Connect with us
Promo

Nova fabrika jača evropsku mrežu proizvodnje

Grupa Hansgrohe je otvorila novu fabriku za slavine u Valjevu, Srbija.

Grupa Hansgrohe nastavlja sa fokusom na rast, otvarajući svoje novo proizvodno mesto u srpskom gradu Valjevu 27. juna. Fabrika za proizvodnju kupatilskih i kuhinjskih slavina izgrađena je ovde tokom protekle godine i po ceni od oko 85 miliona evra. „Ovim investicijama jačamo našu proizvodnu mrežu u Evropi“, izjavio je Hans Jürgen Kalmbach, predsednik Izvršnog odbora Hansgrohe SE, tokom ceremonije otvaranja, kojoj su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka ambasadorka Anke Konrad.

„Fabrika je deo naše globalne proizvodne strategije kako bismo održali kratke i sigurne lance snabdevanja i transporta.“

Grupa Hansgrohe je otvorila novu fabriku za slavine u Valjevu

foto: Hansgrohe

Hansgrohe se oslanja na visok nivo stručnosti za proizvodnju svojih proizvoda.

„Sa našim zaposlenima na svim lokacijama ispunjavamo naše visoke kvalitativne standarde i tako osiguravamo zadovoljstvo naših kupaca“, kaže Kalmbach. „Fabrika u Srbiji dodatno jača našu stručnost za ventile. Sada imamo dodatne kapacitete, posebno za evropsko tržište, kako bismo bili bliže našim kupcima.“

„U budućnosti će Valjevo uglavnom proizvoditi proizvode pod brendom hansgrohe. Postojeća fabrika slavina u Šiltahu, koja je modernizovana tokom poslednje dve godine, fokusira se na proizvode pod brendom AXOR. Sa Valjevom, usklađujemo Hansgrohe za budućnost i jačamo sve nacionalne i međunarodne lokacije.“

Hansgrohe proizvodi slavine u Šiltahu, Valjevu i Šangaju (Kina). Fabrika u Ofenburgu specijalizovana je za plastične proizvode, kao što su tuševi, površinska tehnologija i montaža slavina za kupatila i kuhinje. Takođe se tamo proizvode kartuše i termostati. Kompanija ima druge fabrike u Wilstetu, Bad Bentheimu (Nemačka), Vaseloneu (Francuska) i Atlanti (SAD).

Grupa Hansgrohe je otvorila novu fabriku za slavine u Valjevu

Hans Jürgen Kalmbach

Investicije širom sveta

Međutim, Hansgrohe ne ulaže samo u Srbiju. U Šangaju (Kina) specijalista za kupatila i kuhinje otvorio je početkom juna novi centar za inovacije: Hansgrohe InnovationParc. Fokus ovde je na razvoju ideja za proizvode za azijsko tržište. Hansgrohe tako unapređuje lokalizaciju svojih proizvoda i brendova u Kini i regionu Azije i Pacifika. Investicije se takođe vrše na nemačkim lokacijama. Samo u AXOR Centru za izvrsnost u Šiltahu uloženo je više od deset miliona evra u poslednje tri godine – između ostalog u nove montažne linije i opremu. Tu Hansgrohe proizvodi dizajnerske slavine, tuševe i dodatke od AXOR-a. U Alpirsbačhu je 2022. godine stvoren „InnovationsPark“, gde se, između ostalog, proizvode prototipovi. Najveći proizvodni centar u Ofenburgu ostaje kompetentan centar za plastiku, površinsku tehnologiju i montažu slavina za kupatila i kuhinje. Tu je 2018. godine uloženo 30 miliona evra u novu postrojenje za elektroplating plastike.

„Naše trenutne proizvodne lokacije u Crnoj šumi će, naravno, i u budućnosti ostati izuzetno važan stub za Hansgrohe“, kaže glavni direktor za proizvodnju Frank Semling.

Grupa Hansgrohe je otvorila novu fabriku za slavine u Valjevu

Frank Semling

Najodrživija fabrika u Hansgrohe mreži proizvodnje

Nova fabrika Hansgrohe izgrađena je u opštini Valjevo, oko 100 kilometara jugozapadno od prestonice Beograda, na parceli od 130.000 kvadratnih metara. To je najodrživija lokacija unutar Grupe Hansgrohe. Fotovoltaični sistem na krovu, postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne energije za proizvodnju električne energije, upotreba tehničke vode za toalete, izolacija krova od 26 centimetara i trostruko staklo na prozorima, samo su neki od primera koji čine zgradu i njenu upotrebu održivim.Za to je Hansgrohe dobio LEED sertifikaciju (Leadership in Energy and Environmental Design), međunarodno priznat sistem sertifikacije za ekološku izgradnju. U junu su srpski zaposleni već počeli raditi na montažnoj liniji. Drugi sektori će uslediti u narednih nekoliko nedelja. Sve nove kolege biće obučene u Šiltahu nekoliko nedelja unapred.

