Connect with us
Arhitektura

Izlo┼żba ÔÇťNikola Dobrovi─ç ÔÇô Pod zastavama modernih pokretaÔÇŁ od 24. maja u Galeriji SANU

Izlo┼żba┬áÔÇťNikola Dobrovi─ç ÔÇô Pod zastavama modernih pokretaÔÇŁ u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture ÔÇô BINA, bi─çe otvorena 24. maja u 19 ─Źasova u Galeriji SANU i traja─çe do 24. avgusta.

Ova izlo┼żba organizovana je povodom 125-godi┼ínjice ro─Ĺenja akademika prof. Nikole Dobrovi─ça (1897ÔÇô1967), arhitekte, ─Źlana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Jugoslavenske akademije znanosti i umetnosti (JAZU, danas HAZU). đÉutori izlo┼żbe su Marta Vukoti─ç Lazar i Bojan đÜova─Źevi─ç, a autorka izlo┼żbene postavke je Marina Dokmanovi─ç.

Izlo┼żba je zami┼íljena kao eksponiranje vi┼íe slojeva ┼żivota i dela Nikole Dobrovi─ça. Autori Marta Vukoti─ç Lazar i Bojan Kova─Źevi─ç imaju u vidu izvesni zaborav koji je delimi─Źno pokrio znanje i svest o tom velikom ─Źoveku srpske arhitekture i kulture uop┼íte, ranije svakako i jugoslovenske, po ┼żivotnim okolnostima i centralnoevropske, a svakako graditelja ─Źiji je opus ostao na raznim stranama sada┼ínjih evropskih dr┼żava. Jedan od ciljeva izlo┼żbe je da sinopti─Źki pregleda i prika┼że Dobrovi─çev opus po prvi put, ne ra─Źunaju─çi, pa i ne u potpunosti, neke zbornike o ovom arhitekti.

Pogodna okolnost za pripremu izlo┼żbe jeste to ┼íto je zaostav┼ítina projekata i ┼żivotne i radne dokumentacije u prili─Źnoj meri sa─Źuvana pohranom u Muzeju nauke i tehnike, zna─Źajnim delom u Arhivu SANU i fragmentarno po manjim li─Źnim kolekcijama dokumenata.

Foto credits BINA

Drugi deo ┼żivota i karijere Nikole Dobrovi─ça protekao je u vreme socijalisti─Źkog dr┼żavnog i dru┼ítvenog ure─Ĺenja u Jugoslaviji i u dobrom delu Evrope, ─Źak i u onim zemljama u kojima je do┼íao na svet i kasnije studirao, Ma─Ĺarskoj i ─îehoslova─Źkoj, obe nastale iz Austrougarske u kojoj je arhitekta ro─Ĺen, a ─Źiji su delovi u┼íli u sastav Jugoslavije, dr┼żave u kojoj je Dobrovi─ç zavr┼íio ┼żivot.

Osim va┼żnog zasnivanja predmeta Savremena arhitektura i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Dobrovi─ç je ostavio trag kao pisac dvadesetak knjiga i mnogih tekstova, postavljaju─çi temelje na┼íe savremene kulture u domenu urbanosti.

Okolnosti su u─Źinile da Nikola Dobrovi─ç na teritoriji Srbije ima podignuto samo jedno zdanje, ansambl Ministarstva odbrane (u vreme gradnje pod nazivom koji je bio u skladu sa dr┼żavnim sistemom perioda) i General┼ítaba u Ulici kneza Milo┼ía u Beogradu. Njegovo, po mnogim shvatanjima, najve─çe i najzna─Źajnije delo te┼íko je uru┼íeno u NATO agresiji 1999. godine i do danas ve─çinom volumena neobnovljeno. đÜrajem 2005. godine Vlada Republike Srbije proglasila ga je za kulturno dobro. Cilj izlo┼żbe je i da aktuelizuje taj ─Źin i proces.

Sama izlo┼żba deo je integralnog obele┼żavanja 125 godina od ro─Ĺenja velikog arhitekte, koje obuhvata nau─Źni skup, nekoliko publikacija na srpskom i engleskom jeziku, studentski konkurs, tribine i razgovore, u organizacionoj saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture, Arhitektonskim fakultetom UB, Filozofskim fakultetom UB, Udru┼żenjem arhitekata Srbije i Akademijom arhitekture Srbije.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs