Connect with us
Enterijer

Podno grejanje i razli─Źite podne obloge ÔÇô Energetska efikasnost va┼íeg doma

Grejanje
Energetska efikasnost

Nekada su se za podno grejanje gotovo isklju─Źivo koristili kamen i kerami─Źke plo─Źice. Kakva je danas situacija?

Sa porastom svesti o ograni─Źenosti prirodnih resursa i potrebi za ┼ítednjom energije na celoj planeti, porasla je i svest o va┼żnosti energetske efikasnosti, naro─Źito u gra─Ĺevinarstvu. Ona se ogleda u upotrebi odr┼żivih i kvalitetnih materijala, odnosno u ugradnji sistema koji ─çe omogu─çiti energetski najefikasnije i najekonomi─Źnije funkcionisanje nekog objekta, bilo da je re─Ź o rasveti, ventilaciji, hla─Ĺenju, grejanju itd.

Pojedini stru─Źnjaci smatraju da je podno grejenje energetski najefikasniji sistem grejanja, jer podno grejanje, bez obzira na vrstu energenta, radi sa niskim temperaturama. Tro┼íkovi za grejanje u najhladnijim zimskim mesecima predstavljaju i do 75% tro┼íkova za energente. Dva su osnovna tipa podnog grejanja: TOPLOVODNO PODNO GREJANJE, odnosno sistem podnog grejanja na pogon pumpe, koji se naziva i mokrim sistemom, i drugi, ELEKTRI─îNO PODNO GREJANJE, koje se naziva i suvim sistemom. Za zagrevanje vode mogu da se koriste razli─Źiti energenti: gas, lo┼ż-ulje, ─Źvrsta goriva, elektri─Źna energija, solarna energija, geotermalna energija itd.

Sistem podnog grejanja

Sistem podnog grejanja

Podno grejanje kao grejno telo koristi celu povr┼íinu poda i funkcioni┼íe na taj na─Źin ┼íto, nakon zagrevanja povr┼íinskog materijala, emituje toplotu koju je materijal prethodno upio.

// Zbog zakona termodinamike, toplota se kre─çe odozdo navi┼íe, zbog velike i kontinualne povr┼íine grejnog tela nisu potrebne visoke temperature, a toplota se raspore─Ĺuje ravnomerno kroz vazduh. //

Samim tim se i temperatura prostora mo┼że odr┼żavati ne┼íto ni┼żom, ─Źak 2-3┬░C, u odnosu na klasi─Źno centralno grejanje. Smanjenje temperature u prostoru za samo 1┬░C, na godi┼ínjem nivou mo┼że da dovede do u┼ítede od 3-5% na energentima. Pored toga, ne┼íto ni┼ża temperatura je optimalnija i zdravija za organizam.

Za oblaganje podova u enterijeru se koriste najrazli─Źitiji materijali. Nekada su se za podno grejanje gotovo isklju─Źivo koristili kamen i kerami─Źke plo─Źice. Sa napretkom i razvojem tehnologija proizvodnje razli─Źitih materijala, spektar podnih obloga koje se mogu polagati na podno grejanje se zna─Źajno pro┼íirio.

Kamen

Jo┼í su stari Rimljani prepoznali kamen kao odgovaraju─çu podnu oblogu za polaganje preko hipukausti─Źnog grejanja, prete─Źe dana┼ínjeg podnog grejanja. I dan danas se, uz kerami─Źke plo─Źice, smatra najboljom podnom oblogom za polaganje na podno grejanje. Kamen je materijal koji odli─Źno provodi toplotu budu─çi da ima najmanji toplotni otpor. Osim toga, kamen ima sposobnost da akumulira toplotu i da je nakon prestanka zagrevanja jo┼í neko vreme emituje.

Istovremeno, to je sasvim prirodan i ekolo┼íki materijal, pogodan za zdravlje, stamen i ─Źvrst, izuzetno otporan na habanje i mehani─Źka o┼íte─çenja. Uz sve to je i vrlo dekorativan. Pored razli─Źitih vrsta kamena poput kre─Źnjaka ili ┼íkriljca, za polaganje na podno grejanje se koriste i granit i mermer. Mermer je izuzetan provodnik toplote, dostupan u vi┼íe debljina. Njegova prirodna elegancija mo┼że izgledati suptilno ili smelo, u zavisnosti od ukusa.

// Kamen spada u red hladnih podnih obloga, ┼íto je leti vrlo prijatno, ali bez podnog grejanja zimi efekat mo┼że biti suprotan.//

Tako─Ĺe, ┼íto su kamene plo─Źe deblje, to ─çe im trebati vi┼íe vremena da se zagreju. Temperatura na povr┼íini kamena ne bi trebalo da pre─Ĺe 35┬░C.

