Connect with us

Energetska efikasnost

Svaki šesti stanovnik Evrope živi u energetski neefikasnom objektu

Objavljeno

:

Većina zgrada u Evropi je starija od 40 godina i u velikoj meri ne zadovoljava potrebe korisnika. Sporni su slaba izolacija, krovovi koji prokišnjavaju, vlaga, loše prirodno osvetljenje i neefikasna kontrola temperature i oni ozbiljno utiču na dobrobit stanovnika tih zgrada. U takvim, neodgovarajućim uslovima živi svaki šesti stanovnik ili u brojkama 90 miliona ljudi. Zbog svega pomenutog, Evropska unija usvojila je direktivu koja članicama nalaže da pospeše performanse zgrada i reše probleme kojima do sada nije bilo posvećeno dovoljno pažnje.

U Hrvatskoj 430 zgrada obnovljeno preko fondova

U Hrvatskoj 430 zgrada obnovljeno preko fondova

Dve trećine svih zgrada u Evropi staro je više od četiri decenije, a svega 10% istih bi moglo da dobije sertifikat A ili B o energetskim svojstvima nekretnina. Trenutno, taj problem se ne rešava dovoljno brzo pošto godišnja stopa obnavljanja zgrada ne premašuje dva odsto. Razlozi su, najčešće, nepostojanje odgovarajućih podsticaja za obnovu, finansijske prepreke i, nažalost, nedovoljna svest o prednostima renoviranja zgrada, navodi se u studiji Barometar zdravog doma (Healthy Homes Barometer), prenosi EURACTIV.com.

To će, po svemu sudeći, od početka sledeće decenije biti promenjeno, nakon što je Evropska unija definisala set pravila pod nazivom Direktiva o energetskim performansama zgrada (EPBD), koja zemljama članicama nalaže da izrade dugoročne strategije renoviranja.

Izvor: Euractiv.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno