Connect with us

Arhitektura

Ko ne bi poželeo ovde da ostari

Objavljeno

:

Kucica u planini

Da li ste nekad maštali o tome da se istog dana kada se penzionišete preselite u neko tiho mesto, izolovano daleko u šumi? Da li ste od onih kojima smeta gradska buka i gužva? Ako jeste, sigurni smo da će vam se svideti nastavak teksta.

Dve dame iz Japana, koje su se godinama zbog napornog rada osećale izmoreno, odlučile su da naprave sebi dom u planinskom gradu Shizuoka, blizu planine Fidži.

Starački dom u Japanu

Starački dom u Japanu

Bajkovite rezidencije dizajnirao je Issei Suma, poznati arhitekta iz Tokija, za svoju majku i njenu prijateljicu koje su prvobitno ovo mesto zamislile kao dom za sebe. One su radile u penzionom sektoru i počele su da se brinu o tome šta će im doneti budućnost. Pošto su obe imale iste brige, verovale su da bi najbolja ideja bila da se negde zajedno povuku u penziji, kako bi njihove porodice lakše brinule o njima.

Komunu nazvanom „Japanska zajednica“ čine manje kuće „Jikka“ nalik konusnim šatorima, koje se uklapaju u okolni planinski pejzaž i nude potpuni komfor u prirodi. Izgrađene su od betona i drveta i svaka ima oko 100 m². Unutrašnjost je zapanjujuća. Svaka „Jikka“ sadrži potpuno opremljenu kuhinju, trpezariju, spavaće sobe i kupatilo,  a u centralom delu je bazen u obliku spirale. Dom je pažljivo osmišljen kako bi u potpunosti odgovarao potrebama starijih osoba, nema stepeništa i ima pristup invalidskim kolicima. Visoki plafoni pružaju osećaj prozračnog i dobro osvetljenog prostora, sa puno prirodne svetlosti. Ono što je veoma važno, ima i ugostiteljske usluge i isporuku obroka do kuće.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno