Connect with us
Energetska efikasnost

Godina velikih promena u energetici, obnovljivi izvori i energetska efikasnost prioriteti

ÔÇ×Ovo je godina velikih promena u energetici, pripremili smo ─Źetiri nova zakona kao osnovu za velike investicije i proizvodnju toplotne i elektri─Źne energije iz obnovljivih izvora, hidroelektrana, gasnih i solarnih elektrana, kao i postrojenja na vetar i biomasu. Da postepeno gasimo termoelektrane, jer nemamo vi┼íe novca da pla─çamo emisije ugljen-dioksida, koje su jako visokeÔÇť, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlovi─ç, u jutranjem programu Televizije K1.

Ona je podsetila i da ─çe Srbija po prvi put dobiti zakon o obnovljivim izvorima energije, koji ne zna─Źi samo zabranu izgradnje hidroelektrana u za┼íti─çenim podru─Źjima.

ÔÇ×Va┼żno je da se vi┼íe posvetimo proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Da omogu─çimo privredi i gra─Ĺanima da postave solarne panele, da smanje ra─Źune za energiju, da ih kada se vrate sa odmora sa─Źeka njihova energija. Nulta emisija svih gasova je na┼í ciljÔÇť, rekla je Mihajlovi─çeva.

Potpredsednica Vlade rekla je i da ─çe se u ─Źetvrtak u parlamentu na─çi i zakon o energetskoj efikasnosti.

ÔÇ×Da kona─Źno na─Ĺemo na─Źin da ljudi izoluju zgrade i ku─çe, da promene vrata i prozore. Dr┼żava ─çe u─Źestvovati sa 50% sredstava u tome i od juna ─çemo imati upravu za energetsku efikasnost. Kroz jedinice lokalnih samouprava bi─çe raspisani javni pozivi, ho─çemo da prve konkurse zavr┼íimo do leta i da do nove godine mo┼żemo da ka┼żemo da smo pokrenuli bar 10 odsto doma─çinstava. Novac u fondu bi─çe obezbe─Ĺen kako iz bud┼żetskih sredstava, tako i kroz me─Ĺunarodne finansijske institucije sa kojima sara─ĹujemoÔÇť, podsetila je Mihajlovi─çeva.

Izvor: www.mre.gov.rs