Connect with us
Građevina

Kako odabrati najbolje građevinske mašine?

Cena građevinskih mašina

Rad na građevini nije moguć bez specijalnih mašina koje olakšavaju rad na zemlji i rad na visini. Svakom izvođaču radova je cilj da snizi troškove gradnje i ostvari veću razliku u odnosu na konačnu cenu, a jedan od odličnih načina je da se uštedi na mašinama koje će biti pažljivo odabrane, jeftinije i efikasnije u radu.

Koji se saveti mogu primeniti, a da građevinske mašine budu isplative za ulaganje? Od čega zavisi njihova cena? Kako odabrati najbolje građevinske mašine? Kupiti nove ili polovne?

Od dobrog izbora zavisi bezbednost radnika, kvalitet gradnje i zarada. Pročitajte tekst i odaberite najbolje mašine za građevinsku delatnost.

Koje su mašine neophodne za izvođenje radova u građevinarstvu?

Pre započinjanja svakog posla izvođač zna da mora napraviti popis neophodnost materijala, ljudstva i građevinskih mašina.

U većini situacija postoji mogućnost da se uz veće angažovanje radne snage zamene neke mašine i tako napravi ušteda. Ipak, trebalo bi dobro razmisliti i o drugim efektima u tom slučaju. Tako, na primer, ako se ne angažuje mašina za rad na visini radnici će morati ručno da rade sav posao. Da li je to po nekad jeftinije, jeste, ali se ne gleda ukupan efekat takve organizacije, na žalost ne.

Radnici će biti jeftiniji, ali sporiji što će uticati na dinamiku rada, ali i moguće je na kvalitet. Osim ovoga, postoji i posredan efekat gde je potrebna i veća bezbednost radnika za takve poslove, veće angažovanje bezbednosne opreme i podršku na radu.

Potrebno je pored klasičnih mašina (kamion, utovarivač, bager), angažovati i specijalne kao što je (telehander, makazaste platforme) i to birati modele koji se lako transformišu za različite poslove i tako štede novac.

Kako da cena građevinskih mašina ( telehender, platforme, dizalice) bude što povoljnija?

Cena građevinskih mašina varira od toga da li su nove ili polovne ili se iznajmljuju na određeni period. Troškovi značajno variraju pa je dobro odlučiti pravilno da bi se snizili troškovi i za buduće poslovanje.

TELEHENDLER

Foto: SAB doo / TELEHENDLER

U slučaju da vam neka od mašina treba na svakom gradilištu i obuhvata više poslova iz visokogradnje ili niskogradnje, onda je njena kupovina opravdan trošak. U slučaju da je to, na primer za telehender cena varira i od nosivosti i od visine na koju diže teret, ali i od dodataka koji se postavljaju na teleskopski bum.

Ako znate da vam trebaju i dodaci i da se često koriste, ne bi bilo loše da se investira i u njihovu kupovinu iako će u tom slučaju za konkretan telehender cena biti znatno viša.
Može se uštedeti ako se kupe polovne mašine, ali su vam potrebni pouzdani dobavljači koji prodaju operativne i kvalitetne polovne mašine.
Za sve ostale poslove, mašine se mogu iznajmiti i tako sniziti troškove održavanja sopstvenog voznog parka.

Dobar plan je osnov svakog posla. Nemojte generalizovati gradilišta i za svako uradite opsežnu analizu direktnih i posrednih troškova i napravite finansijsku konstrukciju za nabavku specijalnih mašina koje će ubrzati posao i poštedeti radnike.

Ne treba gledati isključivo cenu, već i celokupnu dobit ako iznajmite ili kupite neku od mašina. Tako će prihod biti veći, a svaki građevinski posao uspešan!