koji imaju kao grejna tela.

Romeo Vulas, direktor Rovex Inženjering kompanije

Romeo Vulas, direktor Rovex Inženjering kompanije

Zbog važnosti grejanja svakodnevno u naÅ”u redakciju stižu pitanja i nedoumice koje naÅ”i sugrađani imaju u vezi sa podnim grejanjem, ali i norveÅ”kim radijatorima. Neka od ovih pitanja prosledili smo stručnjaku, vlasniku kompanije Rovex inženjering, Romeu Vulasu koji je odgovorima na konkretna pitanja reÅ”io nejasnoće koje ste imali.

ZAŠTO SE KAŽE DA JE PODNO GREJANJE NAJUGODNIJI SISTEM GREJANJA ZA ČOVEKA?

Vertikalna distribucija temperature kod podnog grejanja najpribližnije je fizioloŔkom rasporedu toplote ljudskog tela. Pravilno podeŔenom temperaturom poda do maksimalno 24oC ostvaruje se izuzetno ugodno i zdravo grejanje. Zbog veoma malih temperaturnih razlika podno grejanje ne proizvodi intenzivnu cirkulaciju vazduha tako da je veoma pogodno za sve one koji su skloni alergijama.

ZAŠTO SU TOLIKE RAZLIKE U CENI KOD SLIČNIH PROIZVODA, A ODNOSI SE NA MATERIJALE ZA PODNO GREJANJE?

Razlike u ceni posledica su različitih vrsta podnog grejanja. Podno grejanje može biti izvedeno kao vodeno toplovodno grejanje ili kao električno sa grejnim kablovima. Vodeno podno grejanje zahteva puno viÅ”e pripremnih radova, ugradnju bojlera i pumpe Å”to samim tim uzrokuje i veću cenu od električnog podnog grejanja. Proizvođači daju različite garancije od 2 godine do 20 godina Å”to svakako utiče i na cenu i na kvalitet proizvoda.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNOG TOPLOVODNOG PODNOG GREJANJA I PODNOG GREJANJA NA STRUJU?

Najjednostavnije rečeno vodeno toplovodno podno grejanje pumpa toplu vodu kroz plastične cevi za zagrevanje poda, dok električno podno grejanje koristi električni kabl za zagrevanje poda.

Vodeno podno grejanje moguće je ugraditi samo u fazi projektovanja i izgradnje objekta jer zahteva poseban prostor za bojler i pumpu i naravno čitav sistem razvoda vode od prostorije do prostorije. Električno grejanje moguće je ugraditi u svakoj od prostorija nezavisno i zahteva samo odgovarajući strujni priključak.

KOJU PODNU OBLOGU PREPORUČUJETE ZA PODNO GREJANJE S OBZIROM DA NISAM PLANIRAO ISTU VRSTU PODNE OBLOGE U CELOM STANU (BIĆE KERAMIČKIH PLOČICA I PARKETA…)?

Podno grejanje možemo preporučiti za sve vrste dobro provodnih podloga. Keramičke pločice i kameni podovi su idealni za podno grejanje, polaganje podnog grejanja ispod parketa preporučujemo samo u kombinaciji sa parketima koji imaju oznaku da su namenjeni podnom grejanju.

Rovex Inženjering doo / podno grejanje

foto: Rovex Inženjering doo / podno grejanje

KUPILI SMO STANOVE U POTKROVLJU ZGRADE I ZA NAS NIJE ODMAH URAĐENO CENTRALNO GREJANJE. MOJ KOMŠIJA NAS SAVETUJE DA NE UVODIMO GREJANJE, VEĆ DA NORVEŠKI RADIJATORI MOGU SASVIM LEPO UGREJATI STANOVE I DA ĆE NAM RAČUNI TAKO BITI MANJI? DA LI JE OVO DEZINFORMACIJA?

