Connect with us
Gra─Ĺevina

Kako odabrati najbolje gra─Ĺevinske ma┼íine?

Rad na gra─Ĺevini nije mogu─ç bez specijalnih ma┼íina koje olak┼íavaju rad na zemlji i rad na visini. Svakom izvo─Ĺa─Źu radova je cilj da snizi tro┼íkove gradnje i ostvari ve─çu razliku u odnosu na kona─Źnu cenu, a jedan od odli─Źnih na─Źina je da se u┼ítedi na ma┼íinama koje ─çe biti pa┼żljivo odabrane, jeftinije i efikasnije u radu.

Koji se saveti mogu primeniti, a da gra─Ĺevinske ma┼íine budu isplative za ulaganje? Od ─Źega zavisi njihova cena? Kako odabrati najbolje gra─Ĺevinske ma┼íine? Kupiti nove ili polovne?

Od dobrog izbora zavisi bezbednost radnika, kvalitet gradnje i zarada. Pro─Źitajte tekst i odaberite najbolje ma┼íine za gra─Ĺevinsku delatnost.

Koje su ma┼íine neophodne za izvo─Ĺenje radova u gra─Ĺevinarstvu?

Pre zapo─Źinjanja svakog posla izvo─Ĺa─Ź zna da mora napraviti popis neophodnost materijala, ljudstva i gra─Ĺevinskih ma┼íina.

U ve─çini situacija postoji mogu─çnost da se uz ve─çe anga┼żovanje radne snage zamene neke ma┼íine i tako napravi u┼íteda. Ipak, trebalo bi dobro razmisliti i o drugim efektima u tom slu─Źaju. Tako, na primer, ako se ne anga┼żuje ma┼íina za rad na visini radnici ─çe morati ru─Źno da rade sav posao. Da li je to po nekad jeftinije, jeste, ali se ne gleda ukupan efekat takve organizacije, na ┼żalost ne.

Radnici ─çe biti jeftiniji, ali sporiji ┼íto ─çe uticati na dinamiku rada, ali i mogu─çe je na kvalitet. Osim ovoga, postoji i posredan efekat gde je potrebna i ve─ça bezbednost radnika za takve poslove, ve─çe anga┼żovanje bezbednosne opreme i podr┼íku na radu.

Potrebno je pored klasi─Źnih ma┼íina (kamion, utovariva─Ź, bager), anga┼żovati i specijalne kao ┼íto je (telehander, makazaste platforme) i to birati modele koji se lako transformi┼íu za razli─Źite poslove i tako ┼ítede novac.

Kako da cena gra─Ĺevinskih ma┼íina ( telehender, platforme, dizalice) bude ┼íto povoljnija?

Cena gra─Ĺevinskih ma┼íina varira od toga da li su nove ili polovne ili se iznajmljuju na odre─Ĺeni period. Tro┼íkovi zna─Źajno variraju pa je dobro odlu─Źiti pravilno da bi se snizili tro┼íkovi i za budu─çe poslovanje.

TELEHENDLER

Foto: SAB doo / TELEHENDLER

U slu─Źaju da vam neka od ma┼íina treba na svakom gradili┼ítu i obuhvata vi┼íe poslova iz visokogradnje ili niskogradnje, onda je njena kupovina opravdan tro┼íak. U slu─Źaju da je to, na primer za telehender cena varira i od nosivosti i od visine na koju di┼że teret, ali i od dodataka koji se postavljaju na teleskopski bum.

Ako znate da vam trebaju i dodaci i da se ─Źesto koriste, ne bi bilo lo┼íe da se investira i u njihovu kupovinu iako ─çe u tom slu─Źaju za konkretan telehender cena biti znatno vi┼ía.
Mo┼że se u┼ítedeti ako se kupe polovne ma┼íine, ali su vam potrebni pouzdani dobavlja─Źi koji prodaju operativne i kvalitetne polovne ma┼íine.
Za sve ostale poslove, ma┼íine se mogu iznajmiti i tako sniziti tro┼íkove odr┼żavanja sopstvenog voznog parka.

Dobar plan je osnov svakog posla. Nemojte generalizovati gradili┼íta i za svako uradite opse┼żnu analizu direktnih i posrednih tro┼íkova i napravite finansijsku konstrukciju za nabavku specijalnih ma┼íina koje ─çe ubrzati posao i po┼ítedeti radnike.

Ne treba gledati isklju─Źivo cenu, ve─ç i celokupnu dobit ako iznajmite ili kupite neku od ma┼íina. Tako ─çe prihod biti ve─çi, a svaki gra─Ĺevinski posao uspe┼ían!