Connect with us
Energetska efikasnost

EcoCocon: Mi gradimo budu─çnost

STVORILI SMO INOVATIVNI GRA─ÉEVINSKI SISTEM ZIDNIH PANELA OD SLAME. U KOMBINACIJI SA MODERNOM TEHNOLOGIJOM USPELI SMO DA UNAPREDIMO PERFORMANSE SLAME I DOSTIGNEMO IZVANREDNA TERMOIZOLACIONA SVOJSTVA.

EcoCocon panele pravimo od 98% prirodnih obnovljivih materijala. ─îine─çi ih bliskim prirodi koliko god je mogu─çe vi┼íe, ostvarili smo visok kvalitet unutra┼ínjeg vazduha, bez emisije ┼ítetnih materijala. ─îitav sistem di┼íe, jer omogu─çava izlazak vi┼íka vlage, a maksimalan efekat regulacije vlage u prostoru se ostvaruje upotrebom glinenog maltera, kao unutra┼ínje zidne obloge, kojeg, izme─Ĺu ostalog, isporu─Źujemo zajedno uz panele. Odabrali smo prirodne materijale, jer stvaraju zdravu mikroklimu u zatvorenom sa ravnomernim temperaturama ÔÇô toplu zimi, a hladnu leti.

paneli od slame

Foto: Ecococon / Paneli od slame se prave po meri

// Bez termalnih mostova i sa lako postignutoj nepropusnosti za vazduh, dostizanje standarda pasivne ku─çe nikada nije bilo lak┼íe. Polaze─çi od toga da je u Srbiji prose─Źna potro┼ínja energije za grejanje 150 kWh/m┬▓ tokom 6 meseci grejne sezone, u┼ítede su i do 90%, jer na┼íi objekti zadovoljavaju energetski razred A+.

Iako smo napravili zidove koji stvaraju najbolje uslove za postizanje standarda pasivne ku─çe, va┼żno je da napomenemo da postoje i drugi bitni faktori, a to podrazumeva orijentaciju objekta, izbor prozora, izolaciju krova i drugo. Sami paneli imaju izvanrednu ukupnu vrednost koeficijenta prolaska toplote U=0,12 W/m┬▓K, a tako izgra─Ĺeni objekti godi┼ínje tro┼íe manje od 15 kWh/m┬▓ energije za zagrevanje i hla─Ĺenje. Srbija je jedna od dr┼żava sa najni┼żim stepenom energetske efikasnosti u Evropi, tro┼íi i do pet puta vi┼íe energije od zemalja EU, a 46% utro┼íka se odnosi samo na zgrade. Zbog toga je u┼íteda energije prioritet, donosi i nov─Źanu korist, a EcoCocon u Srbiji ┼żeli da bude deo re┼íenja.

// Tri radnika sa standardnom stolarskom opremom mogu ugraditi 60 m2 zida dnevno ili duplo više ako je na gradilištu kran.

Odlikuje nas laka i brza ugradnja, jer panele dostavljamo na gradili┼íte numerisane i obele┼żene bojama, a i standardni paneli lako se mogu ru─Źno pomerati uz pomo─ç jednostavnih kolica. Ugradnja je 100% suva i bez otpada, a i prilikom montiranja koristimo za┼ítitni sistem od eventualnih vremenskih neprilika, pa se gradnja mo┼że planirati bilo kada tokom godine.

Paneli od slame se prave po meri, prema svakom projektu posebno i odgovaraju svakom dizajnu.

U prilici smo da ponudimo arhitektima lak┼íi na─Źin da projektuju i izgrade pasivnu ku─çu, a prelazak na na┼í sistem gradnje mo┼że biti izveden u bilo kojoj fazi projektovanja, bez zna─Źajnijih izmena. Zahvaljuju─çi kontrolisanom proizvodnom procesu uvek posti┼żemo visokoprofesionalne rezultate, pa se paneli spajaju jedan uz drugi perfektno. Dvostruki drveni
konstruktivni okvir panela obezbe─Ĺuje nosivost objekata spratnosti i do 6 eta┼ża i lako nosi me─Ĺuspratne i krovnu konstrukciju i fasadu.

ku─ça

Foto: Ecococon / EcoCocon sistem se koristi za gradnju ku─ça, vi┼íeporodi─Źnih objekata i kompleksa, poslovnih objekata, vrti─ça, ┼íkola, sportskih sala i objekata drugih namena

IMAMO SERTIFIKOVAN KVALITET.

Svi standardi i regulative koje prate svaku na┼íu fazu proizvodnje ili izgradnje potvr─Ĺeni su razli─Źitim sertifikatima koje posedujemo, a rezultat je konstanta u kvalitetu i preciznost.

