Connect with us
Arhitektura

Varso Place u Varšavi – najviši kvalitet

Varso Place u Varšavi

Foto: SWISSPACER / Varso 1 i Varso 2

Varso Place je kompleks od tri nove zgrade u centru Varšave, čiji je najkarakterističniji element najviši neboder u Evropskoj uniji – toranj Varso. Najveću i dugoročnu energetsku efikasnost jedne od poslovnih zgrada uključenih u projekat, između ostalog, obezbeđuju SWISSPACER Ultimate topli ivični odstojnici.

Najviši kvalitet i maksimalan komfor za korisnike su obeležja novog imovinskog kompleksa koji se nalazi direktno na Glavnoj železničkoj stanici u Varšavi. Kao rezultat toga, tri zgrade su već nagrađene BREEAM Outstanding sertifikatom i WELL Building Standardom. Glavni toranj Varso, koji je osmislio arhitektonski studio Foster + Partners iz Londona, i dve niže poslovne zgrade Varso 1 i Varso 2, koje je projektovao Hermanowicz Rewski Architekci iz Varšave, do sada su među samo nekoliko zgrada u Poljskoj koje su dobile takav visok nivo sertifikacije za energiju.

Varso Place

Foto: Aluprojekt / Vrhunski kvalitet i maksimalni komfor su obeležja novog kompleksa nekretnina Varso Place

Reprezentativna arhitektura u okrugu glavne železničke stanice

Elegantna arhitektura kompleksa pod nazivom Varso Place – nastao od latinskog naziva grada – savršeno se uklapa u okruženje samog centra Varšave. Kula Varso, sa svojih 53 sprata i visinom od 310 metara, već je najviša zgrada u Poljskoj i jedan od najviših nebodera u Evropi. Na nadmorskoj visini od 205 i 230 metara nalaze se dve javne terase sa pogledom na jedinstvenu panoramu Varšave.

Povezane staklenim lobijem, zgrade Varso 1 i Varso 2 čine arhitektonsko i funkcionalno jedinstvo sa kulom Varso. Staklene kule visoke 90 i 81 metar uzdižu se sa kaskadnog podijuma kamene fasade, koja odjekuje od susednih zgrada u centru grada. Uprkos svom savremenom karakteru, niži spratovi, kako svojim dimenzijama, tako i tipom fasade, uklapaju se u izgled grada 19. veka. Između velikih krečnjačkih ploča postavljeni su zastakljeni prozori smešteni u dve ravni.

Neboderi Varso 1 i Varso 2

Foto: SWISSPACER / Neboderi Varso 1 i Varso 2, visoki 81 i 90 metara

Revitalizacija i udobnost – ruku pod ruku

Jedan od ciljeva projekta koji se sprovodi zajedno sa investitorom HB Reavis je revitalizacija dela ulice koja se nalazi nasuprot glavnoj stanici u Varšavi. U tom cilju, prizemni prostor sa restoranima, kafićima i prodavnicama je otvoren za prolaznike i povezan sa stanicom. Glavna atrakcija je trg ispred ulaza, sa potpuno zastakljenim lobijem. Varso Place nudi ukupno 144.000 kvadratnih metara visokokvalitetnog poslovnog i hotelskog prostora.

pogled sa kule Varso na Varšavu

Foto: Aluprojekt / pogled sa kule Varso na Varšavu

Još jedna važna pretpostavka iza projekta je da se korisnicima ponudi visok nivo udobnosti, shvaćen kao zdravo, energetski efikasno i bezbedno radno okruženje. To potvrđuju i pozitivni sertifikati BREEAM i WELL. Kao i BREEAM International New Construction, standard za izgradnju WELL Međunarodnog instituta za izgradnju WELL (IWBI) stavlja veoma snažan naglasak na zdravlje i dobrobit stanara zgrade. Moraju se dokazati u kategorijama u rasponu od svetlosti i kvaliteta vazduha do toplotnog komfora i ekološke kompatibilnosti građevinskih materijala. Zahvaljujući pažljivom odabiru materijala, kompleks Varso Place je dobio vrhunske ocene u oba sistema sertifikacije. Zahvaljujući EPD-ovima koji su sada dostupni, SWISSPACER proizvodi će biti još pogodniji za zgrade koje će u budućnosti biti sertifikovane prema WELL ili BREEAM.

Termički i estetski savršene staklene fasade

U fazi planiranja staklenih fasada Varso 1, pažnja je posvećena optimalnom dobijanju dnevne svetlosti uz toplotni komfor. Da bi se ispunili zahtevi projekta, korišćeni su trostruki zastakljivači sa Cool-Lite SKN 176 II solarnim kontrolnim staklom kompanije Saint-Gobain Glassolutions i SWISSPACER Ultimate odstojnicima. Poseban premaz od visoko selektivnog stakla za kontrolu solarne energije obezbeđuje savršeno dnevno osvetljenje unutrašnjosti i neutralne tonove boja kada gledate napolje. Istovremeno, infracrveno zračenje se efikasno apsorbuje i sprečava zagrevanje unutrašnjosti.

Vraso Vršava

Foto: SWISSPACER / Optimalna količina dnevne svetlosti i toplotne udobnosti se postiže trostrukim zastakljivanjem sa Saint-Gobain Glassolutions Cool-Lite SKN 176 II solarnim kontrolnim staklom i SVISSPACER ULTIMATE odstojnicima

SWISSPACER Ultimate premium odstojnik ima veoma nisku toplotnu provodljivost (lambda vrednost) i stoga savršeno izoluje ivicu staklene jedinice. Zalaže se za odlične Psi vrednosti i obezbeđuje odgovarajući nizak koeficijent prenosa toplote (U-vrednost) za prozore i fasade. Ovo čini SWISSPACER Ultimate jednim od najboljih odstojnika sa toplim ivicama širom sveta prema ift smernicama WA-17/1 i WA-08/3.

Tokom faze ispitivanja materijala za projekat Varso 1, tehnički aspekti su dopunjeni dodatnim termičkim proračunima koji su obavljeni zajedno sa dobavljačima sistema, proizvođačem izolacionog stakla Saint-Gobain Glassolutions i arhitektama. Obrađeni su i estetski aspekti. Crni mat SWISSPACER Ultimate odstojnik koji se koristi u trostrukom staklu pokazao se kao savršena dopuna mat završnoj obradi fasade. Odluka da se izabere ova komponenta je očigledno bila ispravna.

Podaci građevinskog projekta:

Projekat: Varso Place (zgrade Varso 1, Varso 2 i Varso Tower)
Lokacija: Ulica Chmielna, Varšava/Poljska
Investitor: HB Reavis, Poljska
Arhitekta: HRA Architekci, Varšava/Poljska (Varso 1 i 2),
               Foster + Partners, London/UK (Varso Tower)

Generalni izvođač radova: HB Reavis Construction
Konsultant za fasade: Emmer Pfeninger
Izgradnja fasade: Aluprojekt, Varšava/Poljska (Varso 1)
Fasadno zastakljivanje: Saint-Gobain Glassolutions, Pruszkov/Poljska (Varso 1)
Odstojnik sa toplim ivicama: SWISSPACER Ultimate (Varso 1)
Period izgradnje: 2017-2022

Dodatne informacije dostupne su na www.swisspacer.com

 

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Kontakt osoba: Janina Ludwig
Sonnenwiesenstraße 15
Kreuzlingen / Switzerland, September 2021
janina.ludwig@saint-gobain.com
www.swisspacer.com