Connect with us
Enterijer

Kada prostorijama dodate malo boje, otvori─çete novu dimenziju

Boje su svuda oko nas i hteli mi to ili ne ÔÇô uti─Źu na mnoge stvari. ─îovekovom oku prijaju odre─Ĺene boje i u njemu izazivaju razli─Źita raspolo┼żenja, iako toga vrlo ─Źesto nismo svesni. Da boje nisu samo stvar li─Źnih afiniteta, znaju oni koji se bave ure─Ĺenjem enterijera, a njima boje slu┼że za kreranje atmosfere u bilo kom prostoru. Nije svaka boja za svaku prostoriju, te ih zato pa┼żljivo treba birati ÔÇô da bi se iskoristio njihov pun potencijal da od prostorija na─Źine ─Źuda.

Biranje boje za zidove u zavisnosti od prostorije

Reklo bi se da je najlak┼íe je onima koji biraju belo kao najneutralniju varijantu, ali mora se priznati da ona do─Ĺe pomalo dosadna kada se u obzir uzme koliko je danas opcija i mogu─çnosti kada se u opremanju i renoviranju dolazi do tih zavr┼ínih radova ÔÇô bojenja zidova. Boje za zidove stoga nije nimalo lako izabrati. Naprotiv, toliko je toga o ─Źemu treba voditi ra─Źuna ÔÇô i stil prostorija, i dominantne predmete, i stolariju i podove. Ne postoje dizajneri ipak bez razloga ÔÇô oni su ti koji znaju kako ┼íta treba ukombinovati, prilagoditi, upariti. Boje za zidove se uklapaju i tako da ne odnesu primat u odnosu na neki detalj u domu koji bi trebalo da bude u centru pa┼żnje (name┼ítaj, otvori, prozori…). S druge strane, i sama namena prostorija diktira kojim ─çemo bojama odenuti zidove.

Enterijer dnevne sobe / foto: Vincent Rivaud

Enterijer dnevne sobe / foto: Vincent Rivaud

Kombinovanje vi┼íe boja ili ujedna─Źenost

Iako se dinami─Źnost jednog prostora mo┼że dobiti time ┼íto se odlu─Źujemo na razli─Źite boje, ipak treba tom prilikom biti vrlo pa┼żljiv da se ne postigne kontraefekat. Naime, svakako da ne moramo i ne treba da se ograni─Źimo na jednu boju, ali naj─Źe┼í─çe je to tako, pa se opet prostorije mogu shvatiti kao dosadne. Jedan od ─Źestih saveta jeste da iz jedne u drugu prostoriju nijansira jedna boja ÔÇô naravno, u skladu sa veli─Źinom i prirodnim svetlost koja dopire u datu prostoriju. Te dve stavke su vrlo odlu─Źuju─çe u izgledu boje za koju ste se opredelili. Naime, poznato je da se odabirom odre─Ĺenih boja ostvaruje vizuelni utisak ve─çe povr┼íine (dakle tamnije boje ostavljamo ili za pojedine zidove, ili za ba┼í velike sobe. Tako─Ĺe, svetlo koje dolazi spolja dosta uti─Źe na izgled, ┼íto treba zapamtiti i toga se setiti kada se gleda paleta sa bojama.

Moderan enterijer stana / foto: Max Rahubovskiy

Moderan enterijer stana / foto: Max Rahubovskiy

Ljubi─Źasta za spava─çu, vu─çkaste varijante za dnevnu sobu

Iako bi mnogi to odbacili kao zabludu, boje su usko povezane sa raspolo┼żenjem i uti─Źu na ─Źoveka. Zato i ne ─Źudi da svaka boja sobon nosi i raspolo┼żenje, po ─Źemu se onda i biraju boje za svaku prostoriju. Postoje i uvre┼żena mi┼íljenja ┼íta je za koju sobu najbolje, pa se tako za osvetljene dnevne sobe preporu─Źuju prijatne ┼żu─çkaste varijante koje odi┼íu toplinom. Dalje, za spava─çe su to neke hladnije boje koje su ujedno opu┼ítaju─çe ÔÇô plava, zelena, ljubi─Źasta… De─Źje sobe su uvek mesta gde se mo┼że i vi┼íe eksperimentisati, pa i u┼íareniti, tako da su ponekad i najmanje zahtevne. U svemu je najte┼że mo┼żda praviti prelaze iz jedne sobe u drugu, ali u tome bi ipak trebalo da se vodite efektom koji ┼żelite da postignete.