Keramika

Pored kamena, kerami─Źke plo─Źice su naj─Źe┼í─çi izbor za polaganje na podove sa ugra─Ĺenim sistemom za podno grejanje. Odli─Źan su provodnik toplote, njihova debljina je relativno mala, a krasi ih i izuzetna otpornost na habanje. Odavno se ne koriste samo za oblaganje kupatila i kuhinja, gde je njihova primena, pre svega, vrlo funkcionalna, ve─ç i u celom enterijeru, budu─çi da se u dizajnu daleko odmaklo pa su primerene za sve prostorije. Veoma je va┼żno da se prilikom postavljanja na podno grejanje koristi kvalitetan lepak, kao i separaciona membrana. Oni ─çe spre─Źiti da se potencijalne kontrakcione pukotine iz cementne ko┼íuljice prenesu na podne obloge.

Sistem podnog grejanja

Kerami─Źke plo─Źice kao podna obloga za podno grejanje

// I kerami─Źke plo─Źice spadaju u red hladnih podnih obloga pa zimi mogu biti neprijatne na dodir ukoliko je podno grejanje isklju─Źeno. Sre─çom, zbog tankog profila, vrlo brzo se greju i posti┼żu radnu temperaturu.

Drvo

Dugo se, sasvim opravdano, izbegavalo polaganje drvenih podnih obloga na podove sa podnim grejanjem, ali se sa izumom vi┼íeslojnih parketa ova praksa zna─Źajno promenila jer je njihova specifi─Źna konstrukcija pove─çala stabilnost drveta. To je omogu─çilo polaganje parketa na podove sa toplovodnim podnim grejanjem (ni u kom slu─Źaju se ne preporu─Źuje polaganje drvenih podnih obloga na elektri─Źno podno grejanje!). Unakrsno postavljeni slojevi drveta, pod uglom od 90┬░, stabilizovali su drvo u velikoj meri.

// Na podnom grejanju najbolje su se pokazali dvoslojni parketi ─Źija debljina je ne┼íto tanja (obi─Źno se kre─çe izme─Ĺu 9 i 13 mm) kako bi se smanjio toplotni otpor i pove─çala toplotna provodljivost.

Pored njih, mogu se koristiti i troslojni parketi ─Źija je stabilnost tako─Ĺe izuzetna. Masivni parket se ne preporu─Źuje za polaganje na podno grejanje zbog veoma velike opasnosti od deformacije.

Od vrsta drveta najbolje se pokazao hrast i tamnije vrste, i uop┼íte, tvrde vrste drveta, kao i termotretirano drvo, dok bi bukvu, tre┼ínju, jasen, kanadski javor, jatobu, a prema nekim istra┼żivanjima, sve vrste drveta koje rastu na ju┼żnoj zemljinoj hemisferi trebalo izbegavati.

Pokazalo se, zatim, da i specifi─Źni slogovi, poput ÔÇŁriblje kostiÔÇŁ ili slaganja u kvadrate pove─çavaju stabilnost drveta i smanjuju mogu─çnost pojave zazora me─Ĺu lamelama, u odnosu na, recimo, paralelni slog. Pored toga i selekcija drveta uti─Źe na stabilnost na podnom grejanju ÔÇô preporu─Źuju se parketi sa mirnijom, radijalnom teksturom (tzv. ÔÇ×frizÔÇť) u odnosu na one sa tangencijalnom (tzv. ÔÇ×fladerÔÇť) jer je utezanje drveta upola manje.

Podno grejanje na parketu

Podno grejanje i drvene podne obloge

Od zavr┼íne, povr┼íinske obrade, prednost se daje uljenim ili voskiranim povr┼íinama u odnosu na lakirane zbog mogu─ç- nosti slepljivanja po bo─Źnim spojevima.

Va┼żno je skrenuti pa┼żnju na ─Źinjenicu da temperatura merena na povr┼íini parketa ne bi trebalo da prelazi 25┬░C, te da relativnu vla┼żnost vazduha treba odr┼żavati izme─Ĺu 50 i 65% (preporu─Źuje se preko 60%) kako bi se izbegla pojava zazora i pukotina. Prilikom polaganja obavezno lepiti parket celom povr┼íinom na podlogu trajnoelasti─Źnim lepilima koja se ne izra─Ĺuju na vodenoj osnovi. Parket na podnom grejanju ne treba prekrivati tepisima niti tapisonima jer se ispod njih razvija vi┼ía povr┼íinska temperatura nego kod otvorenog poda ┼íto dovodi do intenzivnijeg rasu┼íivanja drveta i pojave ve─çih pukotina.

Laminat

Laminati kao podne obloge su se odli─Źno pokazali na tradicionalnom podnom grejanju koje se ugra─Ĺuje u ko┼íuljicu. Laminat se mora postaviti suvomonta┼żno (ÔÇ×plivaju─çiÔÇť) uz odgovaraju─çu podlogu. Plivaju─çe polaganje i ─Źvrst klik spoj spre─Źavaju razdvajanje lamela i pojavu zazora kad je grejanje uklju─Źeno. Potencijalni problemi sa kondenzacijom re┼íavaju se postavljanjem paronepropusne brane ispod podloge. U slu─Źaju da se grejanje postavlja na cementnu ko┼íuljicu, neophodne su konsultacije sa dobavlja─Źem laminata i podnog grejanja da bi se proverila kompatibilnost. Temperatura laminata ne bi trebalo da prelazi 27┬░C.