„Radujemo se što ćemo dobrodošlicu poželjeti našim srpskim kolegama u Hansgrohe porodici“, kaže direktor Hansgrohea.

„S našim intenzivnim planom za uvođenje, odmah će doživeti naš Hansgrohe duh, koji je omogućio naš uspeh u poslednjih nekoliko godina.“ Trenutno radi na novoj lokaciji nešto manje od 100 ljudi. Na duži rok, u Valjevu će biti otvoreno do 1.000 radnih mesta. „Pogledali smo lokacije širom sveta“, dodaje Frank Semling, glavni direktor za proizvodnju Hansgrohea.

„Valjevo nam nudi najbolji ukupni paket. To uključuje dostupnost kvalifikovanih radnika i dobavljača. Pored toga, Srbija ima sporazum o asocijaciji sa Evropskom unijom, što znači da se za investicije kao što su naše primenjuju internacionalno visoki standardi. Istovremeno, infrastruktura je ubedljiva. Sa nove lokacije možemo bolje i brže služiti rastućem zahtevu za našim proizvodima u Evropi.“

Ukupno oko 5.600 ljudi radi za Hansgrohe širom sveta (kao od 31. decembra 2022. godine), uključujući više od 60 % na lokacijama u Šiltahu i Ofenburgu/Vilstatu. Kompanija je ostvarila promet od 1.528 milijardi evra u 2022. godini.

Grupa Hansgrohe je otvorila novu fabriku za slavine u Valjevu

foto: Hansgrohe

O grupi Hansgrohe – Postavljanje standarda za vodu. Od 1901. godine.

Sa svojim brendovima AXOR i hansgrohe, grupa Hansgrohe, sa sedištem u Šiltahu, južna Nemačka, uživa reputaciju lidera u inovacijama, dizajnu i kvalitetu u industriji kupatila i kuhinje. Osnovana 1901. godine u Crnoj šumi, kompanija daje vodi formu i funkciju sa svojim slavinama, tuševima i tuš sistemima. U kombinaciji sa sanitarnom keramikom i kupatilskim nameštajem, kompanija nudi individualne opcije dizajna iz jednog izvora za holistička iskustva u kupatilu. 122-godišnja istorija kompanije obeležena je inovacijama, kao što su prvi ručni tuš sa višestrukim tipovima prskanja, prva izvlačna kuhinjska česma i prvi zidni nosač za ručni tuš.

Kompanija poseduje više od 20.000 aktivnih prava na intelektualnu svojinu. Grupa Hansgrohe stoji iza dugotrajnih kvalitetnih proizvoda i odgovornosti prema ljudima i okolini. Održiva proizvodnja resursima štedljivih proizvoda ključna je za poslovne aktivnosti kompanije širom sveta. Razvijajući inovativne tehnologije za slavine i tuševe, Hansgrohe postiže najveći mogući efekat u zaštiti vode kao resursa i ograničavanju i prilagođavanju klimatskim promenama tokom faze korišćenja svojih proizvoda.

Grupa Hansgrohe je otvorila novu fabriku za slavine u Valjevu

foto: Hansgrohe

Kao deo svoje dosledne strategije održivosti, Hansgrohe do 2030. godine oprema sve proizvode koji koriste vodu isključivo tehnologijama za uštedu vode u okviru svoje inicijative „ECO 2030“. Sa 33 podružnice i 20 prodajnih kancelarija koje isporučuju proizvode u više od 150 zemalja, globalno aktivna kompanija u industriji sanitarija je pouzdan partner svojim kupcima u svim regionima sveta.

Grupa Hansgrohe, njeni brendovi i proizvodi osvojili su brojne nagrade, uključujući više od 700 dizajnerskih nagrada od 1974. godine. Proizvodi Grupe Hansgrohe nalaze se širom sveta: na poznatim kruzerima, u luksuznim hotelima sa pet zvezdica i buticima, u međunarodnim metropolama, u izvanrednim spa centrima, ekskluzivnim kupatilima luksuznih vila, javnim objektima, kao i u brojnim privatnim kućama. Visoko kvalitetni standardi grupe Hansgrohe obezbeđuju se sa sedam potpuno u vlasništvu proizvodnih postrojenja: četiri u Nemačkoj, po jedno u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. Grupa Hansgrohe je u 2022. godini ostvarila promet od 1.528 milijardi evra. Širom sveta radi oko 5.600 ljudi, od čega oko 60 posto radi u Nemačkoj.

Hansgrohe logo

www.hansgrohe.rs