Connect with us
Arhitektura

Zajedni─Źko planiranje Bloka 37 na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture ÔÇô BINA

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA ─çe, u saradnji sa partnerima projekta EU Vi┼íegrad fonda, 22. maja┬áod 11 do 13h na Platou Bloka 37 realizovati radionicu pod nazivom ÔÇťZajedni─Źko planiranje bloka 37ÔÇŁ, ─Źiji je cilj da oja─Źa vezu izme─Ĺu stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. Doga─Ĺaj je otvoren za javnost. U diskusiji stru─Źnjaka i lokalne zajednice do─çi ─çe se do zaklju─Źaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora. Kao rezultat ove aktivnosti o─Źekuju se intervencije, poput punktova za recikla┼żu ili predlozi ure─Ĺenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica mo┼że da komentari┼íe i ocenjuje tokom ─Źitavog doga─Ĺaja.

Blok 37 predstavlja stambeni modernisti─Źki blok i deo je tzv. Trec╠üeg rejona op┼ítine Novi Beograd. Njegov detaljni plan je ura─Ĺen na osnovu op┼ítejugoslovenskog konkursa 1961. godine za blokove 33, 37 i 38 i centar Tre─çeg rejona, a usvojen je 1963. godine. Izgradnja tri stambena bloka je zapo─Źeta izme─Ĺu 1966. i 1970. godine, kada su izgra─Ĺeni svi planirani vrtic╠üi i dve osnovne ┼íkole. Izgradnja centara lokalnih zajednica i centra Tre─çeg rejona Novog Beograda nisu pokrenuti u ovom periodu. To je umanjilo udobnost ┼żivota usled nedostatka kulturnih i dru┼ítvenih aktivnosti lokalne zajednice. Tokom narednih godina Blok 37 nije menjao strukturu, osim ┼íto su na njegovom obodu realizovana dva poslovna objekta 2008. i 2009. godine.

Radionica ─çe se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udru┼żenjem gra─Ĺana Blok 37.

Ovogodi┼ínje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2022 bi─çe odr┼żano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije bi─çe predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇô ÔÇ×Mis van der RoeÔÇť (2022)┬á na reprezentativnim izlo┼żbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA ─çe pribli┼żiti javnosti aktuelna de┼íavanja na arhitektonskoj sceni,┬á koja c╠üe uticati na fizionomiju i buduc╠ünost ┼żivota i izgleda gradova kod nas i u svetu. Me─Ĺu ostalim aktivnostima koje ─çe pratiti programe izlo┼żbi, bi─çe ┼íetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagra─Ĺenih re┼íenja, i drugo.

Program ovogodi┼ínje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2022 pregledajte klikom OVDE.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs