Budite u kontaktu sa nama

Energetska efikasnost

NOVI NORVEŠKI RADIJATORI u skladu sa EU standardima

Objavljeno

NOVI NORVEŠKI RADIJATORI u skladu sa EU standardima

Šta nove norme EU znače?
i
Kako vam to koristi?

LOT20 ECO DESIGN STANDARDI EU

LOT20 pravila za grejna tela primenjuju se od 1. januara 2018. To je detektiva EU čiji je cilj učiniti proizvode za grejanje efikasnijim, kako bi se doprinelo naporima za smanjenje emisije CO2 ugljen dioksida. Mnogi postojeći proizvodi koji ne zadovoljavaju standarde više neće biti dostupni na tržištu EU.

Evropski parlament je 2009. godine uspostavio okvirne smernice za novu direktivu ECO dizajna. Cilj direktive je bio da uređaji budu što ekonomičniji, kako bi se smanjila emisija gasova sa efektom staklene bašte. Tražene su nove mogućnosti koje će smanjiti količinu energije koju grejalica koristi tokom svog životnog veka.

Nove direktive daju korisniku mogućnost odabira ekoloških i ekonomičnih grejnih tela Promene LOT20 su velike za industriju grejanja. Od 1. januara 2018. godine, grejači koji ne ispunjavaju uslove ne mogu se proizvoditi za prodaju u EU. Nije dozvoljeno isporučivati proizvode koji ne zadovoljavaju standarde, a proizvedeni su posle 01.01.2018. Proizvodi koji su proizvedeni pre 2018. godine i dalje se mogu prodavati.

„Područje primene“

Nova direktiva se odnosi na:

„Grejna tela za upotrebu u domaćinstvu sa nominalnom toplotnom snagom od 50 kW ili manje i grejna tela za komercijalnu upotrebu sa nominalnom toplotnom snagom proizvoda ili pojedinačnih segmenata od 120 kW ili manje“.

Šta nove norme EU znače?
i
Kako vam to koristi?

Odjednom, ranije nepoznate funkcije, moraju postati oba- vezni deo karakteristika grejnih tela. Funkcije kao što je „adaptivni start“ su imale tehnička imena ali se nisu primenjivala, a kada su ušla u pravila EU proizvođači su ih morali razviti za potrebe tržišta i ugraditi u svoje proizvode.

Svaki od proizvoda mora imati sledeće funkcije:

NEDELJNO PROGRAMIRANJE

Nedeljno programiranjeUvek kažemo da je najvažnija funkcija štednje energije nedeljno programiranje. U suštini, nedeljno programiranje vam omogućava da napravite raspored kada će grejna telo da se uključi, odnosno isključi ili podesi temperaturu u skladu sa vašim životnim potrebama. Idealno je da grejno telo radi samo onoliko vremena koliko je potrebno da Vi imate maksimalan komfor grejanja.

Dobrim programiranjem izbegavate nepotrebno trošenje energije kada Vam ona nije neophodna i na taj način smanjujete emisiju gasova staklene bašte i štedite svoj novac.

ADAPTIVNI ECO START

Adaptivni Eco startAdaptivni start je program koji predviđa kada je optimalno uključiti grejanje da bi se željena temperatura postigla u određeno vreme. Grejno telo na osnovu predhodno zapamćenih parametara određuje optimalno vreme za početak zagrevanja. Samo zadajte grejnom telu u koje vreme želite da soba dostigne željenu temperaturu. Onda ostavite grejno telo da samo odradi ostatak.

Proces adaptivnog starta je interaktivan proces grejnog tela i prostora i grejno telo na osnovu prethodnih parametara vrši korekciju ukoliko je potrebno i na način na koji je potrebno.

DETEKCIJA OTVORENOG PROZORA

Detekcija otvorenog prozoraIli zaštita od bespotrebnog rada. Ovo znači da grejno telo može prepoznati kada je otvoren prozor/vrata. Naj- češće, detekcija otvorenog prozora ili vrata vrši se poređenjem temperature. Ukoliko u prostoru dođe do naglog gubitka temperature uređaj smatra da je neko namerno ili nenamerno otvorio prozor i smanjuje temperaturu najčešće na temperaturu zaštite od zamrzavanja.

Kada se temperatura u prostoru stabilizuje sistem se vraća na standardne parametre grejanja. Isključenje ili smanjenje temperature sprečava da se energija nepotrebno gubi kroz otvoren prozor.

DALJINSKA KONTROLA

Daljinska kontrolaDaljinska kontrola omogućava Vam da kontrolišete rad grejnog tela i kada se nalazite u prostoru. ADAX WiFi uređaji priključuju se na lokalnu WiFi mrežu i putem interneta možete upravljati vašim grejnim telima bez obzira gde se nalazite. Daljinsko upravljanje omogućava Vam i nedeljno programiranje uz mogućnost ne samo u smislu ponavljanja programa po unapred definisanom rasporedu već u skladu sa promenom životnog ritma Vi svakodnevno optimizujete vaš ciklus grejanja.

Kao i svi, ADAX je morao da prati zahteve vremena. Prvi modeli radijatora iz 60-ih godina imali su samo prekida ili mehanički termostat. Prilagođavajući se ECO DESIGN direktivama ADAX je unapredio svoje modele u skladu sa EU direktivama.

ADAX NEO je bez sumnje jedan od najboljih radijatora na tržištu koji nije samo efikasan već i više puta nagrađivan za izuzetan dizajn. Elegantan i tanak dizajn, 5 godina garancije i ekonomičnost čine ovaj proizvod liderom električnog grejanja. Mnogi su kopirali dizajn praveći slične grejne uređaje, ali nisu postigli isti kvalitet i nemaju petogodišnju garanciju. (Ono o čemu uvek vredi voditi računa). Potpuno je usklađen ECO dizajn sa ugrađenim nedeljnim tajmerom, adaptivnim pokretanjem i otvorenim otkrivanjem prozora. Novi NEO je daleko efikasniji od poslednjeg i ekološkog dizajna. Cena je teško promenjena, što je brilijantno s obzirom na povećanu nadogradnju tehnologije.

Rovex inženjering d.o.o.

ROVEX INŽENJERING d.o.o.
Đorđa Stanojevića 11b, lokal 7, 11070 Novi Beograd
+381 11 785 68 33
+381 11 311 52 08
prodaja@rovex.co.rs
www.rovex.rs

reklama
Klik za komentar

Ostavite komentar

Budućnost

Vesić: dodatni rad da Beograd bude zeleni grad

Objavljeno

Postavio/la

Na održanoj konferenciji o nekretninama zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vešić izjavio da potencijalni investitor mora da ima projekat koji je u skladu sa zakonom. Njegova izjava odgovor je na primedbe oko sporosti gradskog sekretarijata tokom primene procedura. On je dodai i to da grad svakom ko ulaže preko 50 miliona evra dodeljuje posebnu radnu grupu, što je put za rešavanje problema.

Goran Vesić je, kao prvi panelista na skupu, ponovio i da je Beograd okrenut ka velikim investicijama, ali je skrenuo pažnju na činjenicu da ne vodi samostalnu politiku, već je to deo politike Vlade Srbije koja je kao takva, po njegovim rečima, dala ogroman doprinos da se ubrzaju investicije.

Vesić je primetio i da su najveće i najkompleksnije investicije u Beogradu, pa se očekuje da i projekti budu u skladu sa zakonom da ne bi bili vraćeni. Glavni grad iz godine u godinu daje dozvole za po milione kvadratnih metara da se gradi, a veliki investitori imaju mogućost za saradnju sa Vladom i Ministarstvom građevina, podsetio je on.

„Kao grad trudimo se da zakonske procedure maksimalno ubrzamo“, kazao je Vesić, i naveo da Beograd izdaje više građevinskih dozvola nego sve druge lokalne samouprave zajedno, i zato je neuporediv sa drugim gradovima. On je potvrdio da problem postoji na srednjem nivou gde službenici gradskog sekretarija nisu dovoljno plaćeni, i dodao da je to je problem koji će morati da bude rešen. „U ovom trenutku imamo između 27 i 30 predmeta po jednom zaposlenom u sekretarijatu za urbanizam Beograd“, izneo je Vesić, a na primedbu da je manjak zaposlenih stari problem koji se ne rešava, on je odgovorio da je Beograd državna uprava, gde su plate limitirane i postoji zabrana zapošljavanja, pa ako se želi promena mora doći do izmena zakona.

Govoreći o investicijama, on je objasnio da je Beograd regionalni centar i zato je potencijal za stanogradnju veći što treba iskoristiti. Dodao je i da je u planu dodatni rad o konceptu Beograda kao zelenog i pešačkoga grada, kao i da će javni saobraćaj tome prilagođavati.

Izvor: Tanjug

Nastavite sa čitanjem

Energetska efikasnost

ALUMINCO nudi prvoklasni aluminijumski sistem za pasivne objekte

Objavljeno

Postavio/la

ALUMINCO W4750 - aluminijumski sistemi profila za prozore i vrata

Naša vizija za proizvode sa smanjenim ugljen-dioksidom CO2 postaje realnost sa pridruživanjem vodećim kompanijama koje imaju za cilj i planiraju proizvodnju sa smanjenim ugljen-dioksidom CO2: IKEA, APPLE, ALUMINCO, BMW, TOYOTA, COCA COLA, NISSAN, kao što je navedeno zvanično u kompaniji UC RUSAL, vodećim svetskim proizvođačem aluminijuma.

Apsolutni današnji trend svetskih kompanija je da smanje ugljen-dioksid u svojim proizvodima. Aluminijum je deo globalnih napora za povećanje sigurnosti životne sredine i ublažavanja rizika za klimatske promene. Proizvodnja aluminijuma je jedan od ekološko prihvatljivih procesa u čitavoj metalnoj industriji. Aluminijum se može beskrajno reciklirati, zadržavajući svoje karakteristične osobine. Pored toga, koristi se za izgradnju ekoloških objekata. Primarni aluminijum sa niskim ugljen dioksidom, zajedno sa efikasnijim recikliranjem, predstavlja rešenje za nisku vrednost CO2.

ALUMINCO W4900

ALUMINCO W4900

Razvoj i budućnost čovečanstva se oslanjaju na to.

ALUMINCO pomaže ublažavanju klimatskih izazova smanjenjem ugljen dioksida u proizvodima

Vizija pasivne energetske modernizacije kao rezultat novih izazova, postala je stvarnost sa postizanjem najviših performansi za pasivni sistem, koji zadovoljava stroge kriterijume koje je postavio Nemački Institut za pasivni objekat PHI (Passive House Institute).

Novi sistem W4900 ALUMINCO nalazi se na Olimposu globalne sertifikacije za pasivne objekte, sa izuzetnim performansama Uw=0,78 W/m2K, koja je rangirana među prvim u Grčkoj i među vodećim svetskim kompanijama.

Svetska premijera sistema i sertifikovanja održana je u Parizu od 6–10 novembra na međunarodnom sajmu Batimat.

Pasivni objekti ili Passive Houses, kako se najčešće nazivaju u EU,su objekti u kojima je tokom cele godine karakteristika velike toplotne udobnosti, održavanjem stabilne temperature u svim delovima objekta, bez vlage, sa odličnom ventilacijom i dokazanom veoma niskom potrošnjom.

35 godina smo uz vas, nudeći vrhunske aluminijumske sisteme, strogih performansi, sa visokim nivoom ličnog i brzog servisa, koji gradi poverljive odnose.

Jer za nas ste jedinstveni!

Aluminco - aluminijumski sistemi profila za prozore i vrata

Aluminco logo

ALUMINCO SRB d.o.o.
29. Novembra bb, 11460 Beograd – Barajevo SRBIJA
Τ: +381 11 787 5530
F: +381 11 787 5540
E: aluminco.sar@aluminco.com
W: www.aluminco.com

Nastavite sa čitanjem
reklama

Industrijski podovi

Fasade

  1. Instagram
  2. Facebook
  3. Komentari
    Prijava na newsletter

    Izdvajamo

    Popularno