Connect with us
Energetska efikasnost

EcoCocon: Mi gradimo budućnost

zidni paneli

STVORILI SMO INOVATIVNI GRAĐEVINSKI SISTEM ZIDNIH PANELA OD SLAME. U KOMBINACIJI SA MODERNOM TEHNOLOGIJOM USPELI SMO DA UNAPREDIMO PERFORMANSE SLAME I DOSTIGNEMO IZVANREDNA TERMOIZOLACIONA SVOJSTVA.

EcoCocon panele pravimo od 98% prirodnih obnovljivih materijala. Čineći ih bliskim prirodi koliko god je moguće više, ostvarili smo visok kvalitet unutrašnjeg vazduha, bez emisije štetnih materijala. Čitav sistem diše, jer omogućava izlazak viška vlage, a maksimalan efekat regulacije vlage u prostoru se ostvaruje upotrebom glinenog maltera, kao unutrašnje zidne obloge, kojeg, između ostalog, isporučujemo zajedno uz panele. Odabrali smo prirodne materijale, jer stvaraju zdravu mikroklimu u zatvorenom sa ravnomernim temperaturama – toplu zimi, a hladnu leti.

paneli od slame

Foto: Ecococon / Paneli od slame se prave po meri

// Bez termalnih mostova i sa lako postignutoj nepropusnosti za vazduh, dostizanje standarda pasivne kuće nikada nije bilo lakše. Polazeći od toga da je u Srbiji prosečna potrošnja energije za grejanje 150 kWh/m² tokom 6 meseci grejne sezone, uštede su i do 90%, jer naši objekti zadovoljavaju energetski razred A+.

Iako smo napravili zidove koji stvaraju najbolje uslove za postizanje standarda pasivne kuće, važno je da napomenemo da postoje i drugi bitni faktori, a to podrazumeva orijentaciju objekta, izbor prozora, izolaciju krova i drugo. Sami paneli imaju izvanrednu ukupnu vrednost koeficijenta prolaska toplote U=0,12 W/m²K, a tako izgrađeni objekti godišnje troše manje od 15 kWh/m² energije za zagrevanje i hlađenje. Srbija je jedna od država sa najnižim stepenom energetske efikasnosti u Evropi, troši i do pet puta više energije od zemalja EU, a 46% utroška se odnosi samo na zgrade. Zbog toga je ušteda energije prioritet, donosi i novčanu korist, a EcoCocon u Srbiji želi da bude deo rešenja.

// Tri radnika sa standardnom stolarskom opremom mogu ugraditi 60 m2 zida dnevno ili duplo više ako je na gradilištu kran.

Odlikuje nas laka i brza ugradnja, jer panele dostavljamo na gradilište numerisane i obeležene bojama, a i standardni paneli lako se mogu ručno pomerati uz pomoć jednostavnih kolica. Ugradnja je 100% suva i bez otpada, a i prilikom montiranja koristimo zaštitni sistem od eventualnih vremenskih neprilika, pa se gradnja može planirati bilo kada tokom godine.

Paneli od slame se prave po meri, prema svakom projektu posebno i odgovaraju svakom dizajnu.

U prilici smo da ponudimo arhitektima lakši način da projektuju i izgrade pasivnu kuću, a prelazak na naš sistem gradnje može biti izveden u bilo kojoj fazi projektovanja, bez značajnijih izmena. Zahvaljujući kontrolisanom proizvodnom procesu uvek postižemo visokoprofesionalne rezultate, pa se paneli spajaju jedan uz drugi perfektno. Dvostruki drveni
konstruktivni okvir panela obezbeđuje nosivost objekata spratnosti i do 6 etaža i lako nosi međuspratne i krovnu konstrukciju i fasadu.

kuća

Foto: Ecococon / EcoCocon sistem se koristi za gradnju kuća, višeporodičnih objekata i kompleksa, poslovnih objekata, vrtića, škola, sportskih sala i objekata drugih namena

IMAMO SERTIFIKOVAN KVALITET.