Ukoliko je potkrovlje dobro izolovano u skladu sa energetskim standardima, koriŔćenje NorveÅ”kih radijatora je isplativije kako u instalaciji tako i u ekonomiji. VaÅ”e potkrovlje grejete kada je potrebno i koliko je potrebno bez obzira u kom ste godiÅ”njem dobu. Vi ste sami gospodar vaÅ”eg grejanja. UtroÅ”enu električnu energiju plaćate kada je potroÅ”ite i koliko je potroÅ”ite. Centralno grejanje u zavisnosti od načina obračuna plaćate po m2 tokom cele godine, kvalitet grejanja ne zavisi samo od vas nego od isporučioca energije, izmenjiva u zgradi i dobro ozračenih instalacija jer se vi nalazite na vrhu objekta.

IMAM STAN OD 70 m2 , STAVIO BIH PODNO GREJANJE PA ME ZANIMA KOLIKO MI PODIŽE NIVO PODA KLASIČNO PODNO GREJANJE, A KOLIKO OVO NA STRUJU?

Električno podno grejanje ne podiže nivo poda jer se ono postavlja direktno u koŔuljicu na sloj izolacije. Klasično podno grejanje u zavisnosti od načina postavljanja i konstrukcije zahteva dodatnih par centimetara.

IMAM KUĆU OD 115 m2 PA ME INTERESUJE KOLIKO BI ME KOŠTALO PODNO GREJANJE NA TU KVADRATURU I KOLIKO VREMENA BI TRAJALA UGRADNJA?

Precizan odgovor na ovo pitanje dosta je teÅ”ko dati. Da bi dali precizniji odgovor morali bismo znati broj i raspored prostorija. Najbolje je da nam se direktno obratite sa projektom VaÅ”e kuće ili stana i mi ćemo Vam vrlo brzo odgovoriti. Vrlo gruba procena je oko 2.550 do 3.000 eura.

STAVILA BIH NORVEŠKE RADIJATORE UMESTO TA PEĆI, PA ME ZANIMA KOLIKO ONI TRAJU I KOLIKA JE UOBIČAJNA GARANCIJA?

TA peć nije energetski efikasan proizvod i kao takav se ne preporučuje po EU standardima o potroÅ”nji energije. TA ima prednost zbog jeftinije noćne tarife kada troÅ”i maksimalnu instaliranu snagu. NorveÅ”ki radijatori Rovex Inženjeringa imaju garanciju od 5 godina, a životni vek im je preko 20 godina. Takođe, NorveÅ”ki radijatori nemaju pokretnih delova ni ventilatora tako da su mogućnosti kvara svedene na minimum.

ŽIVIM U DVOSOBNOM STANU OD 65 m2 KOJI IMA DVE SPAVAĆE SOBE, A HODNIK, DNEVNA SOBA I KUHINJA SU SPOJENE. KOLIKO NORVEŠKIH RADIJATORA MI PREPORUČUJETE I KAKO DA IH RASPOREDIM?

Najbolje je da ih rasporedite u svaku prostoriju. Dakle preporuka bi bila 4 radijatora i radijator za kupatilo. Ukupna instalirana snaga u dobro izolovanom prostoru bi trebala da bude oko 6kW.

STAVILI BISMO NORVEŠKE RADIJATORE U VIKENDICU KOJU SMO SKORO ZAVRŠILI. DA LI JE OVO DOBRA IDEJA, S OBZIROM DA SMO SAMO VIKENDOM TAMO, A HTELI BISMO DA NAM BUDE TOPLO KADA DOĐEMO BEZ DA ČEKAMO U HLADNOM DA SE ZAGREJE. KAKO OVO REGULISATI?

Grejanje vikendica uvek je veliki problem jer svaki objekat koji se ne greje zahteva od 12 do 24 časa da se termički uravnoteži. Boravak u vikendici nažalost traje upravo toliko da se sve vreme potroÅ”i na termičko uravnoteženje. Savremena tehnologija pomaže da problem hladne vikendice reÅ”imo uz pomoć mobilnog telefona. U vikendicama u kojima imate WiFi možete koristiti WiFi radijatore koje uključujete putem mobilne aplikacije. Ukoliko nemate WiFi u VaÅ”oj vikendici možete koristiti naÅ”e telefonske uređaje za uključenje radijatora.

Rovex inženjering d.o.o.

ROVEX INŽENJERING d.o.o.
Đorđa Stanojevića 11b, lokal 7, 11070 Novi Beograd
+381 11 785 68 33
+381 11 311 52 08
prodaja@rovex.co.rs
www.rovex.rs