EcoCocon zidovi u po┼żaru mogu izdr┼żati minimum 120 minuta, ┼íto je najvi┼ía klasifikacija, pa posedujemo sertifikat o otpornosti prema po┼żaru REI 120.

U misiji smo stvaranja revolucije u na─Źinu na koji gradimo.

Jedini smo koji imamo sertifikate i nema─Źkog Passivhaus instituta, iz oblasti termoizolacije i u┼ítede energije, i Cradle to cradle, iz oblasti cirkularne ekonomije. Drvo koje koristimo ima FSC sertifikat, ┼íto zna─Źi da koristimo samo ono koje dolazi iz ┼íume u kojoj nema neplanske se─Źe, ve┼íta─Źke genetske modifikacije drveta ili ostavljanja golog zemlji┼íta.

zidni paneli

EcoCocon je dobitnik danske Nagrade za odr┼żivi element za 2020. godinu

Pro┼íle godine uveli smo zna─Źajna pobolj┼íanja u proizvodnji, koja nam omogu─çavaju da vi┼íe nego udvostru─Źimo obim pogona u Litvaniji, pa je vreme isporuke zna─Źajno smanjeno. Zahvaljuju─çi fondovima EU nastavljamo digitalizaciju proizvodnje panela. Konkretizovali smo planove za ┼íirenje proizvodnje i ove godine gradimo novi automatizovani proizvodni pogon u okolini Trnave u Slova─Źkoj.

EcoCocon je dobitnik danske Nagrade za odr┼żivi element za 2020. godinu, koju dodeljuje Building Green DK iz oblasti proizvoda u gra─Ĺevinskoj industriji. U kompaniji verujemo da su prirodni gra─Ĺevinski materijali budu─çnost gra─Ĺevinarstva i nadamo se da ─çemo zahvaljuju─çi ovoj nagradi inspirisati druge da slede na┼í primer i pomognu nam u izgradnji odr┼żivije budu─çnosti. U svom govoru na primanju nagrade, na┼í danski partner Lars Keler iz firme ÔÇťSmall Planet/Feldballe Naturelementer,ÔÇŁ objavio je konkurs za studente arhitekture u Danskoj za projektovanje porodi─Źne ku─çe koja ─çe skladi┼ítiti CO2 i pozvao politi─Źare da izmene gra─Ĺevinske regulative, kako bi podstakli upotrebu materijala kao ┼íto je na┼í.

zidni paneli

EcoCocon zidovi u po┼żaru mogu izdr┼żati minimum 120 minuta

Tako─Ĺe, ostvarili smo ─Źetvrto mesto prvog do sada odr┼żanog globalnog takmi─Źenja Inovacionih proizvoda Cradle to cradle Instituta. U gradu Gaobedian u Kini, na 23. me─Ĺunarodnom kongresu o pasivnim ku─çama, 2019. godine osvojili smo godi┼ínju nagradu za inovacije za ÔÇśÔÇÖRegionalnu dostupnost i obnovljive materijale.ÔÇÖÔÇÖ

EcoCocon sistem se koristi za gradnju ku─ça, vi┼íeporodi─Źnih objekata i kompleksa, poslovnih objekata, vrti─ça, ┼íkola, sportskih sala i objekata drugih namena.

Omogu─çite sebi zdrav, udoban i energetski efikasan ┼żivot.

Upotrebom neobra─Ĺenih obnovljivih materijala, svaki na┼í objekat u┼ítedi tone CO2. I ne koristimo samo materijale koji apsorbuju CO2 iz atmosfere, nego, zahvaljuju─çi izvanrednim termoizolacionim performansama na┼íeg sistema, ┼ítedimo i zna─Źajnu koli─Źinu energije tokom ─Źitavog ┼żivotnog veka objekta. Kao kompanija, te┼żimo da ┼íto je mogu─çe vi┼íe popularizujemo prirodne materijale u gra─Ĺevinarstvu. Promovi┼íemo re┼íenja koja su zdrava i za ljude i za planetu.

Verujemo da sada, kada je tu EcoCocon, nemate razloga da gradite na bilo koji drugi na─Źin.

zidni paneli od slame

Dvostruki drveni konstruktivni okvir panela obezbe─Ĺuje nosivost objekata spratnosti i do 6 eta┼ża i lako nosi me─Ĺuspratne i krovnu konstrukciju i fasadu

ECO cocon logo
ORG sistem d.o.o.
┼áafarikova 8, 21101 Novi Sad – RS
M. +381 64 9015 808
info@ecococon.rs
www.ecococon.rs