Svi standardi i regulative koje prate svaku našu fazu proizvodnje ili izgradnje potvrđeni su različitim sertifikatima koje posedujemo, a rezultat je konstanta u kvalitetu i preciznost.

EcoCocon zidovi u požaru mogu izdržati minimum 120 minuta, što je najviša klasifikacija, pa posedujemo sertifikat o otpornosti prema požaru REI 120.

U misiji smo stvaranja revolucije u načinu na koji gradimo.

Jedini smo koji imamo sertifikate i nemačkog Passivhaus instituta, iz oblasti termoizolacije i uštede energije, i Cradle to cradle, iz oblasti cirkularne ekonomije. Drvo koje koristimo ima FSC sertifikat, što znači da koristimo samo ono koje dolazi iz šume u kojoj nema neplanske seče, veštačke genetske modifikacije drveta ili ostavljanja golog zemljišta.

zidni paneli

EcoCocon je dobitnik danske Nagrade za održivi element za 2020. godinu

Prošle godine uveli smo značajna poboljšanja u proizvodnji, koja nam omogućavaju da više nego udvostručimo obim pogona u Litvaniji, pa je vreme isporuke značajno smanjeno. Zahvaljujući fondovima EU nastavljamo digitalizaciju proizvodnje panela. Konkretizovali smo planove za širenje proizvodnje i ove godine gradimo novi automatizovani proizvodni pogon u okolini Trnave u Slovačkoj.

EcoCocon je dobitnik danske Nagrade za održivi element za 2020. godinu, koju dodeljuje Building Green DK iz oblasti proizvoda u građevinskoj industriji. U kompaniji verujemo da su prirodni građevinski materijali budućnost građevinarstva i nadamo se da ćemo zahvaljujući ovoj nagradi inspirisati druge da slede naš primer i pomognu nam u izgradnji održivije budućnosti. U svom govoru na primanju nagrade, naš danski partner Lars Keler iz firme “Small Planet/Feldballe Naturelementer,” objavio je konkurs za studente arhitekture u Danskoj za projektovanje porodične kuće koja će skladištiti CO2 i pozvao političare da izmene građevinske regulative, kako bi podstakli upotrebu materijala kao što je naš.

zidni paneli

EcoCocon zidovi u požaru mogu izdržati minimum 120 minuta

Takođe, ostvarili smo četvrto mesto prvog do sada održanog globalnog takmičenja Inovacionih proizvoda Cradle to cradle Instituta. U gradu Gaobedian u Kini, na 23. međunarodnom kongresu o pasivnim kućama, 2019. godine osvojili smo godišnju nagradu za inovacije za ‘’Regionalnu dostupnost i obnovljive materijale.’’

EcoCocon sistem se koristi za gradnju kuća, višeporodičnih objekata i kompleksa, poslovnih objekata, vrtića, škola, sportskih sala i objekata drugih namena.

Omogućite sebi zdrav, udoban i energetski efikasan život.

Upotrebom neobrađenih obnovljivih materijala, svaki naš objekat uštedi tone CO2. I ne koristimo samo materijale koji apsorbuju CO2 iz atmosfere, nego, zahvaljujući izvanrednim termoizolacionim performansama našeg sistema, štedimo i značajnu količinu energije tokom čitavog životnog veka objekta. Kao kompanija, težimo da što je moguće više popularizujemo prirodne materijale u građevinarstvu. Promovišemo rešenja koja su zdrava i za ljude i za planetu.

Verujemo da sada, kada je tu EcoCocon, nemate razloga da gradite na bilo koji drugi način.

zidni paneli od slame

Dvostruki drveni konstruktivni okvir panela obezbeđuje nosivost objekata spratnosti i do 6 etaža i lako nosi međuspratne i krovnu konstrukciju i fasadu

ECO cocon logo
ORG sistem d.o.o.
Šafarikova 8, 21101 Novi Sad – RS
M. +381 64 9015 808
info@ecococon.rs
www.ecococon.rs