Connect with us
Enterijer

Enterijer kupatila i renoviranje – 6 „must have“ elemenata

Nedavni trend u dizajnu kupatila koji smo primetili da je enterijer kupatila skrenuo sa praktičnijeg pristupa na veći naglasak ka osećaju i estetici. Ljudi više razmišljaju o svojim kupatilima u smislu prostora ne samo da bi se pripremili za dan koji je pred nama, već i kao o prostoru za opuštanje – utočište da pobegnemo od našeg užurbanog života. Kao rezultat toga, vidimo da renoviranje kupatila dobija sve više luksuzni osećaj. Današnja moderna kupatila ne bi bila potpuna bez upadljivih završnih obrada, modernih elemenata i dodataka poput spa sa savršenom ravnotežom između forme i funkcije.

U ovom tekstu predstavljamo vrhunske stvari za kupatilo koje su vam potrebne da biste renovirali kupatilo koje je praktično ali izgleda kao luksuzno utočište. Sledeći predmeti za kupatilo će učiniti da se vaše kupatilo oseća više kao opušteni raj, a da će i dalje pružati funkcionalnost koja je potrebna svakom kupatilu.

Enterijer kupatila sa dekorativnim tapetama

Širok spektar proizvoda za opremanje enterijera / foto: Mega Concept d.o.o.

Enterijerski dodatak

Uključivanje dodatka u enterijer vašeg kupatila, bilo preko umivaonika ili kade, odličan je način da utkate malo luksuza u sobu. Privezak za kupatilo može dodati notu ličnosti, kao i podržati vaš opšti stil kupatila ili temu i predstavlja jednostavan način da ažurirate izgled kupatila.

Savet za dizajn: Dekorativno osvetljenje iako je lak dodatak, ali mora biti dobro osmišljeno i planirano u smislu bezbednosti. Preporuka je da svu rasvetu uvek mora da instalira licencirani električar.

Moderno i elegantno kupatilo

Moderno i elegantno kupatilo / foto: Lisa Cohen

Kupatilski ormarić po meri i police

Ne postoji zamena za ormare i police rađene po meri u renoviranju i enterijeru kupatila. Stolarija po meri će vam dati priliku da prilagodite sve svoje zahteve za odlaganje i skladištenje. Sa toliko ličnih dodataka za negu za čuvanje, od pegle za ispravljanje kose do vaših omiljenih soli za kupanje i električnih brijača, važno je da kreiratete pametna rešenja za skladištenje koja će vam pomoći da sve što koristite u svom kupatilu bude lako dostupno i van vidokruga. Ovo će pomoći da kreirate renovirano kupatilo koje je nenatrpano, čisto i privlačno.

Enterijer kupatila u beloj boji

foto: Elouise Van Riet-Gray Photography

Takođe možete da prilagodite svoje ormare i police tako da podržavaju vaš stil kupatila – od drveta prirodnog izgleda, klasičnog šejker stila do oštrih belih minimalističkih vrata i polica – sa prilagođenom stolarijom izbor je vaš. Uključite prilagođenu nišu za tuširanje ili ormarić za uredno smeštanje predmeta za tuširanje i kupanje koji se koriste svakodnevno, poput šampona ili sredstva za pranje tela. Uvedite otvorene police za dodatno skladištenje i za prikaz predmeta za dekoraciju kupatila poput vaše omiljene biljke.

Savet za dizajn: Prilagođena zidna polica ne samo da će obezbediti preko potrebno skladište, već će pomoći da se stvori iluzija prostora tako što ne zauzima dragoceni podni prostor u vašem kupatilu.

foto: James Geer Photography

foto: James Geer Photography

Tuš glava za kišne tuševe

S obzirom da kupatila postaju mesto za povlačenje i traženje mira, a ne mesto za „pranje i odlazak“, slavine i uređaji koji nude iskustvo poput „banje“ su veoma traženi. Jedna od njih je glava kišnog tuša postavljena na plafon. Potpuno impresivno iskustvo, sve više i više vlasnika kuća se odlučuje za ovu vrstu tuš glave za renoviranje kupatila.

Savet za dizajn: Glave za kišne tuševe imaju veći prečnik i mnogo su šire od standardne glave tuša. To znači da morate da imate odgovarajuću količinu prostora za plafonsku glavu kišnog tuša u smislu visine i širine kako biste omogućili višak prskanja od tuširanja. 

Fotografija preuzeta sa Domain.com

Fotografija preuzeta sa Domain.com

Zagrejani peškiri

Umotavanje u mekani topli zagrejani peškir nakon tuširanja ili kupanja sada je nešto u čemu svako može da uživa uz široku lepezu grejanih tela za peškire dostupne za svaki budžet. Ne samo da su odlično rešenje za uštedu prostora za skladištenje peškira, već dolaze u širokom spektru dizajna i završnih obrada koje odgovaraju svakom stilu kupatila.

Enterijer kupatila, ormarić sa kružnim ogledalom

foto: Maree Homer Photography

Tehnički aksesoari za enterijer kupatila

Pažljivo planirano renoviranje enterijera kupatila će vam omogućiti da uključite strateški postavljene punjače i štekere za svoju tehniku i električni pribor za kupatilo. Predmeti kao što su skriveni prekidači i štekeri će ukloniti ružne kablove i učiniti da se vaš prostor u kupatilu oseća netrpan i da je rad u njemu zadovoljstvo.

Savet za dizajn: npr. iPad držač se može strateški instalirati tako da možete bezbedno da strimujete svoju omiljenu emisiju dok se kupate ili puštate muziku u pozadini dok se spremate za svoj dan. Pametno ogledalo će takođe upotpuniti vaše moderno renoviranje kupatila. Ogledalo koje ima funkciju odmagljivanja, infracrveni senzor za uključivanje/isključivanje i LED dimer funkciju pomoći će u stvaranju raspoloženja u vašem kupatilu.

foto: Kristina Soljo Photography

foto: Kristina Soljo Photography

Trendovi u kupatilu

Pobrinite se da enterijer kupatila i osnovne stavke budu u trendu. Ovo će osigurati da renoviranje vašeg kupatila ne zastari tako brzo. Samostojeće kade se sada koriste kao delovi za izjave. Korišćenje samostojeće kupke može vam pomoći da stvorite luksuznu žarišnu tačku za enterijer vašeg kupatila i povežete svoj izgled. Toalet sa leđima do zida je manje glomazan od tradicionalnog toaleta i može pomoći u stvaranju iluzije prostora čistim linijama i manjim otiskom.

foto: Lloyd Hartley Architects

foto: Lloyd Hartley Architects