Connect with us
Arhitektura

Sistem plavih i zelenih krovova u urbanom okru┼żenju

Plavi i zeleni krovovi imaju veoma va┼żnu ulogu u kreiranju odr┼żivih urbanih sredina koje su usled negativnih uticaja klimatskih promena u ovom trenutku veoma potrebne na┼íem dru┼ítvu, a zbog ─Źinjenice da je koli─Źina zelenih povr┼íina u gradovima u Srbiji na jakom niskom nivou, ovi sistemi postaju i neophodnost. Sistemi plavih i zelenih krovova mogu pru┼żiti brojne koristi za zajednicu, ali i za pojedina─Źne objekte na kojima se nalaze. Najbitnije koristi se odnose na smanjenje temperature u gradovima, pove─çavanje kvaliteta vazduha, smanjenje buke i zaga─Ĺenosti vazduha, prikupljanje ki┼ínice, navodnjavanje, bolja termoizolacija i energetska efikasnost objekata, kao ija─Źanje biodiverziteta urbanih sredina.

ACO Zeleni krov

ACO Zeleni krov

Ove sisteme mo┼żemo podeliti na:

 • Plavi krov – koncept dizajna krovova, specijalno napravljen za ─Źuvanje ki┼ínice. Ovi krovovi se mogu definisati kao ÔÇ×aktivniÔÇť ili ÔÇ×pasivniÔÇť u zavisnosti od tipa kontrolnog ure─Ĺaja koji se koristi za regulisanje protoka vode sa krova.
 • Zeleni krov ili ÔÇ×┼żivi krovÔÇť – krov koji je delimi─Źno ili u potpunosti prekriven vegetacijom koja je zasa─Ĺena preko vodootporne membrane.
 • Plavo-Zeleni krov – dizajn krova koji kombinuje prednosti oba tipa krovova. Isti mo┼że imati dodati rezervoar koji pru┼ża pasivno navodnjavanje za vegetaciju koja je zasa─Ĺena na krovu.

ACO RoofBloxx┬« predstavlja kompletan sistem za upravljanje povr┼íinskim vodama namenjen za plave, zelene i plavo-zelene krovove. Ovaj sistem omogu─çava in┼żinjerima da kreiraju platformu za odvodnjavanje koja arhitektama pru┼ża fleksibilnost neophodnu za stvaranje kreativnih, multifunkcionalnih zelenih povr┼íina na krovovima.

Sastavljen od plitkih, izdr┼żljivih, podesivih geocelularnih skladi┼ínih praznina i sistema za protok vode, ACO RoofBloxx┬« je potpuno kompatibilan sa ACO krovnim slivnicima, cevima i sistemima za odvodnjavanje povr┼íinskih voda.

U kombinaciji sa ACO regulatorom protoka za plave krovove, jedinice ACO RoofBloxx┬« mogu da skladi┼íte ki┼ínicu na samom izvoru kako bi kontrolisali protok povr┼íinskih voda sa krova. Sam sistem mo┼że trajno da ─Źuva odre─Ĺeni procenat prikupljene vode, ─Źime se isti mo┼że koristiti kao pasivni sistem za navodnjavanje.

ACO Roofbloxx zeleni krov

ACO Roofbloxx zeleni krov

Sistem za upravljanje kišnicom na plavim krovovima se sastoji od:

 • ACO RoofBloxx┬« sistema za upravljanje ki┼ínicom specijalno dizajniran za upotrebu na plavim i zelenim krovovima.
 • ACO regulator protoka koji omogu─çava kontrolu protoka vode sa plavog krova.
 • ACO RoofBloxx┬« stabilizator rezervoara koji pove─çava fleksibilnost sistema i pove─çava njegovu stabilnost.
 • ACO RoofBloxx┬« dodataka koji uklju─Źuju sve elemente neophodne za pripremu plavog krova

Prednosti:

ACO Roofbloxx

ACO Roofbloxx

 • Fleksibilnost dizajna usled modularne strukture (visine 85, 125 i 165mm)
 • 100% od recikliranog materijala
 • Plitak dizajn visoke nosivosti (800KN/m2)
 • Podesiva dubina skladi┼íta
 • Za sastavljanje nisu potrebni konektori
 • Pogodan za pe┼ía─Źke i saobra─çajne povr┼íine
 • Mogu─çnost pasivnog navodnjavanja
 • Kompatibilan sa ACO krovnim slivnicima, cevima i kompletnim sistemom za odvodnjavanje povr┼íinskih voda.

U zavisnosti od uslova i potreba ovaj sistem se mo┼że ugraditi kao:

ACO Roofbloxx

Toplotno izolovan zeleni krov gde se toplotna izolacija nalazi odmah iznad nosive krovne plo─Źe dok se hidroizolacija nalazi iznad toplotne, ─Źime od prodora vode ┼ítitimo i toplotnu izolaciju i konstrukciju objekta.

Inverzni krov gde se hidroizolacija nalazi ispod termoizolacije i time ┼ítiti od termi─Źkih naprezanja ─Źime joj se produ┼żuje ┼żivotni vek.

Ravni prohodni/provozni krov gde ─Źesto nemamo toplotnu izolaciju i mo┼że biti u visini ure─Ĺenog terena.
Balastni krovkao ravni krov na kojem hidroizolacija nije pri─Źvr┼í─çena za podlogu na koju je polo┼żena.

Primena ovih sistema je veoma aktuelna u brojnim gradovima ┼íirom Evrope gde se u gradovima, poput Be─Źa, Hamburga, Kopenhagena, Pariza i Londona, mo┼że prona─çi veliki broj primera dobre prakse, a zbog velikog zna─Źaja koji ovi sistemi imaju u re┼íavanju teku─çih problema i obezbe─Ĺivanju zdrave budu─çnosti urbanih sredina u razvoj ovih sistema su uklju─Źeni i fondovi Evropske unije.

Dodatne informacije o ACO RoofBloxx┬« re┼íenju mo┼żete prona─çi na slede─çem LINKU

ACO. creating the future of drainage

www.aco.rs

ACO 
gra─Ĺevinski elementi d.o.o.

III Industrijska zona bb, 22314 Krnješevci, Stara Pazova
T. +381 22 811 580
F. +381 22 811 590
E-mail: aco@aco.rs
Web: www.aco.rs