Connect with us
Arhitektura

Varso Place u Varšavi – najviši kvalitet

Objavljeno

:

Varso Place u Varšavi

Foto: SWISSPACER / Varso 1 i Varso 2

Varso Place je kompleks od tri nove zgrade u centru Varšave, čiji je najkarakterističniji element najviši neboder u Evropskoj uniji – toranj Varso. Najveću i dugoročnu energetsku efikasnost jedne od poslovnih zgrada uključenih u projekat, između ostalog, obezbeđuju SWISSPACER Ultimate topli ivični odstojnici.

Najviši kvalitet i maksimalan komfor za korisnike su obeležja novog imovinskog kompleksa koji se nalazi direktno na Glavnoj železničkoj stanici u Varšavi. Kao rezultat toga, tri zgrade su već nagrađene BREEAM Outstanding sertifikatom i WELL Building Standardom. Glavni toranj Varso, koji je osmislio arhitektonski studio Foster + Partners iz Londona, i dve niže poslovne zgrade Varso 1 i Varso 2, koje je projektovao Hermanowicz Rewski Architekci iz Varšave, do sada su među samo nekoliko zgrada u Poljskoj koje su dobile takav visok nivo sertifikacije za energiju.

Varso Place

Foto: Aluprojekt / Vrhunski kvalitet i maksimalni komfor su obeležja novog kompleksa nekretnina Varso Place

Reprezentativna arhitektura u okrugu glavne železničke stanice

Elegantna arhitektura kompleksa pod nazivom Varso Place – nastao od latinskog naziva grada – savršeno se uklapa u okruženje samog centra Varšave. Kula Varso, sa svojih 53 sprata i visinom od 310 metara, već je najviša zgrada u Poljskoj i jedan od najviših nebodera u Evropi. Na nadmorskoj visini od 205 i 230 metara nalaze se dve javne terase sa pogledom na jedinstvenu panoramu Varšave.

Povezane staklenim lobijem, zgrade Varso 1 i Varso 2 čine arhitektonsko i funkcionalno jedinstvo sa kulom Varso. Staklene kule visoke 90 i 81 metar uzdižu se sa kaskadnog podijuma kamene fasade, koja odjekuje od susednih zgrada u centru grada. Uprkos svom savremenom karakteru, niži spratovi, kako svojim dimenzijama, tako i tipom fasade, uklapaju se u izgled grada 19. veka. Između velikih krečnjačkih ploča postavljeni su zastakljeni prozori smešteni u dve ravni.

Neboderi Varso 1 i Varso 2

Foto: SWISSPACER / Neboderi Varso 1 i Varso 2, visoki 81 i 90 metara

Revitalizacija i udobnost – ruku pod ruku

Jedan od ciljeva projekta koji se sprovodi zajedno sa investitorom HB Reavis je revitalizacija dela ulice koja se nalazi nasuprot glavnoj stanici u Varšavi. U tom cilju, prizemni prostor sa restoranima, kafićima i prodavnicama je otvoren za prolaznike i povezan sa stanicom. Glavna atrakcija je trg ispred ulaza, sa potpuno zastakljenim lobijem. Varso Place nudi ukupno 144.000 kvadratnih metara visokokvalitetnog poslovnog i hotelskog prostora.

pogled sa kule Varso na Varšavu

Foto: Aluprojekt / pogled sa kule Varso na Varšavu

Još jedna važna pretpostavka iza projekta je da se korisnicima ponudi visok nivo udobnosti, shvaćen kao zdravo, energetski efikasno i bezbedno radno okruženje. To potvrđuju i pozitivni sertifikati BREEAM i WELL. Kao i BREEAM International New Construction, standard za izgradnju WELL Međunarodnog instituta za izgradnju WELL (IWBI) stavlja veoma snažan naglasak na zdravlje i dobrobit stanara zgrade. Moraju se dokazati u kategorijama u rasponu od svetlosti i kvaliteta vazduha do toplotnog komfora i ekološke kompatibilnosti građevinskih materijala. Zahvaljujući pažljivom odabiru materijala, kompleks Varso Place je dobio vrhunske ocene u oba sistema sertifikacije. Zahvaljujući EPD-ovima koji su sada dostupni, SWISSPACER proizvodi će biti još pogodniji za zgrade koje će u budućnosti biti sertifikovane prema WELL ili BREEAM.

Termički i estetski savršene staklene fasade

U fazi planiranja staklenih fasada Varso 1, pažnja je posvećena optimalnom dobijanju dnevne svetlosti uz toplotni komfor. Da bi se ispunili zahtevi projekta, korišćeni su trostruki zastakljivači sa Cool-Lite SKN 176 II solarnim kontrolnim staklom kompanije Saint-Gobain Glassolutions i SWISSPACER Ultimate odstojnicima. Poseban premaz od visoko selektivnog stakla za kontrolu solarne energije obezbeđuje savršeno dnevno osvetljenje unutrašnjosti i neutralne tonove boja kada gledate napolje. Istovremeno, infracrveno zračenje se efikasno apsorbuje i sprečava zagrevanje unutrašnjosti.

Vraso Vršava

Foto: SWISSPACER / Optimalna količina dnevne svetlosti i toplotne udobnosti se postiže trostrukim zastakljivanjem sa Saint-Gobain Glassolutions Cool-Lite SKN 176 II solarnim kontrolnim staklom i SVISSPACER ULTIMATE odstojnicima

SWISSPACER Ultimate premium odstojnik ima veoma nisku toplotnu provodljivost (lambda vrednost) i stoga savršeno izoluje ivicu staklene jedinice. Zalaže se za odlične Psi vrednosti i obezbeđuje odgovarajući nizak koeficijent prenosa toplote (U-vrednost) za prozore i fasade. Ovo čini SWISSPACER Ultimate jednim od najboljih odstojnika sa toplim ivicama širom sveta prema ift smernicama WA-17/1 i WA-08/3.

Tokom faze ispitivanja materijala za projekat Varso 1, tehnički aspekti su dopunjeni dodatnim termičkim proračunima koji su obavljeni zajedno sa dobavljačima sistema, proizvođačem izolacionog stakla Saint-Gobain Glassolutions i arhitektama. Obrađeni su i estetski aspekti. Crni mat SWISSPACER Ultimate odstojnik koji se koristi u trostrukom staklu pokazao se kao savršena dopuna mat završnoj obradi fasade. Odluka da se izabere ova komponenta je očigledno bila ispravna.

Podaci građevinskog projekta:

Projekat: Varso Place (zgrade Varso 1, Varso 2 i Varso Tower)
Lokacija: Ulica Chmielna, Varšava/Poljska
Investitor: HB Reavis, Poljska
Arhitekta: HRA Architekci, Varšava/Poljska (Varso 1 i 2),
               Foster + Partners, London/UK (Varso Tower)

Generalni izvođač radova: HB Reavis Construction
Konsultant za fasade: Emmer Pfeninger
Izgradnja fasade: Aluprojekt, Varšava/Poljska (Varso 1)
Fasadno zastakljivanje: Saint-Gobain Glassolutions, Pruszkov/Poljska (Varso 1)
Odstojnik sa toplim ivicama: SWISSPACER Ultimate (Varso 1)
Period izgradnje: 2017-2022

Dodatne informacije dostupne su na www.swisspacer.com

 

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Kontakt osoba: Janina Ludwig
Sonnenwiesenstraße 15
Kreuzlingen / Switzerland, September 2021
janina.ludwig@saint-gobain.com
www.swisspacer.com

 

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno