Connect with us
Enterijer

Re─Ź stru─Źnjaka: Podno grejanje i Norve┼íki radijatori

Stvarno bi bilo te┼íko pri─Źati o parketu, a da se u izlaganju, i to odmah na po─Źetku, ne pomenu dve stvari ÔÇô prirodnost i toplina. I zaista, kada biste postavili pitanje bilo kome, od arhitekte do krajnjeg korisnika, svi bi odabrali parket kao idealnu podnu oblogu za sva ona mesta gde se okupljamo, igramo ili provodimo vreme sa onima koji su nam najbitniji.

Kada pri─Źamo o komforu, mo┼żemo re─çi da je na─Źin grejanja u velikom procentu zaslu┼żan za to da li ─çete re─çi da vam je komforno u stanu ili ku─çi. I istina je, niko se ne─çe ose─çati prijatno u svom domu ukoliko grejanje nije dobro regulisano, odnosno ukoliko u njemu treba da provodi vreme u d┼żemperu. Podno grejanje se sve ─Źe┼í─çe i glasnije pominje kao najbolje re┼íenje. Ono je energetski efikasno, ne zauzima dodatni prostor i ekonomi─Źno je. Iste osobine mo┼żemo pripisati i Norve┼íkim radijatorima koji su sve ─Źe┼í─çi izbor na┼íih sugra─Ĺana zbog svoje estetske komponente i u─Źinka koji imaju kao grejna tela.

Romeo Vulas, direktor Rovex In┼żenjering kompanije

Romeo Vulas, direktor Rovex In┼żenjering kompanije

Zbog va┼żnosti grejanja svakodnevno u na┼íu redakciju sti┼żu pitanja i nedoumice koje na┼íi sugra─Ĺani imaju u vezi sa podnim grejanjem, ali i norve┼íkim radijatorima. Neka od ovih pitanja prosledili smo stru─Źnjaku, vlasniku kompanije Rovex in┼żenjering, Romeu Vulasu koji je odgovorima na konkretna pitanja re┼íio nejasno─çe koje ste imali.

ZA┼áTO SE KA┼ŻE DA JE PODNO GREJANJE NAJUGODNIJI SISTEM GREJANJA ZA ─îOVEKA?

Vertikalna distribucija temperature kod podnog grejanja najpribli┼żnije je fiziolo┼íkom rasporedu toplote ljudskog tela. Pravilno pode┼íenom temperaturom poda do maksimalno 24oC ostvaruje se izuzetno ugodno i zdravo grejanje. Zbog veoma malih temperaturnih razlika podno grejanje ne proizvodi intenzivnu cirkulaciju vazduha tako da je veoma pogodno za sve one koji su skloni alergijama.

ZAŠTO SU TOLIKE RAZLIKE U CENI KOD SLIČNIH PROIZVODA, A ODNOSI SE NA MATERIJALE ZA PODNO GREJANJE?

Razlike u ceni posledica su razli─Źitih vrsta podnog grejanja. Podno grejanje mo┼że biti izvedeno kao vodeno toplovodno grejanje ili kao elektri─Źno sa grejnim kablovima. Vodeno podno grejanje zahteva puno vi┼íe pripremnih radova, ugradnju bojlera i pumpe ┼íto samim tim uzrokuje i ve─çu cenu od elektri─Źnog podnog grejanja. Proizvo─Ĺa─Źi daju razli─Źite garancije od 2 godine do 20 godina ┼íto svakako uti─Źe i na cenu i na kvalitet proizvoda.

KOJA JE RAZLIKA IZME─ÉU KLASI─îNOG TOPLOVODNOG PODNOG GREJANJA I PODNOG GREJANJA NA STRUJU?

Najjednostavnije re─Źeno vodeno toplovodno podno grejanje pumpa toplu vodu kroz plasti─Źne cevi za zagrevanje poda, dok elektri─Źno podno grejanje koristi elektri─Źni kabl za zagrevanje poda.

Vodeno podno grejanje mogu─çe je ugraditi samo u fazi projektovanja i izgradnje objekta jer zahteva poseban prostor za bojler i pumpu i naravno ─Źitav sistem razvoda vode od prostorije do prostorije. Elektri─Źno grejanje mogu─çe je ugraditi u svakoj od prostorija nezavisno i zahteva samo odgovaraju─çi strujni priklju─Źak.

KOJU PODNU OBLOGU PREPORU─îUJETE ZA PODNO GREJANJE S OBZIROM DA NISAM PLANIRAO ISTU VRSTU PODNE OBLOGE U CELOM STANU (BI─ćE KERAMI─îKIH PLO─îICA I PARKETA…)?

Podno grejanje mo┼żemo preporu─Źiti za sve vrste dobro provodnih podloga. Kerami─Źke plo─Źice i kameni podovi su idealni za podno grejanje, polaganje podnog grejanja ispod parketa preporu─Źujemo samo u kombinaciji sa parketima koji imaju oznaku da su namenjeni podnom grejanju.

Rovex In┼żenjering doo / podno grejanje

foto: Rovex In┼żenjering doo / podno grejanje

KUPILI SMO STANOVE U POTKROVLJU ZGRADE I ZA NAS NIJE ODMAH URA─ÉENO CENTRALNO GREJANJE. MOJ KOM┼áIJA NAS SAVETUJE DA NE UVODIMO GREJANJE, VE─ć DA NORVE┼áKI RADIJATORI MOGU SASVIM LEPO UGREJATI STANOVE I DA ─ćE NAM RA─îUNI TAKO BITI MANJI? DA LI JE OVO DEZINFORMACIJA?

Ukoliko je potkrovlje dobro izolovano u skladu sa energetskim standardima, kori┼í─çenje Norve┼íkih radijatora je isplativije kako u instalaciji tako i u ekonomiji. Va┼íe potkrovlje grejete kada je potrebno i koliko je potrebno bez obzira u kom ste godi┼ínjem dobu. Vi ste sami gospodar va┼íeg grejanja. Utro┼íenu elektri─Źnu energiju pla─çate kada je potro┼íite i koliko je potro┼íite. Centralno grejanje u zavisnosti od na─Źina obra─Źuna pla─çate po m2 tokom cele godine, kvalitet grejanja ne zavisi samo od vas nego od isporu─Źioca energije, izmenjiva u zgradi i dobro ozra─Źenih instalacija jer se vi nalazite na vrhu objekta.

IMAM STAN OD 70 m2 , STAVIO BIH PODNO GREJANJE PA ME ZANIMA KOLIKO MI PODI┼ŻE NIVO PODA KLASI─îNO PODNO GREJANJE, A KOLIKO OVO NA STRUJU?

Elektri─Źno podno grejanje ne podi┼że nivo poda jer se ono postavlja direktno u ko┼íuljicu na sloj izolacije. Klasi─Źno podno grejanje u zavisnosti od na─Źina postavljanja i konstrukcije zahteva dodatnih par centimetara.

IMAM KU─ćU OD 115 m2 PA ME INTERESUJE KOLIKO BI ME KO┼áTALO PODNO GREJANJE NA TU KVADRATURU I KOLIKO VREMENA BI TRAJALA UGRADNJA?

Precizan odgovor na ovo pitanje dosta je teško dati. Da bi dali precizniji odgovor morali bismo znati broj i raspored prostorija. Najbolje je da nam se direktno obratite sa projektom Vaše kuće ili stana i mi ćemo Vam vrlo brzo odgovoriti. Vrlo gruba procena je oko 2.550 do 3.000 eura.

STAVILA BIH NORVE┼áKE RADIJATORE UMESTO TA PE─ćI, PA ME ZANIMA KOLIKO ONI TRAJU I KOLIKA JE UOBI─îAJNA GARANCIJA?

TA pe─ç nije energetski efikasan proizvod i kao takav se ne preporu─Źuje po EU standardima o potro┼ínji energije. TA ima prednost zbog jeftinije no─çne tarife kada tro┼íi maksimalnu instaliranu snagu. Norve┼íki radijatori Rovex In┼żenjeringa imaju garanciju od 5 godina, a ┼żivotni vek im je preko 20 godina. Tako─Ĺe, Norve┼íki radijatori nemaju pokretnih delova ni ventilatora tako da su mogu─çnosti kvara svedene na minimum.

┼ŻIVIM U DVOSOBNOM STANU OD 65 m2 KOJI IMA DVE SPAVA─ćE SOBE, A HODNIK, DNEVNA SOBA I KUHINJA SU SPOJENE. KOLIKO NORVE┼áKIH RADIJATORA MI PREPORU─îUJETE I KAKO DA IH RASPOREDIM?

Najbolje je da ih rasporedite u svaku prostoriju. Dakle preporuka bi bila 4 radijatora i radijator za kupatilo. Ukupna instalirana snaga u dobro izolovanom prostoru bi trebala da bude oko 6kW.

STAVILI BISMO NORVEŠKE RADIJATORE U VIKENDICU KOJU SMO SKORO ZAVRŠILI. DA LI JE OVO DOBRA IDEJA, S OBZIROM DA SMO SAMO VIKENDOM TAMO, A HTELI BISMO DA NAM BUDE TOPLO KADA DOĐEMO BEZ DA ČEKAMO U HLADNOM DA SE ZAGREJE. KAKO OVO REGULISATI?

Grejanje vikendica uvek je veliki problem jer svaki objekat koji se ne greje zahteva od 12 do 24 ─Źasa da se termi─Źki uravnote┼żi. Boravak u vikendici na┼żalost traje upravo toliko da se sve vreme potro┼íi na termi─Źko uravnote┼żenje. Savremena tehnologija poma┼że da problem hladne vikendice re┼íimo uz pomo─ç mobilnog telefona. U vikendicama u kojima imate WiFi mo┼żete koristiti WiFi radijatore koje uklju─Źujete putem mobilne aplikacije. Ukoliko nemate WiFi u Va┼íoj vikendici mo┼żete koristiti na┼íe telefonske ure─Ĺaje za uklju─Źenje radijatora.

Rovex in┼żenjering d.o.o.

ROVEX IN┼ŻENJERING d.o.o.
─Éor─Ĺa Stanojevi─ça 11b, lokal 7, 11070 Novi Beograd
+381 11 785 68 33
+381 11 311 52 08
prodaja@rovex.co.rs
www.rovex.rs