Connect with us
Enterijer

Kada prostorijama dodate malo boje, otvorićete novu dimenziju

Boje su svuda oko nas i hteli mi to ili ne ā€“ utiču na mnoge stvari. Čovekovom oku prijaju određene boje i u njemu izazivaju različita raspoloženja, iako toga vrlo često nismo svesni. Da boje nisu samo stvar ličnih afiniteta, znaju oni koji se bave uređenjem enterijera, a njima boje služe za kreranje atmosfere u bilo kom prostoru. Nije svaka boja za svaku prostoriju, te ih zato pažljivo treba birati ā€“ da bi se iskoristio njihov pun potencijal da od prostorija načine čuda.

Biranje boje za zidove u zavisnosti od prostorije

Reklo bi se da je najlakÅ”e je onima koji biraju belo kao najneutralniju varijantu, ali mora se priznati da ona dođe pomalo dosadna kada se u obzir uzme koliko je danas opcija i mogućnosti kada se u opremanju i renoviranju dolazi do tih zavrÅ”nih radova ā€“ bojenja zidova. Boje za zidove stoga nije nimalo lako izabrati. Naprotiv, toliko je toga o čemu treba voditi računa ā€“ i stil prostorija, i dominantne predmete, i stolariju i podove. Ne postoje dizajneri ipak bez razloga ā€“ oni su ti koji znaju kako Å”ta treba ukombinovati, prilagoditi, upariti. Boje za zidove se uklapaju i tako da ne odnesu primat u odnosu na neki detalj u domu koji bi trebalo da bude u centru pažnje (nameÅ”taj, otvori, prozori…). S druge strane, i sama namena prostorija diktira kojim ćemo bojama odenuti zidove.

Enterijer dnevne sobe / foto: Vincent Rivaud

Enterijer dnevne sobe / foto: Vincent Rivaud

Kombinovanje viŔe boja ili ujednačenost

Iako se dinamičnost jednog prostora može dobiti time Å”to se odlučujemo na različite boje, ipak treba tom prilikom biti vrlo pažljiv da se ne postigne kontraefekat. Naime, svakako da ne moramo i ne treba da se ograničimo na jednu boju, ali najčeŔće je to tako, pa se opet prostorije mogu shvatiti kao dosadne. Jedan od čestih saveta jeste da iz jedne u drugu prostoriju nijansira jedna boja ā€“ naravno, u skladu sa veličinom i prirodnim svetlost koja dopire u datu prostoriju. Te dve stavke su vrlo odlučujuće u izgledu boje za koju ste se opredelili. Naime, poznato je da se odabirom određenih boja ostvaruje vizuelni utisak veće povrÅ”ine (dakle tamnije boje ostavljamo ili za pojedine zidove, ili za baÅ” velike sobe. Takođe, svetlo koje dolazi spolja dosta utiče na izgled, Å”to treba zapamtiti i toga se setiti kada se gleda paleta sa bojama.

Moderan enterijer stana / foto: Max Rahubovskiy

Moderan enterijer stana / foto: Max Rahubovskiy

Ljubičasta za spavaću, vućkaste varijante za dnevnu sobu

Iako bi mnogi to odbacili kao zabludu, boje su usko povezane sa raspoloženjem i utiču na čoveka. Zato i ne čudi da svaka boja sobon nosi i raspoloženje, po čemu se onda i biraju boje za svaku prostoriju. Postoje i uvrežena miÅ”ljenja Å”ta je za koju sobu najbolje, pa se tako za osvetljene dnevne sobe preporučuju prijatne žućkaste varijante koje odiÅ”u toplinom. Dalje, za spavaće su to neke hladnije boje koje su ujedno opuÅ”tajuće ā€“ plava, zelena, ljubičasta… Dečje sobe su uvek mesta gde se može i viÅ”e eksperimentisati, pa i uÅ”areniti, tako da su ponekad i najmanje zahtevne. U svemu je najteže možda praviti prelaze iz jedne sobe u drugu, ali u tome bi ipak trebalo da se vodite efektom koji želite da postignete.