Connect with us

Energetska efikasnost

NOVI NORVEŠKI RADIJATORI u skladu sa EU standardima

Objavljeno

:

NOVI NORVEŠKI RADIJATORI u skladu sa EU standardima

Šta nove norme EU znače?
i
Kako vam to koristi?

LOT20 ECO DESIGN STANDARDI EU

LOT20 pravila za grejna tela primenjuju se od 1. januara 2018. To je detektiva EU čiji je cilj učiniti proizvode za grejanje efikasnijim, kako bi se doprinelo naporima za smanjenje emisije CO2 ugljen dioksida. Mnogi postojeći proizvodi koji ne zadovoljavaju standarde više neće biti dostupni na tržištu EU.

Evropski parlament je 2009. godine uspostavio okvirne smernice za novu direktivu ECO dizajna. Cilj direktive je bio da uređaji budu što ekonomičniji, kako bi se smanjila emisija gasova sa efektom staklene bašte. Tražene su nove mogućnosti koje će smanjiti količinu energije koju grejalica koristi tokom svog životnog veka.

Nove direktive daju korisniku mogućnost odabira ekoloških i ekonomičnih grejnih tela Promene LOT20 su velike za industriju grejanja. Od 1. januara 2018. godine, grejači koji ne ispunjavaju uslove ne mogu se proizvoditi za prodaju u EU. Nije dozvoljeno isporučivati proizvode koji ne zadovoljavaju standarde, a proizvedeni su posle 01.01.2018. Proizvodi koji su proizvedeni pre 2018. godine i dalje se mogu prodavati.

„Područje primene“

Nova direktiva se odnosi na:

„Grejna tela za upotrebu u domaćinstvu sa nominalnom toplotnom snagom od 50 kW ili manje i grejna tela za komercijalnu upotrebu sa nominalnom toplotnom snagom proizvoda ili pojedinačnih segmenata od 120 kW ili manje“.

Šta nove norme EU znače?
i
Kako vam to koristi?

Odjednom, ranije nepoznate funkcije, moraju postati oba- vezni deo karakteristika grejnih tela. Funkcije kao što je „adaptivni start“ su imale tehnička imena ali se nisu primenjivala, a kada su ušla u pravila EU proizvođači su ih morali razviti za potrebe tržišta i ugraditi u svoje proizvode.

Svaki od proizvoda mora imati sledeće funkcije:

NEDELJNO PROGRAMIRANJE

Nedeljno programiranjeUvek kažemo da je najvažnija funkcija štednje energije nedeljno programiranje. U suštini, nedeljno programiranje vam omogućava da napravite raspored kada će grejna telo da se uključi, odnosno isključi ili podesi temperaturu u skladu sa vašim životnim potrebama. Idealno je da grejno telo radi samo onoliko vremena koliko je potrebno da Vi imate maksimalan komfor grejanja.

Dobrim programiranjem izbegavate nepotrebno trošenje energije kada Vam ona nije neophodna i na taj način smanjujete emisiju gasova staklene bašte i štedite svoj novac.

ADAPTIVNI ECO START

Adaptivni Eco startAdaptivni start je program koji predviđa kada je optimalno uključiti grejanje da bi se željena temperatura postigla u određeno vreme. Grejno telo na osnovu predhodno zapamćenih parametara određuje optimalno vreme za početak zagrevanja. Samo zadajte grejnom telu u koje vreme želite da soba dostigne željenu temperaturu. Onda ostavite grejno telo da samo odradi ostatak.

Proces adaptivnog starta je interaktivan proces grejnog tela i prostora i grejno telo na osnovu prethodnih parametara vrši korekciju ukoliko je potrebno i na način na koji je potrebno.

DETEKCIJA OTVORENOG PROZORA

Detekcija otvorenog prozoraIli zaštita od bespotrebnog rada. Ovo znači da grejno telo može prepoznati kada je otvoren prozor/vrata. Naj- češće, detekcija otvorenog prozora ili vrata vrši se poređenjem temperature. Ukoliko u prostoru dođe do naglog gubitka temperature uređaj smatra da je neko namerno ili nenamerno otvorio prozor i smanjuje temperaturu najčešće na temperaturu zaštite od zamrzavanja.

Kada se temperatura u prostoru stabilizuje sistem se vraća na standardne parametre grejanja. Isključenje ili smanjenje temperature sprečava da se energija nepotrebno gubi kroz otvoren prozor.

DALJINSKA KONTROLA

Daljinska kontrolaDaljinska kontrola omogućava Vam da kontrolišete rad grejnog tela i kada se nalazite u prostoru. ADAX WiFi uređaji priključuju se na lokalnu WiFi mrežu i putem interneta možete upravljati vašim grejnim telima bez obzira gde se nalazite. Daljinsko upravljanje omogućava Vam i nedeljno programiranje uz mogućnost ne samo u smislu ponavljanja programa po unapred definisanom rasporedu već u skladu sa promenom životnog ritma Vi svakodnevno optimizujete vaš ciklus grejanja.

