Connect with us
Energetska efikasnost

Svaki ┼íesti stanovnik Evrope ┼żivi u energetski neefikasnom objektu

Ve─çina zgrada u Evropi je starija od 40 godina i u velikoj meri ne zadovoljava potrebe korisnika. Sporni su slaba izolacija, krovovi koji proki┼ínjavaju, vlaga, lo┼íe prirodno osvetljenje i neefikasna kontrola temperature i oni ozbiljno uti─Źu na dobrobit stanovnika tih zgrada. U takvim, neodgovaraju─çim uslovima ┼żivi svaki ┼íesti stanovnik ili u brojkama 90 miliona ljudi. Zbog svega pomenutog, Evropska unija usvojila je direktivu koja ─Źlanicama nala┼że da pospe┼íe performanse zgrada i re┼íe probleme kojima do sada nije bilo posve─çeno dovoljno pa┼żnje.

U Hrvatskoj 430 zgrada obnovljeno preko fondova

U Hrvatskoj 430 zgrada obnovljeno preko fondova

Dve tre─çine svih zgrada u Evropi staro je vi┼íe od ─Źetiri decenije, a svega 10% istih bi moglo da dobije sertifikat A ili B o energetskim svojstvima nekretnina. Trenutno, taj problem se ne re┼íava dovoljno brzo po┼íto godi┼ínja stopa obnavljanja zgrada ne prema┼íuje dva odsto. Razlozi su, naj─Źe┼í─çe, nepostojanje odgovaraju─çih podsticaja za obnovu, finansijske prepreke i, na┼żalost, nedovoljna svest o prednostima renoviranja zgrada, navodi se u studiji Barometar zdravog doma (Healthy Homes Barometer), prenosi EURACTIV.com.

To ─çe, po svemu sude─çi, od po─Źetka slede─çe decenije biti promenjeno, nakon ┼íto je Evropska unija definisala set pravila pod nazivom Direktiva o energetskim performansama zgrada (EPBD), koja zemljama ─Źlanicama nala┼że da izrade dugoro─Źne strategije renoviranja.

Izvor: Euractiv.com