Connect with us
Arhitektura

Moderan dizajn enterijera Skyline Beograd

Ubrzana stambena gradnja, sa kojom se Beograd, a i ─Źitava Srbija, ve─ç godinama unazad suo─Źava, sa sobom je donela unificiranje u jedan nepregledni ┼íablon konstruktivne i kvadratne optimizacije. Bez jasnog pravila i kriterijuma u pogledu organizacije i upotrebne vrednosti stana, savremena praksa se na┼íla u momentu, takvom da nema jasan smer, a jo┼í manje ideju ili neki upe─Źatljiv identitet.

Eksperimenti i poku┼íaji pobolj┼íavanja kvaliteta stanova, koji su postojali u pro┼ílosti, nai┼íli su danas na slep kolosek u kome takve ideje bivaju odba─Źene, zarad ustaljenog i sigurnog pristupa koji odlikuje generalizam i unificiranje.

Na kraju jednog, a kao po─Źetak drugog pitanja, name─çe se pitanje ┼íta je to zapravo dobar i moderan stan?

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd / foto: Relja Ivani─ç

U ritmu savremenog ┼żivota i mogu─çnosti prilago─Ĺavanja na─Źina i stila ┼żivljenja potrebama i navikama, dobar stan bi mogao biti ne┼íto ┼íto na prvom mestu zadovoljava individualne potrebe korisnika.

Stambena naselja, svakako, ne mogu odgovoriti potrebama svakog korisnika pojedina─Źno, samim tim, cilj savremenih arhitektonskih i dizajnerskih praksi treba da bude, makar i poku┼íaj, da nasle─Ĺene, podjednako kao i nove strukture preoblikuje i prilagodi ┼żivotnom stilu i potrebama korisnika. Njihovim navikama, te┼żnjama i potrebama koje dana┼ínji ┼żivot sa sobom nosi.

Enterijer stana Skyline Beograd predstavlja takav poku┼íaj. On predstavlja podstrek i te┼żnju za istra┼żivanjem, gde razdvajanje bitnog i nebitnog predstavlja individualnu odluku svakog pojedina─Źnog korisnika.
Na kraju, SL predstavlja izjavu, predstavlja refleksiju i na─Źin razmi┼íljanja u odre─Ĺenom momentu u vremenu. On se trudi da svojim pristupom i dizajnom stvori prostor za ┼żivot.

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd / foto: Relja Ivani─ç

U generi─Źkom rasteru, on koristi refleksiju kao sredstvo za formiranje izjave, a pa┼żljivo odabrane forme, kao na─Źin njihovog manifestovanja. Pozicije zona refleksije su koncipirane tako, da kroz svakodnevno kori┼í─çenje anuliraju momenat monotonije, ve─ç da stvore prostor za iznena─Ĺenje i igru, te dodatno, diferencijaciju i razli─Źitost u odnosu, na te tako isto razli─Źite ostale prostore.

Sama pozicija stana u okviru stambenog kompleksa i dubok ÔÇ×upadÔÇť Sunca, predstavlja pravi raritet. U takvim situacijama, ti rariteti koji istim prostorima daju unikatnost, jesu ono ─Źega se treba dr┼żati i ono ┼íto treba poku┼íati dodatno naglasiti. U slu─Źaju SL-a, taj raritet je akcentovan refleksijamaÔÇŽ ili su refleksije dodatno akcentovale njega.

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd / foto: Relja Ivani─ç

Kroz kompletan proces, SL nije te┼żio tome da postigne jedinstvenost dizajna po svaku cenu. Nije te┼żio ni tome da se svakoj stvari ili navici opredeli ta─Źno mesto, naprotiv. Navedeno iznad, nikako ne zna─Źi da funkcija nije primarna; samo je ostavljeno dovoljno mesta da on postane prostor za ┼żivot korisnika, pre nego da bude jo┼í jedan projekat i jo┼í jedan prostor sa interneta.

U cilju pravljenja konkretnog od tipi─Źnog, poseban akcenat je stavljen na izbor materijala, kako bi se naglasili kvaliteti, a redukovale ili ubla┼żile mane samog prostora.

Volumetrija je u ovom kontekstu igrala veliku ulogu, te spram pozicije, pojedini elementi bivaju prenagla┼íeni, dok drugi bivaju redukovani, na nivo potreban za postizanje ÔÇ×konkretnogÔÇŁ.

U prili─Źno, sada ve─ç, standardnom rasteru jednostrano orijentisanog stana, kori┼í─çena su ogledala i njihova refleksija kako bi se prostor vizuelno produ┼żio i time stvorio, novi, prepoznatljivi identitet. Ovakav pristup, doveo je do preklopljenih perspektiva i potpune dematerijalizacije servisnog dela stana. Jedna sekundarna i pomo─çna funkcija, na taj na─Źin postaje sto┼żer prostorne orijentacije.

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd / foto: Relja Ivani─ç

Sam odabir name┼ítaja, tonova i formi, te┼żio je tome da prostoru da notu elegancije i umerenosti.

Dnevna zona, sa─Źinjena od ulaznog dela, kuhinje sa trpezarijom i dnevnog boravka, tretirana je kao total dizajn manir, jasne estetske linije. Svi ostali elementi prate ton i teksturu natur hrasta i te┼że da sa njim komuniciraju, bilo kroz dopunjavanje, bilo kroz konflikt.

Na kraju, upravo ta komunikacija kroz konflikt i asimetri─Źnost, ─Źini ovaj prostor onim ┼íto su njegovi korisnici od stana o─Źekivali.

Projekat: SL enterijer stana
Lokacija: Skyline, Beograd
Projekat 2020.
Realizacija 2021.
Kvadratura: 88 m2
Autor: Unknown studio, Beograd
Projektni tim: Jovana Mileti─ç, Miloje Kruni─ç
Saradnik: Milan Grubanov
Fotografije: Relja Ivani─ç