Connect with us
Arhitektura

Me─Ĺunarodni konkurs za arhitektonske ideje: Redefinisanje zapadne rivijere Soluna

Osnovan 315. godine pre nove ere i nazvan po imenu princeze Tesalonike Makedonske, sestre Aleksandra Velikog, Solun je istorijski grad koji se razvijao kroz vekove. Zahvaljujuc╠üi svom polo┼żaju u severozapadnom delu Egejskog mora, Solun je postao multietni─Źka metropola. Grci, Rimljani, Turci osmanlije, Sloveni i Jevreji prolazili su vekovima kroz ovaj grad, ostaviv┼íi svoj trag u samoj ┬ákulturi grada i njenoj arhitekturi.

Solunski kišobrani

ÔÇťSolunski ki┼íobraniÔÇť, isto─Źna obalaÔÇťSolunski ki┼íobraniÔÇť, isto─Źna obala

ÔÇťSolunski ki┼íobraniÔÇť, isto─Źna obala

Zapadna obala, uklju─Źujuc╠üi gradsku luku, nekada je bila proizvodna zona, a sada je idealno sme┼ítena kako bi usmerila razvoj grada i njegovu obnovu u ┼żivi regionalni i me─Ĺunarodni centar. Na┼żalost, danas je podru─Źje zapadne obale slabo iskori┼íteno urbano podru─Źje koje predstavlja verovatno jedno od najnerazvijenijih podru─Źja grada. Slabi imid┼ż, ┼żivahnost grada kao i njegovu produktivnost. Nekoliko dosada┼ínjih inicijativa za promena ka urbanom rastu i produktivnosti nije zavr┼íemo uspe┼íno. Izazov i dalje ostaje.

Solunska zapadna obala, devastirani objekti

Solunska zapadna obala, devastirani objekti

Konkurs za arhitekturu ÔÇ×ArXellence 2ÔÇť je otvoren i besplatan, jednostepeni me─Ĺunarodno takmi─Źenje ideja koje za cilj ima da istakne inovativni dizajn kao idealno sredstvo za uspeh nove Centralne poslovne oblasti (CBD) Soluna. Takmi─Źenje sponzori┼íe i organizuje ALUMIL – me─Ĺunarodna kompanija sa sedi┼ítem u Gr─Źkoj, specijalizovana za razvoj naprednih arhitektonskih aluminijumskih sistema – i podr┼żana od strane Me─Ĺunarodne unije arhitekata (UIA). Sprovodic╠üe se prema UNESCO-vim standardnim pravilima za me─Ĺunarodna takmi─Źenja u arhitekturi i urbanisti─Źkom planiranju i preporukama za najbolju praksu UIA-e.

Detaljnije, predmet konkursa je dizajn novog CBD-a na ┼íirem prostoru od 120.000 m2 iza luke. Povoljna lokacija tog podru─Źja uz gradsku luku, u blizini istorijskog gradskog jezgra i vrlo blizu va┼żnih putnih i ┼żelezni─Źkih mre┼ża, kao i industrijskih zona i logisti─Źke infrastrukture, nudi moguc╠ünosti za odr┼żivi ekonomski razvoj. Dalje, podru─Źje c╠üe se zna─Źajno razviti nakon zavr┼íetka velikih perspektivnih infrastrukturnih projekata, kao ┼íto je pro┼íirenje luke, nove metro mre┼że Soluna i potencijalni razvoj zapadne prigradske ┼żeleznice. I na kraju, ali ne manje bitno, nastavak preure─Ĺenja aerodroma u Solunu dove┼íc╠üe do (2021.) pro┼íirenja modernog aerodroma sa znatno povec╠üanim kapacitetom, koji c╠üe grad dalje povezati sa svetom.

Solunska zapadna obala, predmet konkursa

Solunska zapadna obala, predmet konkursa

Stoga, sa jakim potencijalom preure─Ĺenja, Konkurs za arhitektonske ideje ÔÇ×ArXellence 2ÔÇť predstavlja glavni izazov urbane obnove. To je prvi i najva┼żniji korak ka ispunjenju o─Źekivanja novog, kosmopolitskog Soluna. Veruje se da c╠üe vizionarske ┼íeme otvoriti put obnavljanju ovog oronulog gradskog podru─Źja kroz inicijative lokalne uprave i u─Źe┼íc╠üem privatnog sektora. Potvr─Ĺujuc╠üi svoju va┼żnost i zna─Źaj za javnost, konkurs se odvija pod pokroviteljstvom gr─Źkog Ministarstva ┼żivotne sredine i energetike, regionalne vlade Centralne Makedonije, op┼ítine Solun, Tehni─Źke komore Gr─Źke (ogranka Centralne Makedonije) i Saveta arhitekata Soluna.

Takmi─Źenje je po─Źelo 9. marta 2020. godine, a prijave c╠üe biti otvorene do 25. maja 2020. Rok za prijavu je 15. oktobar 2020. Nagrade c╠üe iznositi 60.000 ÔéČ, a 6 pobednika, zajedno sa 4 po─Źasna priznanja, su najavljene za 25. novembar 2020. Ceremoniji dodele nagrada usledic╠üe dvadesetodnevna izlo┼żba u Gradskoj skup┼ítini Soluna kao i izlo┼żba u Solunskoj muzi─Źkoj dvorani. Da biste dobili zvani─Źnie UIA-ove informacije konkursa i registrovali se, posetite stranicu takmi─Źenja:

www.alumil.com/arxellence.

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izlo┼żbeni salon
Milutina Milankovi─ça 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
projektbiro@alumil.com

www.alumil.com