Connect with us
Energetska efikasnost

Godina velikih promena u energetici, obnovljivi izvori i energetska efikasnost prioriteti

Ovo je godina velikih promena u energetici, pripremili smo četiri nova zakona kao osnovu za velike investicije i proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivih izvora, hidroelektrana, gasnih i solarnih elektrana, kao i postrojenja na vetar i biomasu. Da postepeno gasimo termoelektrane, jer nemamo više novca da plaćamo emisije ugljen-dioksida, koje su jako visoke“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, u jutranjem programu Televizije K1.

Ona je podsetila i da će Srbija po prvi put dobiti zakon o obnovljivim izvorima energije, koji ne znači samo zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Važno je da se više posvetimo proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Da omogućimo privredi i građanima da postave solarne panele, da smanje račune za energiju, da ih kada se vrate sa odmora sačeka njihova energija. Nulta emisija svih gasova je naš cilj“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade rekla je i da će se u četvrtak u parlamentu naći i zakon o energetskoj efikasnosti.

Da konačno nađemo način da ljudi izoluju zgrade i kuće, da promene vrata i prozore. Država će učestvovati sa 50% sredstava u tome i od juna ćemo imati upravu za energetsku efikasnost. Kroz jedinice lokalnih samouprava biće raspisani javni pozivi, hoćemo da prve konkurse završimo do leta i da do nove godine možemo da kažemo da smo pokrenuli bar 10 odsto domaćinstava. Novac u fondu biće obezbeđen kako iz budžetskih sredstava, tako i kroz međunarodne finansijske institucije sa kojima sarađujemo“, podsetila je Mihajlovićeva.

Izvor: www.mre.gov.rs