Vinil

Podne obloge od vinila i luksuzne vinil plo─Źe ÔÇô LVT su dale odli─Źne rezultate u kombinaciji sa podnim grejanjem. I ina─Źe tople podne obloge, dodatno su pod u─Źinile prijatnim u zimskom periodu, uz moderan izgled, otpornu povr┼íinu i jednostavno odr┼żavanje. Kao i laminat, ove podloge se znatno br┼że greju i hlade od kamena ili keramike. Pojedini proizvo─Ĺa─Źi izra─Ĺuju podove od vinila koji su kompatibilni i sa elektri─Źnim podnim grejanjem. Prilikom odabira i kupovine vinila, svakako se treba konsultovati sa dobavlja─Źem da bi se izbegli ne┼żeljeni problemi. Tokom kori┼í─çenja, treba voditi ra─Źuna da temperatura poda ne prelazi 26┬░C.

Linoleum

Linoleum i marmoleum su tanki prirodni materijali pogodni za upotrebu u ku─çi i u prostorijama koje zahtevaju ve─çu higijensku ispravnost (zabavi┼ítima, ┼íkolama, ordinacijma, bolnicamaÔÇŽ) budu─çi da su antimikoti─Źni, antibakterijski i antistati─Źni, a istovremeno pru┼żaju gotovo neograni─Źene mogu─çnosti u dizajnu. Pri tom su se pokazali kao veoma pogodne podne obloge za polaganje na podno grejanje, s tim da se, budu─çi da su prirodni materijali, pona┼íaju sli─Źno kao i drvo. Dakle, prilikom ugradnje, sistem podnog grejanja mora biti polo┼żen u cementnu ko┼íuljicu ili bar prekriven slojem samoniveliraju─çe mase u debljini od najmanje 6 mm. Temperatura poda u eksploataciji ne bi trebalo da pre─Ĺe 26┬░C.

Guma

Guma je prirodni materijal izuzetnih svojstava. Svrstava se u red najtoplijih podnih obloga, a zahvaljuju─çi relativnoj toplotnoj provodljivosti brzo se zagreva kada se koristi na podnom grejanju. Na podnom grejanju se pona┼ía sli─Źno kao i linoleum u marmoleum i prilikom ugradnje sistema podnog grejanja mora se voditi ra─Źuna da on bude polo┼żen u cementnu ko┼íuljicu ili prekriven sa 6 mm samoniveliraju─çe mase. Temperatura poda ne sme da pre─Ĺe 26┬░C.

Pluta

Pluta je izuzetan materijal za sve namene, a odli─Źno se pokazala i kao podna obloga budu─çi da je trajno elasti─Źna, antialergijska, antibakterijska, antimikoti─Źna, otporna na habanje, veoma prijatna na dodir, apsorbuje buku pri hodanju i otporna je na vlagu. Mo┼że se polagati i na podove sa toplovodim podnim grejanjem, ali se zbog ─Źinjenice da je pluta vrhunski izolator mora voditi ra─Źuna da njena debljina ne pre─Ĺe 10 mm kako toplotni otpor ne bi bio prevelik. To je ujedno i razlog za┼íto se pluta znatno sporije zagreva od npr. laminata ili drveta. Temperatura poda ne bi trebalo da pre─Ĺe 28┬░C.

Podno grejanje i tepih

Podno grejanje i tepih

Tepisi

Tepisi od zida do zida se sve ─Źe┼í─çe postavljaju i kod nas, dok su u nekim delovima sveta gra─Ĺevinski standard. On su sami po sebi topli, ali se i oni mogu grejati sistemom podnog grejanje. Grejni kablovi i mre┼że moraju biti prekriveni sa najmanje 10 mm debelim slojem gra─Ĺevinskog lepka ili samoniveliraju─çe betonske mase.

To osigurava dobro raspodelu temperature i toplote po celoj povr┼íinu poda. Tepisi imaju efekat termoizolatora na podno grejanje. To zna─Źi da ─çe sistemu podnog grejanja koji je ugra─Ĺen ispod gustog vunenog tepiha trebati ipak malo vi┼íe vremena da postigne i odreaguje na sobnu temperaturu. Prilikom postavljanja ovih podnih obloga, mora se voditi ra─Źuna o tome da podloga koja se postavlja ispod njih ne bude izolator kako bi sistem funkcionisao.

Najve─çe zamerke podnom grejanju su mogu─çnost dizanja pra┼íine i pojava alergija, kao i specifi─Źna tromost nogu koja se javlja zbog toplotne inverzije (ljudsko telo je naviklo da mu je gore toplije, dok je kod podnog grejanja obrnut slu─Źaj). Ipak, sve ─Źe┼í─çe se navodi kako je strujanje pra┼íine kod podnog grejanja znatno manje u odnosu na klasi─Źne radijatore zbog manjeg strujanja vazduha, a ni┼ża radna temperatura spre─Źava prekomerno isu┼íivanje sluzoko┼że i pove─çava ukupni komfor.
Izbor je na vamaÔÇŽ

Autor: Isidora Gordi─ç