Connect with us
Promo

Optimalna debljina fasadne termoizolacije

Austrotherm d.o.o. je u vi┼íe od 22 godine svog poslovanja u Srbiji ulo┼żio veoma puno u edukaciju ljudi kada je u pitanju zna─Źaj kvalitetne termi─Źke izolacije gra─Ĺevinskih objekata ÔÇô bilo da je re─Ź o novogradnji, ili o sanaciji od ranije postoje─çih objekata.

Kvalitetna termi─Źka izolacija fasadnih zidova jednog objekta zna─Źajno doprinosi unapre─Ĺenju njegovog termi─Źkog omota─Źa, ┼íto po automatizmu omogu─çava ostvarivanje ve─çe energetske efikasnosti. Rukovode─çi se time, Austrotherm d.o.o. je pre vi┼íe od decenije izradio prvu verziju svog flajera, ─Źijim sadr┼żajem je i svakom krajnjem potro┼ía─Źu (koji i ne mora da poseduje neka ve─ça znanja o zna─Źaju termoizolacije u zgradarstvu) transparetno prikazao korisnost kvalitetne termoizolacije spoljnog fasadnog zida. Ona se ogleda pre svega u zna─Źajnim finansijskim u┼ítedama (manja potro┼ínja energije), ali i u pove─çanom komforu pri boravku u objektu i u pozitivnom ekolo┼íkom aspektu (manja emisija ┼ítetnih gasova, kao posledica manje potrebe za energentima).

Postavljanje Austrotherm termoizolacionih izolacionih plo─Źa

foto: Austrotherm d.o.o.

U pomenutom flajeru je sproveden prora─Źun gubitka toplote kroz uzorni fasadni zid u jednoj grejnoj sezoni, a zatim je izra─Źunat i period potpune amortizacije investicije u termi─Źku izolacije jedne ÔÇ×demit fasadeÔÇť – ako je debljina termoizolacionog sloja samo 5 cm (ne┼íto ┼íto je godinama, neopravdano, va┼żilo kao standard u Srbiji), a onda i ona od 12 cm.

Flajer je nakon toga vi┼íe puta sadr┼żajno ÔÇ×osve┼żavanÔÇť, pre svega zbog promena cena na tr┼żi┼ítu svih gra─Ĺevinskih materijala koje pronalazimo u jednoj ÔÇ×demit fasadiÔÇť, ali i pored svih poskupljenja istih i dalje imamo izuzetno bitnu informaciju da se sa 12 cm ugra─Ĺene termi─Źke izolacije od stiropora (EPS, ekspandirani polistiren) u jednoj ÔÇ×demit fasadiÔÇť takva investicija na ku─çi potpuno amortizuje za nepunih 6 godina!

Optimalna debljina termoizolacije 2023

foto: Austrotherm d.o.o.

Period amortizacije tro┼íkova izrade ÔÇ×demit fasadeÔÇť nije mnogo du┼żi i ako bi se u nju ugradio neki tanji termoizolacioni sloj od stiropora, ali zato sa druge strane u Srbiji jo┼í od 2011. godine postoji ÔÇ×Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgradaÔÇť (obavezan u primeni od 30.9.2012.) u kojem su zadate grani─Źne vrednosti tzv. koeficijenata prolaza toplote (Umax, W/m2K) ÔÇô za svaku poziciju na objektu, pa tako i za spoljni fasadni zid. Upravo debljina fasadne termoizolacije od stiropora debljine 12 cm garantuje ostvarenje zadate vrednosti (u novogradnji), a naravno da svaka ve─ça debljina od 12 cm jo┼í vi┼íe doprinosi energetskoj efikasnosti objekta.

S obzirom da se uskoro o─Źekuje zna─Źajan porast cena energenata u Republici Srbiji, kvalitetna termi─Źka izolacija fasadnih zidova, ali i svih drugih pozicija na jednom gra─Ĺevinskom objektu, dobi─çe jo┼í vi┼íe na zna─Źaju, a period amortizacije tro┼íkova (tj. investicije!) nastalih pri izvo─Ĺenju ovakvih gra─Ĺevinskih radova bi─çe jo┼í kra─çi nego sada, ┼íto jednu takvu investiciju ─Źini jo┼í atraktivnijom.

Pravilnik novogradnja i sanacija

foto: Austrotherm d.o.o.

AUSTROTHERM osim belog fasadnog stiropora (Austrotherm EPS┬« AF), ima u svojoj ponudi i sivi fasadni stiropor (Austrotherm EPS┬« AF PLUS) ÔÇô stiropor oboga─çen primesama grafita koje mu daju karakteristi─Źnu sivu boju. Prisustvo grafita daje ovim termoizolacionim plo─Źama za 20% bolja termoizolaciona svojstva u odnosu na beli stiropor. To prakti─Źno zna─Źi da je termoizolacioni efekat sivih plo─Źa debljine 10 cm identi─Źan efektu belih plo─Źa debljine 12 cm!

AUSTROTHERM d.o.o. predstavni┼ítvo za Beograd (kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs