Connect with us
Arhitektura

Izlo┼żba ÔÇ×Nagrada Piranesi 2022ÔÇŁ na 18. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Izlo┼żba ÔÇ×Nagrada Piranesi 2022ÔÇŁ, revija recentne arhitekture iz regiona, bi─çe otvorena 1. juna u 18 ─Źasova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2023. Ove godine izlo┼żbu ÔÇ×Nagrada PiranesiÔÇŁ dopunjuje i posebna postavka ÔÇ×Piranesi 30ÔÇŁ posve─çena Piranesi ─Źasopisu – prvom me─Ĺunarodnom srednjoevropskom ─Źasopisu za kulturu ┼żivotne sredine, koji slavi 30 godina postojanja.

Na izlo┼żbi u Beogradu bi─çe prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata i studentskih projekata koje je nominovalo jedanaest (11) nacionalnih selektora iz jedanaest (11) evropskih dr┼żava (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ─îe┼íka, Gr─Źka, Ma─Ĺarska, Italija, Slova─Źka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine. Kustosi i organizatori izlo┼żbe ÔÇťNagrada Piranesi 2022ÔÇŁ su galerija DESSA i organizacioni odbor Piranskih dana arhitekture. Andrej Strehovec je nacionalni Piranesi selektor za Srbiju. Kustosi i organizatori postavke ÔÇŁPiranesi 30ÔÇŁ su Fondacija Piranesi, Ravnikar Potokar biro, Robert Potokar, Sta┼ía Baranja, Matej Fornazari─Ź i Andrej Strehovec.

Andrej Strehovec, nacionalni Piranesi selektor za Srbiju, o izboru radova je rekao: ÔÇ×Ovogodi┼ínji nacionalni izbor za Srbiju sastoji se od razli─Źitih ve─çih arhitektonskih tipologija i nadogradnja u urbanom prostoru i manjih specifi─Źnih paviljonskih ku─ça u prirodi. Projekti predstavljaju vrhunac vi┼íegodi┼ínje arhitektonske produkcije srpskih autora i prate visoke kriterijume za me─Ĺunarodnu Piranesi nagradu: promi┼íljeno postavljanje u urbanu i prirodnu okolinu; prostorna i projektantska uskla─Ĺenost s kontekstom; savremeno inovativno prostorno planiranje; po┼ítovanje prirodne i kulturne ba┼ítine; savremeno razumevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata; inovativni detalji; pa┼żljivo odabrane boje, materijali, teksture i rasveta. Predstavljeni arhitektonski projekti mogu biti primer za nastavak razvoja savremene arhitekture u Srbiji, jer svaki od njih ima odre─Ĺene specifi─Źnosti koje ukazuju na vrhunske moguc╠ünosti arhitekture u Srbiji.ÔÇŁ

Piranesi 30 izlo┼żba 2022 Galerija Herman Pe─Źari─Ź 2022 /  foto: Andrej Strehovec

Piranesi 30 izlo┼żba 2022 Galerija Herman Pe─Źari─Ź 2022 / foto: Andrej Strehovec

U ─Źetvrtoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po tre─çi put uklju─Źena je i srpska studenska selekcija. PDA je me─Ĺunarodni doga─Ĺaj s jednom od najdu┼żih tradicija na svetu i od 1983. godine de┼íava se pred svaku pretposlednju subotu u novembru u primorskim gradovima Piran i Portoro┼ż u Sloveniji.

Piranesi magazin, kome je posve─çena postavka ÔÇťPiranesi 30ÔÇŁ, prva je srednjoevropska arhitektonska publikacija s fokusom na prostornu kulturu, zasnovan je na konceptu i na inicijativi Vojteha Ravnikara i Toma┼ża Bratea, s dizajnerom Rankom Novakom. U poslednje vreme Piranesi su ure─Ĺivali arhitekti Robert Potokar i Sta┼ía Baranja, koji zajedno s dizajnerima Domenom Frasom i Malvinom Aureliom Lubec, te gostuju─çim recenzentima i kriti─Źarima, nastavljaju svoju primarnu misiju: da unesu kriti─Źku distancu prema starijoj arhitekturi srednjoevropskog prostora, a i da predstave izbor nekih od najistaknutijih skora┼ínjih srednjoevropskih arhitektonskih produkcija.

Iste ve─Źeri u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Belgrada, bi─çe otvorena i izlo┼żba ÔÇťNagrade i konkursi (2022-2023)ÔÇŁ. Obe izlo┼żbe bi─çe otvorene za javnost do 17. juna 2023. godine.