Connect with us
Arhitektura

Varso Place u Var┼íavi – najvi┼íi kvalitet

Varso Place je kompleks od tri nove zgrade u centru Var┼íave, ─Źiji je najkarakteristi─Źniji element najvi┼íi neboder u Evropskoj uniji ÔÇô toranj Varso. Najvec╠üu i dugoro─Źnu energetsku efikasnost jedne od poslovnih zgrada uklju─Źenih u projekat, izme─Ĺu ostalog, obezbe─Ĺuju SWISSPACER Ultimate topli ivi─Źni odstojnici.

Najvi┼íi kvalitet i maksimalan komfor za korisnike su obele┼żja novog imovinskog kompleksa koji se nalazi direktno na Glavnoj ┼żelezni─Źkoj stanici u Var┼íavi. Kao rezultat toga, tri zgrade su vec╠ü nagra─Ĺene BREEAM Outstanding sertifikatom i WELL Building Standardom. Glavni toranj Varso, koji je osmislio arhitektonski studio Foster + Partners iz Londona, i dve ni┼że poslovne zgrade Varso 1 i Varso 2, koje je projektovao Hermanowicz Rewski Architekci iz Var┼íave, do sada su me─Ĺu samo nekoliko zgrada u Poljskoj koje su dobile takav visok nivo sertifikacije za energiju.

Varso Place

Foto: Aluprojekt / Vrhunski kvalitet i maksimalni komfor su obele┼żja novog kompleksa nekretnina Varso Place

Reprezentativna arhitektura u okrugu glavne ┼żelezni─Źke stanice

Elegantna arhitektura kompleksa pod nazivom Varso Place ÔÇô nastao od latinskog naziva grada ÔÇô savr┼íeno se uklapa u okru┼żenje samog centra Var┼íave. Kula Varso, sa svojih 53 sprata i visinom od 310 metara, vec╠ü je najvi┼ía zgrada u Poljskoj i jedan od najvi┼íih nebodera u Evropi. Na nadmorskoj visini od 205 i 230 metara nalaze se dve javne terase sa pogledom na jedinstvenu panoramu Var┼íave.

Povezane staklenim lobijem, zgrade Varso 1 i Varso 2 ─Źine arhitektonsko i funkcionalno jedinstvo sa kulom Varso. Staklene kule visoke 90 i 81 metar uzdi┼żu se sa kaskadnog podijuma kamene fasade, koja odjekuje od susednih zgrada u centru grada. Uprkos svom savremenom karakteru, ni┼żi spratovi, kako svojim dimenzijama, tako i tipom fasade, uklapaju se u izgled grada 19. veka. Izme─Ĺu velikih kre─Źnja─Źkih plo─Źa postavljeni su zastakljeni prozori sme┼íteni u dve ravni.

Neboderi Varso 1 i Varso 2

Foto: SWISSPACER / Neboderi Varso 1 i Varso 2, visoki 81 i 90 metara

Revitalizacija i udobnost ÔÇô ruku pod ruku

Jedan od ciljeva projekta koji se sprovodi zajedno sa investitorom HB Reavis je revitalizacija dela ulice koja se nalazi nasuprot glavnoj stanici u Varšavi. U tom cilju, prizemni prostor sa restoranima, kafićima i prodavnicama je otvoren za prolaznike i povezan sa stanicom. Glavna atrakcija je trg ispred ulaza, sa potpuno zastakljenim lobijem. Varso Place nudi ukupno 144.000 kvadratnih metara visokokvalitetnog poslovnog i hotelskog prostora.

pogled sa kule Varso na Varšavu

Foto: Aluprojekt / pogled sa kule Varso na Varšavu

Jo┼í jedna va┼żna pretpostavka iza projekta je da se korisnicima ponudi visok nivo udobnosti, shvac╠üen kao zdravo, energetski efikasno i bezbedno radno okru┼żenje. To potvr─Ĺuju i pozitivni sertifikati BREEAM i WELL. Kao i BREEAM International New Construction, standard za izgradnju WELL Me─Ĺunarodnog instituta za izgradnju WELL (IWBI) stavlja veoma sna┼żan naglasak na zdravlje i dobrobit stanara zgrade. Moraju se dokazati u kategorijama u rasponu od svetlosti i kvaliteta vazduha do toplotnog komfora i ekolo┼íke kompatibilnosti gra─Ĺevinskih materijala. Zahvaljujuc╠üi pa┼żljivom odabiru materijala, kompleks Varso Place je dobio vrhunske ocene u oba sistema sertifikacije. Zahvaljujuc╠üi EPD-ovima koji su sada dostupni, SWISSPACER proizvodi c╠üe biti jo┼í pogodniji za zgrade koje c╠üe u buduc╠ünosti biti sertifikovane prema WELL ili BREEAM.

Termi─Źki i estetski savr┼íene staklene fasade

U fazi planiranja staklenih fasada Varso 1, pa┼żnja je posvec╠üena optimalnom dobijanju dnevne svetlosti uz toplotni komfor. Da bi se ispunili zahtevi projekta, kori┼íc╠üeni su trostruki zastakljiva─Źi sa Cool-Lite SKN 176 II solarnim kontrolnim staklom kompanije Saint-Gobain Glassolutions i SWISSPACER Ultimate odstojnicima. Poseban premaz od visoko selektivnog stakla za kontrolu solarne energije obezbe─Ĺuje savr┼íeno dnevno osvetljenje unutra┼ínjosti i neutralne tonove boja kada gledate napolje. Istovremeno, infracrveno zra─Źenje se efikasno apsorbuje i spre─Źava zagrevanje unutra┼ínjosti.

Vraso Vršava

Foto: SWISSPACER / Optimalna koli─Źina dnevne svetlosti i toplotne udobnosti se posti┼że trostrukim zastakljivanjem sa Saint-Gobain Glassolutions Cool-Lite SKN 176 II solarnim kontrolnim staklom i SVISSPACER ULTIMATE odstojnicima

SWISSPACER Ultimate premium odstojnik ima veoma nisku toplotnu provodljivost (lambda vrednost) i stoga savr┼íeno izoluje ivicu staklene jedinice. Zala┼że se za odli─Źne Psi vrednosti i obezbe─Ĺuje odgovarajuc╠üi nizak koeficijent prenosa toplote (U-vrednost) za prozore i fasade. Ovo ─Źini SWISSPACER Ultimate jednim od najboljih odstojnika sa toplim ivicama ┼íirom sveta prema ift smernicama WA-17/1 i WA-08/3.

Tokom faze ispitivanja materijala za projekat Varso 1, tehni─Źki aspekti su dopunjeni dodatnim termi─Źkim prora─Źunima koji su obavljeni zajedno sa dobavlja─Źima sistema, proizvo─Ĺa─Źem izolacionog stakla Saint-Gobain Glassolutions i arhitektama. Obra─Ĺeni su i estetski aspekti. Crni mat SWISSPACER Ultimate odstojnik koji se koristi u trostrukom staklu pokazao se kao savr┼íena dopuna mat zavr┼ínoj obradi fasade. Odluka da se izabere ova komponenta je o─Źigledno bila ispravna.

Podaci gra─Ĺevinskog projekta:

Projekat: Varso Place (zgrade Varso 1, Varso 2 i Varso Tower)
Lokacija: Ulica Chmielna, Varšava/Poljska
Investitor: HB Reavis, Poljska
Arhitekta: HRA Architekci, Varšava/Poljska (Varso 1 i 2),
               Foster + Partners, London/UK (Varso Tower)

Generalni izvo─Ĺa─Ź radova: HB Reavis Construction
Konsultant za fasade: Emmer Pfeninger
Izgradnja fasade: Aluprojekt, Varšava/Poljska (Varso 1)
Fasadno zastakljivanje: Saint-Gobain Glassolutions, Pruszkov/Poljska (Varso 1)
Odstojnik sa toplim ivicama: SWISSPACER Ultimate (Varso 1)
Period izgradnje: 2017-2022

Dodatne informacije dostupne su na www.swisspacer.com

 

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Kontakt osoba: Janina Ludwig
Sonnenwiesenstra├če 15
Kreuzlingen / Switzerland, September 2021
janina.ludwig@saint-gobain.com
www.swisspacer.com