Kao i svi, ADAX je morao da prati zahteve vremena. Prvi modeli radijatora iz 60-ih godina imali su samo prekida ili mehanički termostat. Prilagođavajući se ECO DESIGN direktivama ADAX je unapredio svoje modele u skladu sa EU direktivama.

ADAX NEO je bez sumnje jedan od najboljih radijatora na tržištu koji nije samo efikasan već i više puta nagrađivan za izuzetan dizajn. Elegantan i tanak dizajn, 5 godina garancije i ekonomičnost čine ovaj proizvod liderom električnog grejanja. Mnogi su kopirali dizajn praveći slične grejne uređaje, ali nisu postigli isti kvalitet i nemaju petogodišnju garanciju. (Ono o čemu uvek vredi voditi računa). Potpuno je usklađen ECO dizajn sa ugrađenim nedeljnim tajmerom, adaptivnim pokretanjem i otvorenim otkrivanjem prozora. Novi NEO je daleko efikasniji od poslednjeg i ekološkog dizajna. Cena je teško promenjena, što je brilijantno s obzirom na povećanu nadogradnju tehnologije.

Rovex inženjering d.o.o.

ROVEX INŽENJERING d.o.o.
Đorđa Stanojevića 11b, lokal 7, 11070 Novi Beograd
+381 11 785 68 33
+381 11 311 52 08
prodaja@rovex.co.rs
www.rovex.rs

Advertisement
Klik za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Budućnost

Danci zadaju domaći zadatak u vezi sa OIE

Objavljeno

:

Od

Danska vlada je još 2012. usvojila plan prema kojem udeo obnovljivih izvora u energetskoj proizvodnji treba da poraste na 50 odsto do 2020., a zatim na 84 odsto do 2035. Za ostvarivanje ovog cilja, Danci će dobiti novog saborca – vetropark na moru snage 800MW.

Ministar za energetiku, komunalije i klimu Lars Lileholt je pohvalio ovaj projekat, opisavši ga kao veliki iskorak Danske ka ugljenično neutralnoj budućnosti. – Ovo će da bude naša najveća vetroelektrana na moru za sada i značajno će da doprinese lokalnom razvoju i zelenoj tranziciji – istakao je Lileholt.

Vetrenjače će, prema planu, nići u Severnom moru na oko 20 kilometara udaljenosti od obala grada Rinkobinga, na zapadu Jilanda. Lokacija je izabrana zato što baš na 20 kilometara od kopna Danci mogu da dobiju najviše čiste energije za uloženi novac. Priključenje vetroparka „Tor“ na dansku energetsku mrežu se očekuje između 2024. i 2027. godine. Ogromna vetroelektrana proizvodiće električnu energiju dovoljnu za oko 800 hiljada domaćinstava.

Vlada se nada da će u periodu od 2019. do 2025. srezati poreze za električnu energiju za više od 3 i po puta. Ukoliko se njihove težnje ostvare, prosečna danska porodica će na godišnjem nivou da uštedi oko 200 evra za potrušnju energije. Bravo Danci.

Nastavi sa čitanjem

Budućnost

Borba Vojvodine za očuvanje planete Zemlje

Objavljeno

:

Od

Lepa vest uoči 22. aprila, dana Planete Zemlje. Naime, Vlada Vojvodine utvrdila je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine kojom je predviđena zabrana korišćenja plastičnih kesa.

Ovom deklaracijom predviđeno je i da se upute preporuke opštinama i gradovima da do kraja 2020. godine bude uvedena zabrana za korišćenje plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. U predloženoj deklaraciji navodi se da će do kraja 2024. godine ustanove čiji je osnivač pokrajina morati da pripreme projektnu dokumentaciju za uvođenje energetski efikasnih sistema grejanja.

U planu je još jedan korak koji će ići u prilog zaštite naše planete. Nime, pokrajinska vlast u saradnji sa vlastima u osam gradova Vojvodine u narednih 10 godina unapređivaće javni gradski prevoz nabavkom ekološki prihvatljivijih vozila koja će trošiti alternativna goriva, navodi se u predloženom dokumentu. Pokrajinske vlasti obavezuju se i da će se angažovati na povećanju pokrivenosti Vojvodine šumama, jer je sada 6,51 odsto teritorije pod šumama, a najavljuje se i razvoj urbanog pošumljavanja radi ozelenjavanja naseljenih mesta. Inače, predložena deklaracija sadrži niz ciljeva i definisanih aktivnosti kako bi se Vojvodina suočila sa „ključnim izazovima našeg vremena u oblasti zaštite životne sredine“ i biće ponuđena na donošenje Skupštini Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Industrijski podovi

Fasade

Prijava na newsletter

Izdvajamo

Popularno