Connect with us
Energetska efikasnost

NOVI NORVEŠKI RADIJATORI u skladu sa EU standardima

┼áta nove norme EU zna─Źe i kako vam to koristi?

LOT20 ECO DESIGN STANDARDI EU

LOT20 pravila za grejna tela primenjuju se od 1. januara 2018. To je detektiva EU ─Źiji je cilj u─Źiniti proizvode za grejanje efikasnijim, kako bi se doprinelo naporima za smanjenje emisije CO2 ugljen dioksida. Mnogi postoje─çi proizvodi koji ne zadovoljavaju standarde vi┼íe ne─çe biti dostupni na tr┼żi┼ítu EU.

Evropski parlament je 2009. godine uspostavio okvirne smernice za novu direktivu ECO dizajna. Cilj direktive je bio da ure─Ĺaji budu ┼íto ekonomi─Źniji, kako bi se smanjila emisija gasova sa efektom staklene ba┼íte. Tra┼żene su nove mogu─çnosti koje ─çe smanjiti koli─Źinu energije koju grejalica koristi tokom svog ┼żivotnog veka.

Nove direktive daju korisniku mogu─çnost odabira ekolo┼íkih i ekonomi─Źnih grejnih tela Promene LOT20 su velike za industriju grejanja. Od 1. januara 2018. godine, greja─Źi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu se proizvoditi za prodaju u EU. Nije dozvoljeno isporu─Źivati proizvode koji ne zadovoljavaju standarde, a proizvedeni su posle 01.01.2018. Proizvodi koji su proizvedeni pre 2018. godine i dalje se mogu prodavati.

„Podru─Źje primene“

Nova direktiva se odnosi na:

„Grejna tela za upotrebu u doma─çinstvu sa nominalnom toplotnom snagom od 50 kW ili manje i grejna tela za komercijalnu upotrebu sa nominalnom toplotnom snagom proizvoda ili pojedina─Źnih segmenata od 120 kW ili manje“.

Odjednom, ranije nepoznate funkcije, moraju postati obavezni deo karakteristika grejnih tela. Funkcije kao ┼íto je „adaptivni start“ su imale tehni─Źka imena ali se nisu primenjivala, a kada su u┼íla u pravila EU proizvo─Ĺa─Źi su ih morali razviti za potrebe tr┼żi┼íta i ugraditi u svoje proizvode.

Svaki od proizvoda mora imati slede─çe funkcije:

NEDELJNO PROGRAMIRANJE

Nedeljno programiranjeUvek ka┼żemo da je najva┼żnija funkcija ┼ítednje energije nedeljno programiranje. U su┼ítini, nedeljno programiranje vam omogu─çava da napravite raspored kada ─çe grejna telo da se uklju─Źi, odnosno isklju─Źi ili podesi temperaturu u skladu sa va┼íim ┼żivotnim potrebama. Idealno je da grejno telo radi samo onoliko vremena koliko je potrebno da Vi imate maksimalan komfor grejanja.

Dobrim programiranjem izbegavate nepotrebno tro┼íenje energije kada Vam ona nije neophodna i na taj na─Źin smanjujete emisiju gasova staklene ba┼íte i ┼ítedite svoj novac.

ADAPTIVNI ECO START

Adaptivni Eco startAdaptivni start je program koji predvi─Ĺa kada je optimalno uklju─Źiti grejanje da bi se ┼żeljena temperatura postigla u odre─Ĺeno vreme. Grejno telo na osnovu predhodno zapam─çenih parametara odre─Ĺuje optimalno vreme za po─Źetak zagrevanja. Samo zadajte grejnom telu u koje vreme ┼żelite da soba dostigne ┼żeljenu temperaturu. Onda ostavite grejno telo da samo odradi ostatak.

Proces adaptivnog starta je interaktivan proces grejnog tela i prostora i grejno telo na osnovu prethodnih parametara vr┼íi korekciju ukoliko je potrebno i na na─Źin na koji je potrebno.

DETEKCIJA OTVORENOG PROZORA

Detekcija otvorenog prozoraIli za┼ítita od bespotrebnog rada. Ovo zna─Źi da grejno telo mo┼że prepoznati kada je otvoren prozor/vrata. Naj─Źe┼í─çe, detekcija otvorenog prozora ili vrata vr┼íi se pore─Ĺenjem temperature. Ukoliko u prostoru do─Ĺe do naglog gubitka temperature ure─Ĺaj smatra da je neko namerno ili nenamerno otvorio prozor i smanjuje temperaturu naj─Źe┼í─çe na temperaturu za┼ítite od zamrzavanja.

Kada se temperatura u prostoru stabilizuje sistem se vra─ça na standardne parametre grejanja. Isklju─Źenje ili smanjenje temperature spre─Źava da se energija nepotrebno gubi kroz otvoren prozor.

DALJINSKA KONTROLA

Daljinska kontrolaDaljinska kontrola omogu─çava Vam da kontroli┼íete rad grejnog tela i kada se nalazite u prostoru. ADAX WiFi ure─Ĺaji priklju─Źuju se na lokalnu WiFi mre┼żu i putem interneta mo┼żete upravljati va┼íim grejnim telima bez obzira gde se nalazite. Daljinsko upravljanje omogu─çava Vam i nedeljno programiranje uz mogu─çnost ne samo u smislu ponavljanja programa po unapred definisanom rasporedu ve─ç u skladu sa promenom ┼żivotnog ritma Vi svakodnevno optimizujete va┼í ciklus grejanja.

Kao i svi, ADAX za norve┼íki radijator je morao da prati zahteve vremena. Prvi modeli radijatora iz 60-ih godina imali su samo prekida ili mehani─Źki termostat. Prilago─Ĺavaju─çi se ECO DESIGN direktivama ADAX je unapredio svoje modele u skladu sa EU direktivama.

ADAX NEO je bez sumnje jedan od najboljih radijatora na tr┼żi┼ítu koji nije samo efikasan ve─ç i vi┼íe puta nagra─Ĺivan za izuzetan dizajn. Elegantan i tanak dizajn, 5 godina garancije i ekonomi─Źnost ─Źine ovaj proizvod liderom elektri─Źnog grejanja. Mnogi su kopirali dizajn prave─çi sli─Źne grejne ure─Ĺaje, ali nisu postigli isti kvalitet i nemaju petogodi┼ínju garanciju. (Ono o ─Źemu uvek vredi voditi ra─Źuna). Potpuno je uskla─Ĺen ECO dizajn sa ugra─Ĺenim nedeljnim tajmerom, adaptivnim pokretanjem i otvorenim otkrivanjem prozora. Novi NEO je daleko efikasniji od poslednjeg i ekolo┼íkog dizajna. Cena je te┼íko promenjena, ┼íto je brilijantno s obzirom na pove─çanu nadogradnju tehnologije.

Rovex in┼żenjering d.o.o.

ROVEX IN┼ŻENJERING d.o.o.
─Éor─Ĺa Stanojevi─ça 11b, lokal 7, 11070 Novi Beograd
+381 11 785 68 33
+381 11 311 52 08
prodaja@rovex.co.rs
www.rovex.rs